Nuomonių arena: už ką balsuosi, Simai?
Įkelta:
2014-05-06
Nuotrauka
Aprašymas
Donatas Simaitis. Redakcijos archyvo nuotrauka

Donatas SIMAITIS,

pensininkas

Tauragėje vykusio tremtinių susitikimo metu vienas buvęs oponentas su pašaipa paklausė manęs: „Už ką balsuosi, Simai?“ Po trumpos pauzės ėmė filosofuoti – „Rudieji atėmė pensijas, apkarpė ir savo pajamas, o raudonieji susigrąžino atlyginimus ir įvairias priemokas, bet užmiršo senius“. Išvertus į paprastą kalbą tai reikštų – dešinieji karpė visiems ir sau, o kairieji lyg ir būtų arčiau žmonių, tačiau pirmiausiai pasirūpino savimi.

Patys aktyviausi rinkėjai, be abejonės, yra pensininkai. Vieni jų su nostalgija prisimena sovietinius laikus, kiti – tremtį, kalėjimus ir pažeminimus. Pensininkų jau nebeveikia valdininkų užuominos apie ateinančius „blogiečius“ ir laukiamas dovanas, apie tai, kas turi laimėti rinkimus ir kas yra geriausias. Sudarydami valstybės biudžetą, valdantieji visiškai pamiršo pensininkus, iš šių žmonių buvo pasityčiota. Šiandien Lietuvoje pensijos vienos mažiausių Europos Sąjungoje ir jau šešeri metai, kai neperžiūrimos, nors sparčiai kyla paslaugų ir maisto kainos. Bet tie patys valdininkai neužmiršo savęs – tūkstančiais didėja seimūnų, ministrų ir kitų valstybės tarnautojų algos. Kyla klausimas – kai oficialiai kalbama, kad šešėlinė ekonomika Lietuvoje sudaro 30–40 procentų, kai cigarečių kontrabanda siekia apie 50 procentų, klesti juodoji degalų rinka, šalyje daugybė kitų negerovių, tai ar tie valdininkai, nuo žemiausio iki aukščiausio rango, nusipelnė paskatinimo?

Tačiau valdžios atstovai turi paaiškinimą – jie remiasi Konstitucinio Teismo sprendimu ir rekomendacijomis. Bet kodėl jie mato tik tai, kas naudinga jiems? Ypač politikams galima priminti, kad Konstitucinis Teismas vadovaujasi įstatymais, o įstatymus leidžia Seimas.

Pastaruoju metu stipriai blaškomasi dėl dalinio pensijų grąžinimo – esą pensijas grąžinti ketinama tai iš viršplaninių pajamų, tai iš akcizų, tai iš kitų mokesčių, tai iš „Sodros“ biudžeto. Seime yra ir tokių „broniukų“, turinčių aukštųjų partinių mokyklų diplomus, kurie pasiūlė net atimti priedus iš tremtinių, esą taip lengviau bus grąžinti pensijas. Vieni tuos priedus davė, kiti nori atimti. Žinoma, žmonės išgyvens ir be tų priedų. Tačiau ciniškiausiai nuskambėjo to „leniniečio“ pastaba, kad žmonės, gimę Sibire, yra laimingi.

Prisiminkime sovietinius laikus, kai bet kuris buvęs politinis kalinys, tremtinys ar gimęs Sibire buvo antraeilis žmogus, kai kurie komunistai į juos žvelgė su baime, neapykanta ir panieka. Sibiro šiaurės tautelės seniems žmonėms duodavo tundros žolelių nuovirų ir žmonės, gerdami tą arbatą, mirdavo. Daug Seimo narių mėgsta keliauti į egzotiškus kraštus, tai tegul važiuoja, parveža tos arbatos. Tik tegu daugiau parveža, nes ne vienas seimūnas greitai taip pat taps pensininku. Galės tuo pačiu ir savo, kaip pensininkų, problemą išspręsti. Daugelio politikos analitikų nuomone, kuo toliau, tuo mūsų Seimas tampa primityvesnis, skurdesnis ir savanaudiškesnis. Pasižvalgykime – kaimyniniame rajone sūnus „įstatė“ tėvą į Seimą, kitur brolis – brolį ar tėvas sūnų, „intelektualūs“ staiga tampa tų „įstatytųjų“ giminės.

Tačiau grįžkime prie pensijų. Vyriausybė nuo kitų metų ruošiasi dalinai grąžinti pensijas. Jos nedirbantiems pensininkams bus išmokėtos per trejus metus. Tačiau kiek šitų karo, pokario ir kitų įvairių sukrėtimų kartos žmonių jų besulauks? Niekas nekalba apie tai, kaip ir kada bus grąžintos pensijos 2008–2013 metais dirbusiems pensininkams. Kai kuriems pensininkams jos buvo sumažintos net 70 procentų. Tai nauja lietuviška nacionalizacija. Seimūnai dejavo, kad nuo didžiulių atlyginimų jiems nuėmė vieną kitą tūkstantį, bet 70 procentų jokiam valdininkui atlyginimai nebuvo sumažinti.

Pas mus dažnai kalbama, kad šalyje nėra pinigų, kad ekonomika atsigauna lėtai, tačiau valdininkams tai nė motais, juk pačių kišenė svarbiausia. Pažvelkime, kaip švaistomi valstybės ir „Sodros“ pinigai. Lietuva prarado apie 20 procentų gyventojų, o kiek sumažėjo valdininkų? Tą patį galima pasakyti ir apie Tauragės rajoną.

Vilniuje stovi didžiulis „Sodros“ pastatas su milžiniškomis erdvėmis. Tokių pastatų, kaip Plungės, Palangos darbo birža, yra daug. Ar kada nors Socialinės apsaugos ir darbo ministerija turėjo tikrą ministrą? Vargu, jei šalyje užaugo dykaduonių ir pašalpininkų karta, kai mąstoma, kad geriau ne dirbti, o išnaudoti valstybę.

Teko girdėti, kad „Sodros“ specialistai teigia, jog kai kurios motinos, gaunančios didžiules išmokas už dvejų metų motinystės atostogas, neretai pateikia gudriai parengtas pažymas, kuriose slepiasi sukčiavimas. Pasak „Sodros“, tokių pažymų gali būti apie 60–70 procentų. Tačiau diskusijų tuo klausimu nevyksta, nes tai liečia valdininkų dukras ir žentus. Daugelis žino ir tai, kad dirbantiems pensininkams pensijų sumažinimas didesniu procentu buvo neteisėtas, tai taip pat traktavo Konstitucinis Teismas. Bet šito nei seimūnai, nei ministrai nemato. Vieni žmonės dėl pensijų kreipėsi į teismus, kiti laukia valdžios sprendimų, treti tiesiog keikiasi. Įdomu, kaip šią problemą traktuoja jauni seimūnais tapę politikai, įgiję mokslinius teisinius laipsnius. Kaip ją rinkėjams paaiškinti galėtų Tauragėje į Seimą išrinktas Darius Petrošius?

Simui ir daugeliui kitų pensininkų, iš kurių valdžia tyčiojasi, klausimas, kaip balsuoti, kelia didžiulį galvos skausmą – pensijas sumažino dešinieji, o kairieji žaidžia slėpynes ir mikčiodami kažką neaiškiai žada. Prezidento institucija labai svarbi, ši institucija valdo specialiąsias tarnybas ir teisėtvarką. O štai rinkimai į Europarlamentą – puiki senelių „prieglauda“. Ten svarbiausius klausimus sprendžia vokiečiai, prancūzai ir kitos didžiosios šalys, o mažoms valstybėms suteikiama „garbinga teisė“ patylėti.

Nuotrauka
balsas
Asmeninio archyvo ir Lietuvos balsas. Kartos nuotraukos
Įkelta:
prieš 3 valandas
Sulaukusi pasisekimo „Lietuvos balsas, Kartos“ kryžminių kovų atrankoje tauragiškių vaikinų komanda „T3“ pateko į finalą ir dėl laimėtojo titulo susikaus šį sekmadienį „Žalgirio arenoje“. „Tauragės žinios“, bendradarbiaudami su „Tauragės radiju“ pakalbino jų mokytoją, pasaulinio lygio lietuvių operos žvaigždę Nomedą Kazlaus. Apie savo mokinius vokalo profesorė atsiliepia labai gerai, pasak jos, vaikinuose – didžiulis potencialas.
Nuotrauka
SENJORAS
Įkelta:
prieš 19 valandų
Šalpos pensijos negalią turintiems dirbantiesiems būtų skiriamos nepriklausomai nuo to, kada ir kokio lygio negalia nustatyta, taip pat šalpos senatvės pensijas galėtų gauti ir jau pensinio amžiaus sulaukę, bet vis dar dirbantys žmonės – tokiems siūlymams šiandien po pateikimo pritarė Seimas. Artimiausiu metu jie bus svarstomi Parlamento komitetuose.
Nuotrauka
adakavas
Adakavo socialinių paslaugų namų nuotraukos
Įkelta:
prieš 1 dieną
Tauragėje veiklą pradėjo dar vienos naujos socialinės dirbtuvės, kurioje žmonės su negalia gamins įvairius rankdarbius, pakuos dovanas, taisys drabužius, taip pat teiks aplinkos tvarkymo ir kitas bendruomenei reikalingas paslaugas.  Čia, žmonės, turintys negalią, pajus, kad ir jie šioje visuomenėje – ne mažiau svarbūs ir reikalingi. O ambicijos nemažos: savo rankų darbo gaminius parduos elektroninėje parduotuvėje.
Nuotrauka
T3
Lietuvos Balso feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-05-07
Ryškiausio muzikinio projekto šalyje grandiozinis finalas naujame sezone užims didžiausią šalies areną, kur tūkstančiai tikrą muziką mylinčių balsų dainuos kartu su tais, kurie naujame projekto sezone savo talentu prasiskynė kelią į finalą!
Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
2024-05-03
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.