Tauragės visuomenės sveikatos centras praneša, kad suvalgę šernienos Tauragėje trichinelioze susirgo devyni žmonės: 3 vaikai ir 6 suaugę. Tarp suaugusių, kuriems nustatyta trichineliozė, ir besilaukianti kūdikio moteris, kuri gydoma II-ojoje Kauno klinikinėje ligoninėje.
Įtariama, kad medžiotojas ir jo šeimos nariai trichinelioze užsikrėtė valgydami iš šernienos pagamintus šaltai rūkytus mėsos gaminius. Informacija apie trichineliozės židinį perduota Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centrui, Tauragės valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai.
Kaip informuoja Tauragės visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyresnioji specialistė Jolanta Norbutienė, trichineliozė – ūmi žmonių ir gyvūnų parazitinė liga, kurią sukelia Trichinella genties apvaliosios kirmėlės. Žmogus užsikrečia valgydamas trichinelėmis užkrėstą kiaulieną, šernieną arba kitokią žvėrieną.
Ligos klinika gali būti labai įvairi. Tai lemia į organizmą pakliuvusių trichinelių kiekis bei žmogaus individualus jautrumas infekcijai. Ligos požymiai dažniausiai išryškėja praėjus 2–3 savaitėms po užsikrėtimo. Trichineliozė pasireiškia silpnumu, pykinimu, aukšta temperatūra, veido, akių vokų pabrinkimu, raumenų bei sąnarių skausmais.
Kaip išvengti užsikrėtimo trichinelioze? Žmonės maistui turi vartoti tik veterinarijos specialistų patikrintą kiaulieną, šernieną ar kitą žvėrieną. Tik gavus neigiamą atsakymą, galima vartoti mėsą maistui. Jeigu skerdienoje randama nors viena trichinelės lerva, skerdiena turi būti sunaikinama. Trichinelių lervos yra labai atsparios: sušaldytoje iki -18°C mėsoje trichinelių lervos žūna tik per 10 dienų, sūdant ar rūkant mėsą bei dešras, jos žūna tik viršutiniuose sluoksniuose, net verdant ar kepant didelio gabalo viduje trichinelės išlieka gyvos. Nepirkti nelegaliai pardavinėjamos mėsos. Į turgavietes patenka patikrinta dėl trichineliozės mėsa, tačiau kilus įtarimui dėl mėsos kokybės galima paprašyti parodyti veterinarijos laboratorijos spaudą ant mėsos.
Graužikai – pagrindiniai trichineliozės platintojai gamtoje. Pelės, žiemai subėgdamos į tvartus, pavasarį – į laukus ir miškus, perneša šią ligą nuo laukinių gyvūnų naminiams ir atvirkščiai. Todėl ūkiuose būtina reguliariai naikinti graužikus, kurie patekę į pašarus gali užkrėsti kiaules ar kitus gyvūnus.
Kiaules gali užkrėsti ir medžiotojai, jas šerdami žaliomis medžioklės laimikių atliekomis, kurios gali būti užkrėstos trichinelėmis. Todėl sumedžiotų arba kritusių laukinių plėšrūnų, graužikų, valkataujančių šunų ir kačių lavonus reikia sudeginti arba giliai užkasti, kad jų nesuėstų kiaulės ar laukiniai gyvūnai
Tauragės visuomenės sveikatos centro inform.