Spalis – tai mėnuo, kai stalai lūžta nuo sezoninių vaisių ir daržovių, praturtinančių kasdienį racioną intensyviais bei maloniais skoniais. Žinant, kokių gėrybių derlius šį mėnesį yra pačiame įkarštyje, galima mėgautis didžiausia jų nauda organizmui. Ir ne tik – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, atkreipia dėmesį, kad sezoninės daržovės yra garantuotas būdas sumažinti savo išlaidas.
„Nors auginimo šiltnamiuose technologijos jau leidžia įvairius daržoves ir vaisius auginti ištisus metus, sezoninių daržovių ir vaisių pirkimas turi daug privalumų. Pirmiausia, šis įprotis užtikrins, kad vartosite pačius šviežiausius produktus, į parduotuves pristatytus iš mūsų šalies ūkių. Be to, sezoniniai produktai paprastai džiugina ir ypač gera kaina, nes jų pasiūla būna pike, o pristatymo grandinė – trumpa“, – sako V. Budrienė.
Spalį nuo sezoninių gėrybių pasirinkimo raibsta akys: vis dar gausu slyvų, vynuogių, džiugina morkos, bulvės, įvairios salotos, valgomi cukinijų likučiai, jau prasideda ir sezoninių egzotinių vaisių sezonas.
Pasak „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotojos Jolantos Sabaitienės, išrinkti TOP 5 spalio gėrybes nelengva užduotis, mat pasirinkimas išties platus. Visgi, ji rekomenduoja šį mėnesį atkreipti į keturias daržoves ir vieną vaisių. Nors jie gerai pažįstami, „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė pažėrė ir originalių receptų, kaip gerai pažįstami maisto produktai virtuvėje atgims naujais šedevrais.
Burokėliai. „Atrodo, kad burokėliai pastaraisiais metais išgyvena renesansą. Ir tai nuostabu – nes jie pigūs, skanūs, universalūs ir naudingi sveikatai. Galima net sakyti, kad jie yra mūsų lietuviškas supermaistas. Burokėliai teigiamai veikia kraujotakos sistemą, padeda gerinti imunitetą, lėtinti senėjimo procesus ir gerinti medžiagų apykaitą. Verta žinoti, kad 100 gramų burokėlių turi tik 43 kalorijas, tačiau po terminio apdorojimo jų glikeminis indeksas padidėja iki 64 (tai svarbu žmonėms, turintiems atsparumą insulinui ir sergantiems diabetu)“, – sako J. Sabaitienė.
Išbandykite receptą: burokėlių ir vištienos krūtinėlės kotletus. Reikės: 350 g burokėlių, vištienos filė, 80 g greitai paruošiamų avižinių dribsnių, 2 kiaušinių, 100 g fetos, 2 skiltelių česnako, raudonojo svogūno, gabalėlio aitriosios paprikos, druskos ir pipirų.
Smulkiai supjaustykite raudonąjį svogūną ir česnaką. Nulupkite burokėlius ir sutarkuokite juos stambia tarka. Į burokėlius dėkite greitai paruošiamų avižinių dribsnių, kiaušinius, fetą, česnaką ir svogūną. Galite įdėti ir gabalėlį aitriosios paprikos. Galiausiai įdėkite smulkiai supjaustytą vištienos krūtinėlę, pagardinkite druska ir pipirais. Viską gerai išmaišykite. Šaukštu formuokite nedidelius kotletukus ir kepkite įkaitintoje keptuvėje su aliejumi maždaug po 5 minutes iš kiekvienos pusės.
Kopūstai. „Įdomu tai, kad senovės romėnai prieš gausias puotas valgydavo žalius kopūstų lapus, kad organizmui būtų lengviau susitvarkyti su gausiu maistu ir gėrimais. Kopūstas iki šiol siejamas su sveika mityba, jis dažnai atsiduria norinčių numesti svorio meniu. Šiose daržovėse yra vitamino C, vitamino K ir kitų naudingų elementų, kurie gali padėti reguliuoti kraujospūdį, blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, organizmo rūgštingumą“, – atkreipia dėmesį daržovių žinovė.
Išbandykite receptą: keptą kopūstą su sojų padažu ir sviestu. Reikės: 3 šaukštų sviesto, pusės galvos kopūsto, 1 šaukšto sojų padažo, 3 šaukštų vandens, 1 šaukšto sezamo sėklų.
„Kopūstą supjaustykite nedideliais gabalėliais. Dideliame puode ant vidutinės ugnies ištirpinkite du šaukštus sviesto. Sudėkite į keptuvę smulkintą kopūstą ir kepkite, kol jis lengvai karamelizuosis, retkarčiais pamaišydami (apie 3 minutes). Į keptuvę įpilkite 1 šaukštą sojų padažo, 3 šaukštus vandens ir troškinkite dar 3 minutes, kol kopūstai suminkštės. Įmaišykite dar vieną šaukštą sviesto ir nukelkite nuo ugnies. Papuoškite sezamo sėklomis ir patiekite šiltus“, – siūlo G. Urbonavičiūtė.
Moliūgai. Nebrangūs, bet sotūs moliūgai naudingi tiek piniginei, tiek organizmui. Juose ypač daug beta karoteno (vitamino A), taip pat yra vitaminų E ir C, o 100 g virtos daržovės yra vos 20 kcal. Svarbu tai, kad termiškai apdorotas moliūgas nepraranda naudingų medžiagų, todėl jį drąsiai galima virti, kepti ir troškinti nebijant, kad jis bus mažiau vertingas. Trinta kvapni sriuba iš moliūgo yra rudens klasika, bet ši daržovė puikiai dera ir troškiniuose, kariuose, blynuose ir net desertuose.
Išbandykite receptą: sviestinį moliūgą su cinamonu. Reikės: 1 didelio sviestinio moliūgo, 1 ½ šaukšto alyvuogių aliejaus, 1 ½ šaukšto klevų sirupo, druskos, pipirų, šaukštelio malto cinamono,
šaukšto smulkinto šviežio rozmarino.
„Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Moliūgą nulupkite ir supjaustykite kubeliais, dubenyje apšlakstykite juos alyvuogių aliejumi ir klevų sirupu, tada pabarstykite druska, cinamonu ir pipirais. Išmaišykite, ir paskleiskite vienu sluoksniu kepimo skardoje, pateptoje aliejumi. Kepkite orkaitėje 25-30 minučių, retkarčiais pamaišydami, kad moliūgų kubeliai apskrustų iš visų pusių. Išimkite iš orkaitės ir viršų apibarstykite rozmarinais. Patiekite šiltus“, – kviečia kulinarijos technologė.
Salierai. Jie tikriausiai yra viena iš labiausiai neįvertintų daržovių. Šiame iš pažiūros kukliame produkte slypi didelis potencialas – iš salierų galima ne tik paruošti aibę įdomių ir skanių patiekalų, bet jie bus naudingi ir kūnui. Pavyzdžiui, tarp naudingų juose esančių mineralinių medžiagų – kalis, geležis, magnis.
Išbandykite receptą: keptą visą saliero šaknį. Reikės: saliero šaknies, 4 šaukštų majonezo, 1 citrinos, 1 skiltelės česnako, mėgstamų alyvuogių, šiek tiek aliejaus, druskos.
„Šaknį gerai nuplaukite, nusausinkite ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi, gausiai pabarstykite druska, tada pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę maždaug 2 valandoms. Laikas priklauso nuo saliero dydžio – kepkite tiek, kad odelė būtų traški, o vidus – minkštas. Tai galite patikrinti įsmeigę šakutę į salierą. Paskutines 10 minučių pakeiskite orkaitės režimą į grilio ir į kepimo skardą įdėkite alyvuogių. Kol baigia kepti, sumaišykite majonezą su citrinos žievele, citrinos sultimis ir druska. Keptą salierą perpjaukite pusiau ir patiekite su padažu bei alyvuogėmis“, – receptu dalijasi kulinarijos technologė.
Obuoliai. Britai mėgsta sakyti, kad suvalgius vieną obuolį per dieną neteks lankytis pas gydytoją (angl. „An apple a day keeps the doctor away“). Šiame teiginyje yra nemažai tiesos. Visų pirma, obuoliai vertinami dėl didelio skaidulų kiekio, tad valgydami jų padėsite žarnynui sureguliuoti darbą. Tyrimai atskleidę, kad žmonės, kurie per dieną suvalgo po obuolį, tikimybę susirgti storosios ir tiesiosios žarnos vėžiu gali sumažėti net perpus. Tai lemia ne tik skaidulinės medžiagos, bet ir šio vaisiaus odelėje esantys flavonoidai. Todėl. J. Sabaitienė rekomenduoja juos valgyti su odele.
Išbandykite receptą: karštą sumuštinį su obuoliu, kumpiu ir bri. Reikės: 2 šaukštelių Dižono garstyčių, 2 šaukštelių sviesto, 2 riekelių sumuštinių duonos, 2 riekelių kumpio, 3 riekelių bri sūrio, obuolio.
Sumaišykite Dižono garstyčias su sviestu ir patepkite šiuo mišiniu duonos riekes iš vienos pusės. Ant vienos jų dėkite gabalėlį kumpio, bri sūrio ir obuolio griežinėlių. Uždenkite kita rieke, tuomet sumuštinio išorę labai lengvai aptepkite likusiu garstyčių ir sviesto mišiniu. Dėkite į „panini“ kepsninę arba vidutinio karštumo keptuvę. Mėgaukitės šiltu, šalia derės ir salotos“, – pataria G. Urbonavičiūtė.
Privačiam asmeniui priklausantys istoriniai Lietuvos banko Tauragės skyriaus rūmai nuo 2020 m. spalio 1 d. neteko pagrindinio nuomininko – „Luminor“ banko, kuris nutarė, kad visoje apskrityje jam neverta turėti nė vieno padalinio. Mažosiose patalpose dar veikia vienas kitas biuras, tačiau pastato pagrindinė operacijų salė stovi tu
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad smulkieji verslininkai jau gali įsigyti verslo liudijimus 2025 m. Tai ypač aktualu gyventojams, kurie veiklą pradės vykdyti jau nuo sausio mėn. pradžios, nes jie turėtų pasiruošti iš anksto ir verslo liudijimą įsigyti nelaukiant paskutinių šių metų dienų. Patogiausia tą padar
Mintimis dalinasi Janina Pukelienė, Tauragės Jovarų pagrindinės mokyklos direktorė. Kalbino Arūnas Graželiūnas. https://open.spotify.com/episode/6ZvaPL4Dh9acIKZ3Y3y4hR ...iš istorijos... - Prisiminėme visus keturis buvusius mokyklos direktorius nuo pirmojo iki ketvirtojo - Valentiną Pocevičių, Algirdą Medeikį, Eugenijų Šaltį
Vakar, gruodžio 10 d., Šilutės miesto gyventojams šventinės nuotaikos trumpam subliuško. Gerokai po vidurnakčio policijos pareigūnai gavo pranešimą, kad trys asmenys, automobilių stovėjimo aikštelėje, šokinėja užlipę ant automobilio „Audi“ stogo. Įžūliu elgesiu ir vandališkais veiksmais,
Tauragės kultūros centre, Edmundo Mažrimo parodų salėje eksponuojama tapybos paroda „Užtvanka/Potvynis“. Dailininkas Šarūnas Šarkauskas gimė 1967 metais Kaune. Šiuo metu gyvena ir kuria Palangoje. Nuo 1991 metų dalyvauja menininkų grupių parodose, pleneruose, rengia personalines tapybos darbų parodas.
Kas yra anglies monoksidas? Anglies monoksidas (CO) yra bespalvės ir bekvapės dujos, kurios susidaro degimo proceso metu, kai nėra pakankamai deguonies. Šios dujos yra ypač pavojingos, nes jų negalima pastebėti nei rega, nei uosle. Anglies monoksidas gali kauptis jūsų namuose dėl prasto vėdinimo ar netinkamai veikiančių prietaisų, naudojanč
Tinkamai parinkti langai, garažo vartai, roletai ir žaliuzės gali pagerinti jūsų namų komfortą, funkcionalumą ir estetinį patrauklumą. Jie ne tik užtikrina energijos taupymą ir saugumą, bet ir prisideda prie jūsų gyvenamosios aplinkos jaukumo. Šie elementai svarbūs ne tik techniniu požiūriu, bet ir kaip svarbi interjero ir eksterjero dalis.
Balkonas gali tapti jaukia poilsio oaze, jei tinkamai suderinsite baldus ir augalus. Net ir mažiausia erdvė gali būti pritaikyta poilsiui ar pasisėdėjimams su šeima ir draugais. Pasirinkę tinkamus balkono baldus ir pridėję žalumos, sukursite harmoningą ir estetišką aplinką. Pateikiame keletą idėjų, kaip tai padaryti. Tinkamų baldų pa
Lietuvių kalba – viena seniausių ir unikaliausių pasaulyje. Nors ja kalba tik apie 3 milijonus žmonių, ji išlieka gyvybiškai svarbi ne tik Lietuvoje gyvenantiems, bet ir užsieniečiams, dirbantiems ar turintiems asmeninių ryšių su Lietuva. Lietuvių kalbos kursai tampa populiariu pasirinkimu tiek pradedantiesiems, tiek nori
Tauragė žengia į naują turizmo erą: pretenduoja tapti vienu lankomiausių Lietuvos miestu, o galbūt net ir Europos svetingumo sostine. Tokią ateitį šiam miestui prognozuoja ekspertai, pamatę koks ambicingas projektas įgyvendintas Tauragėje – renovuotas šimtametę istoriją turintis viešbutis „Tauragė“. Po
Mintimis dalinasi Žydrūnas Mačaitis, FK „Tauras“ vartininkų Lietuvos futbolo U17 bei miesto senjorų komandos treneris ir Darius Gvildys FK „Tauras“ vyr. treneris. https://open.spotify.com/episode/27Mgfb1fV9ZVmqUSQBR2Bm Gruodžio 10-oji — Futbolo diena. Manoma, kad futbolas atsirado dar senovės Egipte. Mokslininkai ten
Kviečia teikti paraiškas Tauragės rajono savivaldybės sportininkų ir trenerių skatinimui premijomis už aukštą meistriškumą – sporto rezultatus pasiektus per 2024 metų II pusmetį. Paraiškas piniginėms premijoms gauti gali teikti Savivaldybėje registruotos visų teisinių formų sporto įstaigos ir fiziniai asmenys, gyv