Gera žinia: Dacijonuose – privataus vaikų darželio užuomazgos
Įkelta:
2021-08-05
Nuotrauka
dacijonai
Aprašymas

Vaikų užimtumo ir laisvalaikio centras jau pasiruošęs priimti mažuosius. Andželos Jakienės asmeninio albumo nuotrauka

 

,
Nuotrauka
dacijonai
Aprašymas

Vaikų užimtumo ir laisvalaikio centras jau pasiruošęs priimti mažuosius. Andželos Jakienės asmeninio albumo nuotrauka

 

Vietų vaikų darželiuose rajone vis dar trūksta, tad tėveliai, kurių atžalos nepatenka į darželius, galės pasinaudoti Dacijonų centre, šalia bendruomenės namų, jau pastatyto vaikų užimtumo ir laisvalaikio centro paslaugomis. Jis duris atvers jau rugsėjo 3-ąją. O ateityje šis centras, tikėtina, taps privačiu vaikų darželiu. Savivaldybės administracijos direktorė Gintarė Rakauskienė tokią iniciatyvą vadina sveikintina. 

Liko tik formalumai

Dacijonų kaime baigiamas įgyvendinti projektas – mažosios bendrijos (MB) „Šeimos dirbtuvė“ socialinio verslo kūrimas. Šiuo metu  jau pastatytas pastatas, baigiami ir jo vidaus įrengimo darbai. O įsikurs jame vaikų užimtumo ir laisvalaikio centras. 

Pastatas – beveik 140 kv.m., A+ klasės, o patalpos pritaikytos paslaugoms teikti. Jau įsigytos priemonės ir baldai. Artimiausiu metu į 2 naujas darbo vietas bus įdarbinti kvalifikuoti vaikų užimtumo specialistai.

Pasak Dacijonų bendruomenės pirmininkės Andželos Jakienės, tapusios ir mažosios bendrijos „Šeimos dirbtuvė“ steigėja, liko formalumai – atsiskaityti su finansavimo davėjais, pateikti mokėjimo aprašymus. 

Numatytos ir darbuotojų kandidatūros, tiesa, jie dar neįdarbinti.

MB „Šeimos dirbtuvė“ vietos projekto įgyvendinimo sutartį su Nacionaline mokėjimo agentūra prie ŽŪM ir Tauragės rajono vietos veiklos grupe pasirašė 2019 m. rugsėjo 2 d. Projekto vertė – 148,7 tūkst. Eur, iš jų 99,3 tūkst. finansuojami iš Tauragės rajono vietos veiklos grupės 2016–2023 metų vietos plėtros strategijos. 

Nuotrauka
dacijonai

Teiks vaikų priežiūros ir užimtumo paslaugas

Šeimos centre numatoma teikti  užimtumo, edukacines, kūrybines paslaugas vaikams, jų tėvams dienos ar laisvu nuo mokymosi metu. Bus vykdomas socialinis verslas. Tai reiškia, kad MB „Šeimos dirbtuvė“ teiks suplanuotas vaikų priežiūros ar užimtumo paslaugas, o iš šios veiklos gautas pelnas bus skirtas vaikų iš socialinės rizikos šeimų popamokiniam ar kitam užimtumui, pagalbai ruošiant pamokas ir pan. Taip bus kuriamas teigiamas socialinis poveikis. 

Pasak A. Jakienės, centre bus teikiamos tokios paslaugos: užsiėmimai darželio nelankantiems 3–5 metų vaikams iki 5 val. per dieną – nuo 8 iki 13 val., vaikai užsiėmimų metu bus mokomi dainuoti, šokti, vaidinti, piešti, lipdyti, klausyti pasakų, žaisti, pažinti raides ir skaičius. Grupėje, planuojama, bus iki 20 vaikų. 

Bus vykdoma ir popamokinė užimtumo veikla 6–10 metų vaikams, bus teikiama pagalba ruošiant pamokas, bus teikiamos ir auklės paslaugos – vaiko ligos metu ar esant laisvo laiko poreikiui. Vyks ir edukacinės kūrybinės programos, renginiai, mokymai  vaikams, jaunimui, šeimoms.

Skaičiuojama, kad priklausomai nuo paslaugos kaina galėtų būti nuo 1,8 iki 2 eurų už valandą.

Paklausta, ar vaikai užimtumo centre bus maitinami, A. Jakienė sakė, kad kol kas svarstoma, gali būti, kad vaikams bus ruošiami sveikuoliški, iš vietinių produktų pagaminti užkandžiai.

Kad netektų grįžti į tuščius namus

MB „Šeimos dirbtuvė“ vadovė pasakoja, kad mažosios bendrijos užduotis – tapti vaikų ir šeimos narių traukos užimtumo centru, pasirūpinti  vaikų saugumu, juk dažnai po pamokų vaikai grįžta į tuščius namus, nes tėvai dar darbe. Tėvams tai nemenka problema, nes jie nerimauja, kaip vaikams sekasi vieniems namuose.

– Todėl mūsų laisvalaikio ir užimtumo centre bus užtikrinta profesionali vaikų priežiūra bei galimybė vaikus paimti iš mokyklos ir nuvežti į būrelius. Šiomis dienomis vis labiau populiarėja darbas namuose, veikla ne visą dieną ar galimybė būti laisvai samdomu darbuotoju, tokiems tėvams labai aktualu turėti galimybę reikiamu laiku palikti savo vaiką saugiose ir patikimose rankose, – pasakoja ji. 

Nuotrauka
dacijonai

Turėtų tapti darželiu

– Pastatytas pastatas, esama teritorija leidžia sudaryti tinkamas veiklos sąlygas darželio veiklai, todėl jau dabar planuojama paslaugų plėtra. Taip atsiliepsime ne tik į tėvelių, bet ir į Tauragės savivaldybės vadovų norus ir poreikius, – įsitikinusi A. Jakienė. 

Paprašyta patikslinti A. Jakienė teigė, kad ateityje numatoma akredituotis į vaikų darželį, nes, pasak jos, matomas toks poreikis, tėvai klausinėja, o ir savivaldybė skatina. Tai būtų privatus darželis. 

Kuria kaimo ateitį

– Mums patiems tai labai gera naujiena, – džiaugiasi A. Jakienė, – tikiu, kad šiuo projektu prisidedame prie kaimo ateities kūrimo, pačios vietovės patrauklumo. Pas mus ir dabar gyvena nemažai jaunimo, manau, ateityje Dacijonus savo gyvenimo pradžiai pasirinks dar daugiau jaunų šeimų. Esame netoli nuo miesto – nuo centro vos 5 km. Jei bus vietų, galėsime priimti ir miesto vaikus. 

Paklausta, kaip kilo mintis imtis tokio projekto, A. Jakienė pripažįsta – idėja gimė diskutuojant su bendruomenės nariais, taigi bendruomenės indėlis didelis. Pati Dacijonų bendruomenė, pasak jos, įkurti tokį centrą neturėjo sąlygų, nes neturi atliekamų patalpų – bendruomenės namuose veikia Jovarų pagrindinės mokyklos skyrius.

– Taigi nuėjom kiek į kitą kryptį – atsigręžėm į nedirbančias mamas, kurios norėtų dirbti, bet joms tenka rūpestis vaikų užimtumu, vežiojimu po būrelius, – pasakojo A. Jakienė.  

Nuotrauka
a
Andžela Jakienė

„Sveikintina iniciatyva“ 

Tauragės rajono savivaldybės administracijos direktorė Gintarė Rakauskienė sako, kad tokia iniciatyva – labai sveikintina:

– Savivaldybės pozicija apskritai yra stiprinti bendruomenes. Juk tose bendruomenėse gyvena ir maži, ir didesni vaikai, ir jiems reikia užimtumo, taigi kodėl ne? Jeigu kas imasi tokių iniciatyvų,  tai labai gerai. Kuo daugiau paslaugų gaus bendruomenės nariai, kuo patogiau bus jiems gyventi, tuo labiau žmonės norės gyventi kaime. 

O ir dėl idėjos vėliau vaikų užimtumo centrą galbūt paversti privačiu darželiu administracijos direktorė nusiteikusi pozityviai: 

– Tauragėje jau turime vieną privatų darželį, jis sėkmingai veikia. Mano nuomone, tėvai turi turėti pasirinkimą – jei jie turi noro ir galimybių, kodėl gi neturėtų būti suteikta tokia galimybė? O verslas reaguoja į gyventojų poreikius. Kai yra poreikis – atsiranda ir galimybė.       

Vietų darželiuose vis dar trūksta

Gegužę savivaldybės taryba pritarė sprendimui nuo ateinančių mokslo metų steigti tris naujas grupes lopšelyje-darželyje „Kodėlčius“. Dvi grupės bus steigiamos Šeimos gerovės centro patalpose D. Poškos gatvėje, nes atsilaisvina patalpos – centre įsikūrę globojami vaikai persikels į nupirktus bendruomeninius namus. Trečiajai grupei patalpų surasti savivaldybės administracijai dar nepavyko. 

Trečiadienį rajono politikai pritarė dar vienos darželio grupės kūrimui Jovarų pagrindinėje mokykloje, Baltrušaičių kaime. 

Kaip skelbia savivaldybės specialistai, rugsėjo 1-ąją bus nepatenkinti 97 prašymai priimti vaikus į darželius.

 

Nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Rugsėjį vaikams sugrįžus į mokyklas, mažiesiems tenka prisiminti arba naujai išmokti pagrindinius saugaus elgesio kelyje principus. Tėvai dažniausiai atkreipia vaikų dėmesį, kaip saugiai pereiti gatvę, tačiau neretai pamiršta priminti, kaip naudotis viešuoju transportu arba ką daryti nutikus nelaimei – tai atskleidė „Lietuvos draudimo“ užsakymu atliktas šalies gyventojų nuomonės tyrimas.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
2024-09-19
Laiškai apie paveldėtą turtą, laimėtą loteriją ar gautą siuntą – dažniausiai šiais būdais internetiniai sukčiai bando išvilioti Lietuvos gyventojų pinigus bei asmeninius duomenis, rodo liepos pabaigoje atlikta reprezentatyvi „Spinter tyrimai“ apklausa. Pasak ekspertų, sukčiai nesirenka aukų nei pagal išsilavinimą, nei pagal gyvenamąją vietą, tad ragina išlikti budriems.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2024-09-18
Nuo karo pradžios iki šių metų rugpjūčio mėnesio Lietuvoje dirbantys Ukrainos karo pabėgėliai į mūsų šalies biudžetą sumokėjo 205 mln. eurų. Ukrainiečių sumokėtų mokesčių dalis auga. Per 2022 m. ukrainiečiai į mūsų šalie biudžetą sumokėjo 45 mln. eurų, per 2023 m. – 95 mln. eurų, o per šių metų 7 mėnesius – 65,2 mln. eurų, t.y. 13 mln. eurų arba 25 proc. daugiau, nei per tą patį laikotarpį praėjusiais metais.
Nuotrauka
paskola
Įkelta:
2024-09-17
Būsto įsigijimas su paskola, ypač pirmą kartą tai darantiems žmonėms, gali pasirodyti sudėtingas procesas. „Citadele“ banko atstovas atkreipia dėmesį, kad nors skolintis būstui seniai nebėra naujiena, paskolas suteikiantys specialistai susiduria vis su tomis pačiomis gyventojų daromomis klaidomis. Kokius namų darbus svarbu atlikti prieš pildant būsto paskolos paraišką, kad pavyktų išvengti klaidų ir gauti geriausią pasiūlymą?
Nuotrauka
kelias
Įkelta:
2024-09-14
Vairuotojams kartais tenka susidurti su įvairiomis kliūtimis ir pažaidomis keliuose, kurios kelia grėsmę jų pačių ir kitų eismo dalyvių saugumui. Nors kelininkai deda maksimalias pastangas, siekdami užtikrinti savalaikę kelių priežiūrą, pavojingos išdaužos, kelio deformacijos, užtvindyti ruožai ar kitos kliūtys gali susidaryti itin greitai. Siekiant užtikrinti saugumą visiems eismo dalyviams, AB „Kelių priežiūra“ ragina nedelsiant pranešti apie pastebėtas kliūtis ir primena, kaip galima tai padaryti.
Nuotrauka
VMI
Tauragės radijo nuotrauka
Įkelta:
2024-09-13
2024 m. rugsėjo 11 d., Vilnius. Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, jog nuo rugsėjo mėn. startuoja naujas VMI procesas – pridėtinės vertės mokesčio (PVM) deklaracijų vertinimas realiu laiku. Pirmojo etapo metu klientų deklaracijos bus lyginamos su jų pateiktais pardavimų Lietuvoje duomenimis e. sąskaitų faktūrų posistemyje i.SAF.
Nuotrauka
neutralumas
Įkelta:
2024-09-12
Vakar Tauragė žengė reikšmingą žingsnį siekyje tapti klimatui neutraliu miestu. Tauragės rajono Tarybos posėdyje patvirtinta Klimato neutralumo strategija – dokumentas, nubrėžiantis kelią link klimato neutralumo Tauragėje iki 2030 metų.
Nuotrauka
vilko
Įkelta:
2024-09-09
Šių metų rugsėjo 14 dieną pirmą kartą bus minima nauja LR Respublikos Seimo patvirtintina atmintina data – vilko vaikų atminimo diena. Minėjime dalyvaus Vokietijos Federacinės Respublikos Vilniuje atstovai, Lietuvos garbės konsulas Badeno – Viurtembergo žemėje Wolfgangas von Stettenas, vilko vaikai ir jų ainiai. Specialią meninę programą, skirtą vilko vaikams, atliks poetas, režisierius, rašytojas, romano „Mano vardas – Marytė“ autorius Alvydas Šlepikas, aktorius Andrius Bialobžeskis, muzikantas Arkadijus Gotesmanas ir kompozitorius Tomas Kutavičius. Po meninio pasirodymo vyks pokalbis su vilko vaikais ir jų ainiais. Minėjimo vedėjai  Edita Mildažytė ir Saulius Pilinkus.
Nuotrauka
vyt
Nuotraukos iš pašnekovės albumo
Įkelta:
2024-09-07
Kai gyvenimą aptemdo kas­dienybė, reikia ieškoti nuo­tykių. Tokia taisykle va­­dovaujasi iš Vytogalos ki­lu­si verslininkė Giedrė Ge­­dei­kienė (Gedeikytė), šį pa­va­sarį už­ko­pu­­si į net pa­ty­­rusiems al­pi­­nis­tams sun­­kiai pa­si­duo­dan­čią aukščiausią Kaz­beko viršukalnę. Be nuo­­tykių jau nebegalinti gy­venti mūsų kraštietė tikina, kad sunkiausia įveikti save, nes kalno viršūnė tėra tik dar vienas žingsnis į pasau­lio ir savęs pažinimą. 
Nuotrauka
zelandija
AUTORĖS nuotraukos
Įkelta:
2024-09-06
„Visur sutiksi žvirblį ir lietuvį“, – šiuo posakiu įsitikinau jau tada, kai pirmą kartą išvykau už Atlanto, į Jungtines Amerikos valstijas. Susi­radusi darbą mažo salos mies­telio viešbutyje, netrukus susi­pa­ži­nau su ten dirbančiais trim lie­tu­viais. O da­bar paaiškėjo, jog lietu­vių ne­trūks­ta ir Naujojoje Zelan­dijoje.
Nuotrauka
šildymas
Pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2024-09-04
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) primena, kad nuo rugsėjo pradžios gyventojai jau gali teikti prašymus dėl būsto šildymo ir karšto vandens išlaidų kompensacijų skyrimo ateinančiam šildymo sezonui. Nepasiturintiems gyventojams, kurie dėl kompensacijų kreipiasi likus vienam mėnesiui iki šildymo sezono pradžios arba šildymo sezono metu, kompensacijos skiriamos iš karto visam šildymo sezonui.
Nuotrauka
poligonai
KAM - št. srž. A. Čemerkos nuotraukos
Įkelta:
2024-09-03
„Kai aš buvau visai mažytė, mačiau Tauragę nuneštą po II pasaulinio karo“, – prisiminimais miesto centre dalijasi matematikos mokytoja anksčiau dirbusi Birutė. Praėjus beveik aštuoniems dešimtmečiams po vieno iš didžiausių karų žmonijos istorijoje, senjorė klausiamai žiūri tiek į savo bendraamžius, tiek į jaunimą. Ji nesupranta, kodėl visuomenėje kyla diskusijos dėl poreikio steigti poligonus Tauragės ir Šilalės rajonuose.
Nuotrauka
kinija
Autorės nuotrukos
Įkelta:
2024-09-03
Jei kas būtų iš anksto pasakęs, kokie pasiruošimo darbai laukia prieš kelionę į Kiniją, veikiausiai būčiau rimtai suabejojusi, ar verta leis­tis į šią šalį, kuri, pagal turistams keliamus reikalavimus, kasdien darosi vis panašesnė į Šiaurės Korėją. Kelionėse nesu naujokė, visada atsa­kingai atlieku „namų darbus“, nes nuo to priklauso ne tik ką pamatysi, bet ir kaip tai priimsi. Tačiau pažįstami, keliavę po Kiniją prieš keletą metų, sakė, kad nieko panašaus anksčiau nebuvę...
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2024-08-29
Tauragės rajono savivaldybės Taryba pritarė įstaigos VŠĮ „Eko maistas“ steigimui, kurios tikslas užtikrinti kokybišką maitinimą vaikams. Toks sprendimas priimtas sulaukiant vis daugiau nusiskundimų dėl maisto kokybės mokyklose ir darželiuose. Maitinimas pirmiausia bus diegiamas darželiuose, o vėliau bus svarstoma dėl tiekimo mokyklose. Įstaiga veiklą vykdyti pradės 2025 metais.
Nuotrauka
saulėgraza
Algimanto AMBROZOS nuotrauka
Įkelta:
2024-08-29
Kūtymų kaime, netoli už Jucaičių, rugpjūčio pradžioje sužydo saulėgrąžų labirintas. Net 3 hektarų plote išraizgyti takai kelių metrų aukščio saulėgrąžų lauke kviečia mėgautis vėsa, žiedų grožiu ir kvapu, įsiklausyti į bičių dūzgimą ir paukščių balsus. 
Nuotrauka
Šilalės
Įkelta:
2024-08-28
Tauragės regiono plėtros taryba vienija keturias Tauragės savivaldybes, bandan­čias kartu spręsti vi­­­sai apskričiai bendras prob­lemas. Praėjusiu fi­nansinės paramos laikotarpiu Tau­ragės regionas gavo beveik 50 mln. eurų Eu­ro­pos­ Sąjungos pa­ra­mos, o iki 2029 m. sa­vi­val­dybės galės įgy­vendinti pro­jektų net už 108 mln. Eur. Apie tai, kaip kaip jos planuo­ja in­vestuoti šias lėšas, kalbėjomės su Tauragės regiono plėtros tarybos admi­nistracijos direktore Jurgita Choromanskyte.