Paruošti maistingą vakarienę šeimai ar išskirtinį patiekalą laukiant svečių išties paprasta, kai namuose visada yra pakankamų svarbiausių maisto produktų atsargų. Suprantama, kad tikrai neverta namų paversti maisto sandėliu tiek dėl riboto produktų galiojimo laiko, tiek dėl vietos stokos. Vis tik, apdairu pasirūpinti, kad būtų atidėta bent šiek tiek ilgai negendančių maisto atsargų. Juolab, yra nemažai maisto produktų be dirbtinių priedų, kuriuos galima naudoti tikrai ilgą laiką.
Miltai
Nuo seno žmonės jautėsi saugiai, kai turėdavo pakankamai miltų bei grūdų. Šiais laikais, suprantama, grūdai nebėra dominuojanti maisto produktų grupė, vis tik, nesikeitė tai, kad miltai yra vienas iš produktų, kurio turėtų niekada nepritrūkti namuose. O dar geriau turėti ne tik įprastų kvietinių miltų, bet ir kitų grūdinių kultūrų. Kai namuose yra ryžių, kukurūzų, kokosų, avižų, avinžirnių ir kitų miltų atsiveria beribės galimybės ruošti maistingus patiekalus bei išbandyti kitų šalių tradicinius receptus. Į įprastus kepinius įdėjus bent dalį pilno grūdo ruginių ar kitų miltų bus žengtas svarbus žingsnelis subalansuotos mitybos link.
Kruopos ir ankštiniai
Mūsų šalyje grikių kruopos galėtų laimėti auksą „krizinio“ maisto kategorijoje. Išties, kiek apmaudu, kad vis dar dažnai sutinkamas požiūris, kai kruopos bei ankštinės kultūros siejamos su nepalankiomis sąlygomis. Kruopų grupei priklauso daugybė produktų, kurie verti garbingos vietos virtuvės spintelėse. Greta tų pačių grikių, verta atrasti nekepintus grikius, kurie skiriasi tiek savo maistine verte, tiek skoniu bei faktūra.
Verčiau niekada nepapulti į situaciją, kad tenka keisti pusryčių planus, nes pasibaigė mėgstami dribsniai. Kuo didesnė namuose bus pusryčių košei tinkamų kruopų įvairovė, tuo sveikiau bei įvairiau pradėsite dieną.
Verta išbandyti ir mėgstamų kruopų naujas rūšis. Vien ryžių įvairovė pranoks lūkesčius – tas pats patiekalas su rudaisiais ar juodaisiais ryžiais įgaus kitokį skonį bei charakterį.
Savo ruožtu avinžirniai, pupos, pupelės ir pupuolės gali ir ilgesnį laiką palaukti jūsų dėmesio, kol kils idėja paįvairinti savo racioną bei išbandyti naujų produktų.
Konservuotos daržovės
Aukštos kokybės konservuotos daržovės be dirbtinių priedų gali tapti vertinga ir gardžia alternatyva šviežioms daržovėms. Namuose turint konservuotų ekologiškai užaugintų burokėlių, žirnelių, pupelių ar kukurūzų visada bus galimybė greitai pasigaminti maistingų salotų, išvirti gardžią sriubą ar paruošti daržovių troškinį.
Viduržemio jūros regiono patiekalus mėgstantys žmonės namuose visada turi bent keletą trintų pomidorų dėžučių ir indą pomidorų tyrės. Aukštos kokybės konservuoti pomidorai atveria kelius nesibaigiančioms improvizacijoms, o dar labiau jie pravers skubantiems, mat per mažiau nei pusvalandį paruošite puikų makaronų padažą.
Gardūs ir maistingi užkandžiai
Net ir nuosekliai laikantis sveikos mitybos principų, retkarčiais kyla noras pasilepinti bent nedideliu desertu. Noras pasmaližiauti neužklups netikėtai, jei turėsite su sveikos mitybos principais derančių skanėstų – džiovintų ar liofilizuotų vaisių, daržovių ir uogų. Verta nepamiršti ir riešutų. Šie užkandžiai pravers ne tik užsinorėjus skanėsto, bet ir gardinant bei praturtinant pusryčių košes, jogurtus, koktelius, kepinius ir kitus patiekalus.
Greta mėgstamų riešutų ir džiovintų vaisių bei daržovių pravartu turėti ir keletą maistingų batonėlių. Kai bus galimybė į kelionių ar sporto krepšį įsimesti ekologiškų batonėlių be pridėtinio cukraus, būsite tikri, kad alkis neužklups netikėtai ir galėsite išvengti paskubomis įsigytų nevertingų užkandžių.
Užs. nr. 30