Tauragės žinios logotipas
Spalio 1-oji  – vegetarų diena: kaip mėsos atsisakymas padeda mūsų gamtai?

Spalio 1-oji – vegetarų diena: kaip mėsos atsisakymas padeda mūsų gamtai?

Lietuvių suvartojamas mėsos kiekis kiekvienais metais auga ir šiuo metu yra tris kartus didesnis negu rekomenduojamas Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO). Tai atitinka pasaulyje pastebimą tendenciją, kuri rodo augantį ekonomiškai stiprėjančių šalių gyvūninių produktų suvartojimą. Tuo pačiu metu šalyje vis garsiau girdimas ir augalinės mitybos entuziastų balsas, raginantis mažinti mėsos suvartojimą, o lentynos bei viešojo maitinimo įstaigų meniu pildosi veganiškomis mėsos ar pieno produktų ir patiekalų alternatyvomis. Spalio 1-ąją minima pasaulinė vegetarų diena proga pasidomėti, kokia yra mėsos vartojimo žala ir kaip kiekvienas gali ją sušvelninti.

Žemės ūkio ministerijos pateikiamais duomenimis, Lietuvoje gyventojai kasmet suvartoja apie 101 kg mėsos. Įvairios pasaulinės dietologų asociacijos bei Pasaulinė sveikatos organizacija įvardija, kad žmogus turėtų suvartoti ne daugiau kaip 32 kg mėsos per metus ir ją turėtų valgyti tik 3–4 kartus per savaitę. Deja, dažnas lietuvis į visus savo dienos patiekalus įtraukia vienokio ar kitokio pavidalo mėsos – sumuštinį su dešra pusryčiams lydi pietums suvalgomas kepsnys, o vakarienei pasisotinama sriuba su kukuliais.

„Dar 2015-ais metais PSO paviešino tyrimą, įrodantį perdirbtos raudonos mėsos pavojų sveikatai. Lašiniai, kumpis, dešros ir kiti perdirbtos mėsos produktai buvo priskirti lygiai tokiems patiems kancerogenams kaip ir cigaretės“, – sako augalinės mitybos prieinamumo didinimo siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ įkūrėja ir vadovė Meda Šermukšnė.

Ji pabrėžia, kad neretai per didelis mėsos ir kitų gyvūninių produktų suvartojimas yra siejamas ir su širdies bei kraujagyslių ligomis.

„Tai reiškia, kad dažnesnis augalinės kilmės produktų įtraukimas į racioną gali ženkliai prisidėti prie visuomenės sveikatinimo“, – įsitikinusi M. Šermukšnė.

Imama atsižvelgti ir į mėsos pramonės taršumą

Šalių vyriausybės taip pat ima suprasti neigiamas perteklinio mėsos vartojimo puses. 2021-aisiais Danijos Maisto, ūkio ir žuvininkystės ministerija išleido naujas mitybos gaires, kuriose pirmą kartą buvo įtrauktas ne tik sveikatos, bet ir ekologiškumo aspektas. Danija yra išsikėlusi tikslą iki 2030-ųjų savo šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą sumažinti 70 proc. (palyginti su 1990 metų lygiu).

Naujoje redakcijoje pirmą kartą kalbama apie mėsos vartojimo mažinimą ir augalinės mitybos plėtimą – rekomenduojama vietoje mėsos rinktis ankštinius augalus, vartoti daugiau grūdinių kultūrų, daržovių ir vaisių bei per savaitę kelias dienas mėsos produktų iš viso nevalgyti.

„Danijos naujosios mitybos gairės yra pavyzdys, kaip šalys, norinčios įgyvendinti tvaresnę politiką, turėtų atsižvelgti į mėsos ar kitų gyvūninių produktų pramonės daromą žalą aplinkosaugai“, – sako „Gyvi gali“ vadovė M. Šemukšnė.

Svarbu ir tai, kad gyvulininkystė atsakinga už maždaug 60 proc. sunaikinamų miškų, be to, yra klasifikuojama kaip 2–3 vietoje pagal taršumą esanti industrija, jos taršos dydis atitinka 13–18 proc. visų išmetamųjų dujų.

Mėsos pramonė taip pat sunaudoja ir milžinišką kiekį vandens. Dėl to pasauliniai vandens ištekliai patiria didžiulį spaudimą.

„Pavyzdžiui, vienam kilogramui jautienos pagaminti gali prireikti tūkstančių litrų vandens. Šis skaičius apima ne tik gyvūnų suvartojamą vandenį, bet ir naudojamą augalams, kuriais jie minta, laistyti ir mėsai perdirbti. Pasaulyje, kuriame švaraus vandens vis labiau trūksta, toks neefektyvus vandens naudojimas yra itin netvarus“, – sako viena iš Nacionalinio aplinkosaugos egzamino, skatinančio aplinkosauginį švietimą, organizatorių Ieva Budraitė.

Anot pašnekovių, vienas iš būdų, galinčių reikšmingai sumažinti šią mėsos industrijos sukeliamą žalą, yra gyvūninių produktų vartojimo mažinimas – fleksitariška, vegetariška arba veganiška dieta.

Vienas žmogus per metus suvalgo 105 gyvūnus

Gyvūnų teisių organizacijų efektyvumą skatinanti ir matuojanti organizacija „Animal Charity Evaluators“ atliko tyrimą, nusakantį „pasaulinį maistui nužudomų gyvūnų, tenkančių vienam ne augaline dieta besimaitinančiam žmogui, vidurkį“. Skaičiavimui buvo remiamasi tokiu modeliu: stuburinių gyvūnų, nužudomų maistui, skaičius buvo dalinamas iš pasaulyje gyvenančių žmonių skaičiaus (atėmus augaline mityba besimaitinančių žmonių skaičių). Tyrime buvo įtraukta daugybė rūšių gyvūnų, iš kurių – 13 rūšių fermose auginamų žemės stuburinių, 262 rūšys fermose auginamų žuvų ir 1373 rūšys gamtoje sugaunamų žuvų.

Pasak tyrimo, 2018 metais apie 772 milijardai stuburinių gyvūnų buvo nužudyti žmonių konsumpcijai. Iš jų net 88,3 proc. buvo žuvys, 11,1 proc. – paukščiai ir 0,6 proc. – žinduoliai. Iš stuburinių sausumos gyvūnų daugiausiai maisto gamybai buvo nužudyta vištų – 81 mlrd.

„Šis tyrimas parodė, kad vienas augalinę mityba praktikuojantis žmogus 2018-aisiais neprisidėjo prie 105 gyvūnų – 93 žuvų, 11,5 paukščio ir 0,5 žinduolio – nužudymo“, – sako M. Šermukšnė, prisidedanti ir prie Nacionalinio aplinkosaugos egzamino programos rengimo.

Iššūkis – augantis gyventojų skaičius

Jungtinių Tautų asamblėjos skaičiavimais, 2100-aisiais pasaulyje turėtų būti virš 11 milijardų gyventojų. Norint patenkinti augančio gyventojų skaičiaus ir ekonomiškai stiprėjančio pasaulio poreikius prireiks keisti dabartinę maisto grandinės sistemą.

Pasak „Gyvi gali“ įkūrėjos M. Šermukšnės, vis dažniau imama galvoti, kaip pritaikyti maisto industriją, kad ji būtų ne tik tvari, etiška, bet ir patraukli vartotojams, nenorintiems atsisakyti savo įprastinio gyvenimo būdo. Todėl, anot jos, verta kalbėti ne tik apie industrijos žalą, bet ir apie tai, kokias naudas gali suteikti maisto pramonės inovacijos, tokios kaip alternatyvieji baltymai (angl. alternative proteins).

„Šiuo metu alternatyviųjų baltymų sektoriuje ryškėja dvi kryptys: augalinės mėsos alternatyvos bei kultivacijos ar fermentacijos būdu ruošiama mėsa. Augalinė mėsa kuriama pasitelkiant augalinius ingredientus ir įvairias technologijas tam, kad būtų kuo geriau atkartojamas įvairių rūšių mėsos skonis. Bene dažniausiai pasitelkiamas pagrindas šiems produktams pagaminti – soja, žirnių baltymai, seitanas (gaminamas iš kviečių glitimo), įvairios pupelės ar grybai.

Tuo tarpu kultivuojama mėsa yra tikrų tikriausia mėsa, tiesiog užauginta kitokiomis sąlygomis negu dauguma mūsų yra įpratę – ne gyvūno kūne, o ląstelių dauginimuisi palankioje terpėje“, – paaiškina M. Šermukšnė.

Anot jos, tiek vieni, tiek kiti alternatyvieji baltymai leidžia vartotojams mėgautis įprastais gyvūninių produktų skoniais mažinant poveikį gyvūnams ir aplinkai.

Reikalingas švietimas

Anot I. Budraitės, gyventojų skaičiui augant, neigiamas mėsos industrijos poveikis gamtai gali tapti vienu reikšmingiausių žmonijos išlikimo klausimų.

„Tai reiškia, kad mūsų pasirinkimai, ką valgysime pusryčiams, pietums ar vakarienei gali prisidėti arba neprisidėti prie žalos planetai, kurioje gyvename“, – sako ji.

Anot Nacionalinio aplinkosaugos egzamino organizatorės I. Budraitės, raktas į tvarų ir sąmoningą mėsos vartojimo mažinimą yra švietimas.

„Kuo daugiau mes sužinome apie žalą, kurią lemia ir mūsų mityba, tuo labiau pajėgūs esame priimti informuotus sprendimus ir taip lėkštė po lėkštės keisti pasaulį.

Nacionalinį aplinkosaugos egzaminą organizuojame būtent siekdami prisidėti prie platesnio visuomenės informavimo apie žmonių veiklos poveikį gamtai. Spalio 24-ąją, minint Tarptautinę kovos su klimato kaita dieną, visi norintys kviečiami pasitikrinti savo aplinkosaugines žinias ir sužinoję naujų dalykų, galbūt dėl aplinkos gerovės pakeisti bent vieną savo įprotį“, – sako I. Budraitė.

Registruotis į Nacionalinį aplinkosaugos egzaminą galima čia.

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Viešoji biblioteka įgyvendina projektą apie sensorinius pojūčius

Tauragės Birutės Baltrušaitytės viešoji biblioteka įgyvendina naują projektą apie sensorinius pojūčius bibliotekoje „5 POJŪČIAI“, kurio tikslas – didinti bibliotekos paslaugų ir profesionalių meno-kultūros produktų prieinamumą negalią ar raidos sutrikimą turintiems žmonėms, skatinti visuomenės informuotumą ir ugdyti

Kompromisai pasiekti: Seimas pritarė poligonų steigimui Šilalės ir Tauragės rajonuose

Seimas šiandien pritarė Šilalės ir Tauragės poligonų steigimui, jie pripažinti ypatingos valstybinės svarbos projektais. Atsižvelgus į gyventojų ir savivaldos atstovų prašymus, poligonų teritorijų ribos atitrauktos nuo gyvenamųjų teritorijų, kapinių, kitų gamtai ir kultūrai reikšmingų objektų. Tauragės rajone poligono pl

Tauragės rajono savivaldybės garbės ženklai šiemet bus įteikti dviem tauragiškėms

Spalio 31 dieną, Tauragės rajono savivaldybės taryba patvirtino sprendimą, Tauragės rajono savivaldybės garbės ženklą „Už nuopelnus Tauragės rajonui“ skirti Vidai Rizvanavičienei bei Daivai Genienei. Tarybos sprendimas parengtas vadovaujantis Tauragės rajono savivaldybės tarybos 2023 m. spalio 25 d. sprendimu Nr. 1-300 &bdquo

Iš pokalbių su Meilute: ech...gaila žmogaus...

Kaip nepastebimai bėga laikas, nusinešdamas  ne tik artimuosius, bičiulius, draugus, kolegas į nebūtį, bet beprotiškame šių dienų lėkime, dažnai labai greitai ištrina ir atsiminimus apie juos: nebėr kada galvoti, reikia gyventi šia trumpa akimirka. Čia ir dabar – taip mėgsta sakyti politikai, mėgsta akc

Adomas Vyšniauskas I  Jeigu Žinai Ko Tu Nori

Adomas Vyšniauskas I Jeigu Žinai Ko Tu Nori

Einame tiesiu keliu Nors tikslas išnykęs, Jau senai. Važiuojam netikru greičiu, Nors niekas nelaukia, Jau senai.. 

Leonas Somovas ir violončelių duetas surengs unikalų koncertą sostinėje: šis derinys leidžia man tyrinėti nepažintas teritorijas

Vienas geriausių šalies elektroninės muzikos kūrėjų Leonas Somovas skelbia unikalų projektą. Jau gruodžio 16 dieną, prieš pat didžiausias metų šventes, kūrėjas kviečia klausytojus į sostinės Šv. Kotrynos bažnyčią kurioje jėgas suvienys su žinomais violončelininkais Igne Pikalavičiūte ir Domu Jakštu. Atlikėjas dži

Jaunuolių susidomėjimas savanoriška tarnyba Lietuvos kariuomenėje šovė į aukštumas

Šiemet pastebimas žymiai išaugęs norinčių savanoriškai atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą (NPPKT) Lietuvos kariuomenėje skaičius. Per nepilnus dešimt mėnesių, per 2,7 tūkst. į karo prievolininkų sąrašą nepatekusių jaunuolių pateikė savanoriškus prašymus atlikti tarnybą Lietuvos kariuo

Aistringa Roko Yan premjera – pristato intymią temą gvildenantį vaizdo klipą „Pabučiuok“

Prieš kiek mažiau nei mėnesį pristatęs savo antrąjį studijinį albumą „Širdis“, kuris jau spėju tapti vienu klausomiausiu šalyje, ryškus pop muzikos kūrėjas Rokas Yan sugrįžta su naujiena. Šiandien jaunosios kartos dainininkas pristato iš anksto neanonsuotą muzikinę premjerą – singlą ir vai

Kviečia edukacinių koncertų projektas „Muzikiniai rudenys“

Tauragės meno mokyklos mokiniai ir mokytojai kartu su Šiaulių kameriniu orkestru „Camerata Solaris“, kurio meno vadovas ir dirigentas Vilhelmas Čepinskis, 2024 m. lapkričio 15 d. vykdys tęstinę tradiciją – edukacinių koncertų projektą „Muzikiniai rudenys“.    Renginys vyks Tauragės meno mokykloj

Medicinos psichologė papasakojo, kuo ypatingas paauglių mąstymas ir kaip juos geriau suprasti

Paauglystė – laikotarpis tarp vaikystės ir suaugusiųjų pasaulio, pasižymintis išskirtinėmis patirtimis, naujais atradimais ir galimybėmis. Visgi, ne paslaptis, kad šis gyvenimo etapas jauniems žmonėms gali sukelti ir nemažai iššūkių. Kaip geriau suprasti, ką išgyvena paaugliai, ir kaip suaugusieji gali padėt

Tręšiantiems laukus mėšlu ūkininkams mažėja administracinė našta

Nuo šiol gyvulius laikantys ūkininkai tręšimo planus rengs tik planuodami tręšti laukus mėšlu ir (ar) srutomis ir tręšiamaisiais produktais.  Nors tręšimo plano rengimo reikalavimai keičiasi, azoto kiekis, patenkantis į dirvą iš mėšlo, negalės viršyti 170 kg / ha normos. „Te