Apie europinę paramą: „Pinigų yra kaip šieno“
Įkelta:
2024-08-28
Nuotrauka
Šilalės
,
Nuotrauka
Šilalės
,
Nuotrauka
Choromanskyte
informacija@taurageszinios.lt
A
A

Tauragės regiono plėtros taryba vienija keturias Tauragės savivaldybes, bandan­čias kartu spręsti vi­­­sai apskričiai bendras prob­lemas. Praėjusiu fi­nansinės paramos laikotarpiu Tau­ragės regionas gavo beveik 50 mln. eurų Eu­ro­pos­ Sąjungos pa­ra­mos, o iki 2029 m. sa­vi­val­dybės galės įgy­vendinti pro­jektų net už 108 mln. Eur. Apie tai, kaip kaip jos planuo­ja in­vestuoti šias lėšas, kalbėjomės su Tauragės regiono plėtros tarybos admi­nistracijos direktore Jurgita Choromanskyte. 

– Koks vaidmuo patikėtas Re­gionų plėtros taryboms ir kaip jos prisideda, kuriant ge­­rovės valstybę? 

– Regiono plėtros tarybos koordinuoja nacionalinės regioninės politikos įgyvendinimą regionuose, o svarbiausia – rengia Regiono plėtros planą. Visi kalba apie gerovės valstybės kūrimą, nors mano nuomone, tai čia tiesiog toks folk­loras, į kurį, suprantama, įeina­ ES ir Lietuvos bendri tikslai. Tauragės regiono plėtros taryba padeda suderinti savivaldybių tikslus su nacionaline regionine politika, o tuo pačiu ir užtikrinti ES strateginių tikslų bei prioritetų įgyvendinimą. 

Esame lyg tarpininkas tarp­ Europos Komisijos, Vy­riau­sy­bės ir savivaldybių. Iš vienos­ pusės, padedame įgyvendinti­ dalį jų poreikių, o iš kitos – pasiekti europinius ir valsty­bės tikslus. Esmė ta, kad visi žiūrime iš skirtingų pusių. Gy­ventojai, o ir vietos valdžia, nori žemiškų, paprastų ir dažnai greitai įgyvendinamų sprendimų – asfaltuotos gatvės, viešojo tualeto, renovuotos mokyk­los. O Europos ir valstybės politikai kelia aukštesnius tikslus, nustato įvairias sąlygas. Nėra lengva pasiekti sutarimo, ypatingai, kai yra būtina prisitaikyti prie kitų nustatytų reikalavimų. Savivaldybės biudžeto lėšomis vietos valdžia dažniau gali daryti tai, ką nori ar ko reikia. Europa pinigus duoda ne tam, kad tiesiog išsiasfaltuotume gatvę, o tam, jog būtų suda­rytos sąlygos gyventojams lengviau pasiekti darbo vietas, pas­­laugas ir pan. arba kad tos darbo vietos ir paslaugos būtų sukurtos. Todėl, išasfaltavus gat­vę, tikrintojams būtina įrodyti ne tik tai, jog asfaltas tinkamai ir vietoje paklotas, bet ir tai, kad ir pažanga yra – darbo vietos sukurtos, paslaugos įsteigtos ir pan. Ir čia jau kaip diskotekoje, kai tenka šokti pagal kitų užsakytą muziką, nors mums ji nepatinka. Nė vienas euras nenukrenta iš dangaus. Todėl Europos paramos planavimas yra sudėtingas procesas. 

– Politikai daug kalba­ apie investicijas į regiono­ so­cialinę­ bei ekonominę plėt­rą, tačiau kiek investicijų įsisavinta nuo 2020-ųjų, kai buvo pasirašytas „Tauragė+“ susitarimas, ir kiek kuriai savivaldybei planuojama skirti šiuo ES finansinės paramos laikotarpiu, gyventojams nepasakoma.

– „Tauragė+“ ar kitaip vadinamas funkcinės zonos projektas yra tik vienas iš beveik 90-ies, kurie buvo įgyvendinti 2014–2020 m. paramos laikotarpiu. Per jį Šilalės rajone buvo įgyvendinti 22 projektai, kurių bendra finansavi­mo suma siekė 5 mln. 341 tūkst. Eur. Lygiai tiek pat projektų­ įgyvendinta ir Jurbarko savivaldybėje, jiems panaudota 5 mln. 560 tūkst. Eur, Pagėgių savivaldybė sulaukė 2 mln. 633 tūkst. Eur investicijų, o Tauragės – 15 mln. 704 tūkst. Eur. Jurbarkui ir Šilalei teko po 11 proc., Pagėgiams – 5 proc., Tauragei – 32 proc. regionui skirto finansavimo. 

Daugiausiai – per 20 mln. Eur (41 proc.) buvo skirta keturiems bendriems projektams. Iš jų didžiausias „Tauragė+“, į regioną pritraukęs 17 mln. Eur paramos, du kitus vykdė Tauragės regiono atliekų tvarkymo centras.

Kiekvienam finansavimo laikotarpiui Lietuva su ES parengia bendrą investicijų programą, kurioje susideri dėl prioritetų. Lietuvos vyriausybei patvirtinus šią programą, prasideda darbas ministerijose, regionuose ir savivaldybėse. Iki šiol investicijų programa buvo rengiama už ministerijų durų. Valstybės kontrolė šį procesą sukritikavo ir liepė į jį įtraukti regionus bei savivaldybes. 

Tarp praėjusio ir šio, 2021–2027 m., finansavimo laikotarpio yra keli milžiniški skirtumai. Praėjusiame laikotarpyje savivaldybės buvo suvaržytos – ką ministerijos nurodė, tą jos darė, kiek ministerija kam suplanavo pinigų, tiek joms ir buvo skirta. Davė 1 mln. Eur švietimui visam regionui, savivaldybės turėjo suktis, kaip išmanė. Naujajame finansavimo laikotarpyje Lietuva pasirinko liberalesnį lėšų skirstymo regionams kelią.

Įvertinusi įvairiausius rodik­lius, parengusi probleminių sričių „šviesoforus“ bei nustačiusi problemų mastą, Tauragės regionui valstybė skyrė 108 mln. Eur bei leido juos panaudoti įgyvendinant veiklas iš 14 skirtingų sričių: nuo visos dienos mokyklos paslaugų iki žaliosios infrastruktūros plėtros, nuo darnaus judumo skatinimo iki paslaugų negalią turintiems asmenims, nuo užterštų teritorijų tvarkymo iki nuotekų tinklų plėtros ir pan. 

Savivaldybės yra laisvos (ar­ba laisvesnės nei praeityje)­ rinktis, kurią veiklą norėtų­ įgyvendinti ir kokiu mastu. Re­giono plėtros taryba turėjo atlikti išsamią bei detalią regiono situacijos analizę, įvardinti pagrindines problemas savivaldybėse iš ministerijų pateikto finansuojamų sričių sąrašo. Kitaip sakant, kadangi šiame periode ES mus mokė nebekelti naujų tikslų, o koncentruotis į problemų sprendimą, padėjome savivaldybėms­ identifikuoti prob­lemas ir suplanuoti, kaip jas išspręsti. Teoriškai – kuo didesnė prob­lema, tuo daugiau pinigų galėjome skirti. 

2021–2027 m. finansinės paramos laikotarpiu Šilalės savivaldybę turėtų­ pasiekti net 24 mln. 903 tūkst. Eur, šios lėšos padės įgyvendinti 19 projektų. Jurbarko rajono savivaldybė suplanavo veik­lų už 30 mln. 373 tūkst. Eur, Pagėgių – už beveik 8 mln. 427 tūkst. Eur, Tau­ra­gės rajoną pasiekti turėtų 44 mln. 426 tūkst. Eur paramos. 

– Neseniai savi­valdybės­ pritarė strategijos pa­kei­­ti­mams,­ kuriais pa­tvirtin­ti ir turizmo­ srities projektai. Ar projektams, į kuriuos ketinama investuoti 4 mln. Eur ir daugiau, kalba­me apie bokštus ir tiltus, nereikia­ jokių ekonominių pag­­rindimų?­ Šila­lėje vy­rauja nuo­­monė, kad trinkelių takais­ netrukus nebus kam ­vaikščioti, nes visuomenė sens­ta, o jaunimas išvyksta. 

– Tai yra funkcinės zonos strategija, kurią galima įvardinti kaip mūsų politikų suvokimą, kad turime bendrų prob­lemų ir esame ne atskiros nepriklausomos salos, o vienas su kitu susiję, vienas nuo kito priklausomi. Antra, tai – sutarimas, jog problemas būtina spręsti kartu, nes atskirai rezultato nepasieksime, o išnaudosime keturis kartus daugiau išteklių. 

Funkcinis bendradarbiavimas yra ypatingai skatinamas ES. Taip sprendžiama finansinių, žmogiškųjų išteklių ir pan. prob­lemos. Prabanga yra mažose finansinėmis galimybėmis nepasižyminčiose savival­dybėse vykdyti tuos pačius darbus, atlikti tas pačias funkcijas atskirai. Tai protingiau daryti kartu, kooperuojant ribotus ištek­lius. Pavyzdžiui, Tau­ragės regio­ne visos 4 savival­dy­bės turi atskirus Turizmo informacijos cent­rus. Įvertinus nuolatinį pinigų trūkumą, turistų srautus ir nedidelį atstumą tarp objektų, būtų racionalu turėti vieną tokią įstaigą visam regionui. Bū­tent tokiu tikslu buvo sukurta VšĮ „Žaliasis regionas“, kurios viena iš funkcijų yra koordinuoti turizmą regione. ES labai aiškiai mato regionų stiprinimo kryptį, per kelis dešimtmečius savivaldybėms teks ją atrasti. Politikai turės keisti savo įsitikinimus ir suprasti, kad bend­ras veikimas nėra atėmimas, o bendradarbiavimas dėl bend­rų tikslų, kad būtų galima pasiekti daugiau. 

Turistinių objektų, pritaikytų lankymui stoka, yra bendra regiono problema – esame turtingas gamtos bei kultūros paminklais, bet menkai lankomas regionas. Deja, turistai dažniau pas mus užsuka pravažiuodami, ilgesniam laikui čia nelieka. Priežasčių tam yra įvairių, bet iš dalies tai priklauso nuo turizmui pritaikytų vietų trūkumo. Turizmas turi didelį potencialą, bet kai turistas neatvažiuoja, nesikuria ir darbo vietos, žmonės negauna pajamų. Todėl planuojant bendras regionines veiklas, gamtos ir kultūros objektų pritaikymui lankyti – turizmui – skyrėme prioritetą. Taip savivaldybės tikisi ne tik pritraukti didesnius turistų srautus, bet ir sudaryti sąlygas kurtis verslams, naujoms darbo vietoms – tai duos naudą gyventojams. 

Kiekviena idėja, kuriai siekiama finansavimo, turės būti ekonomiškai pagrįsta. Pro akylas agentūrų, kurios vertina projektus, darbuotojų akis nepralenda nė viena smulkmena. O mažėjantis gyventojų skaičius kelia problemų būtent šiam pagrįstumui. Nors nepalankūs demografiniai pokyčiai­ nesvetimi beveik visoms Eu­ropos šalims. Kaip ir dabartinė geopolitinė situacija, kelianti nerimą ir sėjanti abejonę dėl didelių investicijų. 

Gyventojų mažėjimo tendencijos rodo, kad jeigu nieko nekeisime, po 100 metų tokios Europos, kokia ji yra šiandien, galime ir nebeturėti. Bet tai nereiškia, jog visus reikia palikti likimo valiai ar, kaip esu girdėjusi sakant, užrakinti savivaldybių duris, o teritoriją „aparti ir užakėti“. 

Regioninio planavimo tikslas – sudaryti sąlygas oriai gyventi kiekvienam žmogui Šilalėje, Tauragėje, Jurbarke ar Pagėgiuose. Tai nereiškia, kad mums nereikia žaidimų aikštelių, treniruoklių ar baseinų.­ Kai nuvažiuojame į Vilnių, sakome, kaip ten gerai, gražu, bet kai kažką tokio daro pas mus, pykstame ir politikuojame. Provincijoje gyvenančiam žmogui reikia visko, ką turi did­miesčių gyventojai. Jei savo regionus įdomiai įveiklinsime, sukursime tokių pat pramogų, paslaugų, kokių yra „vilniuose ir londonuose“, gal vienas kitas grįš gyventi ir į provinciją.

– Šilalėje nuolat verkšlenama, kad didžiąją dalį lėšų pasiima Tauragė ir Jurbarkas. Kuriant „Tauragė+“ plėtros strategiją, buvo įvardijama,­ kad savivaldybės investuos 18 mln. Eur. Šilalė įgyvendino vieną projektą – sutvarkė gatvę, kuri vadinama „Šarūnkalnio“ pramonės zona. Bijotų projekto atsisakyta, pinigai perskirstyti. Ar buvo daugiau projektų ir kokios ekonominės naudos iš jų tikėtasi? 

– „Šarūnkalnis“ ir Bijotai yra jau įgyvendinto funkcinės zonos projekto dalis. Bijotų bu­vo atsisakyta dėl ekonominio­ pagrįstumo stokos, bet iš dalies tie tikslai, kurie buvo keliami anksčiau, įgyvendinti bus­ šio finansavimo laikotarpio projektu, tad Bijotai savo investicijų sulauks. 

„Tauragė+“ funkcinės zonos projektas buvo bandomasis. Juo sukurta regioninė viešojo transporto sistema su vieningu elekt­roniniu bilietu, bendrai planuojamais maršrutais, ekologiš­kais autobusais yra unikali

Lietuvoje. Ją giria ir visoje Europoje. Kai kalbama apie funkcinius regionų ryšius tarp Švedijos ir Danijos, Aust­rijos ir Slovakijos, minima ir „Tauragė+“ funkcinės zonos strategija bei mūsų regiono viešojo transporto sistema. Kiti Lietuvos regionai šiek tiek pavydi mums, nes būtent kitų savivaldybių sąskaita, kai jos laiku nesugebėjo suplanuoti savo projektų, atsirado papildomų lėšų šiam projektui. Galima sakyti, jog lai­mėjome aukso puodą, kartu ir Šilalė. 

Šio projekto dėka Šilalės savivaldybėje kursuoja trys elekt­riniai autobusai. „Žaliasis regionas“ išsprendė bendro bilieto problemas, koordinuoja­ visą sistemą. Nuo savivaldybių­ pečių nukrito šiek tiek darbo. Bet ne merams – jiems reikia susitarti ir valdyti bendrą įstaigą. Tikiu, jog regioninis bendradarbiavimas kelia politinę kultūrą. Tauragės regiono plėt­ros tarybos kolegijoje, kurią sudaro vienuolika savivaldybių deleguotų tarybų narių, priimdami sprendimus visi ieško sutarimo, į šalį atideda asmeninius ar vietos savivaldybių poreikius, žiūri bendro tikslo. Rietenų, o ir bergždžio politikavimo nėra. 

Kalbant apie naujus „Taura­gė+“ veiksmus, būtina paminė­ti unikalų ir vieną didžiausių regioninių projektų Lietuvo­je – nuotekų dumblo tvarkymo projektą, kurį įgyvendins UAB „Tauragės vandenys“ su regio­no įmonėmis. Jo tikslas labai žemiškas ir buitinis – iš mūsų tualetų, kriauklių ir skalbyklių išteka nuotekos, kurios tampa nuotekų dumblu. Jį būtina tvarkyti, o tinkamai to nedarant gresia ne tik didelės aplinkosauginės baudos, bet ir prisidedame prie klimato kaitos keliamų problemų, kad ir prie tų audrų, kurios neseniai praūžė Lietuvoje ir pridarė daugybę nuostolių. Nuotekų dumblo tvarkymas yra labai brangus procesas. Praktiškai kiek­viena savivaldybė turėtų statyti dešimtis milijonų eurų kainuojančius dumblo džiovinimo bei tvarkymo įrenginius. Buvo pasirinktas kelias išplėsti „Tauragės vandenų“ nuotekų valymo įrenginių pajėgumus, kad juose būtų tvarkomas viso regiono savivaldybių nuotekų dumblas. 

Mano galva, kiekviena savivaldybė, įskaitant Šilalę, dėl tokio sprendimo laimėjo tris kartus: sutaupė kokius 10 mln. Eur, nes nereikės patiems įrengti nuotekų dumblo valyk­los, išveš savo dumblą į ki­tą savivaldybę, kartu ir galimai nema­lo­nius kvapus, o trečia – už juos visą sunkųjį darbą padarys „Tau­ra­gės vandenų“ darbuotojai. Be to, Šilalės vandenų įmonė projekto lėšomis įsigys transporto priemonę, sausinimo presą ir pasistatys sausinimo priestatą.

Jei yra sakančių, kad Šila­lė kažką pralošė ar neteko pi­nigų,­ juos paėmė kitos savi­valdybės,­ tai tėra visų ap­gau­­dinėji­mas. Europos pinigai ste­­buklingai­ neįkrito nė į vie­nos savivaldybės biudžetą. Nei Šilalė, nei kuri kita savivaldybė dėl bend­rų projektų neprarado nė euro. Atvirkščiai – laimėjo. Tikiu, jog nuotekų dumblo projektas­ taps dar vienu savivaldybių bend­radarbiavimo pavyzdžiu, nes bendras didelio masto ir brangias problemas spręsti kartu yra racionaliau. Ne lengviau, bet­ racionaliau. 

– Kokiais principais Tauragės regiono taryboje skirstomos investicijos – pagal gyventojų skaičių, teritorijos dydį ar kt.? 

– Kaip ir minėjau, dabartiniu laikotarpiu pinigai skirstomi pagal problemos mastą. Nors skirstymas yra liberalesnis, nei anksčiau, 108 mln. Eur paskirstyti buvo nemažai sąlygų, o pirmiausiai reikėjo įrodyti, kad problema yra, kad jos sprendimas padės pasiekti strateginius ES ir Lietuvos tikslus. Neužteko merams labai norėti.

Jeigu buvo galima laisviau spręsti, kiek kuriai sričiai skirti, tai tos sritys buvo visiškai „nuleistos“ iš viršaus ir nedisku­tuotinos. Visi verkėm, ne tik me­rai, jog kai kurios pažangos priemonės mums neaktualios, o daugelio sričių finansavimo trūksta. Pavyzdžiui,

mūsų regione didelė problema yra bloga kelių būklė, turime daug žvyrkelių. Pasigedome regioninių priemonių ir kultūrai. Bet šios problemos sprendžiamos labiau per valstybės projektus nei regionų. O tuo atveju užsakymas eina iš viršaus, ne apačios. 

Šis liberalesnis regioninio planavimo būdas lėšas skirstant pagal problemos mastą jau sukėlė savotišką sąmyšį ministe­rijose. Jo pasekmių mes dar laukiame. Pavyzdžiui,

planuodamos investicijas į švietimo įstaigas, jas pritaikant integruotam ugdymui, plečiant visos dienos veikloms skirtas patal­pas, savivaldybės nusprendė­ investuoti kur kas daugiau, negu šiai sričiai buvo suplanavusi ir į bendrą regio­nų katilą įmetusi Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. 

Iš kur paimti trūkstamas lėšas? Susisiekimo ministerija buvo suplanavusi, kad savivaldybės įsigys kur kas daugiau netaršių transporto priemonių, tačiau jos pasirinko spręsti švietimo problemas. Mūsų regione taip pat planuojame mažiau įsigyti netaršių transporto priemonių, nes daug jų nupirkome jau praėjusio laikotarpio projekto lėšomis. 

Tiesą sakant, suprantu savivaldybes. Jei aš planuočiau, irgi būčiau pusę pinigų paskyrusi švietimui, kitą pusę – funkcinei zonai. Nes be kokybiško švietimo ir modernių mokyklų nebus ateities regionuose, negrįš žmonės ir tada tikrai galėsim „aparti ir užakėti“, kaip kažkas sakė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija savo pažangos priemonę apraizgė labai daug sąlygų ir išimčių. Savivaldybės skatinamos investuoti į socialinio būsto plėtrą, bet tik tikslinėms grupėms: daugiavaikėms šeimoms, fizinę bei protinę negalią turintiems gyventojams. Logiška, nes šie žmonės ilgiausiai laukia būsto. Daugiavaikėms šeimoms reikia didžiausių butų, o juos sunku nupirkti. Fizinę negalią turintiems žmonėms reikia specialiai pritaikytų būstų, dažniausiai pirmuose namų aukštuose. O protinę negalią turinčių žmonių kaimynystės daugelis nenori, mūsų visuomenė vis dar tebesivadovauja stereotipais. 

Kai investicijų reikia ir švietimo, ir socialinei sričiai, ir vandentvarkai, ir atliekų tvarkymui, ir turizmui, merams sunku pasirinkti, o aš dar reikalauju skaičiuoti, pagrįsti ir balansuoti. Daugiau nei du metus planavome, nuolat diskutavome su savivaldybėmis, aiškindamiesi jų poreikius, norus ir svajones. Nors mūsų užduotis yra padėti savivaldybėms pasiekti savo tikslų, tuo pačiu mūsų darbas yra užtik­rinti, kad visi regioniniai savivaldybių projektai tiktų ir ES, ir Vyriausybei, ir ministerijoms. 

Ar Šilalė galėjo gauti daugiau ES paramos lėšų? Gal ir galėjo, bet įtariu, jog nebūtų pajėgusi daugiau projektų aprėpti. Regioniniai projektai nėra vieninteliai, kuriuos savivaldybės įgyvendina. Dar yra valstybės planavimo bei konkursiniai projektai, iš savivaldybių biudžetų finansuojamos veik­los. Šilalę iki 2030 m. pasieks penkis kartus didesnė ES parama, negu praėjusį laikotarpį. Pinigų yra kaip šieno ir paskutiniu metu jau buvo sudėtinga net sugalvoti, kur ir ką daryti. Turiu pasakyti, jog iš lavinos projektų, idėjų, norų, kuriuos teikė Šilalės savivaldybė per praėjusią ir šią kadenciją, viskas yra įtraukta į regiono plėt­ros planą.

– Kokią matote Tauragės regiono pakraščiuose esančių savivaldybių ekonominę ateitį? Iki šiol jose buvo sukuriama mažiausia šalies BVP dalis, o Statistikos departamento duomenys rodo, kad gyventojai gauna mažiausius atlyginimus. 

– Girdėjau, kad būtent pradė­jus kurti „Lietuva 2050“ strategiją, kalbant apie mažiausias savivaldybes, ir nuskambėjo ta nelemta frazė „užarti ir už­akė­ti“. Tokią Lietuvos ateitį gal norėtų matyti ir vienas toks mūsų kaimynas. Bet tikiu, jog gyvenimas turi gerėti. Mes tuo keliu jau einame. Nes po daugiau nei 30 Nepriklauso­mybės metų galime drąsiai teigti, kad geriau nei dabar niekada negyvenome.

Turime pripažinti, jog ir regionai tapo gražesni. Iki tobulumo dar toli, bet mažai pasaulyje yra sričių, kur viskas yra tobula. 

Kad tik savivaldybių darbuotojams pakaktų pa­jė­gumų ir gebėjimų administ­ruoti tiek daug projektų. Tai nėra leng­va: projektų įgyven­dinimas tęsiasi metų metus, kaupiasi­ krūvos ataskaitų, do­kumentų,­ vyksta daugybė derinimų ir tik­ po kelių metų pamatai, kas iš viso to gimsta. Visi mes laukiame 2029-ųjų, kai galėsime džiaugtis pasiektais rezultatais.

Daiva BARTKIENĖ

https://silales-artojas.lt

https://silales-artojas.lt/images/MRF_Logo.png

Nuotrauka
kelias
Įkelta:
2024-09-14
Vairuotojams kartais tenka susidurti su įvairiomis kliūtimis ir pažaidomis keliuose, kurios kelia grėsmę jų pačių ir kitų eismo dalyvių saugumui. Nors kelininkai deda maksimalias pastangas, siekdami užtikrinti savalaikę kelių priežiūrą, pavojingos išdaužos, kelio deformacijos, užtvindyti ruožai ar kitos kliūtys gali susidaryti itin greitai. Siekiant užtikrinti saugumą visiems eismo dalyviams, AB „Kelių priežiūra“ ragina nedelsiant pranešti apie pastebėtas kliūtis ir primena, kaip galima tai padaryti.
Nuotrauka
VMI
Tauragės radijo nuotrauka
Įkelta:
2024-09-13
2024 m. rugsėjo 11 d., Vilnius. Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, jog nuo rugsėjo mėn. startuoja naujas VMI procesas – pridėtinės vertės mokesčio (PVM) deklaracijų vertinimas realiu laiku. Pirmojo etapo metu klientų deklaracijos bus lyginamos su jų pateiktais pardavimų Lietuvoje duomenimis e. sąskaitų faktūrų posistemyje i.SAF.
Nuotrauka
neutralumas
Įkelta:
2024-09-12
Vakar Tauragė žengė reikšmingą žingsnį siekyje tapti klimatui neutraliu miestu. Tauragės rajono Tarybos posėdyje patvirtinta Klimato neutralumo strategija – dokumentas, nubrėžiantis kelią link klimato neutralumo Tauragėje iki 2030 metų.
Nuotrauka
vilko
Įkelta:
2024-09-09
Šių metų rugsėjo 14 dieną pirmą kartą bus minima nauja LR Respublikos Seimo patvirtintina atmintina data – vilko vaikų atminimo diena. Minėjime dalyvaus Vokietijos Federacinės Respublikos Vilniuje atstovai, Lietuvos garbės konsulas Badeno – Viurtembergo žemėje Wolfgangas von Stettenas, vilko vaikai ir jų ainiai. Specialią meninę programą, skirtą vilko vaikams, atliks poetas, režisierius, rašytojas, romano „Mano vardas – Marytė“ autorius Alvydas Šlepikas, aktorius Andrius Bialobžeskis, muzikantas Arkadijus Gotesmanas ir kompozitorius Tomas Kutavičius. Po meninio pasirodymo vyks pokalbis su vilko vaikais ir jų ainiais. Minėjimo vedėjai  Edita Mildažytė ir Saulius Pilinkus.
Nuotrauka
vyt
Nuotraukos iš pašnekovės albumo
Įkelta:
2024-09-07
Kai gyvenimą aptemdo kas­dienybė, reikia ieškoti nuo­tykių. Tokia taisykle va­­dovaujasi iš Vytogalos ki­lu­si verslininkė Giedrė Ge­­dei­kienė (Gedeikytė), šį pa­va­sarį už­ko­pu­­si į net pa­ty­­rusiems al­pi­­nis­tams sun­­kiai pa­si­duo­dan­čią aukščiausią Kaz­beko viršukalnę. Be nuo­­tykių jau nebegalinti gy­venti mūsų kraštietė tikina, kad sunkiausia įveikti save, nes kalno viršūnė tėra tik dar vienas žingsnis į pasau­lio ir savęs pažinimą. 
Nuotrauka
zelandija
AUTORĖS nuotraukos
Įkelta:
2024-09-06
„Visur sutiksi žvirblį ir lietuvį“, – šiuo posakiu įsitikinau jau tada, kai pirmą kartą išvykau už Atlanto, į Jungtines Amerikos valstijas. Susi­radusi darbą mažo salos mies­telio viešbutyje, netrukus susi­pa­ži­nau su ten dirbančiais trim lie­tu­viais. O da­bar paaiškėjo, jog lietu­vių ne­trūks­ta ir Naujojoje Zelan­dijoje.
Nuotrauka
šildymas
Pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2024-09-04
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) primena, kad nuo rugsėjo pradžios gyventojai jau gali teikti prašymus dėl būsto šildymo ir karšto vandens išlaidų kompensacijų skyrimo ateinančiam šildymo sezonui. Nepasiturintiems gyventojams, kurie dėl kompensacijų kreipiasi likus vienam mėnesiui iki šildymo sezono pradžios arba šildymo sezono metu, kompensacijos skiriamos iš karto visam šildymo sezonui.
Nuotrauka
poligonai
KAM - št. srž. A. Čemerkos nuotraukos
Įkelta:
2024-09-03
„Kai aš buvau visai mažytė, mačiau Tauragę nuneštą po II pasaulinio karo“, – prisiminimais miesto centre dalijasi matematikos mokytoja anksčiau dirbusi Birutė. Praėjus beveik aštuoniems dešimtmečiams po vieno iš didžiausių karų žmonijos istorijoje, senjorė klausiamai žiūri tiek į savo bendraamžius, tiek į jaunimą. Ji nesupranta, kodėl visuomenėje kyla diskusijos dėl poreikio steigti poligonus Tauragės ir Šilalės rajonuose.
Nuotrauka
kinija
Autorės nuotrukos
Įkelta:
2024-09-03
Jei kas būtų iš anksto pasakęs, kokie pasiruošimo darbai laukia prieš kelionę į Kiniją, veikiausiai būčiau rimtai suabejojusi, ar verta leis­tis į šią šalį, kuri, pagal turistams keliamus reikalavimus, kasdien darosi vis panašesnė į Šiaurės Korėją. Kelionėse nesu naujokė, visada atsa­kingai atlieku „namų darbus“, nes nuo to priklauso ne tik ką pamatysi, bet ir kaip tai priimsi. Tačiau pažįstami, keliavę po Kiniją prieš keletą metų, sakė, kad nieko panašaus anksčiau nebuvę...
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2024-08-29
Tauragės rajono savivaldybės Taryba pritarė įstaigos VŠĮ „Eko maistas“ steigimui, kurios tikslas užtikrinti kokybišką maitinimą vaikams. Toks sprendimas priimtas sulaukiant vis daugiau nusiskundimų dėl maisto kokybės mokyklose ir darželiuose. Maitinimas pirmiausia bus diegiamas darželiuose, o vėliau bus svarstoma dėl tiekimo mokyklose. Įstaiga veiklą vykdyti pradės 2025 metais.
Nuotrauka
saulėgraza
Algimanto AMBROZOS nuotrauka
Įkelta:
2024-08-29
Kūtymų kaime, netoli už Jucaičių, rugpjūčio pradžioje sužydo saulėgrąžų labirintas. Net 3 hektarų plote išraizgyti takai kelių metrų aukščio saulėgrąžų lauke kviečia mėgautis vėsa, žiedų grožiu ir kvapu, įsiklausyti į bičių dūzgimą ir paukščių balsus. 
Nuotrauka
vaikai
Įkelta:
2024-08-27
Mokyklinio ugdymo pradžia – jaudinantis metas kiekvieno pirmoko gyvenime. Tai laikas, kai vaikai ne tik išmoksta rašyti, skaityti ir skaičiuoti, bet ir susipažįsta su pirmaisiais mokyklos draugais bei mokosi prisitaikyti naujoje aplinkoje.
Nuotrauka
112
Įkelta:
2024-08-25
Penkiasdešimt milijonų – tiek pagalbos skambučių nuo savo veiklos pradžios jau užregistravo Bendrasis pagalbos centras. Nors sulaukiama ir trukdančių ar netikslinių skambučių, tačiau vis tik didžioji jų dalis – tai tie atvejai, kai žmonėms iš tiesų reikia pagalbos. Ne išimtis buvo ir penkiasdešimties milijonų ribą pasiekęs skambutis, kai skubiosios pagalbos tarnybų ryšio numeriu 112 paskambino Vilniaus rajono Paberžės seniūnijoje esančiuose soduose vasarojanti vilnietė.
Nuotrauka
poligonai
Įkelta:
2024-08-23
Lietuvos kariuomenės pajėgumai kasmet didėja, į Lietuvą atvyksta vis daugiau NATO sąjungininkų. Nuo Nepriklausomybės pradžios Lietuvoje buvo atidaryti vos trys nauji kariniai miesteliai ir visi – 2024 m. Tiesa, trys nauji kariniai miesteliai neišsprendžia vietos trūkumo problemų, stinga ne tik karinių miestelių, bet ir vietų treniruotis – poligonų. Kiekvieną kartą bandant spręsti šią problemą, viešumoje pasigirsta pasipiktinimo banga: kodėl negalite steigti karinių dalinių bet kur kitur, tik ne mūsų regione? Tokius klausimus prieš kelis metus kėlė ir Pajūrio miestelio Šilalės r. gyventojai, kurie dabar džiaugiasi tvirtu vietos bendruomenės ir karių ryšiu.
Nuotrauka
Krašto apsaugos ministerijos nuotraukos
Krašto apsaugos ministerijos nuotraukos
Įkelta:
2024-08-23
Krašto apsaugos ministerija toliau tęsia antrąjį amerikietiškų šarvuotųjų visureigių JLTV (angl. Joint Light Tactical Vehicle) įsigijimo etapą. Šią savaitę Lietuvos kariuomenei perduota per 150 vienetų moderniausių pasaulyje šarvuotųjų visureigių partija.
Nuotrauka
nato
Įkelta:
2024-08-22
Rugpjūčio 24 dieną Kalnų parke, Vilniuje, skambės įvairūs kūriniai, kuriuos visuomenei dovanos kariniai orkestrai iš Jungtinių Amerikos Valstijų, Lenkijos, Lietuvos, Nyderlandų ir Vokietijos. Trečią kartą Lietuvos kariuomenės organizuojamu tarptautiniu NATO karinių orkestrų festivaliu „Military Tattoo Lithuania 2024" bus paminėtos 31-osios okupacinės Rusijos kariuomenės išvedimo iš Lietuvos teritorijos metinės.