Planą įdarbinti 200 ukrainiečių sužlugdė pandemija
Įkelta:
2020-07-28
Nuotrauka
Aprašymas

Nuotraukų koliažas

,
Nuotrauka
Aprašymas

Tomas Juodikis, UAB „Darbo turas“ vadovas. Autorės nuotrauka

Ketvirtus metus veikianti UAB „Darbo turas“ įdarbina iš trečiųjų šalių į Lietuvą atvykstančius žmones. Iki šių metų pradžios verslas augo sparčiai – iš viso, pasak bendrovės vadovo Tomo Juodikio, pavyko į šalies darbo rinką įlieti apie 1000 profesijų, kurių Lietuvoje trūksta, darbuotojų. Žemę iš po kojų išmušė kaip žaibas iš giedro dangaus trenkusi pandemija ir dėl jos paskelbtas karantinas. Direktorius neslepia – nors dabar karantinas  atšauktas, kol kas grįžti į normalias vėžes nepavyksta ir nežinia kada pavyks – „Darbo turas“ vis dar prastovoje.

Pasak T. Juodikio, liūdniausia, kad prieš pat karantiną, kovo 13-ąją, buvo įvykdytas projektas įdarbinti 200 žmonių iš Ukrainos, tačiau dėl karantino jis sustojo.

– Žmonės buvo atrinkti, didelei daliai jau ir dokumentai buvo paruošti, kiti vizas buvo gavę, ir viskas užsidarė. Kitas dalykas – kovo 13-ąją dar pridavinėjom dokumentus Užimtumo tarnybai, kad gautume leidimus dirbti, tačiau jų jau nebenagrinėjo. Nuo kovo 16-osios, kai buvo paskelbtas karantinas, leidimų dirbti Užimtumo tarnyba nebeišdavinėjo, kirsti Europos Sąjungos sienos žmonės nebegalėjo. Niekas iš trečiųjų šalių, išskyrus tuos, kurie turi leidimą gyventi, arba tarptautinių reisų vairuotojai, turintys tam tikrą dokumentą. Taigi praktiškai darbuotojams visos sienos buvo uždarytos, – pasakojo UAB „Darbo turas“ direktorius.

Dirbti mūsų šalyje galėjo tie darbuotojai, kurie prasidėjus karantinui buvo čia – net ir tie, kuriems baigėsi darbo vizos. Pranešus Migracijos tarnybai jiems leista būti čia, kol baigsis karantinas, kad nevažinėtų per sienas. Likusiems Lietuvoje užsieniečiams reikia pratęsinėti leidimus laikinai gyventi, tam „Darbo turas“ ir dirba po valandą per dieną.

Pasak jo, prieš nepilną mėnesį Ukrainoje vėl pradėjo dirbti vizų centrai. Tie, kurie patenka į trūkstamų Lietuvoje profesijų sąrašą, jau gali teikti dokumentus, bet judėjimas tarp šalių labai sudėtingas, be to, buvo būtina saviizoliacija. Tai labai problematiška – atvykęs žmogus dvi savaites negali dirbti, o turi pragyventi. Pragyvenimas Lietuvoje gal panašus kaip Ukrainos didmiesčiuose, tačiau nakvynė labai brangi. Kas už tai turi mokėti – ar darbdavys, ar jis pats? Neaišku. O kai daug tokių klausimų, viskas stoja.

Daugiausiai darbuotojų, pasak T. Juodikio, įmonė įdarbina iš Ukrainos, buvo ir baltarusių, gruzinų, uzbekų, rusų.

T. Juodikis pasakoja, kad Ukrainoje yra labai daug fiktyvių firmų, kurios pardavinėja, pavyzdžiui, brangiai apmokamus darbus Skandinavijoje, kur jie net neturi galimybių susitvarkyti dokumentų.

Žmonės sumoka pinigus agentūrai, o ji po kelių dienų tiesiog dingsta. UAB „Darbo turas“, pasak jo, dirba su patikimais partneriais Kijeve, kurie dirba oficialiai, turi licencijas ir žmonių neapgaudinėja.

Nuo šio pirmadienį būtinybė saviizoliuotis Ukrainos piliečiams panaikinta. Tačiau UAB „Darbo turas“ iki šiol vis ar prastovoje. Kodėl?

– Pilnu tempu dirbti vis dar negalime, nes dabar Užimtumo tarnyba pakeitė Profesijų, kurių darbuotojų trūksta Lietuvos Respublikoje, sąrašą, – sakė T. Juodikis.

Mat norėdami čia pradėti dirbti prieš gaudami vizą arba leidimą gyventi užsieniečiai turi gauti Užimtumo tarnybos leidimą. Jo nereikia tiems, kas turi profesiją, kuri įrašyta į Profesijų, kurių darbuotojų trūksta Lietuvos Respublikoje, sąrašą. Antrąjį 2019 m. pusmetį sąraše buvo 16 profesijų. Pirmąjį šių metų pusmetį jų padaugėjo keturis kartus ir buvo per 60. Šis sąrašas atnaujinamas kas pusmetį. Dabar, nuo liepos 1-osios, sąrašas vėl labai „sulyso“.

– Praktiškai liko vien metalo apdirbimas, – aiškina direktorius. – Nebereikia siuvėjų, iš statybų liko tik suvirintojai. Pramonei irgi visų rūšių suvirintojai, metalo lankstymas ir kitoks apdirbimas, dar kelios profesijos liko maisto pramonėje – išgyslintojas, išpjaustytojas, mėsininkas.

Paklaustas, kodėl, negi darbuotojų trūkumo nebėra, direktorius svarsto, kad per karantiną nedarbas padidėjo, Užimtumo tarnyboje užsiregistravo daug žmonių, galbūt emigrantų grįžo.

– Čia kaip mokytojų – visur spaudoje rašo, kad trūksta tūkstančio mokytojų, tačiau Užimtumo tarnyboje jų registruota du tūkstančiai, – sako T. Juodikis.

Apskritai, pasak T. Juodikio, mūsų šalyje įdarbinti galima tik turintį kvalifikaciją darbuotoją – kaip minimumą baigusį technikumą ar profesinę mokyklą. Jei žmogus turi kvalifikaciją, darbo stažo, galima prašyti leidimo jį įdarbinti, net jei jo profesija neįrašyta į trūkstamų Lietuvoje sąrašą.

– Tuos prašymus Užimtumo tarnyba pradėjo nagrinėti nuo pirmadienio, tai po truputį jau bandysim įsivažiuoti, bet dar kol kas sudėtinga, – sakė T. Juodikis.

Paklaustas, kaip mato įmonės perspektyvą, jei prasidėtų antroji koronaviruso banga, jis svarsto, kad tada būtų labai blogai.

– Nors ir dabar yra blogai, niekas nevyksta. Kur keturiese dirbdavom pilną darbo dieną, tai dabar laikas nuo laiko ateinam vienas kitas, pasižiūrim paštą, atsakom į laiškus, susitvarkom kas reikalinga, ir viskas. Tuo labiau, nei sezoninių darbuotojų negalėjom atvežti, kadangi jiems leidimus dirbti irgi reikia gauti iš Užimtumo tarnybos. Ankstesniais metais jų būdavo nemažai – prie uogų skynimo, derliaus nuėmimo, kurortų viešbučiuose, restoranuose – virėjų, kambarinių, – pasakojo direktorius. – Pas mus jau kaip ir susitvarkė viskas, bet kol kitose šalyse nesusitvarko, tol neina įsibėgėti. Juk daug mūsų šalies įmonių susijusios su užsieniu. Kol ten verslas neatsigauna, sunku įsivažiuoti ir mūsų verslui. Bandėm kreiptis į įmones, tačiau, sako, kol kas apie naujų žmonių priėmimą negalvosim. Tačiau jei tos antrosios bangos nebus, manau, vėl po truputį įsivažiuosim.

 

Nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Rugsėjį vaikams sugrįžus į mokyklas, mažiesiems tenka prisiminti arba naujai išmokti pagrindinius saugaus elgesio kelyje principus. Tėvai dažniausiai atkreipia vaikų dėmesį, kaip saugiai pereiti gatvę, tačiau neretai pamiršta priminti, kaip naudotis viešuoju transportu arba ką daryti nutikus nelaimei – tai atskleidė „Lietuvos draudimo“ užsakymu atliktas šalies gyventojų nuomonės tyrimas.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
prieš 1 dieną
Laiškai apie paveldėtą turtą, laimėtą loteriją ar gautą siuntą – dažniausiai šiais būdais internetiniai sukčiai bando išvilioti Lietuvos gyventojų pinigus bei asmeninius duomenis, rodo liepos pabaigoje atlikta reprezentatyvi „Spinter tyrimai“ apklausa. Pasak ekspertų, sukčiai nesirenka aukų nei pagal išsilavinimą, nei pagal gyvenamąją vietą, tad ragina išlikti budriems.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2024-09-18
Nuo karo pradžios iki šių metų rugpjūčio mėnesio Lietuvoje dirbantys Ukrainos karo pabėgėliai į mūsų šalies biudžetą sumokėjo 205 mln. eurų. Ukrainiečių sumokėtų mokesčių dalis auga. Per 2022 m. ukrainiečiai į mūsų šalie biudžetą sumokėjo 45 mln. eurų, per 2023 m. – 95 mln. eurų, o per šių metų 7 mėnesius – 65,2 mln. eurų, t.y. 13 mln. eurų arba 25 proc. daugiau, nei per tą patį laikotarpį praėjusiais metais.
Nuotrauka
paskola
Įkelta:
2024-09-17
Būsto įsigijimas su paskola, ypač pirmą kartą tai darantiems žmonėms, gali pasirodyti sudėtingas procesas. „Citadele“ banko atstovas atkreipia dėmesį, kad nors skolintis būstui seniai nebėra naujiena, paskolas suteikiantys specialistai susiduria vis su tomis pačiomis gyventojų daromomis klaidomis. Kokius namų darbus svarbu atlikti prieš pildant būsto paskolos paraišką, kad pavyktų išvengti klaidų ir gauti geriausią pasiūlymą?
Nuotrauka
kelias
Įkelta:
2024-09-14
Vairuotojams kartais tenka susidurti su įvairiomis kliūtimis ir pažaidomis keliuose, kurios kelia grėsmę jų pačių ir kitų eismo dalyvių saugumui. Nors kelininkai deda maksimalias pastangas, siekdami užtikrinti savalaikę kelių priežiūrą, pavojingos išdaužos, kelio deformacijos, užtvindyti ruožai ar kitos kliūtys gali susidaryti itin greitai. Siekiant užtikrinti saugumą visiems eismo dalyviams, AB „Kelių priežiūra“ ragina nedelsiant pranešti apie pastebėtas kliūtis ir primena, kaip galima tai padaryti.
Nuotrauka
VMI
Tauragės radijo nuotrauka
Įkelta:
2024-09-13
2024 m. rugsėjo 11 d., Vilnius. Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, jog nuo rugsėjo mėn. startuoja naujas VMI procesas – pridėtinės vertės mokesčio (PVM) deklaracijų vertinimas realiu laiku. Pirmojo etapo metu klientų deklaracijos bus lyginamos su jų pateiktais pardavimų Lietuvoje duomenimis e. sąskaitų faktūrų posistemyje i.SAF.
Nuotrauka
neutralumas
Įkelta:
2024-09-12
Vakar Tauragė žengė reikšmingą žingsnį siekyje tapti klimatui neutraliu miestu. Tauragės rajono Tarybos posėdyje patvirtinta Klimato neutralumo strategija – dokumentas, nubrėžiantis kelią link klimato neutralumo Tauragėje iki 2030 metų.
Nuotrauka
vilko
Įkelta:
2024-09-09
Šių metų rugsėjo 14 dieną pirmą kartą bus minima nauja LR Respublikos Seimo patvirtintina atmintina data – vilko vaikų atminimo diena. Minėjime dalyvaus Vokietijos Federacinės Respublikos Vilniuje atstovai, Lietuvos garbės konsulas Badeno – Viurtembergo žemėje Wolfgangas von Stettenas, vilko vaikai ir jų ainiai. Specialią meninę programą, skirtą vilko vaikams, atliks poetas, režisierius, rašytojas, romano „Mano vardas – Marytė“ autorius Alvydas Šlepikas, aktorius Andrius Bialobžeskis, muzikantas Arkadijus Gotesmanas ir kompozitorius Tomas Kutavičius. Po meninio pasirodymo vyks pokalbis su vilko vaikais ir jų ainiais. Minėjimo vedėjai  Edita Mildažytė ir Saulius Pilinkus.
Nuotrauka
vyt
Nuotraukos iš pašnekovės albumo
Įkelta:
2024-09-07
Kai gyvenimą aptemdo kas­dienybė, reikia ieškoti nuo­tykių. Tokia taisykle va­­dovaujasi iš Vytogalos ki­lu­si verslininkė Giedrė Ge­­dei­kienė (Gedeikytė), šį pa­va­sarį už­ko­pu­­si į net pa­ty­­rusiems al­pi­­nis­tams sun­­kiai pa­si­duo­dan­čią aukščiausią Kaz­beko viršukalnę. Be nuo­­tykių jau nebegalinti gy­venti mūsų kraštietė tikina, kad sunkiausia įveikti save, nes kalno viršūnė tėra tik dar vienas žingsnis į pasau­lio ir savęs pažinimą. 
Nuotrauka
zelandija
AUTORĖS nuotraukos
Įkelta:
2024-09-06
„Visur sutiksi žvirblį ir lietuvį“, – šiuo posakiu įsitikinau jau tada, kai pirmą kartą išvykau už Atlanto, į Jungtines Amerikos valstijas. Susi­radusi darbą mažo salos mies­telio viešbutyje, netrukus susi­pa­ži­nau su ten dirbančiais trim lie­tu­viais. O da­bar paaiškėjo, jog lietu­vių ne­trūks­ta ir Naujojoje Zelan­dijoje.
Nuotrauka
šildymas
Pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2024-09-04
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) primena, kad nuo rugsėjo pradžios gyventojai jau gali teikti prašymus dėl būsto šildymo ir karšto vandens išlaidų kompensacijų skyrimo ateinančiam šildymo sezonui. Nepasiturintiems gyventojams, kurie dėl kompensacijų kreipiasi likus vienam mėnesiui iki šildymo sezono pradžios arba šildymo sezono metu, kompensacijos skiriamos iš karto visam šildymo sezonui.
Nuotrauka
poligonai
KAM - št. srž. A. Čemerkos nuotraukos
Įkelta:
2024-09-03
„Kai aš buvau visai mažytė, mačiau Tauragę nuneštą po II pasaulinio karo“, – prisiminimais miesto centre dalijasi matematikos mokytoja anksčiau dirbusi Birutė. Praėjus beveik aštuoniems dešimtmečiams po vieno iš didžiausių karų žmonijos istorijoje, senjorė klausiamai žiūri tiek į savo bendraamžius, tiek į jaunimą. Ji nesupranta, kodėl visuomenėje kyla diskusijos dėl poreikio steigti poligonus Tauragės ir Šilalės rajonuose.
Nuotrauka
kinija
Autorės nuotrukos
Įkelta:
2024-09-03
Jei kas būtų iš anksto pasakęs, kokie pasiruošimo darbai laukia prieš kelionę į Kiniją, veikiausiai būčiau rimtai suabejojusi, ar verta leis­tis į šią šalį, kuri, pagal turistams keliamus reikalavimus, kasdien darosi vis panašesnė į Šiaurės Korėją. Kelionėse nesu naujokė, visada atsa­kingai atlieku „namų darbus“, nes nuo to priklauso ne tik ką pamatysi, bet ir kaip tai priimsi. Tačiau pažįstami, keliavę po Kiniją prieš keletą metų, sakė, kad nieko panašaus anksčiau nebuvę...
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2024-08-29
Tauragės rajono savivaldybės Taryba pritarė įstaigos VŠĮ „Eko maistas“ steigimui, kurios tikslas užtikrinti kokybišką maitinimą vaikams. Toks sprendimas priimtas sulaukiant vis daugiau nusiskundimų dėl maisto kokybės mokyklose ir darželiuose. Maitinimas pirmiausia bus diegiamas darželiuose, o vėliau bus svarstoma dėl tiekimo mokyklose. Įstaiga veiklą vykdyti pradės 2025 metais.
Nuotrauka
saulėgraza
Algimanto AMBROZOS nuotrauka
Įkelta:
2024-08-29
Kūtymų kaime, netoli už Jucaičių, rugpjūčio pradžioje sužydo saulėgrąžų labirintas. Net 3 hektarų plote išraizgyti takai kelių metrų aukščio saulėgrąžų lauke kviečia mėgautis vėsa, žiedų grožiu ir kvapu, įsiklausyti į bičių dūzgimą ir paukščių balsus. 
Nuotrauka
Šilalės
Įkelta:
2024-08-28
Tauragės regiono plėtros taryba vienija keturias Tauragės savivaldybes, bandan­čias kartu spręsti vi­­­sai apskričiai bendras prob­lemas. Praėjusiu fi­nansinės paramos laikotarpiu Tau­ragės regionas gavo beveik 50 mln. eurų Eu­ro­pos­ Sąjungos pa­ra­mos, o iki 2029 m. sa­vi­val­dybės galės įgy­vendinti pro­jektų net už 108 mln. Eur. Apie tai, kaip kaip jos planuo­ja in­vestuoti šias lėšas, kalbėjomės su Tauragės regiono plėtros tarybos admi­nistracijos direktore Jurgita Choromanskyte.