Boikotui pasiryžo ne visi
Įkelta:
2016-05-13
Nuotrauka
Aprašymas

Ne visi tiki akcijos „Neikim į parduotuves tris dienas“ nauda 

,
Nuotrauka
Aprašymas

Prekybos centrų boikoto nepaneigsi

,
Nuotrauka
Aprašymas

Trečiadienis, 17.45 val. Automobilių stovėjimo aikštelė prie „Maximos“ apytuštė 

,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas

Tauragiškiai turgelių neužplūdo, tačiau prekybininkai sulaukė ir naujų veidų 

Gyventojų pasipiktinimas didelėmis prekių ir paslaugų kainomis iššaukė pilietinę akciją „Neikim į parduotuves tris dienas“. Socialiniuose tinkluose skaičiuojama, kad prekybos centrų boikotui pritaria per 100 tūkstančių gyventojų. Akcijos dienomis Tauragėje į prekybos centrus pirkėjų užsuko mažiau nei įprastai. Tačiau nemažai, net ir deklaruojančių, kad pritaria prekybos centrų boikotui, nesugebėjo išsiversti be didžiųjų parduotuvių: vienam žūtbūt prireikė maisto šuniui, kitam šaltibarščių kefyro, trečiam alkoholinių gėrimų. Vis tik, turgelių prekeiviai sulaukė naujų, nematytų pirkėjų. 

Suvalkiečiai lenkia užsispyrimu

Pilietiškų tautiečių inicijuota akcija „Neikim į parduotuves tris dienas“ Lietuvoje prasidėjo antradienį. Jau pirmąją prekybos centrų boikoto dieną visoje šalyje buvo galima pastebėti, kad kai kuriose parduotuvėse pirkėjų akivaizdžiai sumažėję. Tai fiksavo ir nuotraukomis socialiniame tinkle „Facebook“  dalijosi daugybė žmonių, kurie džiaugėsi lietuvių vienybe. Skelbiama, kad šią akciją palaiko per 100 000 žmonių. Tauragė – ne išimtis. Tiesa, mes, socialiniuose tinkluose stebėdami lietuvaičių paskelbtas nuotraukas iš apytuščių prekybos centrų, suprantame, – suvalkiečių užsispyrimui iš Marijampolės, Vilkaviškio neprilygstame.

Nuotrauka

„Tauragės žinių“ žurnalistai neliko nuošalėje ir domėjosi, ar aktyviai prie šios akcijos prisijungė Tauragės rajono gyventojai ir, ar aplenkdami prekybos centrus, vyko apsipirkti į turgelius, mažas parduotuves. Pastebėjome, kad mažiau pirkėjų sulaukė Šilalės ir Gedimino gatvėse esantys „Norfos“ prekybos centrai, taip pat Gedimino gatvėje veikianti „Maxima“.  

Turgelyje – nauji pirkėjai

Antradienį, pirmąją akcijos dieną, aikštelėje už „Iki“ prekybos centro, esančio Gedimino gatvėje, „Tauragės žinių“ žurnalistės pakalbinta daržovėmis prekiaujanti moteris sakė, kad daugiau nei įprastai klientų nesulaukė.

– Pensinio amžiaus žmonės dar negavo pensijų. Ryt pamatysim, ar jie eis pas mus, ar į parduotuves. Dirbantys valstybinėse įstaigose ir taip dažniau renkasi prekybos centrus. Septyniolika metų prekiauju daržovėmis, bet pastarieji trys metai mums labai prasti. Kryžiažodžius gali spręsti atsisėdęs. Kita vertus ir žmonių rajone sumažėjo, daug kas išvykę į kitas šalis uždarbiauti, tad ir pirkėjų mažiau, – apie pirkėjų srauto sumažėjimą svarstė prekeivė.

Kitą akcijos dieną žurnalistė apsilankė turgelyje, esančiame Dariaus ir Girėno gatvėje. Ten prekeiviai neslėpė sulaukę daugiau pirkėjų.

– Atėjo apsipirkti daugiau žmonių – ypač jaunų, mums nematytų. Kai kurie net pabrėžė – atėjom, kadangi pritariam prekybos centrų boikotui ir palaikom jus, – viena po kitos žurnalistei pasakojo daržovių pardavėjos.

Anot prekeivių, daugiau pirkėjų į turgelį galėjo ateiti ne tik dėl akcijos, bet ir dėl gražaus oro. Sutikome ir tokių prekybininkų, kurie kaip visada skundėsi pirkėjų stoka ir nesutiko būti fotografuojami.

Turgelyje kilogramą pomidorų galima įsigyti už 2 eurus, agurkų – už 2–2,20 euro, 1 kg braškių kainuoja 4 eurus. Tiesa, galbūt per akcijas prekybos centruose šių prekių galima įsigyti pigiau. Tačiau ryšulys tikrai lietuviškų salotų, ridikėlių ar svogūnų laiškų turgelyje – po 50 euro centų.

Nuotrauka

Kiek daugiau klientų, nei įprastai sakė sulaukusi ir tame pat turgelyje įsikūrusio „Molupio“ kiosko pardavėja. Tą patį sakė ir turgelyje kava, aliejumi, makaronais, šokoladu, tualetiniu popieriumi ir kitomis smulkmenomis prekiaujanti moteris. Kitoje Dariaus ir Girėno gatvės pusėje, prieš turgelį, esanti mėsos gaminių parduotuvė, pasak pardavėjos, gausesnio būrio sulaukė tik pirmąją akcijos dieną, „Vilkyškių pieninės“ parduotuvėje pirkėjų esą apsilankė nežymiai daugiau.

Ne visi atsispyrė prekybos centrams

„Tauragės žinių“ pakalbinta 36 metų tauragiškė išklojo, kad tądien važiavo apsipirkti į turgelį, nors įprastai apsiperka prekybos centre pakeliui iš darbo į namus.

– Nusipirkau daržovių, grietinės. Turguje ne viskas pigiau, tačiau turime būti vieningi ir išreikšti protestą prieš dideles kainas. Kita vertus, aplenkdami didžiuosius prekybos centrus ir užsukdami į mažas parduotuves, atrasime kitokių prekių asortimentą. Tai – irgi gerai, – tvirtino Loreta.

Tačiau Gedimino gatvėje prie prekybos centro pakalbinta 32 metų moteris mano priešingai:

– Nieko ta akcija nepakeis. Bergždžias reikalas. Prireikė produktų pietums ir atėjau. O kur man eiti? Mažose parduotuvėse tikrai nėra pigiau. Kaip ir turgelyje. Taip, ten vasarą galima nusipirkti ekologiškų daržovių, bet niekada žmogus negali būti tikras, kas iš kur atvežta. Prekybos centruose daug ką perku, kai būna paskelbtos akcijos.

Nuotrauka

Žurnalistės pakalbintos iš prekybos centro Dariaus ir Girėno gatvėje išėjusios moterys, atrodo, kad net susigėdo, lyg būtų pagautos darančios nusikaltimą. Abi teisinosi ir tikino, kad 100 procentu palaiko prekybos centrų boikotą, tik niekaip neišsivertusios be prekybos centro. Jaunai moteriai prireikė šuniukų maisto, kurį esą visada perka tame pačiame prekybos centre. Kita, vyresnio amžiaus tauragiškė atėjo nusipirkti alkoholinių gėrimų, kadangi turės svečių. Kur kitur nusipirkti alkoholio ji nežino. Gal mažoms parduotuvėms reikia daugiau reklamuotis? Atėjusi į šalia namų esantį prekybos centrą moteris į pirkinių krepšį dar ir kitų prekių prisikrovė, tačiau žurnalistei tvirtino, kad dažnai apsipirkti eina į turgelį.

Tauragiškė Alma „Tauragės žinioms“ sakė, kad į prekybos centrą atėjo tiesiai iš turgelio, kadangi prireikė šaltibarščių kefyro. Vaikai esą užsigeidė šaltibarščių, o su įprastu kefyru neskanu.

– 100 procentu palaikau šią akciją, būčiau nėjusi į prekybos centrą, bet to kefyro labai reikėjo. – teigė Alma.

Vieša informacija: pirkėjų sumažėjo vos 2–5 procentais

Tauragėje įsikūrusių prekybos centrų „Maxima“, „Norfa“ ir „Iki“ atstovai neneigia, kad akcijos dienomis pirkėjų sumažėjo, tačiau neva tik 2-5 procentais. Atskirai pagal miestus paskaičiavimų nepateikiama, o „Norfa“ visiškai neįvardija, kiek procentų pirkėjų sumažėjo.

„Maxima LT“ komunikacijos vadovė Renata Saulytė „Tauragės žinioms“ tvirtino, kad apibendrinus  pirmos akcijos dienos rezultatus, paskaičiuota, jog klientų srautas visame „Maxima“ prekybos tinkle buvo maždaug 5 proc. mažesnis, nei praėjusios savaitės tą pačią dieną – antradienį. Tačiau, palyginus su kitais praėjusio mėnesio antradieniais, klientų srautas esą išliko panašus.

– Į kai kurias „Maxima“ parduotuves užsuko mažiau žmonių nei įprasta, kitose gi priešingai – klientų srautas išaugo ar išliko stabilus. Ženklesnių pokyčių neužfiksavome nė viename iš regionų ar miestų, kuriuose veikia tinklo parduotuvės. Bendras nupirktas produktų kiekis taip pat išliko stabilus, svyravo tik atskirų produktų pardavimai, tačiau tai įprastas kasdienis reiškinys, labiausiai įtakojamas orų, taip pat ir tądien teikiamų nuolaidų bei akcijų, – komentavo R. Saulytė.

Į klausimą, kokia prekybos tinklo pozicija vertinant Lietuvos žmonių boikotą prieš dideles kainas prekybos centruose, R. Saulytė atsakė: „Gerbiame tiek prie akcijos prisidėjusių, tiek prie jos neprisidėjusių žmonių laisvą apsisprendimą ir teisę taikiu būdu reikšti savo pilietinę poziciją, todėl nesiimsime vertinti, kas galėjo įtakoti klientų srautų kai kuriose parduotuvėse sumažėjimą ar persiskirstymą bei atskirų produktų pardavimų svyravimą.“

„Norfos“ prekybos tinklo atstovas spaudai Darius Ryliškis antrino, jog kiekvienas asmuo turi teisę dalyvauti akcijose, eiti ar neiti ten, kur jis nori. Anot jo, prekių kainos, tuo pačiu ir antkainiai, esą nuolat kintantis dydis, kurį apsprendžia įvairūs faktoriai: konkurencija, derlius, sezoniškumas, tiekėjų veiksmai, kuro kainos ir t.t. Esą yra prekių, kurias pardavinėti nuostolinga, lentynose jos tik dėl asortimento įvairovės. Šio prekybos tinklo atstovas ištaikė progą ir pasireklamuoti:

„Prekybos tinklas „Norfa“ visada pasižymėjo žemomis kainomis ir siekia pasiūlyti pirkėjams optimalų prekės kokybės ir kainos santykį. Kainodaroje „Norfa“ visuomet buvo pavyzdžiu ir siekiamybe konkurentams. „Norfos mažmena“ ir šiais metais siūlo patrauklias kainas pirkėjams, ypač gausių akcijų „praktiškomis valandomis“ metu.“

UAB „Palink“ viešųjų ryšių atstovė Berta Čaikauskaitė „Tauragės žinias“ informavo, kad pirmąją akcijos dieną „Iki“ prekybos centruose sulaukta 2 procentais mažiau pirkėjų nei praėjusį antradienį. Organizuota akcija esą labiau paveikė didmiesčių didžiąsias parduotuves, tuo tarpu mažesniuose miesteliuose poveikis buvo menkesnis.

– Matome, kad dalis pirkėjų rinkosi mažesnes parduotuves ir pirko tik būtiniausius produktus. Dėl to fiksavome keliais procentais sumažėjusį vidutinį pirkinių krepšelį. Gerbiame visų piliečių nuomonę ir apsisprendimą. Šią savaitę nedarome jokių papildomų ar išskirtinių akcijų. Akcijų aktyvumas yra toks pat kaip kiekvieną savaitę, – tvirtino B. Čaikauskaitė.  

Piketo Tauragėje nebus 

Šią savaitę protestuojantys ūkininkai sostinėje nemokamai dalijo pieną. Skelbiama, kad prie Žemės ūkio ministerijos praeiviams išdalinta beveik 10 tonų šviežio pieno. Tai 600 ūkininkų vienijančio kooperatyvo „Pieno gėlė“ akcija, skirta atkreipti valdžios dėmesį į mažas pieno supirkimo kainas.

Šeštadienį, gegužės 14-ąją, minima Pilietinio pasipriešinimo diena. Priminsime, kad 1972 m. gegužės 14 d. devyniolikmetis jaunuolis Romas Kalanta nusižudė protestuodamas prieš tarybinę-socialistinę santvarką. Kauno muzikinio teatro sodelyje jis apsipylė benzinu ir sušukęs „Laisvę Lietuvai!“, susidegino. Socialiniuose tinkluose lietuvaičiai raginami šią dieną savo miestuose taip pat išeiti į gatves ir surengti visuotinį protestą prieš Lietuvos prekybos tinklų kainų politiką ir mažas algas. „Tauragės žinių“ duomenimis į Tauragės miesto seniūniją dėl leidimo piketui  niekas nesikreipė.   

Nuotrauka
Įkelta:
2024-09-19
Rugsėjį vaikams sugrįžus į mokyklas, mažiesiems tenka prisiminti arba naujai išmokti pagrindinius saugaus elgesio kelyje principus. Tėvai dažniausiai atkreipia vaikų dėmesį, kaip saugiai pereiti gatvę, tačiau neretai pamiršta priminti, kaip naudotis viešuoju transportu arba ką daryti nutikus nelaimei – tai atskleidė „Lietuvos draudimo“ užsakymu atliktas šalies gyventojų nuomonės tyrimas.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
2024-09-19
Laiškai apie paveldėtą turtą, laimėtą loteriją ar gautą siuntą – dažniausiai šiais būdais internetiniai sukčiai bando išvilioti Lietuvos gyventojų pinigus bei asmeninius duomenis, rodo liepos pabaigoje atlikta reprezentatyvi „Spinter tyrimai“ apklausa. Pasak ekspertų, sukčiai nesirenka aukų nei pagal išsilavinimą, nei pagal gyvenamąją vietą, tad ragina išlikti budriems.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2024-09-18
Nuo karo pradžios iki šių metų rugpjūčio mėnesio Lietuvoje dirbantys Ukrainos karo pabėgėliai į mūsų šalies biudžetą sumokėjo 205 mln. eurų. Ukrainiečių sumokėtų mokesčių dalis auga. Per 2022 m. ukrainiečiai į mūsų šalie biudžetą sumokėjo 45 mln. eurų, per 2023 m. – 95 mln. eurų, o per šių metų 7 mėnesius – 65,2 mln. eurų, t.y. 13 mln. eurų arba 25 proc. daugiau, nei per tą patį laikotarpį praėjusiais metais.
Nuotrauka
paskola
Įkelta:
2024-09-17
Būsto įsigijimas su paskola, ypač pirmą kartą tai darantiems žmonėms, gali pasirodyti sudėtingas procesas. „Citadele“ banko atstovas atkreipia dėmesį, kad nors skolintis būstui seniai nebėra naujiena, paskolas suteikiantys specialistai susiduria vis su tomis pačiomis gyventojų daromomis klaidomis. Kokius namų darbus svarbu atlikti prieš pildant būsto paskolos paraišką, kad pavyktų išvengti klaidų ir gauti geriausią pasiūlymą?
Nuotrauka
kelias
Įkelta:
2024-09-14
Vairuotojams kartais tenka susidurti su įvairiomis kliūtimis ir pažaidomis keliuose, kurios kelia grėsmę jų pačių ir kitų eismo dalyvių saugumui. Nors kelininkai deda maksimalias pastangas, siekdami užtikrinti savalaikę kelių priežiūrą, pavojingos išdaužos, kelio deformacijos, užtvindyti ruožai ar kitos kliūtys gali susidaryti itin greitai. Siekiant užtikrinti saugumą visiems eismo dalyviams, AB „Kelių priežiūra“ ragina nedelsiant pranešti apie pastebėtas kliūtis ir primena, kaip galima tai padaryti.
Nuotrauka
VMI
Tauragės radijo nuotrauka
Įkelta:
2024-09-13
2024 m. rugsėjo 11 d., Vilnius. Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, jog nuo rugsėjo mėn. startuoja naujas VMI procesas – pridėtinės vertės mokesčio (PVM) deklaracijų vertinimas realiu laiku. Pirmojo etapo metu klientų deklaracijos bus lyginamos su jų pateiktais pardavimų Lietuvoje duomenimis e. sąskaitų faktūrų posistemyje i.SAF.
Nuotrauka
neutralumas
Įkelta:
2024-09-12
Vakar Tauragė žengė reikšmingą žingsnį siekyje tapti klimatui neutraliu miestu. Tauragės rajono Tarybos posėdyje patvirtinta Klimato neutralumo strategija – dokumentas, nubrėžiantis kelią link klimato neutralumo Tauragėje iki 2030 metų.
Nuotrauka
vilko
Įkelta:
2024-09-09
Šių metų rugsėjo 14 dieną pirmą kartą bus minima nauja LR Respublikos Seimo patvirtintina atmintina data – vilko vaikų atminimo diena. Minėjime dalyvaus Vokietijos Federacinės Respublikos Vilniuje atstovai, Lietuvos garbės konsulas Badeno – Viurtembergo žemėje Wolfgangas von Stettenas, vilko vaikai ir jų ainiai. Specialią meninę programą, skirtą vilko vaikams, atliks poetas, režisierius, rašytojas, romano „Mano vardas – Marytė“ autorius Alvydas Šlepikas, aktorius Andrius Bialobžeskis, muzikantas Arkadijus Gotesmanas ir kompozitorius Tomas Kutavičius. Po meninio pasirodymo vyks pokalbis su vilko vaikais ir jų ainiais. Minėjimo vedėjai  Edita Mildažytė ir Saulius Pilinkus.
Nuotrauka
vyt
Nuotraukos iš pašnekovės albumo
Įkelta:
2024-09-07
Kai gyvenimą aptemdo kas­dienybė, reikia ieškoti nuo­tykių. Tokia taisykle va­­dovaujasi iš Vytogalos ki­lu­si verslininkė Giedrė Ge­­dei­kienė (Gedeikytė), šį pa­va­sarį už­ko­pu­­si į net pa­ty­­rusiems al­pi­­nis­tams sun­­kiai pa­si­duo­dan­čią aukščiausią Kaz­beko viršukalnę. Be nuo­­tykių jau nebegalinti gy­venti mūsų kraštietė tikina, kad sunkiausia įveikti save, nes kalno viršūnė tėra tik dar vienas žingsnis į pasau­lio ir savęs pažinimą. 
Nuotrauka
zelandija
AUTORĖS nuotraukos
Įkelta:
2024-09-06
„Visur sutiksi žvirblį ir lietuvį“, – šiuo posakiu įsitikinau jau tada, kai pirmą kartą išvykau už Atlanto, į Jungtines Amerikos valstijas. Susi­radusi darbą mažo salos mies­telio viešbutyje, netrukus susi­pa­ži­nau su ten dirbančiais trim lie­tu­viais. O da­bar paaiškėjo, jog lietu­vių ne­trūks­ta ir Naujojoje Zelan­dijoje.
Nuotrauka
šildymas
Pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2024-09-04
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) primena, kad nuo rugsėjo pradžios gyventojai jau gali teikti prašymus dėl būsto šildymo ir karšto vandens išlaidų kompensacijų skyrimo ateinančiam šildymo sezonui. Nepasiturintiems gyventojams, kurie dėl kompensacijų kreipiasi likus vienam mėnesiui iki šildymo sezono pradžios arba šildymo sezono metu, kompensacijos skiriamos iš karto visam šildymo sezonui.
Nuotrauka
poligonai
KAM - št. srž. A. Čemerkos nuotraukos
Įkelta:
2024-09-03
„Kai aš buvau visai mažytė, mačiau Tauragę nuneštą po II pasaulinio karo“, – prisiminimais miesto centre dalijasi matematikos mokytoja anksčiau dirbusi Birutė. Praėjus beveik aštuoniems dešimtmečiams po vieno iš didžiausių karų žmonijos istorijoje, senjorė klausiamai žiūri tiek į savo bendraamžius, tiek į jaunimą. Ji nesupranta, kodėl visuomenėje kyla diskusijos dėl poreikio steigti poligonus Tauragės ir Šilalės rajonuose.
Nuotrauka
kinija
Autorės nuotrukos
Įkelta:
2024-09-03
Jei kas būtų iš anksto pasakęs, kokie pasiruošimo darbai laukia prieš kelionę į Kiniją, veikiausiai būčiau rimtai suabejojusi, ar verta leis­tis į šią šalį, kuri, pagal turistams keliamus reikalavimus, kasdien darosi vis panašesnė į Šiaurės Korėją. Kelionėse nesu naujokė, visada atsa­kingai atlieku „namų darbus“, nes nuo to priklauso ne tik ką pamatysi, bet ir kaip tai priimsi. Tačiau pažįstami, keliavę po Kiniją prieš keletą metų, sakė, kad nieko panašaus anksčiau nebuvę...
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2024-08-29
Tauragės rajono savivaldybės Taryba pritarė įstaigos VŠĮ „Eko maistas“ steigimui, kurios tikslas užtikrinti kokybišką maitinimą vaikams. Toks sprendimas priimtas sulaukiant vis daugiau nusiskundimų dėl maisto kokybės mokyklose ir darželiuose. Maitinimas pirmiausia bus diegiamas darželiuose, o vėliau bus svarstoma dėl tiekimo mokyklose. Įstaiga veiklą vykdyti pradės 2025 metais.
Nuotrauka
saulėgraza
Algimanto AMBROZOS nuotrauka
Įkelta:
2024-08-29
Kūtymų kaime, netoli už Jucaičių, rugpjūčio pradžioje sužydo saulėgrąžų labirintas. Net 3 hektarų plote išraizgyti takai kelių metrų aukščio saulėgrąžų lauke kviečia mėgautis vėsa, žiedų grožiu ir kvapu, įsiklausyti į bičių dūzgimą ir paukščių balsus. 
Nuotrauka
Šilalės
Įkelta:
2024-08-28
Tauragės regiono plėtros taryba vienija keturias Tauragės savivaldybes, bandan­čias kartu spręsti vi­­­sai apskričiai bendras prob­lemas. Praėjusiu fi­nansinės paramos laikotarpiu Tau­ragės regionas gavo beveik 50 mln. eurų Eu­ro­pos­ Sąjungos pa­ra­mos, o iki 2029 m. sa­vi­val­dybės galės įgy­vendinti pro­jektų net už 108 mln. Eur. Apie tai, kaip kaip jos planuo­ja in­vestuoti šias lėšas, kalbėjomės su Tauragės regiono plėtros tarybos admi­nistracijos direktore Jurgita Choromanskyte.