Kinija prasideda... Tytuvėnuose
Įkelta:
2024-09-03
Nuotrauka
kinija
Nuotraukos autorius:
Autorės nuotrukos
,
Nuotrauka
kinija
,
Nuotrauka
kinija
,
Nuotrauka
kinija
informacija@taurageszinios.lt
A
A

Jei kas būtų iš anksto pasakęs, kokie pasiruošimo darbai laukia prieš kelionę į Kiniją, veikiausiai būčiau rimtai suabejojusi, ar verta leis­tis į šią šalį, kuri, pagal turistams keliamus reikalavimus, kasdien darosi vis panašesnė į Šiaurės Korėją. Kelionėse nesu naujokė, visada atsa­kingai atlieku „namų darbus“, nes nuo to priklauso ne tik ką pamatysi, bet ir kaip tai priimsi. Tačiau pažįstami, keliavę po Kiniją prieš keletą metų, sakė, kad nieko panašaus anksčiau nebuvę...

Renka duomenis

Kad gautume Kinijos vizą, pirmiausia turėjome atsakyti į devynias galybes klausimų, ničnieko bendro neturinčio su kelione. Kinams, be įprastinių klausimų vizoms gauti, rūpėjo vaikų, sutuoktinių gimimo metai, jų darbovietės, pareigos, tikslūs namų bei darboviečių adresai, jų telefonų numeriai ir net tai, kiek jie uždirba... Reikalaujama tikslios informacijos ir apie tėvus, taip pat nurodyti, kokio dydžio pensiją gaunu, kur dirbau bei kiek uždirbau prieš išeidama į pensiją. Teko net į „Sodrą“ kreiptis, kad į tą klausimą būtų galima atsakyti. Jau dešimt metų praėjo, atsimink žmogus, jei gudrus, tuo labiau, kad atlyginimas tada buvo honorarinis, t.y. kas mėnesį kintantis. O dar reikalavo nurodyti tikslius buvusios darbovietės bei jos vadovų kontaktus. Negana to, reikėjo atskleisti, kokiose užsienio šalyse lankėmės per paskutinius penkerius metus.

Ar tarnavote armijoje? Jei taip, kokioje? Ar priklausėte, prisidėjote ar dirbote profesinėse, socialinėse ar labdaros organizacijose? Jei taip, įvardinkite tiksliau.

Paaukoti pinigai akcijų metu Ukrainai jiems taip pat rūpėjo: kiek ir konkrečiai kam? Dar buvo klausimų apie ligas, kitų šalių vizas ir t.t., ir pan.

Parodyk ausis

Kai gavau reikalavimus elektroninei nuotraukai, pasidarė silpna: nuotrauka turi būti tarp 354 pikselių (plotis), 472 pikselių (aukštis) ir 420 pikselių (plotis), 560 pikselių (aukštis), JPG formatu, dydžio tarp 40 KB ir 120 KB. Fonas – baltas.

„Veido vaizdas iš priekio, be galvos apdangalo, be akinių, be jokių kaklo papuošalų ir auskarų. Veido išraiška turi būti neutrali, akys atmerktos, burna užčiaupta, matomos ausys. Jokio makiažo“, – skelbė nurodymai.

Dar buvo akcentuota, kad labai svarbi veido proporcija: nuotraukoje nuo viršaus iki viršugalvio turi būti 10–85 pikseliai, atstumas tarp skruostų – 191 – 251 pikseliai... Ir nors buvo pridėtas pavyzdys, kaip ta nuotrauka turi atrodyti, supratau, kad savo jėgomis su tuo nesusidorosiu, tad teko kreiptis į profesionalų fotografą, kuris atidžiai skaičiavo visus pikselius. Deja, nuotrauka netiko. Sakė, akys per mažai ryškios. Tarsi fotografas būtų kaltas, kad mano akys nuo senatvės kažkiek prigesusios. Darėm nuotrauką iš naujo. Toji jau tiko. Nors pati savęs joje nepažinau, nes niekada nešukuoju plaukų, kad būtų plika kakta ir nekišu jų už ausų, kad šios išryškėtų...

Su nuotraukų variacijomis susidūrė­ dažnas iš grupės. Štai mano kolegės fotografija netiko, nes kažkaip nelabai aiškiai matėsi ausys.

Kol namiškiams guodžiausi dėl šių nesąmoningų reikalavimų, marti atsiuntė keletą nuorodų, kaip kinės grimuojasi, kokias silikonines kaukes prie veido klijuoja. Supratau, kad išties toji šalis geba keisti išvaizdą, todėl ir mus tuo įtarinėja...

Antspaudai

Kad gautume Kinijos vizą, privalėjome atvykti į Kinijos ambasadą tiksliai nurodytu laiku ir palikti jiems ne tik pasus, atsakymus į klausimyną bei elekt­roninę nuotrauką, bet ir visų dešimties pirštų antspaudus. Iš pradžių nuskenavo abiejų rankų po keturis pirštus, paskui nykščius. Ačiūdie, bent pirštų niekuo nenutepė, o tai žmonės būtų bėgę šalin it nuo kokių kriminalinių nusikaltėlių. Nors būtent taip patys ir jautėmės.

Nuginklavo

Pagaliau gavome nurodymus dėl bagažo reikalavimų. Jie vėlgi bu­vo iki šiol nematyti. „Vietiniuose skrydžiuose ir traukiniuose draudžiama vežtis peilius (bet kokio dydžio), žirklutes, nagų dildes, žnyplu­tes­ nagams, pincetukus, žieb­tu­vėlius“, – skelbė taisyklės. 

Prie Kinijos nacionalinio saugumo priskiriamos ir adatos. Nors šiaip jau visame normaliame pasaulyje tokias priemones gali vežtis rankiniame bagaže. Jei peiliuko geležtė ne ilgesnė nei 6 centimetrai, net rankoje gali jį neštis. Nė viename tarptautiniame oro uoste­ nėra buvę kitaip. Tik ne Kinijoje. Nors esu buvusi tikrai ne pačiose demokratiškiausiose šalyse, tokiose kaip Iranas, Eritrėja, Indonezija, Kambodža, Salvadoras, Hondūras ir pan. 

Dar buvo nurodyta, kad draudžia­ma vežtis mobilųjį telefoną Galaxy Note 7, kad negalima turėti išorinių baterijų su USB jungtimi. Perspėjo, jog nebus galima daug ko fotografuoti... Kiek žinau, be atskiro­ leidimo negalima fotografuoti tik Šiaurės Korėjoje. Pasirodo, tokia pat ir Kinija. Matyt, teisingai sako tautos išmintis, kad komunistas ir Afrikoje yra komunistas. Kartu ir neramu, nes būtent tos šalies komunistinis režimas svajoja tapti galingiausia pasaulyje imperija.

Dar buvome įspėti patikros punktuose elgtis labai kukliai, gal net nusižeminančiai. Jokių šypsenų, juokelių, prie kurių mes esame įpratę. Rimtis ir nuolankumas didesnis nei bažnyčioje prieš išpažintį po didelių nuodėmių. Klausant tokių nurodymų, darėsi juokinga, o kartu neramu, kaip reikės atlaikyti nevyptelėjus. Bet čia pat prisiminiau dar ne tokius senus laikus, kol dar nebuvo Šengeno erdvės ir tekdavo stovėti muitinėse. Bus šioks toks grįžimas į praeitį, į sovietinių reikalavimų laikus. Kartu apėmė geras jausmas, kad mes iš to durnių slėnio jau esame pabėgę. Dievas duos, gal niekada ir niekam ten nebeteks sugrįžti.

Be ryšio

Kelionės išvakarėse sužinojom, kad Kinijoje negalėsime naudotis ryšio paslaugomis, nebent atsisiųstume pačių kinų programėlę. Kur dėsies, baloj sėdėdamas – parsisiunčiau. Ir telefonas pradėjo „kraustytis“ iš proto: nebeveikė so­cialiniai tinklai, bendravimo programėlės (facebook, messenger, viber, google), užsiblokavo elektroninis paštas, net prisiskambinti normaliai nebegalėjau. Pasirodo, ši programėlė, tinkanti naudotis tik Kinijos teritorijoje, blokuoja viską, kas yra telefone. Ir nors ją greitai ištryniau, telefonas dar ilgai „kvailiojo“. Tik keletą kartų jį perkrovus, atsistatė. Dievaži, tokio dalyko, kad nebūtų ryšio su pasauliu, dar nė vienoje šalyje nesutikau. Net pas papuasus ryšys buvo. Ne visada sklandus, ne visur, bet buvo. 

Tiesa, ir šiuo atveju išeitį pavyko rasti: susiradau stalčiuose trūnijantį nebenaudojamą telefoną ir atsisiunčiau tą vienintelę programėlę. Štai taip pasiryžusi palaikyti ryšį su pasauliu išvykau į legendinę kelionę Laukiniai Vakarai Kinijoje: Šilko keliu palei Didžiąją kinų sieną, budistinius urvus bei Avataro ir Vaivorykštinius kalnus iki Tian­šanio kalnų. Per

Gobio ir Taklamakano dykumas, Ledo slėnį be ledo, per dainuojančias smėlio kopas ir Dangaus ežerą bei daug kitų įspūdingų dalykų. Jų laukiant ir visos kinų nesąmonės nebeatrodė tokios ašt­rios. Nors vis tiek kirbėjo mintis, kokiame pasaulyje gyvena šalis, kuri girdi tik komunistinę propagandą?

O dabar reportažų cikle visus įspūdžius pamėginsiu perteikti ir „Šilalės artojo“ skaitytojams.

Nijolė PETROŠIŪTĖ

https://silales-artojas.lt

https://silales-artojas.lt/images/MRF_Logo.png

Nuotrauka
kelias
Įkelta:
2024-09-14
Vairuotojams kartais tenka susidurti su įvairiomis kliūtimis ir pažaidomis keliuose, kurios kelia grėsmę jų pačių ir kitų eismo dalyvių saugumui. Nors kelininkai deda maksimalias pastangas, siekdami užtikrinti savalaikę kelių priežiūrą, pavojingos išdaužos, kelio deformacijos, užtvindyti ruožai ar kitos kliūtys gali susidaryti itin greitai. Siekiant užtikrinti saugumą visiems eismo dalyviams, AB „Kelių priežiūra“ ragina nedelsiant pranešti apie pastebėtas kliūtis ir primena, kaip galima tai padaryti.
Nuotrauka
VMI
Tauragės radijo nuotrauka
Įkelta:
2024-09-13
2024 m. rugsėjo 11 d., Vilnius. Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, jog nuo rugsėjo mėn. startuoja naujas VMI procesas – pridėtinės vertės mokesčio (PVM) deklaracijų vertinimas realiu laiku. Pirmojo etapo metu klientų deklaracijos bus lyginamos su jų pateiktais pardavimų Lietuvoje duomenimis e. sąskaitų faktūrų posistemyje i.SAF.
Nuotrauka
neutralumas
Įkelta:
2024-09-12
Vakar Tauragė žengė reikšmingą žingsnį siekyje tapti klimatui neutraliu miestu. Tauragės rajono Tarybos posėdyje patvirtinta Klimato neutralumo strategija – dokumentas, nubrėžiantis kelią link klimato neutralumo Tauragėje iki 2030 metų.
Nuotrauka
vilko
Įkelta:
2024-09-09
Šių metų rugsėjo 14 dieną pirmą kartą bus minima nauja LR Respublikos Seimo patvirtintina atmintina data – vilko vaikų atminimo diena. Minėjime dalyvaus Vokietijos Federacinės Respublikos Vilniuje atstovai, Lietuvos garbės konsulas Badeno – Viurtembergo žemėje Wolfgangas von Stettenas, vilko vaikai ir jų ainiai. Specialią meninę programą, skirtą vilko vaikams, atliks poetas, režisierius, rašytojas, romano „Mano vardas – Marytė“ autorius Alvydas Šlepikas, aktorius Andrius Bialobžeskis, muzikantas Arkadijus Gotesmanas ir kompozitorius Tomas Kutavičius. Po meninio pasirodymo vyks pokalbis su vilko vaikais ir jų ainiais. Minėjimo vedėjai  Edita Mildažytė ir Saulius Pilinkus.
Nuotrauka
vyt
Nuotraukos iš pašnekovės albumo
Įkelta:
2024-09-07
Kai gyvenimą aptemdo kas­dienybė, reikia ieškoti nuo­tykių. Tokia taisykle va­­dovaujasi iš Vytogalos ki­lu­si verslininkė Giedrė Ge­­dei­kienė (Gedeikytė), šį pa­va­sarį už­ko­pu­­si į net pa­ty­­rusiems al­pi­­nis­tams sun­­kiai pa­si­duo­dan­čią aukščiausią Kaz­beko viršukalnę. Be nuo­­tykių jau nebegalinti gy­venti mūsų kraštietė tikina, kad sunkiausia įveikti save, nes kalno viršūnė tėra tik dar vienas žingsnis į pasau­lio ir savęs pažinimą. 
Nuotrauka
zelandija
AUTORĖS nuotraukos
Įkelta:
2024-09-06
„Visur sutiksi žvirblį ir lietuvį“, – šiuo posakiu įsitikinau jau tada, kai pirmą kartą išvykau už Atlanto, į Jungtines Amerikos valstijas. Susi­radusi darbą mažo salos mies­telio viešbutyje, netrukus susi­pa­ži­nau su ten dirbančiais trim lie­tu­viais. O da­bar paaiškėjo, jog lietu­vių ne­trūks­ta ir Naujojoje Zelan­dijoje.
Nuotrauka
šildymas
Pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2024-09-04
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) primena, kad nuo rugsėjo pradžios gyventojai jau gali teikti prašymus dėl būsto šildymo ir karšto vandens išlaidų kompensacijų skyrimo ateinančiam šildymo sezonui. Nepasiturintiems gyventojams, kurie dėl kompensacijų kreipiasi likus vienam mėnesiui iki šildymo sezono pradžios arba šildymo sezono metu, kompensacijos skiriamos iš karto visam šildymo sezonui.
Nuotrauka
poligonai
KAM - št. srž. A. Čemerkos nuotraukos
Įkelta:
2024-09-03
„Kai aš buvau visai mažytė, mačiau Tauragę nuneštą po II pasaulinio karo“, – prisiminimais miesto centre dalijasi matematikos mokytoja anksčiau dirbusi Birutė. Praėjus beveik aštuoniems dešimtmečiams po vieno iš didžiausių karų žmonijos istorijoje, senjorė klausiamai žiūri tiek į savo bendraamžius, tiek į jaunimą. Ji nesupranta, kodėl visuomenėje kyla diskusijos dėl poreikio steigti poligonus Tauragės ir Šilalės rajonuose.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2024-08-29
Tauragės rajono savivaldybės Taryba pritarė įstaigos VŠĮ „Eko maistas“ steigimui, kurios tikslas užtikrinti kokybišką maitinimą vaikams. Toks sprendimas priimtas sulaukiant vis daugiau nusiskundimų dėl maisto kokybės mokyklose ir darželiuose. Maitinimas pirmiausia bus diegiamas darželiuose, o vėliau bus svarstoma dėl tiekimo mokyklose. Įstaiga veiklą vykdyti pradės 2025 metais.
Nuotrauka
saulėgraza
Algimanto AMBROZOS nuotrauka
Įkelta:
2024-08-29
Kūtymų kaime, netoli už Jucaičių, rugpjūčio pradžioje sužydo saulėgrąžų labirintas. Net 3 hektarų plote išraizgyti takai kelių metrų aukščio saulėgrąžų lauke kviečia mėgautis vėsa, žiedų grožiu ir kvapu, įsiklausyti į bičių dūzgimą ir paukščių balsus. 
Nuotrauka
Šilalės
Įkelta:
2024-08-28
Tauragės regiono plėtros taryba vienija keturias Tauragės savivaldybes, bandan­čias kartu spręsti vi­­­sai apskričiai bendras prob­lemas. Praėjusiu fi­nansinės paramos laikotarpiu Tau­ragės regionas gavo beveik 50 mln. eurų Eu­ro­pos­ Sąjungos pa­ra­mos, o iki 2029 m. sa­vi­val­dybės galės įgy­vendinti pro­jektų net už 108 mln. Eur. Apie tai, kaip kaip jos planuo­ja in­vestuoti šias lėšas, kalbėjomės su Tauragės regiono plėtros tarybos admi­nistracijos direktore Jurgita Choromanskyte. 
Nuotrauka
vaikai
Įkelta:
2024-08-27
Mokyklinio ugdymo pradžia – jaudinantis metas kiekvieno pirmoko gyvenime. Tai laikas, kai vaikai ne tik išmoksta rašyti, skaityti ir skaičiuoti, bet ir susipažįsta su pirmaisiais mokyklos draugais bei mokosi prisitaikyti naujoje aplinkoje.
Nuotrauka
112
Įkelta:
2024-08-25
Penkiasdešimt milijonų – tiek pagalbos skambučių nuo savo veiklos pradžios jau užregistravo Bendrasis pagalbos centras. Nors sulaukiama ir trukdančių ar netikslinių skambučių, tačiau vis tik didžioji jų dalis – tai tie atvejai, kai žmonėms iš tiesų reikia pagalbos. Ne išimtis buvo ir penkiasdešimties milijonų ribą pasiekęs skambutis, kai skubiosios pagalbos tarnybų ryšio numeriu 112 paskambino Vilniaus rajono Paberžės seniūnijoje esančiuose soduose vasarojanti vilnietė.
Nuotrauka
poligonai
Įkelta:
2024-08-23
Lietuvos kariuomenės pajėgumai kasmet didėja, į Lietuvą atvyksta vis daugiau NATO sąjungininkų. Nuo Nepriklausomybės pradžios Lietuvoje buvo atidaryti vos trys nauji kariniai miesteliai ir visi – 2024 m. Tiesa, trys nauji kariniai miesteliai neišsprendžia vietos trūkumo problemų, stinga ne tik karinių miestelių, bet ir vietų treniruotis – poligonų. Kiekvieną kartą bandant spręsti šią problemą, viešumoje pasigirsta pasipiktinimo banga: kodėl negalite steigti karinių dalinių bet kur kitur, tik ne mūsų regione? Tokius klausimus prieš kelis metus kėlė ir Pajūrio miestelio Šilalės r. gyventojai, kurie dabar džiaugiasi tvirtu vietos bendruomenės ir karių ryšiu.
Nuotrauka
Krašto apsaugos ministerijos nuotraukos
Krašto apsaugos ministerijos nuotraukos
Įkelta:
2024-08-23
Krašto apsaugos ministerija toliau tęsia antrąjį amerikietiškų šarvuotųjų visureigių JLTV (angl. Joint Light Tactical Vehicle) įsigijimo etapą. Šią savaitę Lietuvos kariuomenei perduota per 150 vienetų moderniausių pasaulyje šarvuotųjų visureigių partija.
Nuotrauka
nato
Įkelta:
2024-08-22
Rugpjūčio 24 dieną Kalnų parke, Vilniuje, skambės įvairūs kūriniai, kuriuos visuomenei dovanos kariniai orkestrai iš Jungtinių Amerikos Valstijų, Lenkijos, Lietuvos, Nyderlandų ir Vokietijos. Trečią kartą Lietuvos kariuomenės organizuojamu tarptautiniu NATO karinių orkestrų festivaliu „Military Tattoo Lithuania 2024" bus paminėtos 31-osios okupacinės Rusijos kariuomenės išvedimo iš Lietuvos teritorijos metinės.