Spalis – tai mėnuo, kai stalai lūžta nuo sezoninių vaisių ir daržovių, praturtinančių kasdienį racioną intensyviais bei maloniais skoniais. Žinant, kokių gėrybių derlius šį mėnesį yra pačiame įkarštyje, galima mėgautis didžiausia jų nauda organizmui. Ir ne tik – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, atkreipia dėmesį, kad sezoninės daržovės yra garantuotas būdas sumažinti savo išlaidas.
„Nors auginimo šiltnamiuose technologijos jau leidžia įvairius daržoves ir vaisius auginti ištisus metus, sezoninių daržovių ir vaisių pirkimas turi daug privalumų. Pirmiausia, šis įprotis užtikrins, kad vartosite pačius šviežiausius produktus, į parduotuves pristatytus iš mūsų šalies ūkių. Be to, sezoniniai produktai paprastai džiugina ir ypač gera kaina, nes jų pasiūla būna pike, o pristatymo grandinė – trumpa“, – sako V. Budrienė.
Spalį nuo sezoninių gėrybių pasirinkimo raibsta akys: vis dar gausu slyvų, vynuogių, džiugina morkos, bulvės, įvairios salotos, valgomi cukinijų likučiai, jau prasideda ir sezoninių egzotinių vaisių sezonas.
Pasak „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotojos Jolantos Sabaitienės, išrinkti TOP 5 spalio gėrybes nelengva užduotis, mat pasirinkimas išties platus. Visgi, ji rekomenduoja šį mėnesį atkreipti į keturias daržoves ir vieną vaisių. Nors jie gerai pažįstami, „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė pažėrė ir originalių receptų, kaip gerai pažįstami maisto produktai virtuvėje atgims naujais šedevrais.
Burokėliai. „Atrodo, kad burokėliai pastaraisiais metais išgyvena renesansą. Ir tai nuostabu – nes jie pigūs, skanūs, universalūs ir naudingi sveikatai. Galima net sakyti, kad jie yra mūsų lietuviškas supermaistas. Burokėliai teigiamai veikia kraujotakos sistemą, padeda gerinti imunitetą, lėtinti senėjimo procesus ir gerinti medžiagų apykaitą. Verta žinoti, kad 100 gramų burokėlių turi tik 43 kalorijas, tačiau po terminio apdorojimo jų glikeminis indeksas padidėja iki 64 (tai svarbu žmonėms, turintiems atsparumą insulinui ir sergantiems diabetu)“, – sako J. Sabaitienė.
Išbandykite receptą: burokėlių ir vištienos krūtinėlės kotletus. Reikės: 350 g burokėlių, vištienos filė, 80 g greitai paruošiamų avižinių dribsnių, 2 kiaušinių, 100 g fetos, 2 skiltelių česnako, raudonojo svogūno, gabalėlio aitriosios paprikos, druskos ir pipirų.
Smulkiai supjaustykite raudonąjį svogūną ir česnaką. Nulupkite burokėlius ir sutarkuokite juos stambia tarka. Į burokėlius dėkite greitai paruošiamų avižinių dribsnių, kiaušinius, fetą, česnaką ir svogūną. Galite įdėti ir gabalėlį aitriosios paprikos. Galiausiai įdėkite smulkiai supjaustytą vištienos krūtinėlę, pagardinkite druska ir pipirais. Viską gerai išmaišykite. Šaukštu formuokite nedidelius kotletukus ir kepkite įkaitintoje keptuvėje su aliejumi maždaug po 5 minutes iš kiekvienos pusės.
Kopūstai. „Įdomu tai, kad senovės romėnai prieš gausias puotas valgydavo žalius kopūstų lapus, kad organizmui būtų lengviau susitvarkyti su gausiu maistu ir gėrimais. Kopūstas iki šiol siejamas su sveika mityba, jis dažnai atsiduria norinčių numesti svorio meniu. Šiose daržovėse yra vitamino C, vitamino K ir kitų naudingų elementų, kurie gali padėti reguliuoti kraujospūdį, blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, organizmo rūgštingumą“, – atkreipia dėmesį daržovių žinovė.
Išbandykite receptą: keptą kopūstą su sojų padažu ir sviestu. Reikės: 3 šaukštų sviesto, pusės galvos kopūsto, 1 šaukšto sojų padažo, 3 šaukštų vandens, 1 šaukšto sezamo sėklų.
„Kopūstą supjaustykite nedideliais gabalėliais. Dideliame puode ant vidutinės ugnies ištirpinkite du šaukštus sviesto. Sudėkite į keptuvę smulkintą kopūstą ir kepkite, kol jis lengvai karamelizuosis, retkarčiais pamaišydami (apie 3 minutes). Į keptuvę įpilkite 1 šaukštą sojų padažo, 3 šaukštus vandens ir troškinkite dar 3 minutes, kol kopūstai suminkštės. Įmaišykite dar vieną šaukštą sviesto ir nukelkite nuo ugnies. Papuoškite sezamo sėklomis ir patiekite šiltus“, – siūlo G. Urbonavičiūtė.
Moliūgai. Nebrangūs, bet sotūs moliūgai naudingi tiek piniginei, tiek organizmui. Juose ypač daug beta karoteno (vitamino A), taip pat yra vitaminų E ir C, o 100 g virtos daržovės yra vos 20 kcal. Svarbu tai, kad termiškai apdorotas moliūgas nepraranda naudingų medžiagų, todėl jį drąsiai galima virti, kepti ir troškinti nebijant, kad jis bus mažiau vertingas. Trinta kvapni sriuba iš moliūgo yra rudens klasika, bet ši daržovė puikiai dera ir troškiniuose, kariuose, blynuose ir net desertuose.
Išbandykite receptą: sviestinį moliūgą su cinamonu. Reikės: 1 didelio sviestinio moliūgo, 1 ½ šaukšto alyvuogių aliejaus, 1 ½ šaukšto klevų sirupo, druskos, pipirų, šaukštelio malto cinamono,
šaukšto smulkinto šviežio rozmarino.
„Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Moliūgą nulupkite ir supjaustykite kubeliais, dubenyje apšlakstykite juos alyvuogių aliejumi ir klevų sirupu, tada pabarstykite druska, cinamonu ir pipirais. Išmaišykite, ir paskleiskite vienu sluoksniu kepimo skardoje, pateptoje aliejumi. Kepkite orkaitėje 25-30 minučių, retkarčiais pamaišydami, kad moliūgų kubeliai apskrustų iš visų pusių. Išimkite iš orkaitės ir viršų apibarstykite rozmarinais. Patiekite šiltus“, – kviečia kulinarijos technologė.
Salierai. Jie tikriausiai yra viena iš labiausiai neįvertintų daržovių. Šiame iš pažiūros kukliame produkte slypi didelis potencialas – iš salierų galima ne tik paruošti aibę įdomių ir skanių patiekalų, bet jie bus naudingi ir kūnui. Pavyzdžiui, tarp naudingų juose esančių mineralinių medžiagų – kalis, geležis, magnis.
Išbandykite receptą: keptą visą saliero šaknį. Reikės: saliero šaknies, 4 šaukštų majonezo, 1 citrinos, 1 skiltelės česnako, mėgstamų alyvuogių, šiek tiek aliejaus, druskos.
„Šaknį gerai nuplaukite, nusausinkite ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi, gausiai pabarstykite druska, tada pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę maždaug 2 valandoms. Laikas priklauso nuo saliero dydžio – kepkite tiek, kad odelė būtų traški, o vidus – minkštas. Tai galite patikrinti įsmeigę šakutę į salierą. Paskutines 10 minučių pakeiskite orkaitės režimą į grilio ir į kepimo skardą įdėkite alyvuogių. Kol baigia kepti, sumaišykite majonezą su citrinos žievele, citrinos sultimis ir druska. Keptą salierą perpjaukite pusiau ir patiekite su padažu bei alyvuogėmis“, – receptu dalijasi kulinarijos technologė.
Obuoliai. Britai mėgsta sakyti, kad suvalgius vieną obuolį per dieną neteks lankytis pas gydytoją (angl. „An apple a day keeps the doctor away“). Šiame teiginyje yra nemažai tiesos. Visų pirma, obuoliai vertinami dėl didelio skaidulų kiekio, tad valgydami jų padėsite žarnynui sureguliuoti darbą. Tyrimai atskleidę, kad žmonės, kurie per dieną suvalgo po obuolį, tikimybę susirgti storosios ir tiesiosios žarnos vėžiu gali sumažėti net perpus. Tai lemia ne tik skaidulinės medžiagos, bet ir šio vaisiaus odelėje esantys flavonoidai. Todėl. J. Sabaitienė rekomenduoja juos valgyti su odele.
Išbandykite receptą: karštą sumuštinį su obuoliu, kumpiu ir bri. Reikės: 2 šaukštelių Dižono garstyčių, 2 šaukštelių sviesto, 2 riekelių sumuštinių duonos, 2 riekelių kumpio, 3 riekelių bri sūrio, obuolio.
Sumaišykite Dižono garstyčias su sviestu ir patepkite šiuo mišiniu duonos riekes iš vienos pusės. Ant vienos jų dėkite gabalėlį kumpio, bri sūrio ir obuolio griežinėlių. Uždenkite kita rieke, tuomet sumuštinio išorę labai lengvai aptepkite likusiu garstyčių ir sviesto mišiniu. Dėkite į „panini“ kepsninę arba vidutinio karštumo keptuvę. Mėgaukitės šiltu, šalia derės ir salotos“, – pataria G. Urbonavičiūtė.
Kelionės – tai ne tik puiki galimybė pamatyti pasaulį, bet ir proga patirti įspūdžių, susijusių su sėkme ir netikėtumais. Kartais užtenka vieno drąsaus žingsnio ar sprendimo, kad kelionė taptų ne tik nuotykiu, bet ir įsimintina laimėjimų istorija. Šiame straipsnyje pristatome penkias išskirtines vietas, kuriose galite išb
Valstybės, savivaldybių bei „Sodros“ biudžetai jau patvirtinti, tad aišku, kaip gyvensime 2025 metais. Socialinės apsaugos ir darbo srityje svarbu žinoti, kad kitąmet augs senatvės, negalios ir netekto darbingumo, našlių ir našlaičių pensijos, tikslinės kompensacijos žmonėms su negalia, vienišo asmens i&scaro
Nuo kitų metų „Sodra" mokės po indeksavimo padidintas pensijas. Pirmiausia, sausio mėnesį, didesnių sumų sulauks senatvės pensijų, negalios pensijų, našlių ir našlaičių pensijų gavėjai. Vasarį didesnės išmokos pasieks išankstinių senatvės pensijų gavėjus bei žmones gaunančius šalpos, nukentėjusiųjų asmenų, m
Tauragės Birutės Baltrušaitytės viešosios bibliotekos direktorės konkursą laimėjo Žaneta Maziliauskienė – Projektų ir viešųjų ryšių skyriaus vedėja, visus metus laikinai vykdžiusi direktorės funkcijas. Naujas pareigas ji pradės eiti nuo sausio 2 dienos. „Šiandien rašau pareiškimą a
Vasarą padangos patiria įvairių išbandymų – nuo aukštos temperatūros iki ilgų kelionių dideliu greičiu. Netinkama priežiūra gali lemti greitesnį jų dėvėjimąsi, o tai ne tik sumažina saugumą, bet ir reikalauja papildomų išlaidų. Tinkamai prižiūrėdami padangas galite prailginti jų tarnavimo laiką ir užtikrinti geresnį sukib
Trečiadienį Tauragės rajono taryba pritarė visuomenės susižavėjimo sulaukusiai idėjai savivaldybės administracijai įsigyti šiuo metu privačiose rankose esantį Tauragės banko pastatą. Priimtas sprendimas pradėti procedūras siekiant įvertinti galimybę pirkti šį istorinį pastatą už konkrečią kainą, kurią atskiru sprendimu dar turės priim
Kadastriniai matavimai – svarbus procesas, leidžiantis nustatyti nekilnojamojo turto ribas, tikslų plotą ir kitus reikšmingus parametrus. Lietuvoje šie matavimai atliekami pagal griežtai reglamentuotas taisykles, kurios užtikrina tikslumą ir atitiktį teisės aktams. Kas yra kadastriniai matavimai? Tai procesas, kurio metu atlie
Kelionės su mažu biudžetu dažnai laikomos kompromisų pilnu išbandymu, tačiau tai nėra tiesa. Jei mokate planuoti ir žinote, kur ieškoti, galite atrasti daugybę nebrangių, tačiau puikių kelionių krypčių. Šiame straipsnyje pateikiame keletą patarimų ir rekomendacijų, kur keliauti, kad sutaupytumėte, bet kartu patirtumėte nei&scar
Vyriausioji rinkimų komisija patenkino Tauragės savivaldybės tarybos narės Rimos Bandzinaitės-Latožienės prašymą atsistatydinti ir pripažino tarybos nario įgaliojimus nutrūkus nesuėjus terminui. R. Bandzinaitę-Latožienę Tauragės savivaldybės taryboje pakeis Liberalų sąraše pirmoji tarybos nario mandato negavusi kandidatė Sonata Jurgil
Visada džiaugiuosi, kai parašo dailininkas, kraštietis, Tauragės Garbės pilietis, apdovanotas Tauragės apskrities garbės ženklu „Už nuopelnus Tauragės apskričiai“ Alfonsas Čepauskas. Jo neišmatuojamoje ir neaprėpiamoje kūrybos versmėje visada randama naujienų. Ar tai būna nauji dailės, grafikos darbai, ar skulptūros
Etninės kultūros globos taryba savivaldybių kultūros ir švietimo skyriams išsiuntė raštą, kuriame raginama puoselėti lietuviškas tradicijas advento ir kalėdiniu laikotarpiu. Jame atkreipiamas dėmesys, kad Lietuva pasižymi ypač turtingomis ir išskirtinėmis kalendorinių švenčių tradicijomis. Jų puoselėjimą i
Pirmadienį gūsingo vėjo išversti medžiai ir nulaužtos šakos pridarė nemažai žalos tinklui. „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) duomenimis, iš viso yra daugiau 1000 pažeistų tinklo vietų, kur reikia atlikti remonto darbus. Padarinius operatyviai šalina daugiau kaip 200 brigadų, tačiau darbus sunkina tebe&