Verslininkai jaučiasi spaudžiami represiniais metodais
Įkelta:
2016-09-14
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka

Tauragės apskrities Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad  šiemet gavo 34 pranešimus apie galimai neskaidriai vykdomą veiklą. Po patikrinimų paaiškėjo, jog vos trys iš jų pasitvirtino, šiems pažeidėjams gresia sankcijos ir nuobaudos. Likusieji buvo inspektorių pabarti dėl smulkių pažeidimų, arba jų veikloje pažeidimų neužfiksuota. Po anoniminių pranešimų ir netikėtų patikrinimų verslininkai gūžčioja pečiais ir klausia: nejau demokratinėje šalyje įmanoma represinė valdžios institucijų kontrolė? Verslininkai įtaria, kad už slaptų skundų kyšo politikų ir net žiniasklaidos atstovų ausys.

Kratė „prancūzinius“

Per metus Tauragės apskrityje yra surenkama apie 50 mln. mokesčių. Tai sudaro kiek mažiau nei 1 proc. nacionalinio surenkamo mokesčių iždo. Pasak Tauragės AVMI viršininkės Laimutės Mačernienės, lyginant su praėjusiais metais, mokesčių surinkta 4 proc. daugiau, o valstybinė įstaiga su kaupu vykdo numatytus planus. 

Trečiadienį VMI susitikime su Tauragės apskrities verslininkų asociacijos (TAVA) atstovais paaiškėjo, jog VMI sėkmingai tvarkosi su šešėline prekyba. Projektas „Ratai“ kaip reikiant papurtė naudotų automobilių prekybos rinką. Tauragės AVMI atstovas spaudai Laimonas Rimkus teigė, jog pasitaikė atvejų, kai vadinamieji „prancūziniai“ į įmonės apyvartą per naktį įtraukdavo iki 1,5 mln Eur sumas. Pradingo nelegalūs automobilių perpardavinėtojai, esą dabar šią veiklą jie jau vykdo su individualios veiklos pažymėjimais, o tai reiškia papildomus surenkamus mokesčius. 

Mokesčių inspekcija vasarą tikrino ir pliažų, kavinių bei kitų smulkių įstaigų veiklą. Pastarųjų savininkai Tauragėje šiuo metu itin nepatenkinti. Vos galą su galu suduriantys verslininkai tikina, jog jų verslai kratomi be reikalo. 

Nuotrauka

Tauragės AVMI viršininkė Laimutė Mačernienė teigė, jog jų inspektoriai turi teisę patikrinti įmonės veiklos dokumentus už praėjusius penkerius metus.

Rugsėjo pirmosios reidas

Pilies aikštėje įsikūrusios „La Cafe“ savininkė Jolita Krakienė teigė nustebusi, kai rugsėjo pirmąją sulaukė Tauragės AVMI patikrinimo. Apie 16 valandą miesto aikštėje šurmuliavo būrys Rugsėjo 1-ąją šventusių vaikų ir tėvelių. Prekyba vyko intensyviai, verslininkės nuomone, tai viena iš dienų, kada galima užsidirbti šiek tiek daugiau. Tačiau darbą daugiau nei pusvalandžiui paralyžiavo patikrinimas, dėl neišduoto kvito už vandenį vyko patikra, skaičiuotos kasos aparato lėšos. J. Krakienės teigimu, pasipylė nepasitenkinimas iš klientų, darbuotojams nespėjant atiduoti grąžos už kavą. 

– Rugsėjo 1-ąją Tauragės AVMI lankėsi 4 kavinėse. Vizitų metu buvo stebima, kaip kavinių darbuotojai apskaito gautas pajamas, ar visiems lankytojams išduoda kasos aparatų čekius. Lankydamiesi kavinėse Tauragės AVMI darbuotojai nustatė, kad vienoje iš jų neišduodami kasos aparato čekiai, dviejose kavinėse rasta neapskaitytų pinigų. Kavinėje, kurios darbuotojai neišdavė kasos aparato čekio, rasti net 205 neapskaityti eurai. Trečioje kavinėje nustatytas beveik 20 eurų trūkumas, – „Tauragės žinioms“ teigė Tauragės AVMI Mokestinių prievolių skyriaus vedėjas R. Ivaščenko.

Pasak Tauragės AVMI viršininkės L. Mačernienės, rugsėjo pirmąją buvo stebimos maitinimo įstaigos, o ne vykdomi patikrinimai pagal anoniminius pranešimus. Būtent pastarieji sulaukė didžiausio susidomėjimo.

Kas vykdo užsakymus?

Pasak verslininkų, patikrinimų ypač padaugėjo artėjant 2016 m. Seimo rinkimams. Čia kyšo ir žiniasklaidos atstovų ausys. Rugpjūčio mėnesį privačiame Tauragės miesto paplūdimyje „Liberty Beach“ vykusi laisvalaikio stovykla sulaukė mokesčių tikrintojų. Esą čia organizatoriai nesudarė sutarčių su tėveliais, neišdavė pinigų kvitų. 

Nuotrauka

Tauragės AVMI atstovas spaudai Laimonas Rimkus pripažino, jog su juo susisiekė vieno Tauragės laikraščio redaktorė. Po skambučio VMI vykdė patikrinimą vaikų stovykloje „Liberty Beach“.

Tauragės AVMI atstovas spaudai Laimonas Rimkus pripažino, kad sulaukė vieno Tauragės laikraščio redaktorės („Tauragės kurjeris“, – red. past.) skambučio apie galimus pažeidimus stovykloje. Šio laikraščio publikacijoje skelbiama, kad Tauragės mokesčių inspektoriai patikrino žurnalistų informaciją ir paaiškėjo, kad stovyklos organizatoriai jiems jokių iš vaikų surinktų pinigų apskaitos dokumentų nepateikė. 

Stovyklos vadovas Šarūnas Paulikas piktinosi, kad rengdamas stovyklas ir bandydamas padėti miestui buvo juodinamas. Esą po patikrinimo VMI pateikė pastabas mokesčių mokėtojui, tačiau, akivaizdu, kad jokių rimtų pažeidimų ir mokesčių slėpimo atvejų šioje situacijoje nebuvo užfiksuota. Verslininkas teigė suprantantis, kad inspektoriai tik vykdo savo darbą, didžiausią problemą matantis tame, kad po anonimo kauke slepiasi politikų ir konkurentų nešvarios užmačios. Paplūdimį administruojantis verslininkas teigė, jog šią savaitę sulaukė ir aplinkosaugininkų vizito. Visi šie patikrinimai kainuoja ne tik brangų jo laiką, vyras teigė, jog ir patiems prižiūrėtojams tai papildomos darbo sąnaudos.

Pasak L. Mačernienės, iš viso šalyje yra sulaukta per 30 tūkst. anoniminių pranešimų. Dalį jų mokesčių inspektoriai perfiltruoja ir patikrinimo nevykdo. Skundai atplaukia pasitikėjimo linija 1882, veikia mobiliosios aplikacijos, parengtos specialios pranešimų formos VMI svetainėje. 

Nuotrauka

Susirinkime dalyvavęs verslininkas Petras Dedūra teigė, jog ne visada verslininkai yra kalti. Problemos dažnai iškyla dėl žmogiškų, o taip pat ir piktybinių darbuotojų klaidų.

 Verslininko komentaras: Linas Stankus, projekto „Atgal į Lietuvą!“ vadovas. 

Nuotrauka

Jei norime kurti Lietuvą, kur žmonės gyvens ne tik Vilniuje, bet ir regionuose, turime pradėti gerbti darbo vietas kuriančius verslo žmones. 

Vasaros pabaiga Alytui kirto skaudžia žinia – iš Lietuvos traukiasi „Coca-Cola“. Neseniai sprendimą apie pasitraukimą iš Kauno pareiškė ir „Estrella“. Du gigantai iš Lietuvos perkelia savo verslus į Lenkiją. Dvi įmonės dar ne reiškia, kad jau laikas skambinti pavojaus varpais. Tačiau tai ženklas atkreipti dėmesį, ar Lietuvoje viskas tvarkoj, kad verslas regionuose vystytųsi ir būtų kuriamos darbo vietos.  

Šiuo metu vadovauju statybų įmonei. Per dešimt veiklos metų mūsų šeima įkūrė ne vieną verslą. Į Tauragę pritraukėme keliolika stambių užsienio investuotojų, čia sukūrusių daugiau nei 800 darbo vietų. Didžiausi iššūkiai verslo pradžioje buvo ir vis dar yra dirbtinis sprendimų vilkinimas, biurokratija ir sąmoningas kenkimas, kai verslui stabdyti konkurentai naudojasi įstatymo numatytomis priemonėmis, ar net regionine spauda. Situacijai pakeisti reikia drąsių, liberalių valdžios sprendimų bei naujo visos visuomenės požiūrio į darbo vietas ir gerovę kuriantį verslą. 

Absurdiškų ir verslo plėtrai kenkiančių atvejų Lietuvoje nestinga. Politinių oponentų rašomi anoniminiai skundai su tikslu sustabdyti investicijas ar  sužlugdyti smulkų verslą, kuriantį darbo vietas, atrodo keistai. Keistai atrodo ir žiniasklaida, rašanti melagingus straipsnius, remdamasi melagingais politinių oponentų skundais. Su tuo susidūriau ir pats asmeniškai, vykdant gamybinio pastato statybas Tauragės pramonės rajone. Nors visi statybos leidimai gauti ir Tauragėje jau greit bus įkurta nauja gamykla, kurioje bus naujos darbo vietos, tačiau vienas Tauragės laikraštis sugebėjo išspausdinti melagingą straipsnį, kad gamykla statoma be statybos leidimo. Tokia veikla neveda link visuomenės  gerovės ir Lietuvos klestėjimo, bet atvirkščiai, – tokiu būdu plečiama „zadanijų“ vešėjimo dirva.
 

 

Nuotrauka
Įkelta:
2024-09-19
Rugsėjį vaikams sugrįžus į mokyklas, mažiesiems tenka prisiminti arba naujai išmokti pagrindinius saugaus elgesio kelyje principus. Tėvai dažniausiai atkreipia vaikų dėmesį, kaip saugiai pereiti gatvę, tačiau neretai pamiršta priminti, kaip naudotis viešuoju transportu arba ką daryti nutikus nelaimei – tai atskleidė „Lietuvos draudimo“ užsakymu atliktas šalies gyventojų nuomonės tyrimas.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
2024-09-19
Laiškai apie paveldėtą turtą, laimėtą loteriją ar gautą siuntą – dažniausiai šiais būdais internetiniai sukčiai bando išvilioti Lietuvos gyventojų pinigus bei asmeninius duomenis, rodo liepos pabaigoje atlikta reprezentatyvi „Spinter tyrimai“ apklausa. Pasak ekspertų, sukčiai nesirenka aukų nei pagal išsilavinimą, nei pagal gyvenamąją vietą, tad ragina išlikti budriems.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2024-09-18
Nuo karo pradžios iki šių metų rugpjūčio mėnesio Lietuvoje dirbantys Ukrainos karo pabėgėliai į mūsų šalies biudžetą sumokėjo 205 mln. eurų. Ukrainiečių sumokėtų mokesčių dalis auga. Per 2022 m. ukrainiečiai į mūsų šalie biudžetą sumokėjo 45 mln. eurų, per 2023 m. – 95 mln. eurų, o per šių metų 7 mėnesius – 65,2 mln. eurų, t.y. 13 mln. eurų arba 25 proc. daugiau, nei per tą patį laikotarpį praėjusiais metais.
Nuotrauka
paskola
Įkelta:
2024-09-17
Būsto įsigijimas su paskola, ypač pirmą kartą tai darantiems žmonėms, gali pasirodyti sudėtingas procesas. „Citadele“ banko atstovas atkreipia dėmesį, kad nors skolintis būstui seniai nebėra naujiena, paskolas suteikiantys specialistai susiduria vis su tomis pačiomis gyventojų daromomis klaidomis. Kokius namų darbus svarbu atlikti prieš pildant būsto paskolos paraišką, kad pavyktų išvengti klaidų ir gauti geriausią pasiūlymą?
Nuotrauka
kelias
Įkelta:
2024-09-14
Vairuotojams kartais tenka susidurti su įvairiomis kliūtimis ir pažaidomis keliuose, kurios kelia grėsmę jų pačių ir kitų eismo dalyvių saugumui. Nors kelininkai deda maksimalias pastangas, siekdami užtikrinti savalaikę kelių priežiūrą, pavojingos išdaužos, kelio deformacijos, užtvindyti ruožai ar kitos kliūtys gali susidaryti itin greitai. Siekiant užtikrinti saugumą visiems eismo dalyviams, AB „Kelių priežiūra“ ragina nedelsiant pranešti apie pastebėtas kliūtis ir primena, kaip galima tai padaryti.
Nuotrauka
VMI
Tauragės radijo nuotrauka
Įkelta:
2024-09-13
2024 m. rugsėjo 11 d., Vilnius. Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, jog nuo rugsėjo mėn. startuoja naujas VMI procesas – pridėtinės vertės mokesčio (PVM) deklaracijų vertinimas realiu laiku. Pirmojo etapo metu klientų deklaracijos bus lyginamos su jų pateiktais pardavimų Lietuvoje duomenimis e. sąskaitų faktūrų posistemyje i.SAF.
Nuotrauka
neutralumas
Įkelta:
2024-09-12
Vakar Tauragė žengė reikšmingą žingsnį siekyje tapti klimatui neutraliu miestu. Tauragės rajono Tarybos posėdyje patvirtinta Klimato neutralumo strategija – dokumentas, nubrėžiantis kelią link klimato neutralumo Tauragėje iki 2030 metų.
Nuotrauka
vilko
Įkelta:
2024-09-09
Šių metų rugsėjo 14 dieną pirmą kartą bus minima nauja LR Respublikos Seimo patvirtintina atmintina data – vilko vaikų atminimo diena. Minėjime dalyvaus Vokietijos Federacinės Respublikos Vilniuje atstovai, Lietuvos garbės konsulas Badeno – Viurtembergo žemėje Wolfgangas von Stettenas, vilko vaikai ir jų ainiai. Specialią meninę programą, skirtą vilko vaikams, atliks poetas, režisierius, rašytojas, romano „Mano vardas – Marytė“ autorius Alvydas Šlepikas, aktorius Andrius Bialobžeskis, muzikantas Arkadijus Gotesmanas ir kompozitorius Tomas Kutavičius. Po meninio pasirodymo vyks pokalbis su vilko vaikais ir jų ainiais. Minėjimo vedėjai  Edita Mildažytė ir Saulius Pilinkus.
Nuotrauka
vyt
Nuotraukos iš pašnekovės albumo
Įkelta:
2024-09-07
Kai gyvenimą aptemdo kas­dienybė, reikia ieškoti nuo­tykių. Tokia taisykle va­­dovaujasi iš Vytogalos ki­lu­si verslininkė Giedrė Ge­­dei­kienė (Gedeikytė), šį pa­va­sarį už­ko­pu­­si į net pa­ty­­rusiems al­pi­­nis­tams sun­­kiai pa­si­duo­dan­čią aukščiausią Kaz­beko viršukalnę. Be nuo­­tykių jau nebegalinti gy­venti mūsų kraštietė tikina, kad sunkiausia įveikti save, nes kalno viršūnė tėra tik dar vienas žingsnis į pasau­lio ir savęs pažinimą. 
Nuotrauka
zelandija
AUTORĖS nuotraukos
Įkelta:
2024-09-06
„Visur sutiksi žvirblį ir lietuvį“, – šiuo posakiu įsitikinau jau tada, kai pirmą kartą išvykau už Atlanto, į Jungtines Amerikos valstijas. Susi­radusi darbą mažo salos mies­telio viešbutyje, netrukus susi­pa­ži­nau su ten dirbančiais trim lie­tu­viais. O da­bar paaiškėjo, jog lietu­vių ne­trūks­ta ir Naujojoje Zelan­dijoje.
Nuotrauka
šildymas
Pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2024-09-04
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) primena, kad nuo rugsėjo pradžios gyventojai jau gali teikti prašymus dėl būsto šildymo ir karšto vandens išlaidų kompensacijų skyrimo ateinančiam šildymo sezonui. Nepasiturintiems gyventojams, kurie dėl kompensacijų kreipiasi likus vienam mėnesiui iki šildymo sezono pradžios arba šildymo sezono metu, kompensacijos skiriamos iš karto visam šildymo sezonui.
Nuotrauka
poligonai
KAM - št. srž. A. Čemerkos nuotraukos
Įkelta:
2024-09-03
„Kai aš buvau visai mažytė, mačiau Tauragę nuneštą po II pasaulinio karo“, – prisiminimais miesto centre dalijasi matematikos mokytoja anksčiau dirbusi Birutė. Praėjus beveik aštuoniems dešimtmečiams po vieno iš didžiausių karų žmonijos istorijoje, senjorė klausiamai žiūri tiek į savo bendraamžius, tiek į jaunimą. Ji nesupranta, kodėl visuomenėje kyla diskusijos dėl poreikio steigti poligonus Tauragės ir Šilalės rajonuose.
Nuotrauka
kinija
Autorės nuotrukos
Įkelta:
2024-09-03
Jei kas būtų iš anksto pasakęs, kokie pasiruošimo darbai laukia prieš kelionę į Kiniją, veikiausiai būčiau rimtai suabejojusi, ar verta leis­tis į šią šalį, kuri, pagal turistams keliamus reikalavimus, kasdien darosi vis panašesnė į Šiaurės Korėją. Kelionėse nesu naujokė, visada atsa­kingai atlieku „namų darbus“, nes nuo to priklauso ne tik ką pamatysi, bet ir kaip tai priimsi. Tačiau pažįstami, keliavę po Kiniją prieš keletą metų, sakė, kad nieko panašaus anksčiau nebuvę...
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2024-08-29
Tauragės rajono savivaldybės Taryba pritarė įstaigos VŠĮ „Eko maistas“ steigimui, kurios tikslas užtikrinti kokybišką maitinimą vaikams. Toks sprendimas priimtas sulaukiant vis daugiau nusiskundimų dėl maisto kokybės mokyklose ir darželiuose. Maitinimas pirmiausia bus diegiamas darželiuose, o vėliau bus svarstoma dėl tiekimo mokyklose. Įstaiga veiklą vykdyti pradės 2025 metais.
Nuotrauka
saulėgraza
Algimanto AMBROZOS nuotrauka
Įkelta:
2024-08-29
Kūtymų kaime, netoli už Jucaičių, rugpjūčio pradžioje sužydo saulėgrąžų labirintas. Net 3 hektarų plote išraizgyti takai kelių metrų aukščio saulėgrąžų lauke kviečia mėgautis vėsa, žiedų grožiu ir kvapu, įsiklausyti į bičių dūzgimą ir paukščių balsus. 
Nuotrauka
Šilalės
Įkelta:
2024-08-28
Tauragės regiono plėtros taryba vienija keturias Tauragės savivaldybes, bandan­čias kartu spręsti vi­­­sai apskričiai bendras prob­lemas. Praėjusiu fi­nansinės paramos laikotarpiu Tau­ragės regionas gavo beveik 50 mln. eurų Eu­ro­pos­ Sąjungos pa­ra­mos, o iki 2029 m. sa­vi­val­dybės galės įgy­vendinti pro­jektų net už 108 mln. Eur. Apie tai, kaip kaip jos planuo­ja in­vestuoti šias lėšas, kalbėjomės su Tauragės regiono plėtros tarybos admi­nistracijos direktore Jurgita Choromanskyte.