Į ligonines, mokyklas ir globos namus visoje Lietuvoje galimai buvo įvežta net 4 tonos salmonelėmis užkrėstos paukštienos. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai nustatė, kad tokios paukštienos kliuvo ir 2 Tauragės gimnazijoms bei 1 kavinei. Tiekėjams gresia didžiuliai nemalonumai.
Dalis jau buvo suvartota
VMVT Tauragės departamento laikinai einantis pareigas direktorius Kęstutis Patašius „Tauragės žinioms“ teigė, kad lapkričio mėnesį Tauragėje ir visoje Lietuvoje Tarnybos specialistai atliko tyrimus.
– Šį mėnesį ėmėme mėginius dėl naudojamos paukštienos žaliavos mokyklose, kavinėse, restoranuose, nustatėme, kad dalyje mėginių yra salmonelių bakterijų. Žaliavoje jų būti negali, todėl rekomenduojame (įstaigoms, – aut. past.) papildomai atlikti tyrimus, keisti tiekėjus, laikytis higienos reikalavimų, kad salmonelės nebūtų išplatintos, – sakė K. Patašius.
Anot jo, dviejose Tauragės gimnazijose radus užkrėtos paukštienos, ugdymo įstaigos ėmėsi visų veiksmų ir iškart likusią žaliavą sunaikino.
Tiesa, dalis paukštienos jau buvo suvartota. Paklaustas, kokiose konkrečiai gimnazijose rasta užkrėstos paukštienos, K. Patašius atsisakė įvardyti mokyklas. Anot jo, jose laikomasi visų higienos reikalavimų, susirgimas neišplito.
Apie tiekėjus pranešė visai Europai
K. Patašius tikino, kad apie užkrėstos paukštienos tiekėjus buvo išplatintas pranešimas visoms Europos valstybėms.
– Jeigu bet kokioje šalyje yra išplatinta tos partijos žaliava, ji – sunaikinama, – sakė jis.
Kompanijos, kurios teikė šią žaliavą, registruotos užsienyje, jos – iš dviejų skirtingų valstybių. Kol Lietuvoje jų atgabenta paukštiena naikinama, tų šalių Tarnybos spręs, kokias sankcijas taikyti už pažeidimus.
Naujienų portalas tv3.lt praneša, kad užkrėsta paukštiena buvo pagaminta spalio 13-ąją Lenkijoje, o į Lietuvą ją įvežė įmonė „Lambda LT“. Paukštieną įsigijo bendrovė „Handelshus“, o tuomet ji ir pasklido po visą šalį.
„Iš tiekėjo buvome gavę per 12 tonų šaldytos vištienos. Produktas šaldytas, jo prekyba nebuvo intensyvi. Pardavėme apie 30 procentų. Šiuo metu įmonėje padidinta kontrolė visoms pirkimo procedūroms, ypatingai sugriežtinti reikalavimai tiekėjų atrankai“, – portalui tv3.lt raštu komentavo UAB ,,Handelshus“ kokybės užtikrinimo skyriaus vadovas Aivaras Terentjevas.
Rekomenduoja plautis rankas
K. Patašius „Tauragės žinioms“ aiškino, kad tai, ar paukštiena gali būti užkrėsta salmonelėmis, priklauso ir nuo to, kaip paukščiai yra auginami, tad labai svarbu užtikrinti tinkamas jų auginimo sąlygas.
– Toliau salmonelėmis paukštiena gali būti užkrečiama skerdimo arba apdorojimo metu. Salmonelių gali būti aplinkoje, taip pat jas gali perduoti ir sergantys žmonės. Higienos nesilaikymas – pagrindinė priežastis, – dėstė K. Patašius.
Anot jo, žmogus, suvalgęs salmonelėmis užkrėstos mėsos, gali pajusti karščiavimo, viduriavimo, silpnumo simptomus.
– Paukštieną reikia vartoti tik tinkamai termiškai apdorotą ir laikytis higienos, pavyzdžiui, plauti rankas, – kokių veiksmų reikėtų imtis, vardijo K. Patašius.
Tuo metu įstaigos, kuriose teikiamas maistas, turėtų labiau rūpintis įrangos dezinfekavimu bei atkreipti dėmesį į tai, kaip jaučiasi jų darbuotojai. Jeigu pasireiškia simptomai, apie tai nedelsiant reikėtų informuoti VMVT specialistus.
Be to, K. Patašius rekomenduoja įstaigoms atlikti papildomus mėsos tyrimus savo iniciatyva.