Tauragėje – turgaus tuštėjimo metas
Įkelta:
2021-11-23
Nuotrauka
turgus
Nuotraukos autorius:
Reginos Vaičaitienės nuotraukos
,
Nuotrauka
a
Nuotraukos autorius:
Reginos Vaičaitienės nuotraukos
,
Nuotrauka
a
Nuotraukos autorius:
Reginos Vaičaitienės nuotraukos
,
Nuotrauka
a
Nuotraukos autorius:
Reginos Vaičaitienės nuotraukos
,
Nuotrauka
a
Nuotraukos autorius:
Reginos Vaičaitienės nuotraukos

Įvažiuojančius į Tauragę nuo Kryžkalnio pusės pasitinka ne pats gražiausias vaizdelis – dešinėje kelio pusėje plytinti didžiulė turgaus teritorija, pilna nugyventų, apsilaupiusių, griūvančių kioskų, sutręšusių prekystalių, apjuosta surūdijusia tvora, po lietaus skęstanti balose. Taigi pirmas įspūdis apie miestą – išties prastas. O ir tauragiškiai į turgų užsuka vis rečiau. Kas tai lemia – prastos sąlygos ar tiesiog turgūs „išeina iš mados“?

Primena gūdų sovietmetį

Turguje mėgstantis lankytis Antanas „Tauragės žinioms“ pasakojo kaskart eidamas į turgų susinervinantis:

– Jau vis sakau sau, kad viskas, daugiau nebeisiu, bet ateina šeštadienis, ir pagal seną įprotį vėl traukiu į turgų. Ir kaskart keikiuosi – nė per vartelius įeiti neina, toks purvynas! Net vasarą, per karščius, neišdžiūdavo... O ir viduje vienos duobės, kojas gali išsisukinėti... O jau tie kioskai! Dažai apsilaupę, sienos sukrypusios, atrodo, pirštu paliesi ir nugrius...

Vyras sako užjaučiantis turgaus prekiautojus, kuriems tenka dirbti tokiomis sąlygomis, ir visai nesistebintis, kad prekyba menksta.

Išties, didžiojo Tauragės miesto turgaus aplinka primena gūdų sovietmetį: didžiulės duobės ir balos, neišdžiūstančios net vasarą, teritoriją juosianti surūdijusi tvora su spygliuota viela, apšepęs tualetas, sukiužę, aplopyti mediniai prekystaliai ir kioskai... 
Nesutvarkyta ir prie turgaus esanti automobilių stovėjimo aikštelė šalia Dariaus ir Girėno gatvės, lyjant joje susidaro didžiulės balos. Balos telkšo ir toje turgaus dalyje, kur prekiaujama sodinukais bei gėlėmis. Atnaujinimo reikalauja ir dauguma medinių apšiurusių kioskų.
– Kas norės eiti į tokį turgų? O kai nėra tvarkos, tai ir pirkėjų vis mažiau, – teigė Antanas.

Nuotrauka
a
Reginos Vaičaitienės nuotraukos

Ne ką optimistiškiau nusiteikusi ir nuolatinė turgaus prekiautoja Aldona:

– Turguje tikrai nebėra malonu vaikščioti, kažkada visos tos būdelės gražiai atrodė, bet dabar jau tragedija... Bent jau perdažyti galėtų, aptvarkyti. O jau grindinys – vasarą dulkės, palyja –  purvynas, balos. 

Ji pasakoja, kad net ir mėsos paviljonas,  nors prieš kurį laiką aptvarkytas, vis labiau tuštėja – mažėja ir pirkėjų, ir pardavėjų. O kažkada prie prekystalių driekdavosi eilės...

„Kiek galime, tiek tvarkomės“

UAB „Elasa“, administruojančios turgų, direktorė Irena Smetoniutė „Tauragės žinioms“ teigė, kad pagal galimybes tvarkomasi:

– Kaip tik praėjusią savaitę duobėtas takų vietas, visą pagrindinį taką išpylėm skalda. Tikrai nemažai darome, nors, žinoma, mūsų galimybės nėra didelės – išgyvename pokarantininį laikotarpį, daug investuoti negalime. Juk ilgą laiką turgus apskritai negalėjo dirbti, taigi nebuvo jokių pajamų. O turgaus teritorija didelė, investicijų reikėtų nemažų. Kiek galime, tiek tvarkomės.

Nuotrauka
a
Reginos Vaičaitienės nuotraukos

Be to, pasak jos, tvarkytis jie gali tik pačioje turgaus teritorijoje, o kas yra už jos – tai valstybinė žemė. Pavyzdžiui, aikštelėje, besidriekiančioje palei Dariaus ir Girėno gatvę, važinėja arba  pastatomos didžiulės mašinos, jos savo didžiuliais ratais išmala aikštelę. Įėjimus, tiesa, stengiama prižiūrėti. Direktorė teigė, kad prie visi įėjimai į turgų irgi išpilti skalda.

Paklausta apie įėjimą iš Turgaus gatvės, prie kurio net karščiausią vasaros dieną neišdžiūva balos, direktorė teigė, kad ten yra privati žemė:

– Patį įėjimą, prie vartelių, mes sutvarkome, o jau kas aplink – esame nepajėgūs, o ir teisės neturime.

Paklausta, apie kioskų, prekystalių būklę direktorė teigė, kad jie remontuojami reguliariai. 

Nuotrauka
a
Reginos Vaičaitienės nuotraukos

Dalis prekybininkų persikraustė iš „Dunokų“ turgelio

Pasak I. Smetoniutės, dabar toks laikotarpis, kad bendrovė vos pajėgia parengti einamąsias išlaidas. Nuo pat pernai metų lapkričio iki šių gegužės turgus dėl karantino nedirbo, taigi nebuvo jokių pajamų. 

Paklausta, kiek turgaus prekeiviai dabar moka už prekybos vietą, ar ta kaina nekilo, ji sakė:

– Prieš dvejus metus pakėlėme vienu euru pakėlėme mokestį prekiaujantiems augalų aikštelėje – jei perki mėnesinį bilietą, vieta dabar kainuoja 6 eurus. Taigi už mėnesį – 24 eurai. Metras prekybos vietos ant prekystalio kainuoja 2,5 euro.

Dabar, kai „Dunokų“ turgelis miesto centre rekonstruojamas, galbūt prekiautojų didžiajame turguje padaugėjo? Anot direktorės, dalis prekybininkų iš ten persikėlė pas juos, jau statosi, remontuojasi  savo kioskelius, taigi ketina įsikurti ilgam. 

– Prekyba šiek tiek pagyvėjo. Bet tik šeštadieniais. Vis dėlto pirkėjų paprastą dieną pirkėjų ateina labai mažai, juo labiau, kad darbo dienomis nebeprekiauja ir dėvėtų drabužių prekeiviai. Jų ir sekmadieniais kur kas mažiau, nors net ir kainą jiems sumažinom. O ir orai dabar jau nepalankūs. Be to, po karantino žmonės ėmė mažiau lankytis turguose...   

Nuotrauka
a
Reginos Vaičaitienės nuotraukos

Akcininkai į veiklą nesikiša

UAB „Mažeikių turgus“, kuriai priklauso 100 procentų UAB „Elasa“ akcijų, direktorė Aldona Grušienė, paklausta, ką mano apie Tauragės turgaus būklę, sakė:

– Taip, Tauragės turgus mums priklauso, tai mūsų turtas, tačiau į šios įmonės veiklą mes nesikišam, viskam vadovauja direktorė. Apie viską klauskit direktorės. Jei mes nuspręsim ką nors daryti, tai bus akcininkų sprendimas, o šiaip mes į veiklą nesikišam. O kas ten blogai?  

Savivaldybės galimybės ribotos

Miesto centre įsikūręs „Dunokų“ turgelis, ilgus metus badęs akis prasta išvaizda, šiuo metu tvarkomas iš esmės. O kaip dėl didžiojo turgaus? Žinoma, tai ne savivaldybės nuosavybė, tačiau galbūt yra kokių galimybių paveikti šio turgaus savininkus, kad susitvarkytų? Galbūt kas nors linkme jau daroma? Tokį klausimą pateikėme Tauragės savivaldybei. Gavome tokį administracijos direktorės Gintarės Rakauskienės atsakymą. „Vadinamasis „didysis turgus“ yra valdomas privačios nuosavybės pagrindu, todėl Tauragės rajono savivaldybė turi labai ribotas galimybes įtakoti privačios nuosavybės valdymo klausimu. Tačiau, jei statiniai kelia grėsme gyventojų saugumui, Tauragės rajono savivaldybė turi teisę kreiptis į turto valdytoją dėl neprižiūrimo turto ir vykdyti procedūras vadovaujantis Apleisto ar neprižiūrimo nekilnojamojo turto nustatymo tvarkos aprašu. Tauragės rajono savivaldybei svarbus estetinis miesto vaizdas, tačiau privalome vadovautis įstatymais ir kitais teisės aktais, kad nebūtų pažeistos ir kitų šalių teisės“.

       

 

 

Nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Rugsėjį vaikams sugrįžus į mokyklas, mažiesiems tenka prisiminti arba naujai išmokti pagrindinius saugaus elgesio kelyje principus. Tėvai dažniausiai atkreipia vaikų dėmesį, kaip saugiai pereiti gatvę, tačiau neretai pamiršta priminti, kaip naudotis viešuoju transportu arba ką daryti nutikus nelaimei – tai atskleidė „Lietuvos draudimo“ užsakymu atliktas šalies gyventojų nuomonės tyrimas.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
prieš 1 dieną
Laiškai apie paveldėtą turtą, laimėtą loteriją ar gautą siuntą – dažniausiai šiais būdais internetiniai sukčiai bando išvilioti Lietuvos gyventojų pinigus bei asmeninius duomenis, rodo liepos pabaigoje atlikta reprezentatyvi „Spinter tyrimai“ apklausa. Pasak ekspertų, sukčiai nesirenka aukų nei pagal išsilavinimą, nei pagal gyvenamąją vietą, tad ragina išlikti budriems.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2024-09-18
Nuo karo pradžios iki šių metų rugpjūčio mėnesio Lietuvoje dirbantys Ukrainos karo pabėgėliai į mūsų šalies biudžetą sumokėjo 205 mln. eurų. Ukrainiečių sumokėtų mokesčių dalis auga. Per 2022 m. ukrainiečiai į mūsų šalie biudžetą sumokėjo 45 mln. eurų, per 2023 m. – 95 mln. eurų, o per šių metų 7 mėnesius – 65,2 mln. eurų, t.y. 13 mln. eurų arba 25 proc. daugiau, nei per tą patį laikotarpį praėjusiais metais.
Nuotrauka
paskola
Įkelta:
2024-09-17
Būsto įsigijimas su paskola, ypač pirmą kartą tai darantiems žmonėms, gali pasirodyti sudėtingas procesas. „Citadele“ banko atstovas atkreipia dėmesį, kad nors skolintis būstui seniai nebėra naujiena, paskolas suteikiantys specialistai susiduria vis su tomis pačiomis gyventojų daromomis klaidomis. Kokius namų darbus svarbu atlikti prieš pildant būsto paskolos paraišką, kad pavyktų išvengti klaidų ir gauti geriausią pasiūlymą?
Nuotrauka
kelias
Įkelta:
2024-09-14
Vairuotojams kartais tenka susidurti su įvairiomis kliūtimis ir pažaidomis keliuose, kurios kelia grėsmę jų pačių ir kitų eismo dalyvių saugumui. Nors kelininkai deda maksimalias pastangas, siekdami užtikrinti savalaikę kelių priežiūrą, pavojingos išdaužos, kelio deformacijos, užtvindyti ruožai ar kitos kliūtys gali susidaryti itin greitai. Siekiant užtikrinti saugumą visiems eismo dalyviams, AB „Kelių priežiūra“ ragina nedelsiant pranešti apie pastebėtas kliūtis ir primena, kaip galima tai padaryti.
Nuotrauka
VMI
Tauragės radijo nuotrauka
Įkelta:
2024-09-13
2024 m. rugsėjo 11 d., Vilnius. Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, jog nuo rugsėjo mėn. startuoja naujas VMI procesas – pridėtinės vertės mokesčio (PVM) deklaracijų vertinimas realiu laiku. Pirmojo etapo metu klientų deklaracijos bus lyginamos su jų pateiktais pardavimų Lietuvoje duomenimis e. sąskaitų faktūrų posistemyje i.SAF.
Nuotrauka
neutralumas
Įkelta:
2024-09-12
Vakar Tauragė žengė reikšmingą žingsnį siekyje tapti klimatui neutraliu miestu. Tauragės rajono Tarybos posėdyje patvirtinta Klimato neutralumo strategija – dokumentas, nubrėžiantis kelią link klimato neutralumo Tauragėje iki 2030 metų.
Nuotrauka
vilko
Įkelta:
2024-09-09
Šių metų rugsėjo 14 dieną pirmą kartą bus minima nauja LR Respublikos Seimo patvirtintina atmintina data – vilko vaikų atminimo diena. Minėjime dalyvaus Vokietijos Federacinės Respublikos Vilniuje atstovai, Lietuvos garbės konsulas Badeno – Viurtembergo žemėje Wolfgangas von Stettenas, vilko vaikai ir jų ainiai. Specialią meninę programą, skirtą vilko vaikams, atliks poetas, režisierius, rašytojas, romano „Mano vardas – Marytė“ autorius Alvydas Šlepikas, aktorius Andrius Bialobžeskis, muzikantas Arkadijus Gotesmanas ir kompozitorius Tomas Kutavičius. Po meninio pasirodymo vyks pokalbis su vilko vaikais ir jų ainiais. Minėjimo vedėjai  Edita Mildažytė ir Saulius Pilinkus.
Nuotrauka
vyt
Nuotraukos iš pašnekovės albumo
Įkelta:
2024-09-07
Kai gyvenimą aptemdo kas­dienybė, reikia ieškoti nuo­tykių. Tokia taisykle va­­dovaujasi iš Vytogalos ki­lu­si verslininkė Giedrė Ge­­dei­kienė (Gedeikytė), šį pa­va­sarį už­ko­pu­­si į net pa­ty­­rusiems al­pi­­nis­tams sun­­kiai pa­si­duo­dan­čią aukščiausią Kaz­beko viršukalnę. Be nuo­­tykių jau nebegalinti gy­venti mūsų kraštietė tikina, kad sunkiausia įveikti save, nes kalno viršūnė tėra tik dar vienas žingsnis į pasau­lio ir savęs pažinimą. 
Nuotrauka
zelandija
AUTORĖS nuotraukos
Įkelta:
2024-09-06
„Visur sutiksi žvirblį ir lietuvį“, – šiuo posakiu įsitikinau jau tada, kai pirmą kartą išvykau už Atlanto, į Jungtines Amerikos valstijas. Susi­radusi darbą mažo salos mies­telio viešbutyje, netrukus susi­pa­ži­nau su ten dirbančiais trim lie­tu­viais. O da­bar paaiškėjo, jog lietu­vių ne­trūks­ta ir Naujojoje Zelan­dijoje.
Nuotrauka
šildymas
Pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2024-09-04
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) primena, kad nuo rugsėjo pradžios gyventojai jau gali teikti prašymus dėl būsto šildymo ir karšto vandens išlaidų kompensacijų skyrimo ateinančiam šildymo sezonui. Nepasiturintiems gyventojams, kurie dėl kompensacijų kreipiasi likus vienam mėnesiui iki šildymo sezono pradžios arba šildymo sezono metu, kompensacijos skiriamos iš karto visam šildymo sezonui.
Nuotrauka
poligonai
KAM - št. srž. A. Čemerkos nuotraukos
Įkelta:
2024-09-03
„Kai aš buvau visai mažytė, mačiau Tauragę nuneštą po II pasaulinio karo“, – prisiminimais miesto centre dalijasi matematikos mokytoja anksčiau dirbusi Birutė. Praėjus beveik aštuoniems dešimtmečiams po vieno iš didžiausių karų žmonijos istorijoje, senjorė klausiamai žiūri tiek į savo bendraamžius, tiek į jaunimą. Ji nesupranta, kodėl visuomenėje kyla diskusijos dėl poreikio steigti poligonus Tauragės ir Šilalės rajonuose.
Nuotrauka
kinija
Autorės nuotrukos
Įkelta:
2024-09-03
Jei kas būtų iš anksto pasakęs, kokie pasiruošimo darbai laukia prieš kelionę į Kiniją, veikiausiai būčiau rimtai suabejojusi, ar verta leis­tis į šią šalį, kuri, pagal turistams keliamus reikalavimus, kasdien darosi vis panašesnė į Šiaurės Korėją. Kelionėse nesu naujokė, visada atsa­kingai atlieku „namų darbus“, nes nuo to priklauso ne tik ką pamatysi, bet ir kaip tai priimsi. Tačiau pažįstami, keliavę po Kiniją prieš keletą metų, sakė, kad nieko panašaus anksčiau nebuvę...
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2024-08-29
Tauragės rajono savivaldybės Taryba pritarė įstaigos VŠĮ „Eko maistas“ steigimui, kurios tikslas užtikrinti kokybišką maitinimą vaikams. Toks sprendimas priimtas sulaukiant vis daugiau nusiskundimų dėl maisto kokybės mokyklose ir darželiuose. Maitinimas pirmiausia bus diegiamas darželiuose, o vėliau bus svarstoma dėl tiekimo mokyklose. Įstaiga veiklą vykdyti pradės 2025 metais.
Nuotrauka
saulėgraza
Algimanto AMBROZOS nuotrauka
Įkelta:
2024-08-29
Kūtymų kaime, netoli už Jucaičių, rugpjūčio pradžioje sužydo saulėgrąžų labirintas. Net 3 hektarų plote išraizgyti takai kelių metrų aukščio saulėgrąžų lauke kviečia mėgautis vėsa, žiedų grožiu ir kvapu, įsiklausyti į bičių dūzgimą ir paukščių balsus. 
Nuotrauka
Šilalės
Įkelta:
2024-08-28
Tauragės regiono plėtros taryba vienija keturias Tauragės savivaldybes, bandan­čias kartu spręsti vi­­­sai apskričiai bendras prob­lemas. Praėjusiu fi­nansinės paramos laikotarpiu Tau­ragės regionas gavo beveik 50 mln. eurų Eu­ro­pos­ Sąjungos pa­ra­mos, o iki 2029 m. sa­vi­val­dybės galės įgy­vendinti pro­jektų net už 108 mln. Eur. Apie tai, kaip kaip jos planuo­ja in­vestuoti šias lėšas, kalbėjomės su Tauragės regiono plėtros tarybos admi­nistracijos direktore Jurgita Choromanskyte.