Rugsėjo 1-ąją įsigaliojęs naujas vaikų maitinimo mokyklose tvarkos aprašas sudrumstė nusistovėjusią valgyklų sistemą. Kartu su šio dokumento priėmimu kilo nepasitenkinimo banga – mokiniai tikina nuo šiol esantys priversti „atlaikyti“ žuvies dieną, mokinių maitinimu besirūpinančių įstaigų vadovai sako nesugebantys suderinti maisto kokybės ir pigumo, o kai kuriuos naujosios tvarkos punktus vadina žmogaus teisių pažeidimu.
Apraše – daugybė naujų reikalavimų
Naujasis vaikų maitinimo mokyklose tvarkos aprašas aprėpia daugybę naujovių. Viena jų – moksleiviams draudžiamų produktų sąrašas. Į neteikiamų produktų sąrašą įtraukti bulvių traškučiai, kiti riebaluose virti gaminiai, saldainiai, šokoladas, konditerijos gaminiai su šokoladu ar kremu, maisto produktai su maisto priedais, gazuoti, energiniai gėrimai, maisto produktai, kurių sudėtyje yra kavamedžio pupelių kavos ar jų ekstrakto, sultinių koncentratai, rūkyta žuvis. Neleidžiami tiekti konservuoti mėsos ir žuvies gaminiai, mechaniškai atskirta mėsa (piure konsistencijos mėsos ir nuograndų nuo kaulų masė, kurioje yra kaulų likutis) ir jos gaminiai, maistas, pagamintas iš genetiškai modifikuotų organizmų.
Mokinių valgiaraštyje yra ir daugiau pakeitimų. Pavyzdžiui, pietus turi sudaryti karštasis patiekalas iš daug baltymų ir angliavandenių turinčių produktų, daržovės, vaisiai arba jų salotos – jų turi būti patiekta kasdien, duona, rekomenduojama ruginė, ir gėrimas, rekomenduojama sultys. Pietų metu turi būti patiekiami pasirinkti 1–3 karštieji patiekalai. Vienas karštųjų patiekalų privalo būti pagamintas verdant vandenyje ar garuose arba troškintas. Anksčiau tokie patiekalai buvo patiekiami mokiniams, turintiems sveikatos sutrikimų. Tas pats karštas pietų patiekalas negali būti tiekiamas dažniau nei kartą per dvi savaites. Ant stalų valgyklose neturi būti padėta druskos.
Ieško kompromiso
Tauragės visuomenės sveikatos centras tikrina du mokinių maitinimo higienos normų reikalavimus – valgiaraščių turinį ir ar vaikams patiekiamas šiltas maistas. Valgiaraščius tikrinanti Gilma Masiulionienė, Tauragės visuomenės sveikatos centro Visuomenės saugos skyriaus vedėja, „Tauragės žinioms“ sakė, kad tikrindami mokyklų valgiaraščius Visuomenės sveikatos centro specialistai vadovaujasi naujuoju aprašu.
– Valgiaraščius stengiamės patikrinti papunkčiui. Tačiau kartais ieškome kompromiso su maitintojais. Pavyzdžiui, jei valgiaraštyje numatyti patiekalai nuo normos atsilieka 20–30 kilokalorijų, tokių valgiaraščių neatmetam. Lygiai taip pat ir su didesniu kilokalorijų kiekiu – sriuba, kuri daugumos tėvelių pageidaujama, gali pridėti šiek tiek kalorijų, tačiau dėl to tragedijos nedarome. Suprantame ir maisto tiekėjus. Akivaizdu, kad maisto tiekėjams finansiškai tiesiog neįmanoma kasdien patiekti šviežių sulčių, todėl to ir nereikalaujame. Tačiau, pavyzdžiui, reikalaujame, kad būtų vadinamoji žuvies diena, mėsos diena, miltinių patiekalų diena, – kalbėjo specialistė.
Skųstasi dukart
Tauragės apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vedėja-veterinarijos inspektorė Jūratė Kazlauskienė „Tauragės žinioms“ teigė, kad šiais mokslo metais tarnybos specialistai tikrino visas moksleivių maitintojų įmones, išskyrus A. Spurgos individualios įmonės Martyno Mažvydo pagrindinės mokyklos Maisto tvarkymo skyrių ir J. Lingaičio įmonės kavinę Eičių kaime, kuri maitina Eičių gyvenvietės pradinukus. J. Kazlauskienės teigimu, šie mokinių maitinimo maisto tvarkymo skyriai priklauso mažos rizikos maisto tvarkymo subjektų grupei ir yra tikrinami kartą per dvejus metus. Šiais mokslo metais netikrintas ir A. Spurgos individualios įmonės Jovarų pagrindinės mokyklos maisto tvarkymo skyrius, įmonė paskutinį kartą tikrinta šių metų sausį.
Mokyklų maitintojų tikrinimo rezultatai iškalbingi. M. Petkaus įmonės Žygaičių gimnazijos Maisto tvarkymo skyriuje nebuvo atlikta kontrolinio termometro metrologinė patikra, nustatyta, kad mokyklos bufete prekiaujama kramtomąja guma, kurios sudėtyje yra saldiklis E 951. Tos pačios įmonės „Šaltinio“ pagrindinės mokyklos maisto tvarkymo skyriuose nebuvo atlikti geriamojo vandens ir gaminamų patiekalų savikontrolės tyrimai.
Bendrovės „Amerija“ Skaudvilės gimnazijos Maisto tvarkymo skyriuje taip pat nustatyti savikontrolės sistemos pažeidimai.
Bendrovės „Juraja“ „Versmės“ gimnazijos Maisto tvarkymo skyriaus bufete buvo prekiaujama šokoladiniais vafliais, perteptais kakavos kremu. Tos pačios bendrovės „Aušros“ pagrindinės mokyklos Maisto tvarkymo skyriuje, indų plovykloje ir švarios taros laikymo patalpoje, dėl stogo nesandarumo lubos buvo apibėgusios lietaus vandeniu.
Beveik visi patikrinti mokyklų maitintojų skyriai (S. Baciuškos individualios įmonės kavinė „Savas“, M. Petkaus įmonės „Šaltinio“ pagrindinės mokyklos pradinių klasių korpuso maisto tvarkymo skyrius, bendrovės „Juraja“ Žalgirių gimnazijos Maisto tvarkymo skyrius, bendrovės „Amerija“ Skaudvilės gimnazijos Maisto tvarkymo skyrius, bendrovės „Vilartina“ Batakių vidurinės mokyklos Maisto tvarkymo skyrius) nebuvo sudarę sutarčių su šalutinius gyvūninius produktus tvarkančia įmone.
Pasak J. Kazlauskienės, šiemet Maisto ir veterinarijos tarnyba gavo vieną anoniminį ir vieną ne anoniminį skundus.
– Anonimas skundėsi, kad Jovarų pagrindinėje mokykloje gaminamas nekokybiškas maistas. Patikrinimo metu pažeidimų nenustatyta, skundas nepasitvirtino. Ne anoniminis skundas gautas dėl „Versmės“ gimnazijoje ir „Aušros“ pagrindinėje mokykloje ruošiamo maisto. Pranešėjas skundėsi, kad šviežias maistas sumaišomas su anksčiau paruoštais patiekalais, salotų gamybai naudojamas actas, bulvių košė sutrinama su vandeniu, kuriame virė bulvės, mokinių lėkštės plaunamos su nepatvirtintomis priemonėmis, nėra kur plauti termosų, kuriais pervežami patiekalai į kitas mokyklas. Tačiau atliekant patikrinimus šiose mokyklose pažeidimų nenustatyta. Nenustatyta ir mokinių maitinimo organizavimo pagal valgiaraščius reikalavimų pažeidimų, valgiaraščiai suderinti su Visuomenės sveikatos centru, gaminant patiekalus vadovaujamasi receptūromis, – sakė inspektorė.
Kenkia maisto prekių parduotuvės?
Pasikeitus vaikų maitinimo tvarkai mokyklose, mokyklų vadovai buvo įpareigoti asmeniškai rūpintis mokinių maitinimu. „Šaltinio“ pagrindinės mokyklos direktorė Jūratė Lazdauskienė laikraščiui sakė, kad jos vadovaujamoje mokykloje sveikos mitybos nuostatų buvo laikomasi dar prieš įsigaliojant naujajam aprašui.
– Mūsų mokykla jau pernai ėmėsi iniciatyvos ir pradėjo po truputį vengti nerekomenduotinų maisto produktų. Pavyzdžiui, bulvių traškučių ir aliejuje virtų maisto produktų mes jau nuo praėjusių metų valgykloje neturim. Šiais mokslo metais teko atsisakyti šokolado, bandelių su įdarais ir pakeisti kavos aparato sudėtį – iš jo išimti kavos produktus. Mūsų valgyklos asortimentą tikrina už mokinių maitinimą atsakinga darbo grupė, jos pirmininkė – direktoriaus pavaduotoja Irena Valiukienė. Grupė nagrinėja mokyklos valgiaraštį, maisto produktus, iš kurių patiekalai gaminami, – sakė J. Lazdauskienė.
Mokyklos vadovės teigimu, mokiniams neigiamą įtaką daro šalia mokyklos veikianti maisto prekių parduotuvė. Ten per pertraukas vaikai laksto pirkti bulvių traškučių, saldumynų, bandelių su sintetiniais įdarais. J. Lazdauskienė dėl to apgailestauja, tačiau sako nieko pakeisti negalinti.
– Prieš kelerius metus, kai mokyklose buvo aktuali narkotikų platinimo problema, priėmėme įstatymą rakinti mokyklos duris – tam, kad išvengtume pašalinių žmonių. Tačiau kai kurie tėvai nori, kad jų vaikai ilgosios pertraukos metu galėtų palikti mokyklos teritoriją, ir mes, žinoma, to nedraudžiam. Tik dažnai vietoj šilto maisto valgykloje jie bėga pirkti traškučių ir šokoladinių batonėlių, o kai kurie tėvų įduotus pinigus, neslėpkime, išleidžia cigaretėms. Kad mokyklos maistas neskanus, tenka išgirsti. Pavyzdžiui, mokiniams nepatinka dienos, kai visų patiekalų pagrindas yra vienas produktas – mėsa, varškė, žuvis. Bandžiau ieškoti galimybių šią sistemą keisti, tačiau, panašu, kad to padaryti nepavyks. Mano nuomone, šis naujojo vaikų maitinimo mokyklose tvarkos aprašo punktas išeina iš logikos rėmų, – pripažino „Šaltinio“ direktorė.
Žuvies diena – žmogaus teisių pažeidimas?
Pasak Algirdo Spurgos individualios įmonės, maitinančios Martyno Mažvydo ir Jovarų pagrindinių mokinius, vadovės Lenos Spurgienės, pagrindinė problema, kuriant valgyklų valgiaraščius, šiuo metu yra didelė patiekalų kaina.
– Valdžia nori, kad patiekalai būtų sveiki ir ekologiški, o tėvai prašo, kad maistas būtų pigus. Kaip suderinti abu šiuos prašymus? Kartais tėvams net nėra taip svarbu, kad maistas būtų ekologiškas – svarbiau, kad vaikas nebrangiai pavalgytų. Manau, tikrai ne šiuo metu reikėjo įvedinėti tokias naujoves, – teigė L. Spurgienė.
Vadinamąsias dienas, kai viskas gaminama iš vieno pagrindinio ingrediento, L. Spurgienė vadina žmogaus teisių pažeidimu, kadangi yra mokinių, kurie, pavyzdžiui, niekada nevalgo žuvies, o tądien jie priversti rinktis tik iš žuvies patiekalų.
Pasak L. Spurgienės, įvedus naują vaikų maitinimo mokyklose tvarkos aprašą, kenčia įmonės biudžetas, kadangi maisto nuperkama mažiau. Įmonė išsilaiko iš nemokamą maitinimą gaunančių mokinių aprūpinimo.