Ką ir kaip valgysime 2023-aisiais: 5 ryškiausios tendencijos – nuo fleksitarų iki nostalgiško maisto
Įkelta:
2023-01-07
Nuotrauka
Maisto produktai
Aprašymas

Maisto produktai

Nauji metai – naujos tendencijos. Dinamiškas gyvenimo būdas, klimato kaita, užgriuvę nauji iššūkiai ir didėjantis vartotojų sąmoningumas neabejotinai daro didžiulę įtaką žmonių mitybos racionui. 2023-iaisiais pirkėjų įpročius formuos tiek noras maitintis sveikiau, tiek nostalgiški prisiminimai apie tėvų ar senelių ruoštą maistą, sako Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė ir įvardija 5 ryškiausias kulinarinį pasaulį formuosiančias tendencijas.

Fleksitarai stiprina augalinio maisto paklausą

Augalinės kilmės maisto populiarėjimas – ryškiausia pastarųjų metų tendencija maisto pramonėje. Susirūpinimas aplinkosauga, sveikata ir gyvūnų gerove skatina žmones atsisakyti mėsos visiškai ar bent iš dalies. Gausėja „lanksčiųjų vegetarų“ – fleksitarų, kurių mitybos pagrindas yra augalinis maistas, tačiau savo racioną jie kartais praturtina ir gyvūninės kilmės produktais.

„Per metus būtent veganams skirto maisto kategorija augo ryškiausiai – net 49 proc. Taip pat 13 proc. ūgtelėjo ir šaldytos veganiškos prekės, – pastebi „Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė. – Visgi toks maistas jau seniai nėra perkamas tik veganų, kadangi kai kurie produktai yra tapę ir prisiekusių mėsos gerbėjų mėgstamais pirkiniais. Tarp tokių galima paminėti augalinį pieną, kurio bumas neslūgsta jau kelerius metus. Šios alternatyvos įprastam pienui paklausa per pastaruosius dvejus metus išaugo net ketvirtadaliu, o asortimentas vis plečiasi“.

Veganiškų produktų populiarumą augina ir išaugusi augalinės kilmės patiekalų įvairovė. Jeigu prieš dešimtmetį mėsainis be mėsos dar sukeldavo juoką, dabar šios mitybos šalininkams parduotuvėse apstu pasirinkimo – siūlomi ne tik visame pasaulyje populiarūs azijietiški vegetariški produktai, bet ir veganiškos alternatyvos lietuviškai klasikai, tokiai kaip baltoji mišrainė ar „Medaus tortas“. 

Pirmenybė – natūralumui ir sveikatos stiprinimui

Pandemija ir didesnis susirūpinimas sveikata įtvirtino besikeičiančius pirkėjų įpročius: žmonės yra pradėję labiau rūpintis subalansuota mityba, vis dažniau kreipia dėmesį ne tik į skonines savybes, bet ir sudedamąsias produktų dalis.

„Sveikesnė mityba yra nuolatinė tendencija, kuri 2023 m. dar labiau stiprės. Galima drąsiai teigti, kad žmonės vis atidžiau vertins maisto produktų ingredientus ir pirmenybę teiks tiems, kurie turi mažiau cukraus, riebalų, glitimo, kurie yra mažiau apdoroti ir turi trumpesnį sąrašą priedų. Panašu, kad pirkėjų krepšeliuose vis didesnę dalį sudarys ekologiški, naudą organizmui turintys produktų. Šį pasirinkimą lengvins ir visus metus užtikrinamas platus šviežių vaisių, daržovių, uogų pasirinkimas parduotuvių lentynose, supermaistu vadinamų produktų asortimentas ir gausi ekologiška Lietuvos ūkininkų produkcija“, – pasakoja maisto gamybos žinovė.

Ji prognozuoja, kad ieškant sveikesnių alternatyvų cukrui ir dirbtiniams saldikliams, stiprės pirkėjų susidomėjimas natūraliai saldžiais produktais, tokiais kaip medus, agavų sirupas ar datulės. Pastarosioms vis daugiau dėmesio skiria ir garsiausi pasaulio virtuvės šefai bei mitybos ekspertai, kadangi datulės yra ne tik malonaus skonio, bet turi ir daug vertingų medžiagų, naudingų skaidulų bei antioksidantų.

Laiką ir pinigus taupantys pasirinkimai

Per pastaruosius dvejus metus jau paruoštų patiekalų segmentas sparčiai augo: pandemijos metu juos pirko norintys pailsėti nuo nuolatinio maisto gaminimo namuose, o karantinams pasibaigus pirkėjai suprato, kad šie patiekalai gali sutaupyti ir laiko, ir pinigų.

„Gyvenimo ritmui grįžus į nusistovėjusias vėžes pastebime, kad žmonėms vėl ypač aktualu tapo galimybė apsipirkti ir pavalgyti greitai – jie ieško patiekalų, kurie jau paruošti valgymui arba kuriuos tereikia pašildyti. Kuris laikas stebime ir lūkesčius viršijantį pirkėjų susidomėjimą jau sufasuotais kulinarijos gaminiais, kurie padeda dar labiau sutrumpinti laiką parduotuvėje. Kitais metais ši tendencija dar labiau stiprės, nes jau paruoštos patogios vienam ar dviem asmenims skirtos porcijos reiškia, kad nereikės nei gaišti laiko virtuvėje, nei pirkti įvairių skirtingų ingredientų vienam pavalgymui“, – pastebi B. Baratinskaitė.

Paruošto maisto paklausa auga ir pirkėjams patiems įsitikinant, kad tokie patiekalai – sveiki ir kokybiški. Nors „greitas“ maistas anksčiau nebūdavo siejamas su pilnaverte mityba, dabar jis mažai kuo nusileidžia namuose gamintiems patiekalams – parduotuvių lentynose gausu salotų, lietinių, kotletų, kepsnių, apkepų ar sriubų.

Nostalgiško maisto sugrįžimas

Naujos tendencijos ne visada reiškia, kad reikia išradinėti kažką naujo. Nors lietuviai noriai eksperimentuoja ir leidžiasi kulinarinių naujovių keliu, 2023-aisiais prognozuojamas nostalgiškų patiekalų sugrįžimas – tokių, kuriuos gamino mūsų tėvai, seneliai ir proseneliai, tačiau su šiuolaikiniu potėpiu.

„Tai siejasi tiek su visuomenėje įsigalėjusiu tvarumu, tiek minėtu siekiu valgyti natūraliau. Be to, šių metų negandos priminė, kokios svarbios yra tradicijos ir mūsų kultūriniai pagrindai. Ateinantys metai sujungs tai, kas geriausia iš abiejų pasaulių: senąsias šiltus prisiminus keliančias tradicijas ir šiuolaikinį požiūrį į maistą. Šakotis, tačiau iš grikinių miltų, tradicinė grybų užkepėlė, tačiau su Lietuvoje augintais eringi grybais“, – pavyzdžiais dalijasi B. Baratinskaitė.

Svarbu ne tik ingredientai bei skonis, bet ir įpakavimas

Pirkėjams ateinančiais metais bus svarbu, kad maistas būtų ne tik gaminamas, bet ir pakuojamas tvariai. Prie to prisideda ir vis daugiau sekėjų sulaukiantis „gyvenimo be atliekų“ (angl. „zero waste“) judėjimas.

„Vienas iš „Maximos“ strateginių tikslų – mažinti atliekų, popieriaus ir plastiko vartojimą. To siekiame įvairiais būdais: nuolat peržiūrime asortimentą ir pirkėjams siūlome labiausiai jų pageidaujamas prekes, esame drastiškai sumažinę popieriaus vartojamą administracijoje ir santykiuose su tiekėjais, pirkėjus skatiname atsisakyti popierinių kvitų, siūlome alternatyvas plastikiniams maišeliams, o šviežius mūsų meistrų pagamintus tortus pakuojame į kartotines dėžes. Pastarasis žingsnis sulaukia ypač daug teigiamų pirkėjų atsiliepimų, tad ir toliau ieškosime tiek aplinkai, tiek mūsų pirkėjams tinkamiausių sprendimų“, - sako „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė.

Nuotrauka
muziejus
„ArtVilnius’22“ archyvo nuotrauka 
Įkelta:
2023-05-28
Šiemet Tauragei tapus Lietuvos kultūros sostine kultūros įstaigos siekia pritraukti daugiau žinomų menininkų ir supažindinti tauragiškius su įvairiais profesionalaus meno žanrais. Šįkart tauragiškių dėmesiui – garsios performanso profesionalės Monikos Dirsytės su operos soliste Agne Sabulyte sukurtas „Ašies kodas“, priversiantis susimąstyti apie savo ir šiuolaikinio pasaulio santykį.
Nuotrauka
viesvile
Įkelta:
2023-05-27
Karšuvos žemumos to paties pavadinimo girioje plytintis rezervatas įsteigtas prieš 32 metus siekiant išsaugoti gamtiniu požiūriu ypač vertingą natūralią Viešvilės upės baseino ekosistemą su Artosios, Gličio pelkynais ir juos supančiais Karšuvos girios miškais. Rezervato kontrolei įrengtos kameros fiksuoja ir gyvūnus, o jų gyvenimas – be galo įdomus. 
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-05-22
Pernai tarp dalyvaujamojo biudžeto projektų daugiausiai tauragiškių balsų pelnė projektas „Mobilus multifunkcinis laisvalaikio ir pramogų objektas Tauragės pilies kiemelyje“. Šis projektas priskiriamas didelės vertės projektų kategorijai. Tai reiškia, kad bendra projekto įgyvendinimo vertė negali viršyti 60 tūkst. eurų, o projektas įgyvendinamas per dvejus metus. Šio objekto sumontavimui paskelbtas viešasis pirkimas. Jei jis pavyks, moderni scena pilies kiemelyje turėtų būti įrengta iki rugsėjo pabaigos. 
Nuotrauka
nuotrauka
Raimondos Alysienės nuotrauka
Įkelta:
2023-05-20
Šiandien, gegužės 20-ąją, į Tauragę sugrįžta jau 17-oji Gatvės muzikos diena. Muzikos garsais užsipildys įvairios miesto erdvės. O kur muzika, ten ir šypsenos, gera nuotaika, tad mėgaukimės gražia diena ir skleiskime teigiamas emocijas aplinkiniams.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-05-13
Neblėstantį kepimo ant žarijų populiarumą lemia proceso paprastumas – tai daugiau malonumas nei ruoša. Tačiau rengiantis grilio vakarėliui su svečiais, kartais sunku apskaičiuoti, kiek ir kokios mėsos reikės – kad ir svečiai neliktų alkani, ir nešvaistytumėte pinigų išmesdami nesuvalgytą maistą. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad populiariausi lietuvių mėsos pasirinkimai visus metus yra kiauliena ir vištiena, tačiau įsibėgėjus pavasariui ryškėja naujų tendencijų.
Nuotrauka
biuras
VSB nuotrauka
Įkelta:
2023-05-04
Sakoma, kad laimė – kaip sveikata: jeigu jos nepastebi, vadinasi, ji yra. Paskutinįjį balandžio savaitgalį net 33 tauragiškiai praleido Tauragės visuomenės sveikatos biuro organizuotoje antrojoje sveikatinimo stovykloje. Tikslas – stiprinti širdies ir kraujagyslių ligų bei cukrinio diabeto rizikos grupės asmenų sveikatą, suteikti žinių ir formuoti sveikatai palankius įgūdžius, keisti elgseną ir ugdyti asmeninę atsakomybę už savo sveikatą. Džiaugiamės, kad vos tik paskelbus registraciją mūsų antrąjį kartą rengiama suaugusiųjų stovykla sulaukė didžiulio susidomėjimo. Aktyvus tauragiškių noras bent trumpam atitrūkti nuo rutinos, darbų bei skirti kokybiško laiko sau tikrai žavi.
Nuotrauka
nuotrauka
B. Baltrušaitytės viešosios bibliotekos nuotrauka
Įkelta:
2023-04-29
Trečiadienį startavo projektas „Skaitau geriausiam draugui“, kurio metu įvairaus amžiaus tauragiškiai kviečiami į kūrybines dirbtuves „Veltos vilnų istorijos“. Pirmasis ciklo renginys vyko B. Baltrušaitytės viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje, o susirinko į jį ,,Šaltinio“ progimnazijos 1a klasės mokiniai. 
Nuotrauka
dz
Linos Buchlickajos-Lauciuvienės nuotrauka
Įkelta:
2023-04-10
Balandžio 1-ją Tauragės kultūros rūmai skambėjo improvizacijos garsais. Tauragės kultūros centro jaunimo džiazo orkestro jaunuosius muzikantus į meistriškumo pamoką pakvietė Klaipėdos S. Šimkaus konservatorijos dėstytojas, saksofonistas, džiazo virtuozas Laimonas Urbikas. Ši pamoka – Tauragės džiazo festivalio dovana jauniesiems Tauragės muzikantams.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-04-03
Didžiausių pirkėjų srautų iš mūsų šalies pernai sulaukė Kinijos, Lenkijos ir Vokietijos elektroninės prekybos platformos. Fiksuojama, kad beveik pusė užsienio internetinėse parduotuvėse apsiperkančių lietuvių 2022 m. vidutiniškai išleido mažiau nei 25 eurus. Tokius skaičius rodo Tarptautinės pašto korporacijos 39 pasaulio šalyse atlikta e.prekybos klientų apklausa. Ja tirta ne savo šalies internetinėse parduotuvėse apsiperkančių gyventojų elgsena ir įpročiai.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-04-02
​​​​​​​Marginti kiaušiniai ir majonezas – tikriausiai tai du dalykai, be kurių neįsivaizduojamas Velykų stalas. Ir nors majonezo parduotuvėse galima rasti pačių įvairiausių rūšių – verta išbandyti naminį.  Jam pasigaminti prireiks vos trijų pagrindinių ingredientų: kiaušinio trynių, aliejaus ir prieskonių, o jį ruošiant užtruksite vos kelias minutes ir, netgi, sutaupysite. Parduotuvėse vidutinė majonezo kaina už litrą yra maždaug 9–10 eurų, tuo tarpu namuose tokį kiekį galima pasigaminti ir už mažiau nei 6 eurus.
Nuotrauka
nuotrauka
Tauragės ligoninės feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2023-03-31
Artėja Šv. Velykos – viena gražiausių, spalvingiausių, jaukiausių bei šilčiausių švenčių visomis prasmėmis. Jau metas joms ruoštis ir pradėti galvoti apie tai, kaip šiai šventei papuošti namų ar darbo aplinką. Gražiomis ir kūrybingomis papuošimų idėjomis dalijasi Tauragės ligoninė.
Nuotrauka
kartu parko treniruokliai
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2023-03-30
Gyventojų pamėgtame Kartų parke dar vienas traukos objektas – nauji lauko treniruokliai. Prie Zumpės tvenkinio esančioje aikštelėje pastatyti 8 treniruokliai, skirti skirtingoms kūno dalims treniruoti.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2023-03-26
Grikiai – greitai paruošiamos, o svarbiausia – sveikatai ypač naudingos kruopos. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, grikiuose gausu geležies ir kitų žmogaus organizmui reikalingų mineralinių medžiagų bei vitaminų, todėl juos drąsiai galima valgyti kasdien, rašoma prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2023-03-25
Baltasis gandras, dar vadinamas busilu, starkumi, gužu, gužučiu, bacionu – Lietuvos nacionalinis paukštis. Jis nuo seno laikomas šventu paukščiu, mitiniu pirmtaku, globėju, kilusiu iš žmogaus, kuris neša laimę, gerovę, teisingumą (dangaus antspaudo saugotojas). Jis galįs žmonių ligas paimti, nulakinti į neįžengiamas pelkes ir ten palikti. Todėl gandras yra mieliausias sodybos kaimynas, atnešantis laimę tiems namams, šalia kurių apsigyveno, o dievdirbių kūryboje tarp šventųjų garbingą vietą užimdavo ir gandro statulėlės. Lietuvos ornitologų draugija (LOD), tęsdama ilgametes tradicijas, LOD metinio susirinkimo dalyvių sprendimu 2023 metų paukščiu pasirinko baltąjį gandrą (Ciconia ciconia).
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-03-25
Ryškiaspalvis maistas greičiau prikausto dėmesį ir tarsi savaime sužadina apetitą. Skirtingų spalvų produktai reikalingi ne tik vizualiniam pasitenkinimui, bet ir organizmui. Kaip pastebi dietistė Vaida Kurpienė, kiekviena spalva, kuria pasižymi maistas, yra ne tik gamtos dovana, bet ir nauda sveikatai. Tinkamai pasirinkus spalvotus produktus, galime nesunkiai malšinti alkį, apsaugoti ląsteles, rūpintis sveika oda bei kitais teigiamais organizmo pokyčiais.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2023-02-15
​​​​​​​Trečiadienio vakarą Skaudvilės kultūros namai šurmuliavo – skaudviliškiai gausiai susirinko į koncertą, skirtą Lietuvos valstybės atkūrimo dienai paminėti.
Nuotrauka
tulpes
Asociatyvi nuotrauka
Įkelta:
2023-02-14
Vasario 14-oji – diena, kuomet mylimieji vienas kitą stebina įvairiosiomis dovanomis ir mielomis staigmenomis. Viena populiariausių – gėlės. Anot Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, jų pardavimai šios šventės metu išauga net 25 kartus. Tiesa, tam, kad dovanų gautos gėlės džiugintų kuo ilgesnį laiką, svarbu žinoti kelias jų priežiūros taisykles.
Nuotrauka
PIRSLYBOS
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2023-02-10
Radus ypatingą žmogų reikia ypatingos vietos jam tai prisipažinti. O juk, sakoma, santykius geriausia išbandyti kelionėse. Tad lemtingam pasimatymui – TOP vietos visoje Lietuvoje įsimintinoms romantiškoms akimirkoms dviese ar net sužadėtuvėms. Atraskite mūsų šalyje stulbinančio grožio oazes, labiausiai tinkančias pradėti sekti pasaką „ir tada jie ilgai ir laimingai gyveno“.
Nuotrauka
medziokles sezonas
Raimondos Alysienės nuotrauka
Įkelta:
2023-02-07
Galbūt šiandien miesto gatvėse matėte oranžiniais kombinezonais vilkinčius bėglius? Nenustebkite – Tauragėje šiandien filmuojamas gaudynių šou „Medžioklės sezonas“, apimantis visą šalį. Bėgliais šįkart tapo tauragiškis lenktynininkas Rokas Baciuška, neseniai Dakare pelnęs antrąją vietą,  ir „TikTok“ žvaigždė bei renginių organizatorė Goda Kujavskytė, daugeliui žinoma Godos Problemos vardu.