Palaidų šunų istorijos: vienus gelbėja, kitus šaudo
Įkelta:
2015-02-02
Nuotrauka
Aprašymas
Tauragiškis Dainius Ratkevičius su iš ledinio tvenkinio vandens išgelbėtu svetimu šunimi. Lietuvos gyvūnų globos draugijos Tauragės skyriaus ir Tauragės kabelinės televizijos nuotraukos
,
Nuotrauka
Aprašymas
Iki atvykstant šeimininkams, negyvas šuo dingo
,
Nuotrauka
Aprašymas
M. K. Čiurlionio gatvėje rastas nušautas palaidas lakstęs šuo
,
Nuotrauka
Aprašymas
Gyvūnų globėjas Sigitas Klymantas spėja, kad į šunis buvo šauta iš injekcinio ginklo

Morta PIPIRIENĖ

morta@taurageszinios.lt

Interneto socialiniuose tinklalapiuose pastaruoju metu ypač padaugėjo pranešimų apie dingusius, pabėgusius, rastus šunis. Sekmadienį viena tokių istorijų baigėsi laimingai – pabėgęs rudas gražuolis erdelterjerų veislės šuo išgelbėtas skęstantis iš Zumpės tvenkinio. Kitiems keturkojams „paskutinioji išmušė“ M.K.Čiurlionio gatvėje – kažkas su migdomaisiais „padėjo“ gyvūnams patekti į šunų rojų. Dėl galimo gyvūnų šaudymo pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą ir įtariamąjį, tos pačios gatvės gyventoją, sulaikė dviem paroms.

Šunys šaudomi tiesiog gatvėje

„Tauragės žinių“ redakcijai viena tauragiškė (redakcijai pavardė žinoma) patvirtino, kad M. K. Čiurlionio gatvėje iš injekcinio ginklo nušautas mažiausiai vienas šuo. Jo savininkas, šios gatvės gyventojas, augintinį pats ir palaidojo. Adatą pasiliko kaip įkaltį.

Lietuvos gyvūnų globos draugijos Tauragėje pirmininkas Sigitas Klymantas vėliau žurnalistei tvirtino, kad žmonės jam skambino ir dėl kitų dviejų galimai nušautų šunų, tačiau atvykus jų jau nebebuvo.

– Apie pirmą negyvą šunį buvo pranešta penktadienį ryte. Bet nuvykus prie minėtos gyvatvorės šuns nebebuvo. Vėliau, po pietų, gautas antras pranešimas, kad toje pačioje gatvėje juodas šuo guli. Jį patys šeimininkai pasiėmė palaidoti. Šuns kūne rado paliktą adatą, kurią, kiek žinau, pasiliko. Jei savininkas ryžtųsi parašyti pareiškimą policijai, tai, manau, su ekspertų pagalba išsiaiškintų ir kas tą šunį nušovė ir kokius vaistus tam naudojo. Nes migdomieji ne taip lengvai gaunami. Juos įsigyti gali tik veterinarai ir privalo už kiekvieną ampulę atsiskaityti oficialiai – kur ir kam buvo panaudota. Procedūros panašios kaip su antidepresantais – jų vaistinėje taip lengvai tikrai negausi, – pasakojo S.Klymantas.

Du negyvi šunys dingo

Pašnekovas tvirtino, jog galėjo būti ir trečia to paties „šaulio“ auka, mat minėtosios M.K.Čiurlionio gatvės gyventojai namo negrįžusio augintinio Tobio ieškojo keletą dienų. Išplatinus šuns nuotrauką internete, atsirado jį mačiusiųjų toje pačioje gatvėje, gulintį patvoryje. Istorija pasikartojo – šeimininkams atėjus Tobio ieškoti, jo nebebuvo. Liūdnai pagarsėjusios gatvės gyventoja „Tauragės žinioms“ pasakojo, kad kaimynai spėlioja, jog pirmąjį šunį galėjo išvežti „Dunokų“ darbuotojai kartu su šiukšlėmis. Kaip tik penktadienį šios įmonės mašina pravažiuoja surinkdama šiukšles. Kur dingo dar viena auka, lieka neaišku.

– Savo šunį palaidoję žmonės kreipėsi į mane patarimo, kaip pasielgti šioje situacijoje. Pasakiau, kad kreiptųsi į policiją ir rašytų pareiškimą. Policijai nereikia, kad žmonės pareiškime nurodytų įtariamuosius. Jie patys, atlikdami tyrimą, suranda. Jei žmonės ko nors išsigando, tai be reikalo. Aš neteisinu tų, kurie šunis laiko palaidus ir nesuka dėl to galvos. Taip neturi būti. Bet ir šaudyti jų negalima. Čia ne medžioklės plotai. Juolab, kad minėti šunys visi buvo mažaūgiai ir tikrai didelio pavojaus negalėjo kelti. Galų gale, toje gatvėje visi vieni kitus žino, atpažįsta kaimynų šunis. Jei šaudė šios gatvės gyventojas, tai turėjo žinoti kieno šunį šauna. Matyt, kuo nors neįtiko, – kraupių įvykių detales spėliojo S.Klymantas.

Tyrimui pradėti pareiškimo nereikėjo

Žmonės pasakoja, kad visi negyvi keturkojai buvo rasti maždaug 100 metrų spinduliu. Net kelio ženklas yra sušaudytas – matosi šovinių paliktos žymės. Vietiniai teigia įtariantys ir kas toks šaudė gyvūnus, tačiau nė vienas nenori viešai prisistatyti ir įvardinti, ką ir kodėl įtaria. Esą bijosi patys gauti kulką į nugarą. Pasak M.K.Čiurlionio gatvės gyventojų, šunį užkasęs šeimininkas bijosi nešti pareiškimą policijai, neva gausiąs baudą už palaidą augintinį.

Tačiau Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) viršininkas Marius Draudvila teigia, kad tokios baudos niekas neskirtų.

– Visų pirma, kad pradėtume tyrimą, mums gyventojų pareiškimo nereikia. Užtenka tarnybinio pranešimo. Šį įvykį jau pradėjome tirti. Kiek žinome, tai jau ne pavienis atvejis. Tyrimo detalių negaliu atskleisti, bet policija sulaikė įtariamąjį dviem paroms. Jam buvo pareikšti įtarimai. Taip pat reikia suprasti, kad yra toks protingumo kriterijus. Formaliai tai šuns šeimininkas pažeidė gyvūnų laikymo taisykles – šuo lakstė palaidas, o taip neturi būti. Bet jis dabar nušautas. Pavyzdžiui, jei automobilis stovėjo pievoje ir mums praneša, kad pavogė jo ratus, tai nepuolame bausti už pastatymą ne vietoje. Taip ir su šunimis – nepulsime bausti už palaidą šunį, jei atneš pareiškimą, kad jis nušautas, – pirmadienį „Tauragės žinioms“ dėstė M.Draudvila.

Įtariamasis uždarytas į areštinę

Jau kitą dieną Tauragės AVPK įvykių suvestinėje buvo skelbiama, kad sekmadienį, apie 23.30 val., M.K.Čiurlionio gatvėje, asmuo, galimai turėdamas nelegalų injekcinį šautuvą, nušovė šunį. Pirmadienį, apie 18.00 val., pas įtariamąjį atliekant kratą buvo rastas ir paimtas dujinis revolveris. Leidimo laikyti dujinį revolverį vyras nepateikė. Įtariamasis sulaikytas ir uždarytas į areštinę.

Gelbėdamas nepabūgo ledinio vandens

Ne visiems keturkojams savaitgalis buvo liūdnas. Sekmadienį Zumpės tvenkinyje skendusiam erdelterjerui labai pasisekė – žmonių minioje atsirado ledinio vandens nepabūgęs vyriškis. 28 metų Dainius Ratkevičius, nelaukdamas specialiųjų tarnybų atvykimo, šoko į vandenį traukti galimai ančių paragauti susiruošusio ir skęsti pradėjusio šuns.

Vėliau paaiškėjo, kad minimo šuns nuotraukos jau buvo viešinamos socialiniuose tinkluose ir ieškomi jo šeimininkai. Kaip pajuokavo S.Klymantas, žiūrint įrašus Facebook`e galima atsekti, kur erdelterjeras keliavo. Pirmiausia šis keturkojis pastebėtas Antegluonio pusėje, po kurio laiko žmonių nufotografuotas Joniškės kaime, o galiausiai pasiekė Oko mišką Tauragėje. Žalgirių mikrorajono gyventojai šeštadienį pastebėję besibastantį keturkojį susisiekė su gyvūnų globos draugija ir susitarė dėl jo paėmimo sekmadienį. Tačiau sekmadienio popietę rudasis gražuolis iškeliavo Zumpės tvenkinio link, kur jo kelionės istorija laimingai baigėsi tik Dainiaus Ratkevičiaus dėka.

– Atvažiavom su broliu ir dukromis šerti ančių. Bet vos atvykę pamatėme šūkaujančią minią. Kai supratome, kad ten skęsta šuo, mergaites brolis nuvedė į mašiną, kad nematytų kraupaus vaizdo. Aš bandžiau šunį pakviesti. Jis buvo maždaug 15 metrų nuo kranto. Šuo kiek galėjo paplaukė link manęs. Bet trukdė nuovargis ir ledai. Per daug negalvojau apie šaltį, šokau į vandenį. Praskyniau tarp ledų šuniui kelią ir išlipom. Ten gan gilu – vos įšokus buvo vandens iki juosmens. Gal suveikė sukilęs adrenalinas, kad jokio šalčio nejutau. Šuo dar kaip apkvaitęs bandė vėl lįsti į vandenį, bet tąkart spėjau jį sulaikyti – pačiupau už kojos, – žurnalistei pasakojo šunį iš ledinio vandens ištraukęs vyriškis.

Pasilikti šunį neturi sąlygų

Anot gelbėtojo, šuo drebėjo ir buvo pavargęs, tad su broliu ir vaikais jie nieko nelaukę su šunimi išvyko namo.

– Man reikėjo persirengti šlapius rūbus, o šunį suvynioję palikome prie radiatoriaus. Jis ten gal kokį pusvalandį ir pragulėjo vienoje vietoje. Tik vėliau apšilęs įsidrąsino ir pradėjo vaikštinėti aplink. Gavęs paėsti mielai žaidė su mergaitėmis – jokios agresijos ar baimės. Jis tikras gražuolis ir išauklėtas, kai kurias komandas vykdė tikrai klusniai. Mielai jį pasilikčiau, tačiau gyvenu užsienyje, tad tiesiog neturiu tam galimybių. Brolis šunį jau turi. Esant kitokioms aplinkybėms, tikrai norėčiau jį laikyti. Vis dėlto, jam teks šeimininkus susirasti padedant Sigitui Klymantui, – sakė Dainius.

Keturkojį išgelbėjęs Dainius Ratkevičius pasakojo, kad jam, su maždaug 20 kilogramų sveriančiu šunimi, išlipti iš vandens padėjo minioje buvęs vyriškis, kurio vardo jis taip ir nepaklausė. Tačiau dėkingumas nuo to esą nesumažėja.

– Labai noriu padėkoti tam vyrui, kuris ištiesė ranką tiesiogine to žodžio prasme ir padėjo išlipti. Ačiū, – už pagalbą gerų žodžių nepažįstamajam negailėjo D. Ratkevičius.

Nuotrauka
balas
S. Lukoševičiaus nuotraukos
Įkelta:
prieš 1 dieną
Sekmadienio vakarą Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjo žiūrimiausio šalyje LNK muzikinio projekto „Lietuvos balsas. Kartos“ didysis finalas. Jo nugalėtojais tapo ir LNK įsteigtus 15 tūkstančių eurų laimėjo mokytojos Nomedos Kazlaus komandos dalyviai vaikinų grupė „T3“. Už juos balsavo 39,1 proc. žiūrovų.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2024-05-09
Siekiant maksimaliai užkirsti kelią galimam seksualiniam smurtui prieš vaikus, bus įtvirtinta pareiga asmeniui, ketinančiam užsiimti veikla, susijusia su vaikais, turėti išduotą Neteisėto darbo su vaikais prevencijos kodą (QR kodą). Darbdaviai privalės tikrinti, ar darbuotojas turi QR kodą, o nustatytos institucijos – vykdyti darbdavių priežiūrą. Efektyvinamas specializuotos pagalbos teikimas vaikams, galimai nukentėjusiems nuo seksualinio smurto. Tai numatantiems Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtiems Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimams pritarė Vyriausybė. Juos dar turės priimti Seimas.
Nuotrauka
balsas
Asmeninio archyvo ir Lietuvos balsas. Kartos nuotraukos
Įkelta:
2024-05-09
Sulaukusi pasisekimo „Lietuvos balsas, Kartos“ kryžminių kovų atrankoje tauragiškių vaikinų komanda „T3“ pateko į finalą ir dėl laimėtojo titulo susikaus šį sekmadienį „Žalgirio arenoje“. „Tauragės žinios“, bendradarbiaudami su „Tauragės radiju“ pakalbino jų mokytoją, pasaulinio lygio lietuvių operos žvaigždę Nomedą Kazlaus. Apie savo mokinius vokalo profesorė atsiliepia labai gerai, pasak jos, vaikinuose – didžiulis potencialas.
Nuotrauka
SENJORAS
Įkelta:
2024-05-08
Šalpos pensijos negalią turintiems dirbantiesiems būtų skiriamos nepriklausomai nuo to, kada ir kokio lygio negalia nustatyta, taip pat šalpos senatvės pensijas galėtų gauti ir jau pensinio amžiaus sulaukę, bet vis dar dirbantys žmonės – tokiems siūlymams šiandien po pateikimo pritarė Seimas. Artimiausiu metu jie bus svarstomi Parlamento komitetuose.
Nuotrauka
adakavas
Adakavo socialinių paslaugų namų nuotraukos
Įkelta:
2024-05-08
Tauragėje veiklą pradėjo dar vienos naujos socialinės dirbtuvės, kurioje žmonės su negalia gamins įvairius rankdarbius, pakuos dovanas, taisys drabužius, taip pat teiks aplinkos tvarkymo ir kitas bendruomenei reikalingas paslaugas.  Čia, žmonės, turintys negalią, pajus, kad ir jie šioje visuomenėje – ne mažiau svarbūs ir reikalingi. O ambicijos nemažos: savo rankų darbo gaminius parduos elektroninėje parduotuvėje.
Nuotrauka
T3
Lietuvos Balso feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-05-07
Ryškiausio muzikinio projekto šalyje grandiozinis finalas naujame sezone užims didžiausią šalies areną, kur tūkstančiai tikrą muziką mylinčių balsų dainuos kartu su tais, kurie naujame projekto sezone savo talentu prasiskynė kelią į finalą!
Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
2024-05-03
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.