Vėlinių skaudulys – pamiršti kapai
Įkelta:
2014-10-28
Nuotrauka
Aprašymas
Urtės Drąsutytės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Iki Rekstukų kapinių, kurios tolumoje tarp medžių, tenka bristi per lauką. Urtrės Drąsutytės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
„Dunokų“ kapinėse, atokiau nuo visų, laidojami neturintys artimųjų. Urtės Drąsutytės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Moksleiviai su tremtiniais artėjant Vėlinėms vyko tvarkyti partizanų kapų. Jono Laugalio nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Rekstukų kapinaitės. Urtės Drąsutytės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Rekstukų kapinaitės. Urtės Drąsutytės nuotrauka

Urtė DRĄSUTYTĖ

urte@taurageszinios.lt

Per Vėlines ar kiek anksčiau tikriausiai daugelis mūsų skuba į kapines – aptvarkyti, uždegti žvakelę ant artimųjų kapo ir bent mintimis pabūti su tais, kurie iškeliavo Anapilin. Deja, egzistuoja ir problema, apie kurią garsiau prabylama prieš Visų šventųjų pagerbimo dieną. Tai – apleisti, neprižiūrimi kapai. Artimųjų neturinčių tauragiškių kapelius „Dunokų“ kapinėse seniūnija paskutinį kartą pasirūpino stropiau sutvarkyti vasarą. Nors yra ir kuo pasidžiaugti – kilnių tikslų vedimi pavieniai asmenys ar grupės žmonių susiburia, kad primiršti kapai nebūtų palikti likimo valiai.

Už nenupjauto lauko – „benamių“ kapavietės

Kad neprižiūrimų kapų apstu visur, pykčio neslėpdamas rėžė ir į redakciją užsukęs tauragiškis Petras Rakauskas, kuris jau nekart žurnalistams pasakojo apie rajone apleistas žydų kapavietes.

Artėjant Visų šventųjų dienai, „Tauragės žinių“ korespondentė lankėsi keliose kapinėse. Vadinamose Žukų kapinėse, bendrovės „Dunokai“ darbuotoja, kapinių prižiūrėtoja Aldona Švickienė žurnalistei pasakojo, kad šios kapinės – palankioje vietoje, o ir tvarkosi žmonės čia pakankamai gerai. Moteris džiaugėsi, kad ir vieta kapinėms išrinkta išties palanki.

– Čia – gera aura, – tarsi juokaudama, tarsi rimtai kalbėjo Aldona.

Visgi, tolėliau, nuo pagrindinių kapaviečių, už žolėmis apaugusio laisvo žemės plotelio, matyti kiek daugiau nei dvidešimt menkiau prižiūrimų kapų.

– Dvidešimt septyni, – patikslino A. Švickienė. – Jie, kaip mes vadiname – benamių.

A.Švickienei visų šių velionių istorijos bent minimaliai žinomos. Moters teigimu, kai kurie šių žmonių neturėjo artimųjų, o kitų artimieji tik praėjus kuriam laikui sužinojo apie giminaičių mirtį. Dar kiti atsisakė savo artimųjų – dėl pykčių šeimose, netinkamo gyvenimo būdo ar dar kokių gyvenimo aplinkybių. Tokių, kurių tiesiog neatsiranda kam laidoti, nėra artimųjų, palydėjimu į paskutinę kelionę rūpinasi „Dunokų“ darbuotojai.

Artimųjų neturinčių kapeliai, su seniūnijos darbuotojų pagalba, kaip prisiminė „Dunokų“ kapinių šeimininkė, kiek rimčiau, suorganizavus talką, buvo tvarkyti vasarą. Ir dabar, tiesa, jie neatrodo apleisti – praktiškai ant visų jų padėta gėlių, žvakių. Aldona patikino, kad žmonės nėra skūpūs – tie, kurie čia atvažiuoja, neretai nuneša ir ant atokiau esančių kapų gėlių, paaukoja kapinėms žvakučių.

Kapinių prižiūrėtoja, dirbanti šį darbą bemaž dvi dešimtis metų, pokalbio metu išsitraukė knygą, kurioje juodu ant balto surašyti skaičiai byloja liūdną statistiką – nuo kapinių įsteigimo 1992-aisiais jose amžino poilsio atgulė 980 žmonių. Vadinamiesiems benamiams yra atskira knyga.

Anot A. Švickienės, liūdna, tačiau visose kapinėse būna atvejų, kai palaidoti žmonės turi artimuosius, tačiau šie kapuose – reti lankytojai.

Rebusas – kaip patekti į kapines

Prieš keletą dienų „Tauragės žinios“ sulaukė prašymo aktualia tema, artėjant Vėlinėms pasidomėti, kam priklauso teritorija, plytinti greta Rekstukų senųjų kapinaičių, esančių Mažonų seniūnijoje. Į redakciją paskambinusi Kaune gyvenanti Juzefa Ačienė pasakojo neretai mūsų krašte lankanti artimųjų – mamytės, tėčio kapus būtent čia, Rekstukų kapinėse.

– Kapinės apgrėbtos, apipjautos, seniūnijai priekaištų neturime. Anksčiau, gal prieš du metus, buvo privažiavimo kelias. Dabar ten – nei jokio privažiavimo, nei priėjimo, niekas nedaroma. Kai kur šernų išknista, – dėstė moteris.

Ji tvirtino, kad nuo keliuko iki kapinių per apleistą lauką tenka eiti daugiau nei kelis šimtus metrų.

– Visi nuo savęs kaip su ranka nustumia, nieko nežino. Gal palygintų tą kelią – yra bent dešimt žmonių, kurie prižiūri artimųjų kapus šiose kapinaitėse. Juk ir koplytstulpis pastatytas. Iš Kauno dažnai atvažiuojam, bet ten net prieiti sunku, – kalbėjo susirūpinusi moteris.

Šiose kapinėse palaidotas garsus krašto knygnešys – Antanas Pakutinskas.

Seniūnija savivaliauti negali

Norėdami įsitikinti tuo, ką pasakojo mūsų krašte artimuosius palaidojusi moteris, nuvykome į Rekstukų senąsias kapines. Tai, ką išvydome, išties sunku žodžiais nupasakoti. Kaip ir minėjo pašnekovė, iki kapinaičių teko bristi per brūzgynus, kurie vietomis – sulig žmogaus ūgiu. Išlikusios senos provėžos.

Priėjus arčiau situacija kur kas geresnė – nors ir nedaug likę kapų, tačiau jie prižiūrėti, teritorija, matyti – neapleista, aptverta.

Susisiekus su Mažonų seniūnu Jonu Samoška jis paaiškino, kad žino, jog į minėtas kapines veda tik lauko keliukas – jokio kito priėjimo esą nėra.

– Yra etatinis prižiūrėtojas, seniūnijos darbininkai padeda prireikus aptvarkyti. Aptvėrėm teritoriją, bet problema ta, kad ten – privačios žemės, mes negalim keliuko išpilti. Dabar, jeigu tuo keliuku mažiau automobiliais važiavo, mažiau lanko, tai ir neliko kaip prieiti. Reikia pamatyti, kaip dabar ten atrodo, pakelti dokumentus, padiskutuoti su žemės savininkais. Jei tolerantiški, gal rastume sprendimą, o dabar bet kokie darbai būtų rizikingi, negalim savivaliauti, – kalbėjo seniūnas.

J. Samoškos teigimu, Mažonų seniūnijos žinioje yra virš 30 didesnių ir mažesnių kapinių, o skaičiuojant su visais prižiūrimose teritorijose esančiais paminklais, pasak seniūno, susidaro dar solidesnis skaičius.

– Apimtis didelė, todėl fiziškai sunku viską sužiūrėti, ne viską darbuotojai gali pastebėti, – tvirtino Mažonų seniūnas.

Lankė partizanų kapus

Artėjant Vėlinėms, ne tik pavieniai asmenys uždega žvakeles ant vienišų kapų, kilnūs tikslai skatina susiburti draugėn.

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos nariai Vytautas Laurinaitis, Vidas Čereškevičius, Antanas Martutaitis, Juozas Berneckis su Tauragės profesinio rengimo centro mokiniais ir mokytoja Vilma Liorančiene vyko aplankyti partizanų kapų.

– Turėjome išankstinį grafiką. Pradėjom apsilankydami Ceikiškės kaime, tada vykome į Antegluonį, buvome Batakiuose, Ožnugariuose, Eičiuose, Sakalinėje. Sutvarkėme šešis paminklus. Nušlavėm, nupjovėm žolę, apvalėm paminklus, uždegėm žvakutes, padėjom gėlių, – pasakojo V. Čereškevičius.

Pasak jo, kartais su Vytautu aplankyti ir prižiūrėti kapų vyksta tik jie du, tačiau labai smagu, jog šį kartą tai buvo mokytojos ir mokinių iniciatyva, dėl to ir pats darbas vyko greičiau.

– Užtrukom pusdienį. Gerai, kad daug žmonių buvo, – antrino V. Laurinaitis.

Pašnekovo teigimu, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos narių Tauragės skyriuje yra nemažai, apie 30 – visi jie stengiasi prižiūrėti kapus savo apygardoje. Abu kalbinti vyrai džiaugėsi, jog šįkart bendram tikslui visus suvienijo mokytoja Vilma Liorančienė ir Tauragės profesinio rengimo centro mokiniai.

– Jauni žmonės viso to nepatyrė, nežino, kur yra partizanų kapai, mes jiems aprodom. Mes viską išgyvenom, patyrėm, – mintimis dalijosi V. Laurinaitis.

Tokiomis išvykomis Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos nariai neapsiriboja.

– Turim labai daug veiklos, – pridūrė V. Laurinaitis.

Pasak pašnekovų, kaip tik šiuo metu vyksta atnaujinimo darbai muziejuje:

– Norim atidaryti Tauragės istorinės atminties muziejų, dabar jame viskas atnaujinama.

Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
prieš 8 valandas
Gegužės 17 d. oficialiai pažymėtas Tauragės daugiafunkcės arenos antrasis statybų etapas – į būsimus sporto ir kultūros centro pamatus įkasta simbolinė laiko kapsulė ateities kartoms. Tikimasi, kad itin laukta ir regionui svarbi arena įneš dar daugiau kultūros ir galimybių sportuoti į visos apskrities gyvenimą. Laišką ateities kartoms, pasakojantį apie tauragiškiams reikšmingo projekto pradžią, pasirašė bei simbolinę kapsulę įkasė Tauragės rajono savivaldybės meras Dovydas Kaminskas ir statybų įmonės „Gilesta“ direktorius Romas Paliulis.
Nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Praėjusių metų pabaigoje Seimui atnaujinus įsimintinų dienų kalendorių, Vaiko diena šiemet pirmą kartą švenčiama šeimos mėnesį – gegužę, primena Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM). Ministrė Monika Navickienė kviečia visus – vaikus, tėvelius, senelius, mokytojus, kiekvieną mūsų – paminėti naująją vaikystės šventę.
Nuotrauka
ba;las
Įkelta:
2024-05-16
Po sekmadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjusio „Lietuvos balsas. Kartos“ finalo paaiškėjo, kad naujausiais projekto laimėtojais tapo vaikinų grupė „T3“ iš mokytojos Nomedos Kazlaukomandos. Apie tai, kam muzikantai išleis laimėjimą, dėkingumą bei abejonių nepalikusią pergalę Nomeda ir „T3“ kalbėjo iškart po finalo surengtoje spaudos konferencijoje.
Nuotrauka
balas
S. Lukoševičiaus nuotraukos
Įkelta:
2024-05-13
Sekmadienio vakarą Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjo žiūrimiausio šalyje LNK muzikinio projekto „Lietuvos balsas. Kartos“ didysis finalas. Jo nugalėtojais tapo ir LNK įsteigtus 15 tūkstančių eurų laimėjo mokytojos Nomedos Kazlaus komandos dalyviai vaikinų grupė „T3“. Už juos balsavo 39,1 proc. žiūrovų.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2024-05-09
Siekiant maksimaliai užkirsti kelią galimam seksualiniam smurtui prieš vaikus, bus įtvirtinta pareiga asmeniui, ketinančiam užsiimti veikla, susijusia su vaikais, turėti išduotą Neteisėto darbo su vaikais prevencijos kodą (QR kodą). Darbdaviai privalės tikrinti, ar darbuotojas turi QR kodą, o nustatytos institucijos – vykdyti darbdavių priežiūrą. Efektyvinamas specializuotos pagalbos teikimas vaikams, galimai nukentėjusiems nuo seksualinio smurto. Tai numatantiems Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtiems Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimams pritarė Vyriausybė. Juos dar turės priimti Seimas.
Nuotrauka
balsas
Asmeninio archyvo ir Lietuvos balsas. Kartos nuotraukos
Įkelta:
2024-05-09
Sulaukusi pasisekimo „Lietuvos balsas, Kartos“ kryžminių kovų atrankoje tauragiškių vaikinų komanda „T3“ pateko į finalą ir dėl laimėtojo titulo susikaus šį sekmadienį „Žalgirio arenoje“. „Tauragės žinios“, bendradarbiaudami su „Tauragės radiju“ pakalbino jų mokytoją, pasaulinio lygio lietuvių operos žvaigždę Nomedą Kazlaus. Apie savo mokinius vokalo profesorė atsiliepia labai gerai, pasak jos, vaikinuose – didžiulis potencialas.
Nuotrauka
SENJORAS
Įkelta:
2024-05-08
Šalpos pensijos negalią turintiems dirbantiesiems būtų skiriamos nepriklausomai nuo to, kada ir kokio lygio negalia nustatyta, taip pat šalpos senatvės pensijas galėtų gauti ir jau pensinio amžiaus sulaukę, bet vis dar dirbantys žmonės – tokiems siūlymams šiandien po pateikimo pritarė Seimas. Artimiausiu metu jie bus svarstomi Parlamento komitetuose.
Nuotrauka
adakavas
Adakavo socialinių paslaugų namų nuotraukos
Įkelta:
2024-05-08
Tauragėje veiklą pradėjo dar vienos naujos socialinės dirbtuvės, kurioje žmonės su negalia gamins įvairius rankdarbius, pakuos dovanas, taisys drabužius, taip pat teiks aplinkos tvarkymo ir kitas bendruomenei reikalingas paslaugas.  Čia, žmonės, turintys negalią, pajus, kad ir jie šioje visuomenėje – ne mažiau svarbūs ir reikalingi. O ambicijos nemažos: savo rankų darbo gaminius parduos elektroninėje parduotuvėje.
Nuotrauka
T3
Lietuvos Balso feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-05-07
Ryškiausio muzikinio projekto šalyje grandiozinis finalas naujame sezone užims didžiausią šalies areną, kur tūkstančiai tikrą muziką mylinčių balsų dainuos kartu su tais, kurie naujame projekto sezone savo talentu prasiskynė kelią į finalą!
Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
2024-05-03
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.