Socialdemokratai kibo į atlapus valdantiesiems
Įkelta:
2015-11-20
Nuotrauka
,
Nuotrauka

Tauragės socialdemokratai į savo frakcijos posėdį pakvietė rajono vadovus. Dar praėjusią savaitę rajono savivaldybės tarybos posėdyje minėtos frakcijos seniūnas Pranas Petrošius skundėsi, kad jiems nesuteikiama galimybė publikuoti informaciją savivaldybės internetiniame puslapyje, o socialdemokratus iš valdančiųjų esą pasiekia ne visa reikalinga informacija. Tačiau antradienį susėdus prie apskrito stalo aptarti rajonui kur kas aktualesni klausimai.

Administracijos direktorius posėdyje nepasirodė

Į posėdį atvyko socialdemokratų frakcijos nariai – Pranas Petrošius, Robertas Piečia, Viktoras Kovšovas, Rita Grigalienė, Algirdas Mosėjus, Stasys Lapė ir Efrema Bitinienė. Be pakviestų rajono vadovų posėdyje panoro dalyvauti ir keletas valdančiųjų koalicijos atstovų – Iveta Skurvydienė ir Rima Bandzinaitė-Latožienė. Susitikimo iniciatoriai piktinosi, kad savivaldybės administracijos direktorius Modestas Petraitis nesiteikė atvykti ir kaltino jį nepagarba Tarybai. Administracijos direktorių stojęs ginti rajono meras Sigitas Mičiulis aiškino, kad M. Petraitis užsiėmęs – lankosi savivaldybės įstaigose. Priekaištavo, kad socialdemokratai klausimus administracijos direktoriui nusiuntė likus vos valandai iki posėdžio. Anot mero, jis nė nebūtų suspėjęs parengti išsamių atsakymų.

Socialdemokratų partijos atstovai rajono vadovams turėjo klausimų dėl situacijos Tauragės šilumos tinkluose, Tauragės regiono atliekų tvarkymo centro problemų, gatvių asfaltavimo, vis dar neatidarytos Sporto komplekso treniruoklių salės Vytauto gatvėje ir dėl kalėdinių renginių ciklo mūsų mieste finansavimo. Rajono meras S. Mičiulis neslėpė šiame susitikime įžvelgiąs politinį socialdemokratų šou – juk pakviesti ir žiniasklaidos atstovai.

Kiekvienas vertino iš savo „varpinės“

Buvęs mūsų rajono meras P. Petrošius valdančiuosius kaltino dėl neveikiančios Eičių katilinės. Anot jo, pastatyta mobili katilinė labai brangiai atsieina. Dabartinis rajono vadovas S. Mičiulis atkirto – su firma, kuri vėluoja atlikti darbus, sutartį pasirašė buvęs Tauragės šilumos tinklų direktorius, socialdemokratas. S. Mičiulis susirinkusiems politikams paaiškino, kad darbus vėluojanti atlikti įmonė turės mokėti delspinigius, kurie kompensuos nuostolius. Socialdemokratai neužmiršo ir buvusio mero pavaduotojo Silverijaus Statkaus, kuris prisijungęs prie valdančiųjų koalicijos buvo priimtas dirbti į Tauragės šilumos tinklus. Pastarasis naują postą „gavo“ be privalomos Specialiųjų tyrimų tarnybos pažymos. Politiniai oponentai atrėžė, kad S. Statkus atėjo, kaip sakoma, ne iš gatvės, tai esą menkesnis pažeidimas palyginti su tuo, kad Tauragės šilumos tinklai, vadovaujant Vaclovui Karbauskiui, nevykdė biokuro pirkimų iš biržos, kaip reikalavo įstatymai. Posėdyje neapsieita ir be diskusijos apie šilumos kainas. Apie šilumos kainų svyravimus abi pusės pateikė argumentus iš savo „varpinės“. Visi jaučiasi teisūs ir sakė visuomenei nemeluojantys. Pokalbis šiuo klausimu baigtas sutarimu surengti Tarybos ir Tauragės šilumos tinklų valdybos susitikimą.

Pasigedo atliekų vežėjų kontrolės

Pradėjus kalbėti apie atliekų surinkimą ir išvežimą, buvęs savivaldybės administracijos direktorius Algirdas Mosėjus dar kartą pasigedo jį šiose pareigose pakeitusio M. Petraičio. Esą ši tema – administracijos direktoriaus prerogatyva. A. Mosėjus išsakė pretenzijas dabartiniam atliekų vežėjui „Ekonovus“ ir pasigedo savivaldybės kontrolės. Pasak jo, gyventojai skundžiasi, kad aplink buitinių atliekų konteinerius – labai netvarkinga, nors vežėjams privaloma sutvarkyti 5 metrus aplink aikštelę.

Taip pat iškelti klausimai apie Tauragės regiono atliekų tvarkymo centro (TRATC) finansines problemas ir užleistas Tauragės rajono pozicijas TRATC‘o valdyboje bei stebėtojų taryboje, nors mūsų savivaldybė valdo daugiausiai – 39 procentus įmonės akcijų. Stebėtojų tarybos pirmininkas esąs iš Jurbarko, valdybos pirmininkė – iš Pagėgių, įmonės vadovai – taip pat ne tauragiškiai. Tauragė priimant svarbius sprendimus gali likti nuskriausta. Priminta ir apie labai prastos būklės kelią į Kuisių sąvartyną, kuriuo važiuoja atliekų vežėjai iš visų keturių savivaldybių. Tokiame duobėtame kelyje ir ratus galima pamesti. Nejau šį kelią teks tvarkyti Tauragės rajono savivaldybei?

Puse lūpų užsiminta ir apie 3 milijonais litų sumažėjusias TRATC‘o skolas, oficialia kalba kalbant – lėšų restruktūrizavimą. Išsamesnės informacijos šia tema niekas negalėjo suteikti. Po posėdžio „Tauragės žinių“ pakalbintas šios įstaigos vadovas Kęstutis Komskis sakė, kad situaciją aiškinsis su Aplinkos ministerija. Jo manymu, jeigu skolą kas būtų nubraukę, įstaiga apie tai būtų informuota.

Savivaldybė nenori pakenkti verslui

Politikų emocijos, atrodo, nuslopo tik kalbantis apie gatvių asfaltavimą. S. Mičiulis dar kartą priminė, kad Tauragėje 50 procentų gatvių tebėra žvyruotų, kai kuriose seniūnijose išasfaltuota tik 10–20 proc. gatvių. Ankstesniais metais nemažai gatvių buvo išasfaltuota naudojantis europine parama, tačiau šiemet šios lėšos sumažintos 41 procentu. Anot mero, gyventojai tai turėtų žinoti, todėl jie ir yra skatinami prisidėti savo lėšomis prie gatvių asfaltavimo, kad greičiau sulauktų savo eilės.

Be pykčių diskutuota ir dėl vis neatidaromo Sporto komplekso Vytauto gatvėje. Socialdemokratų frakcijos seniūnas P. Petrošius išreiškė susirūpinimą: anot jo, 6–7 metus guli milijono litų vertės treniruokliai, kuriais leidžia naudotis „Žalgirio“ sporto draugija. Esą treniruoklių salę buvo galima atidaryti jau šį pavasarį, tačiau dabartiniai rajono vadovai tikino nenorį į bankrotą nuvaryti šia veikla užsiimančių verslininkų.

Susikibo dėl viešinimo paslaugų

Buvę rajono vadovai metė kaltinimus ir dėl 32 tūkstančių eurų atsieisiančio kalėdinių renginių ciklo mūsų mieste. Esą biudžete tam reikalui buvo numatyti tik 8000 eurų. Iš kur savivaldybė gaus likusius pinigus? Buvusi mero P. Petrošiaus patarėja, socialdemokratė Rita Grigalienė viešai suabejojo ir paties konkurso skaidrumu. Konkursą šventiniams renginiams organizuoti laimėjo Valdui Latožai priklausanti viešoji įstaiga „Šou imperija“. Opozicija linčiavo valdančiuosius ir dėl viešinimo bei savivaldybės įvaizdžio gerinimo paslaugų, kurios perkamos ne tik iš laikraščio „Tauragės kurjeris“, bet ir iš kitų žiniasklaidos priemonių. Ši žiniasklaidos priemonė konkursą laimėjo rajoną valdant socialdemokratams. Mero pavaduotoja Aušrinė Norkienė norėjo paaiškinti, kokios to priežastys ir kiek kam skirta lėšų, tačiau posėdžio rengėjai nesuteikė progos įvardinti sumų. Keliskart pradėjusi kalbėti, ji buvo pertraukta. Po posėdžio A. Norkienė „Tauragės žinioms“ sakė, kad šiemet, iki rugsėjo mėnesio, savivaldybė „Tauragės kurjeriui“ sumokėjo apie 9000 eurų. Iki lapkričio 17 dienos už informacijos viešinimą Tauragės kabelinei televizijai sumokėta 660 eurų, Tauragės radijui – 682 eurai, „Tauragės žinioms“ – 863 eurai. Remiantis praėjusių metų pabaigoje savivaldybės mums pateiktais duomenimis, 2014 metais, rajonui vadovaujant socialdemokratams, „Tauragės kurjeriui“ už viešinimo paslaugas buvo atseikėta beveik 40000 litų. Tauragės kabelinei televizijai – 1750 litų, „Tauragės žinioms“ – 294 litai.

Posėdžio metu socialdemokratų frakcijos atstovai priminė prašymą suteikti galimybę opozicijai publikuoti savivaldybės internetiniame puslapyje savo informaciją. Į valdančiųjų repliką, kad tokių sąlygų nebuvo, kai jie buvo opozicijoje, pastarieji atkirto, kad nereikia dairytis į praeitį.

Nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Rugsėjį vaikams sugrįžus į mokyklas, mažiesiems tenka prisiminti arba naujai išmokti pagrindinius saugaus elgesio kelyje principus. Tėvai dažniausiai atkreipia vaikų dėmesį, kaip saugiai pereiti gatvę, tačiau neretai pamiršta priminti, kaip naudotis viešuoju transportu arba ką daryti nutikus nelaimei – tai atskleidė „Lietuvos draudimo“ užsakymu atliktas šalies gyventojų nuomonės tyrimas.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
2024-09-19
Laiškai apie paveldėtą turtą, laimėtą loteriją ar gautą siuntą – dažniausiai šiais būdais internetiniai sukčiai bando išvilioti Lietuvos gyventojų pinigus bei asmeninius duomenis, rodo liepos pabaigoje atlikta reprezentatyvi „Spinter tyrimai“ apklausa. Pasak ekspertų, sukčiai nesirenka aukų nei pagal išsilavinimą, nei pagal gyvenamąją vietą, tad ragina išlikti budriems.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2024-09-18
Nuo karo pradžios iki šių metų rugpjūčio mėnesio Lietuvoje dirbantys Ukrainos karo pabėgėliai į mūsų šalies biudžetą sumokėjo 205 mln. eurų. Ukrainiečių sumokėtų mokesčių dalis auga. Per 2022 m. ukrainiečiai į mūsų šalie biudžetą sumokėjo 45 mln. eurų, per 2023 m. – 95 mln. eurų, o per šių metų 7 mėnesius – 65,2 mln. eurų, t.y. 13 mln. eurų arba 25 proc. daugiau, nei per tą patį laikotarpį praėjusiais metais.
Nuotrauka
paskola
Įkelta:
2024-09-17
Būsto įsigijimas su paskola, ypač pirmą kartą tai darantiems žmonėms, gali pasirodyti sudėtingas procesas. „Citadele“ banko atstovas atkreipia dėmesį, kad nors skolintis būstui seniai nebėra naujiena, paskolas suteikiantys specialistai susiduria vis su tomis pačiomis gyventojų daromomis klaidomis. Kokius namų darbus svarbu atlikti prieš pildant būsto paskolos paraišką, kad pavyktų išvengti klaidų ir gauti geriausią pasiūlymą?
Nuotrauka
kelias
Įkelta:
2024-09-14
Vairuotojams kartais tenka susidurti su įvairiomis kliūtimis ir pažaidomis keliuose, kurios kelia grėsmę jų pačių ir kitų eismo dalyvių saugumui. Nors kelininkai deda maksimalias pastangas, siekdami užtikrinti savalaikę kelių priežiūrą, pavojingos išdaužos, kelio deformacijos, užtvindyti ruožai ar kitos kliūtys gali susidaryti itin greitai. Siekiant užtikrinti saugumą visiems eismo dalyviams, AB „Kelių priežiūra“ ragina nedelsiant pranešti apie pastebėtas kliūtis ir primena, kaip galima tai padaryti.
Nuotrauka
VMI
Tauragės radijo nuotrauka
Įkelta:
2024-09-13
2024 m. rugsėjo 11 d., Vilnius. Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, jog nuo rugsėjo mėn. startuoja naujas VMI procesas – pridėtinės vertės mokesčio (PVM) deklaracijų vertinimas realiu laiku. Pirmojo etapo metu klientų deklaracijos bus lyginamos su jų pateiktais pardavimų Lietuvoje duomenimis e. sąskaitų faktūrų posistemyje i.SAF.
Nuotrauka
neutralumas
Įkelta:
2024-09-12
Vakar Tauragė žengė reikšmingą žingsnį siekyje tapti klimatui neutraliu miestu. Tauragės rajono Tarybos posėdyje patvirtinta Klimato neutralumo strategija – dokumentas, nubrėžiantis kelią link klimato neutralumo Tauragėje iki 2030 metų.
Nuotrauka
vilko
Įkelta:
2024-09-09
Šių metų rugsėjo 14 dieną pirmą kartą bus minima nauja LR Respublikos Seimo patvirtintina atmintina data – vilko vaikų atminimo diena. Minėjime dalyvaus Vokietijos Federacinės Respublikos Vilniuje atstovai, Lietuvos garbės konsulas Badeno – Viurtembergo žemėje Wolfgangas von Stettenas, vilko vaikai ir jų ainiai. Specialią meninę programą, skirtą vilko vaikams, atliks poetas, režisierius, rašytojas, romano „Mano vardas – Marytė“ autorius Alvydas Šlepikas, aktorius Andrius Bialobžeskis, muzikantas Arkadijus Gotesmanas ir kompozitorius Tomas Kutavičius. Po meninio pasirodymo vyks pokalbis su vilko vaikais ir jų ainiais. Minėjimo vedėjai  Edita Mildažytė ir Saulius Pilinkus.
Nuotrauka
vyt
Nuotraukos iš pašnekovės albumo
Įkelta:
2024-09-07
Kai gyvenimą aptemdo kas­dienybė, reikia ieškoti nuo­tykių. Tokia taisykle va­­dovaujasi iš Vytogalos ki­lu­si verslininkė Giedrė Ge­­dei­kienė (Gedeikytė), šį pa­va­sarį už­ko­pu­­si į net pa­ty­­rusiems al­pi­­nis­tams sun­­kiai pa­si­duo­dan­čią aukščiausią Kaz­beko viršukalnę. Be nuo­­tykių jau nebegalinti gy­venti mūsų kraštietė tikina, kad sunkiausia įveikti save, nes kalno viršūnė tėra tik dar vienas žingsnis į pasau­lio ir savęs pažinimą. 
Nuotrauka
zelandija
AUTORĖS nuotraukos
Įkelta:
2024-09-06
„Visur sutiksi žvirblį ir lietuvį“, – šiuo posakiu įsitikinau jau tada, kai pirmą kartą išvykau už Atlanto, į Jungtines Amerikos valstijas. Susi­radusi darbą mažo salos mies­telio viešbutyje, netrukus susi­pa­ži­nau su ten dirbančiais trim lie­tu­viais. O da­bar paaiškėjo, jog lietu­vių ne­trūks­ta ir Naujojoje Zelan­dijoje.
Nuotrauka
šildymas
Pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2024-09-04
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) primena, kad nuo rugsėjo pradžios gyventojai jau gali teikti prašymus dėl būsto šildymo ir karšto vandens išlaidų kompensacijų skyrimo ateinančiam šildymo sezonui. Nepasiturintiems gyventojams, kurie dėl kompensacijų kreipiasi likus vienam mėnesiui iki šildymo sezono pradžios arba šildymo sezono metu, kompensacijos skiriamos iš karto visam šildymo sezonui.
Nuotrauka
poligonai
KAM - št. srž. A. Čemerkos nuotraukos
Įkelta:
2024-09-03
„Kai aš buvau visai mažytė, mačiau Tauragę nuneštą po II pasaulinio karo“, – prisiminimais miesto centre dalijasi matematikos mokytoja anksčiau dirbusi Birutė. Praėjus beveik aštuoniems dešimtmečiams po vieno iš didžiausių karų žmonijos istorijoje, senjorė klausiamai žiūri tiek į savo bendraamžius, tiek į jaunimą. Ji nesupranta, kodėl visuomenėje kyla diskusijos dėl poreikio steigti poligonus Tauragės ir Šilalės rajonuose.
Nuotrauka
kinija
Autorės nuotrukos
Įkelta:
2024-09-03
Jei kas būtų iš anksto pasakęs, kokie pasiruošimo darbai laukia prieš kelionę į Kiniją, veikiausiai būčiau rimtai suabejojusi, ar verta leis­tis į šią šalį, kuri, pagal turistams keliamus reikalavimus, kasdien darosi vis panašesnė į Šiaurės Korėją. Kelionėse nesu naujokė, visada atsa­kingai atlieku „namų darbus“, nes nuo to priklauso ne tik ką pamatysi, bet ir kaip tai priimsi. Tačiau pažįstami, keliavę po Kiniją prieš keletą metų, sakė, kad nieko panašaus anksčiau nebuvę...
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2024-08-29
Tauragės rajono savivaldybės Taryba pritarė įstaigos VŠĮ „Eko maistas“ steigimui, kurios tikslas užtikrinti kokybišką maitinimą vaikams. Toks sprendimas priimtas sulaukiant vis daugiau nusiskundimų dėl maisto kokybės mokyklose ir darželiuose. Maitinimas pirmiausia bus diegiamas darželiuose, o vėliau bus svarstoma dėl tiekimo mokyklose. Įstaiga veiklą vykdyti pradės 2025 metais.
Nuotrauka
saulėgraza
Algimanto AMBROZOS nuotrauka
Įkelta:
2024-08-29
Kūtymų kaime, netoli už Jucaičių, rugpjūčio pradžioje sužydo saulėgrąžų labirintas. Net 3 hektarų plote išraizgyti takai kelių metrų aukščio saulėgrąžų lauke kviečia mėgautis vėsa, žiedų grožiu ir kvapu, įsiklausyti į bičių dūzgimą ir paukščių balsus. 
Nuotrauka
Šilalės
Įkelta:
2024-08-28
Tauragės regiono plėtros taryba vienija keturias Tauragės savivaldybes, bandan­čias kartu spręsti vi­­­sai apskričiai bendras prob­lemas. Praėjusiu fi­nansinės paramos laikotarpiu Tau­ragės regionas gavo beveik 50 mln. eurų Eu­ro­pos­ Sąjungos pa­ra­mos, o iki 2029 m. sa­vi­val­dybės galės įgy­vendinti pro­jektų net už 108 mln. Eur. Apie tai, kaip kaip jos planuo­ja in­vestuoti šias lėšas, kalbėjomės su Tauragės regiono plėtros tarybos admi­nistracijos direktore Jurgita Choromanskyte.