„Aušros” pagrindinei mokyklai – 25-eri
Įkelta:
2015-11-01
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka

Birutė VAIVADIENĖ

„Aušros“ pagrindinė mokykla švenčia savo 25 metų jubiliejų. Tiesa, prieš ketvirtį amžiaus, 1990 metais rugpjūčio 1 dieną Tauragėje buvo įkurta 6-oji vidurinė mokykla. Ji įsikūrė ne dabartiniame pastate Aerodromo gatvėje, o buvusiame politechnikumo pastate Tauragės pilyje.

Pradžių pradžia

Į savo dabartines patalpas mokykla įsikėlė 1993 metais rugsėjo 1-ąją. Statybos, kurioms vadovavo ilgametis mokyklos direktorius Edvardas Kochas, dar nebuvo visiškai baigtos. Tik 1995 metais buvo baigtas mokyklos pastato įrengimas. Mokinių nestokota, tuo metu 6-ojoje vidurinėje mokėsi 902 mokiniai, dirbo 61 pedagogas. 1996 metai mokyklai tapo ypatingi: suteiktas „Aušros“ vidurinės mokyklos vardas. Mokykloje mokėsi 922 mokiniai, kuriuos ugdė 59 pedagogai, veikė 35 būreliai, fakultatyvai, kolektyvai. Virė gyvenimas, „Aušros“ vidurinės mokyklos mokiniai dalyvaudavo įvairiose olimpiadose, konkursuose, laimėdavo prizines vietas, pasiekdavo puikių rezultatų laikydami valstybinius egzaminus. „Aušros“ vidurinė mokykla paruošė, išugdė ir į gyvenimą išleido 12 abiturientų laidų. Paskutinė, 12-oji laida, mokyklą baigė 2006-aisiais. Nuo tada mokykla tapo pagrindine. Mažėjant mokinių, liko patalpų, jas užpildė 2009 metais įsikūręs Kauno kolegijos Tauragės skyrius, B. Baltrušaitytės viešosios bibliotekos A. Vymerio filialas. Nuo 2009-ųjų gruodžio mokyklos vadovo vairą perėmė Snieguolė Bastakienė, prieš tai dirbusi direktoriaus pavaduotoja. Direktorius Edvardas Kochas pasitraukė į užtarnautą poilsį.

Daug gabių mokinių

Pagrindinėje mokykloje veiklos nestinga. Nuo 2010 metų dalyvaujame „Comenius“ programos daugiašalės mokyklų partnerystės projektuose, mokiniai ir mokytojai turi galimybę aplankyti daugybę Europos šalių, susipažinti su jų kultūra, lavinti bendravimo, kalbinius įgūdžius, įgyti naujų draugų. Taip pat veikia būreliai, dalyvaujama sportinėse varžybose, teatro festivaliuose. Mokykloje mokosi daug gabių mokinių, juos ugdo puikūs, savo darbą išmanantys ir jam atsidavę mokytojai. Visu tuo galėjome įsitikinti mokyklos 25-erių metų jubiliejaus šventėje, vykusioje spalio 23-iąją. Koncertą susirinkusiems svečiams, „Aušros“ mokyklos bendruomenei: mokinukams, tėveliams, darbuotojams pradėjo respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatė, ketvirtokė Agnė Gečaitė. Ji griežė smuiku. Šokius, dainas, muzikinius kūrinius dovanojo ir dabartiniai mokiniai, ir jau buvę mokyklos auklėtiniai. Savo laiko nepagailėjo ir koncerte dalyvavo Kęstutis Stoškus, 3-iosios laidos abiturientas, taip pat vėlesnių laidų abiturientės – Vilma Krasauskaitė, Bernadeta Straukaitė, Gineta Poškaitė.

Jubiliejinį renginį vedė Merė Popins ir Pepė Ilgakojinė – mokytoja Ilona Samoškienė ir 8 a klasės mokinė Kamilija Krakytė.

Šventės proga sulaukta daug sveikinimų, linkėjimų. Pasak mokyklos direktorės S. Bastakienės, esame jauni – mums dar tik 25-eri. Dar bus visko daug: daug pavasarių, daug skambučių, daug juoko ir džiaugsmo. Norėtume, kad ir mokinukų būtų daug!

Laiškas mokyklai ir auklėtojai

Prisiminimais šventėje dalijosi buvęs mokyklos direktorius E. Kochas, jo linkėjimui – išugdyti kuo daugiau mokinukų, pritarė ir kiti. Buvę mokyklos mokiniai dėkojo mokytojams gyvai, sulaukta laiškų. Nepaprastai nuoširdus laiškas, rašytas visos klasės vardu, gautas iš Viktorijos Dombrauskytės. Štai ištrauka iš jo:

„Gal kiek drąsu būtų kalbėti visos klasės vardu, tačiau man mokykla buvo tikri antrieji namai, į kuriuos aš mielai sugrįžčiau ir šiandien. Dėkoju likimui už suteiktą galimybę mokytis ypatingoje pirmūnų klasėje, kupinoje linksmų, veržlių, ambicingų, o kartu ir labai draugiškų žmonių. Nors ausis pasiekė įvairios nuomonės apie mūsų klasę, nors kol kas dar nė vienas iš klasės draugų nekandidatuojame į Lietuvos Respublikos Prezidentus, nors šiandieniniai mūsų verslai ar užsiėmimai, moksliniai ar asmeniniai pasiekimai neskamba plačiojoje žiniasklaidoje, mes tikime ir žinome, kad esame ypatingi ir išskirtiniai. Todėl drąsiai sakome „ačiū“ už vieną svarbiausių mūsų gyvenimo etapų, kuris prabėgo tarp (tuo metu dar labai šviežių) „Aušros“ vidurinės mokyklos sienų. Žemai lenkiamės auklėtojai, kuri nepagailėjo mums nei žinių, nei asmeninio laiko, nei sveikatos, nei kantrybės. Entuziastingai ir su šypsena prisimename visus (absoliučiai visus) mokytojus, kurie šiandien atrodo tokie žavūs savo jaunatvišku entuziazmu, brandžia išmintimi, sąmojingais anekdotais, žmogišku paprastumu, kandžiomis metaforomis, neišsemiamu kūrybiškumu, spontaniškais pykčio proveržiais ir t.t. Siunčiame linkėjimus draugams, bendramoksliams ir pažįstamiems, su kuriais turiningai ir prasmingai, o kartais net labai audringai ar net pavojingai, sukomės užklasinėje ir popamokinėje veikloje. Dėkojame visam personalui, kuris rūpinosi mūsų sveikata, saugumu ir sotumu. Mokykla tarsi didžiulė šeima, o išminčius Saliamonas mokė, kad reikia beribės išminties sukurti darnią, gražią šeimą; reikia supratingumo, kad šeima būtų stipri; reikia žinių, kad šeimos namai prisipildytų retų ir nepakartojamų lobių. Sveikiname ir linkime „Aušros“ pagrindinei mokyklai bei jos dabartiniam kolektyvui gyvuoti kaip išmintingai, supratingai ir žinių nepasotinamai šeimai. Tauragės „Aušros“ vidurinės mokyklos 5 laidos 12A klasės seniūnė Viktorija Dombrauskytė, visos klasės vardu.“

Nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Rugsėjį vaikams sugrįžus į mokyklas, mažiesiems tenka prisiminti arba naujai išmokti pagrindinius saugaus elgesio kelyje principus. Tėvai dažniausiai atkreipia vaikų dėmesį, kaip saugiai pereiti gatvę, tačiau neretai pamiršta priminti, kaip naudotis viešuoju transportu arba ką daryti nutikus nelaimei – tai atskleidė „Lietuvos draudimo“ užsakymu atliktas šalies gyventojų nuomonės tyrimas.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
prieš 1 dieną
Laiškai apie paveldėtą turtą, laimėtą loteriją ar gautą siuntą – dažniausiai šiais būdais internetiniai sukčiai bando išvilioti Lietuvos gyventojų pinigus bei asmeninius duomenis, rodo liepos pabaigoje atlikta reprezentatyvi „Spinter tyrimai“ apklausa. Pasak ekspertų, sukčiai nesirenka aukų nei pagal išsilavinimą, nei pagal gyvenamąją vietą, tad ragina išlikti budriems.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2024-09-18
Nuo karo pradžios iki šių metų rugpjūčio mėnesio Lietuvoje dirbantys Ukrainos karo pabėgėliai į mūsų šalies biudžetą sumokėjo 205 mln. eurų. Ukrainiečių sumokėtų mokesčių dalis auga. Per 2022 m. ukrainiečiai į mūsų šalie biudžetą sumokėjo 45 mln. eurų, per 2023 m. – 95 mln. eurų, o per šių metų 7 mėnesius – 65,2 mln. eurų, t.y. 13 mln. eurų arba 25 proc. daugiau, nei per tą patį laikotarpį praėjusiais metais.
Nuotrauka
paskola
Įkelta:
2024-09-17
Būsto įsigijimas su paskola, ypač pirmą kartą tai darantiems žmonėms, gali pasirodyti sudėtingas procesas. „Citadele“ banko atstovas atkreipia dėmesį, kad nors skolintis būstui seniai nebėra naujiena, paskolas suteikiantys specialistai susiduria vis su tomis pačiomis gyventojų daromomis klaidomis. Kokius namų darbus svarbu atlikti prieš pildant būsto paskolos paraišką, kad pavyktų išvengti klaidų ir gauti geriausią pasiūlymą?
Nuotrauka
kelias
Įkelta:
2024-09-14
Vairuotojams kartais tenka susidurti su įvairiomis kliūtimis ir pažaidomis keliuose, kurios kelia grėsmę jų pačių ir kitų eismo dalyvių saugumui. Nors kelininkai deda maksimalias pastangas, siekdami užtikrinti savalaikę kelių priežiūrą, pavojingos išdaužos, kelio deformacijos, užtvindyti ruožai ar kitos kliūtys gali susidaryti itin greitai. Siekiant užtikrinti saugumą visiems eismo dalyviams, AB „Kelių priežiūra“ ragina nedelsiant pranešti apie pastebėtas kliūtis ir primena, kaip galima tai padaryti.
Nuotrauka
VMI
Tauragės radijo nuotrauka
Įkelta:
2024-09-13
2024 m. rugsėjo 11 d., Vilnius. Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, jog nuo rugsėjo mėn. startuoja naujas VMI procesas – pridėtinės vertės mokesčio (PVM) deklaracijų vertinimas realiu laiku. Pirmojo etapo metu klientų deklaracijos bus lyginamos su jų pateiktais pardavimų Lietuvoje duomenimis e. sąskaitų faktūrų posistemyje i.SAF.
Nuotrauka
neutralumas
Įkelta:
2024-09-12
Vakar Tauragė žengė reikšmingą žingsnį siekyje tapti klimatui neutraliu miestu. Tauragės rajono Tarybos posėdyje patvirtinta Klimato neutralumo strategija – dokumentas, nubrėžiantis kelią link klimato neutralumo Tauragėje iki 2030 metų.
Nuotrauka
vilko
Įkelta:
2024-09-09
Šių metų rugsėjo 14 dieną pirmą kartą bus minima nauja LR Respublikos Seimo patvirtintina atmintina data – vilko vaikų atminimo diena. Minėjime dalyvaus Vokietijos Federacinės Respublikos Vilniuje atstovai, Lietuvos garbės konsulas Badeno – Viurtembergo žemėje Wolfgangas von Stettenas, vilko vaikai ir jų ainiai. Specialią meninę programą, skirtą vilko vaikams, atliks poetas, režisierius, rašytojas, romano „Mano vardas – Marytė“ autorius Alvydas Šlepikas, aktorius Andrius Bialobžeskis, muzikantas Arkadijus Gotesmanas ir kompozitorius Tomas Kutavičius. Po meninio pasirodymo vyks pokalbis su vilko vaikais ir jų ainiais. Minėjimo vedėjai  Edita Mildažytė ir Saulius Pilinkus.
Nuotrauka
vyt
Nuotraukos iš pašnekovės albumo
Įkelta:
2024-09-07
Kai gyvenimą aptemdo kas­dienybė, reikia ieškoti nuo­tykių. Tokia taisykle va­­dovaujasi iš Vytogalos ki­lu­si verslininkė Giedrė Ge­­dei­kienė (Gedeikytė), šį pa­va­sarį už­ko­pu­­si į net pa­ty­­rusiems al­pi­­nis­tams sun­­kiai pa­si­duo­dan­čią aukščiausią Kaz­beko viršukalnę. Be nuo­­tykių jau nebegalinti gy­venti mūsų kraštietė tikina, kad sunkiausia įveikti save, nes kalno viršūnė tėra tik dar vienas žingsnis į pasau­lio ir savęs pažinimą. 
Nuotrauka
zelandija
AUTORĖS nuotraukos
Įkelta:
2024-09-06
„Visur sutiksi žvirblį ir lietuvį“, – šiuo posakiu įsitikinau jau tada, kai pirmą kartą išvykau už Atlanto, į Jungtines Amerikos valstijas. Susi­radusi darbą mažo salos mies­telio viešbutyje, netrukus susi­pa­ži­nau su ten dirbančiais trim lie­tu­viais. O da­bar paaiškėjo, jog lietu­vių ne­trūks­ta ir Naujojoje Zelan­dijoje.
Nuotrauka
šildymas
Pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2024-09-04
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) primena, kad nuo rugsėjo pradžios gyventojai jau gali teikti prašymus dėl būsto šildymo ir karšto vandens išlaidų kompensacijų skyrimo ateinančiam šildymo sezonui. Nepasiturintiems gyventojams, kurie dėl kompensacijų kreipiasi likus vienam mėnesiui iki šildymo sezono pradžios arba šildymo sezono metu, kompensacijos skiriamos iš karto visam šildymo sezonui.
Nuotrauka
poligonai
KAM - št. srž. A. Čemerkos nuotraukos
Įkelta:
2024-09-03
„Kai aš buvau visai mažytė, mačiau Tauragę nuneštą po II pasaulinio karo“, – prisiminimais miesto centre dalijasi matematikos mokytoja anksčiau dirbusi Birutė. Praėjus beveik aštuoniems dešimtmečiams po vieno iš didžiausių karų žmonijos istorijoje, senjorė klausiamai žiūri tiek į savo bendraamžius, tiek į jaunimą. Ji nesupranta, kodėl visuomenėje kyla diskusijos dėl poreikio steigti poligonus Tauragės ir Šilalės rajonuose.
Nuotrauka
kinija
Autorės nuotrukos
Įkelta:
2024-09-03
Jei kas būtų iš anksto pasakęs, kokie pasiruošimo darbai laukia prieš kelionę į Kiniją, veikiausiai būčiau rimtai suabejojusi, ar verta leis­tis į šią šalį, kuri, pagal turistams keliamus reikalavimus, kasdien darosi vis panašesnė į Šiaurės Korėją. Kelionėse nesu naujokė, visada atsa­kingai atlieku „namų darbus“, nes nuo to priklauso ne tik ką pamatysi, bet ir kaip tai priimsi. Tačiau pažįstami, keliavę po Kiniją prieš keletą metų, sakė, kad nieko panašaus anksčiau nebuvę...
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2024-08-29
Tauragės rajono savivaldybės Taryba pritarė įstaigos VŠĮ „Eko maistas“ steigimui, kurios tikslas užtikrinti kokybišką maitinimą vaikams. Toks sprendimas priimtas sulaukiant vis daugiau nusiskundimų dėl maisto kokybės mokyklose ir darželiuose. Maitinimas pirmiausia bus diegiamas darželiuose, o vėliau bus svarstoma dėl tiekimo mokyklose. Įstaiga veiklą vykdyti pradės 2025 metais.
Nuotrauka
saulėgraza
Algimanto AMBROZOS nuotrauka
Įkelta:
2024-08-29
Kūtymų kaime, netoli už Jucaičių, rugpjūčio pradžioje sužydo saulėgrąžų labirintas. Net 3 hektarų plote išraizgyti takai kelių metrų aukščio saulėgrąžų lauke kviečia mėgautis vėsa, žiedų grožiu ir kvapu, įsiklausyti į bičių dūzgimą ir paukščių balsus. 
Nuotrauka
Šilalės
Įkelta:
2024-08-28
Tauragės regiono plėtros taryba vienija keturias Tauragės savivaldybes, bandan­čias kartu spręsti vi­­­sai apskričiai bendras prob­lemas. Praėjusiu fi­nansinės paramos laikotarpiu Tau­ragės regionas gavo beveik 50 mln. eurų Eu­ro­pos­ Sąjungos pa­ra­mos, o iki 2029 m. sa­vi­val­dybės galės įgy­vendinti pro­jektų net už 108 mln. Eur. Apie tai, kaip kaip jos planuo­ja in­vestuoti šias lėšas, kalbėjomės su Tauragės regiono plėtros tarybos admi­nistracijos direktore Jurgita Choromanskyte.