Žiemos sezonas prasideda: kelininkai iššūkiams ruošėsi dar vasarą
Įkelta:
prieš 17 valandų
Nuotrauka
keliai
Nuotraukos autorius:
AB Kelių priežiūra nuotrauka

AB „Kelių priežiūra“ skelbia apie pasiruošimą žiemos sezonui – šiuo metu beveik 100 proc. „Kelių priežiūros“ sandėlių Lietuvoje jau užpildyta slidumą mažinančiomis medžiagomis. Druskos sandėliai yra pilnai užpildyti visoje Lietuvoje, nauja dalis siuntos nuolat vežama ir žiemos metu pagal poreikį. Pernai sunaudota 140 tūkst. tonų druskos, šiemet planuojama, kad prireiks panašaus kiekio.

„Saugumas keliuose yra visų mūsų prioritetas numeris vienas. Privaloma nuolat užtikrinti bendrovės veiklos efektyvumą, nes pastaraisiais metais žiemos eismo sąlygų sudėtingumas ir iššūkiai nuolat augo. Esu įsitikinęs, kad bendrovės specialistai, remdamiesi įdiegtomis technologijomis ir savo ilgamete patirtimi, užtikrins, kad visi eismo dalyviai kelyje jaustųsi kiek įmanoma saugiau“, – teigia susisiekimo viceministras Julius Skačkauskas.

AB „Kelių priežiūra“ žiemos priežiūros darbus valstybinės reikšmės keliuose vykdo pagal Lietuvoje už valstybinės reikšmės kelių plėtrą ir priežiūrą atsakingos įmonės „Via Lietuva“ užsakymą. „Via Lietuva“ siekia užtikrinti, jog šiuos darbus AB „Kelių priežiūra“ atliktų taip, kaip numatyta, pagal kelių priežiūros žiemą reikalavimus ne tik vykdytų sniego valymo darbus, bet ir prižiūrėtų, jog vairuotojų kelionės šalies keliais būtų saugios ir patogios sudėtingomis eismo sąlygomis: esant plikledžiui, lijundrai ir kt. Kelių priežiūros darbai žiemos sezonu sudaro didžiausias „Via Lietuva“ investicijai, skirtas periodinei valstybinės reikšmės kelių priežiūrai.

Praėjusiais metais „Via Lietuva“ iš Kelių plėtros ir priežiūros programos (KPPP) biudžeto lėšų kelių priežiūrai žiemos metu, kurią vykdė AB „Kelių priežiūra“, iš viso skyrė 64,9 mln. Eur. Šiais metais šiems darbams numatyta panaši suma. Iš viso periodinei kelių priežiūrai šiais metais „Via Lietuva“ planuoja skirti apie 108 mln. eurų, ši suma apima kelių priežiūros darbus žiemos (sniego valymas, kelių barstymas ir pan.) ir vasaros sezonais (žolės pjovimas ir pan.), periodinę valstybinės reikšmės kelių priežiūrą reaguojant ir taisant atsivėrusias duobes ar išdaužas bei kitus darbus.

„Siekiant užtikrinti, jog keliauti Lietuvos keliais būtų saugu, greita ir patogu, didelį dėmesį skiriame periodinei ir kasdieninei kelių priežiūrai: reaguojame į eismo dalyvių poreikius ir kasmet peržiūrime ir atnaujiname normatyvinius kelių priežiūros reikalavimus, vykdome patikrinimus, ar užsakyti priežiūros darbai yra atliekami tinkamai taip, kaip numatyta kokybinius parametrus reglamentuojančiuose dokumentuose. Vienas pagrindinių šių metų kelių priežiūros žiemos sezonu reikalavimų pakeitimų – svarbiausiuose ir intensyviausiuose šalies keliuose, automagistralėse, įvestas prevencinių darbų poreikis, t. y. žiemos priemonių keliuose taikymas, prieš susidarant ledui“, – teigia „Via Lietuva“ Infrastruktūros ir palaikymo vystymo grupės vadovas Martynas Gedaminskas.

Praėjusio žiemos sezono metu „Kelių priežiūra“ išbarstė daugiau kaip 140 tūkst. tonų ledą ir sniegą tirpdančių medžiagų bei iš viso nuvažiavo daugiau kaip 2 mln. kilometrų. Tai – vienas didžiausių skaičių per pastaruosius metus, kuris iš esmės parodo žiemos orų sudėtingumą ir nepastovumą.

Ne paslaptis, kad žiemos sezonas – vienas iš sudėtingiausių laikotarpių ne tik vairuotojams, bet ir kelininkams. Per praėjusį sezoną teko susidurti su intensyviu snigimu, ypač sudėtingų meteorologinių sąlygų susidarymu, sunkiomis eismo sąlygomis pavasario metu“, – sako AB „Kelių priežiūra“ generalinis direktorius dr. Audrius Vaitkus.

Pasiruošimas vyko dar vasarą

Nors daugeliui vasara asocijuojasi su atostogomis ir ramybe, kelininkams tai – intensyvaus pasiruošimo žiemos sezonui laikotarpis. Šiuo metu beveik 100 proc. „Kelių priežiūros“ sandėlių Lietuvoje užpildyta slidumą mažinančiomis medžiagomis, įskaitant ir specialios sudėties druską su kalciu, kuri naudojama vyraujant itin šaltiems orams, kai temperatūra nukrenta žemiau -10°C.

Esami druskos sandėliai yra pilnai užpildyti visoje Lietuvoje, nauja dalis siuntos nuolat vežama ir žiemos metu pagal poreikį. Valstybinės reikšmės kelių priežiūroje žiemą bus naudojama egiptietiška druska. Per praėjusį žiemos sezoną viso sunaudota druskos už daugiau nei 9 mln. eurų.

„Kelių priežiūroje“ jau pasirūpinta ne tik medžiagų atsargomis, bet ir technikos bei sistemų parengimu. Ruošiantis žiemos sezonui  peržiūrimos turimos medžiagos, įvertinamos sutartys su tiekėjais ir dar kartą peržiūrimi žiemos maršrutai – kiekvienas padalinys atnaujina maršrutų žemėlapius, kad darbai vyktų kuo sklandžiau. Taip pat patikrinama ir atnaujinama turima technika, atliekama slidumo matuoklių bei tirpalo ruošimo įrangos patikra.

Bendrovės duomenimis, nuo 2019 m. žiemos sezono slidumą mažinančių medžiagų poreikis išaugo net keturis kartus. Pernai sunaudota 140 tūkst. tonų, šiemet planuojama, kad druskos prireiks panašaus kiekio. Tai rodo, kad žiemos oro sąlygos tampa vis sudėtingesnės, daugėja plikledžio susidarymo atvejų, todėl kelių priežiūrai reikia skirti vis daugiau dėmesio ir resursų.

Skandinaviška patirtis – Lietuvos keliuose

AB „Kelių priežiūra“ siekiama išlaikyti aukščiausius kelių priežiūros standartus, todėl pasitelkiama ir Skandinavijos šalių – Švedijos ir Danijos – praktika.

Praėjusį žiemos sezoną Ukmergės rajone buvo įgyvendintas pilotinis projektas, kurio metu 1 tūkst. kilometrų valstybinės reikšmės kelių buvo prižiūrima remiantis tik IT sprendimų paramos sistemomis. Tai leido operatyviai ir tiksliai organizuoti prevencinius darbus – barstyti slidumą mažinančias medžiagas, valyti kelius. Ši inovacija vertinama teigiamai, todėl bus tobulinama, plečiant KOSIS (kelių ir oro sąlygų informacinės sistemos) stotelių tinklą bei įgyvendinant kitas technologines naujoves.

„Skandinavijos šalių patirtis rodo, kad modernios technologijos ir IT sprendimai gali padėti efektyviau panaudoti slidumą mažinančias medžiagas, sumažinti jų poveikį aplinkai. Šiuo keliu judame ir mes“, – teigia dr. A. Vaitkus.

Primenama, kad gyventojai ir vairuotojai apie pavojingas išdaužas, pažaidas ar kitas kliūtis, keliančias pavojų eismo saugumui kviečiami informuoti trumpuoju tel. nr. 1871 (trumpojo tel. nr. kaina Telia, Tele2 tinkluose - 0,12 Eur/min., Bitė - 0,15 Eur/min.) arba +370 5 232 9600 (kaina pagal mob. operatoriaus planą). Gyventojų patogumui bendrovė „Kelių priežiūra“ taip pat suteikia galimybę nemokamai užpildyti pranešimo formą internetinėje svetainėje keliuprieziura.lt.

Be to, neseniai bendrovė pristatė ir integraciją su populiaria navigacine programėle „Waze“. Šiuo atveju vairuotojų pažymimos kliūtys keliuose patenka ir į kelininkų darbų organizavimo sistemą, kur yra peržiūrimos, įvertinamos ir, esant poreikiui – nedelsiant šalinamos.

„Kelių priežiūros“ mechanizmų atliekamus ir suplanuotus darbus bei panaudotus slidumą mažinančių medžiagų kiekius kviečiama stebėti gyvai interaktyviame kelių priežiūros žiemą žemėlapyje.

AB „Kelių priežiūra“ darbus organizuoja vadovaujantis Kelių priežiūros vadovu bei patvirtintais normatyvais.

Nuotrauka
pinig
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
2025 m. vidutiniškai pensijų didėjimas sieks 12 proc. ir išlaikys visos kadencijos pensijų augimo tempą, kai pensijos indeksuojamos dviženkliu procentu. Vidutinė senatvės pensija nuo 2025 m. pradžios ūgtels apie 73 eurais ir pasieks 673 eurus, o vidutinė senatvės pensija tiems, kurie turi būtinąjį stažą, augs 81 euru ir pasieks 721 eurą.
Nuotrauka
sunija
Tauragės žinios nuotraukos
Įkelta:
2024-10-15
Jau kelios savaitės, kaip prie tilto per Šunijos upelį nebematyti įprastu tapusio sujudimo. Tilto remonto darbai sustojo, ir niekas negali pasakyti, kuriam laikui. Tilto remontą užsakiusios AB „Via Lietuva“ specialistai teigia, jog prireikė keisti techninį darbo projektą.
Nuotrauka
šilale
AUTORĖS nuotrauka
Įkelta:
2024-10-14
Ko gero, visi žinom posakį „Kas bus, kas nebus, bet že­maitis nepražus“. Ir tai – tiesa: po nemenkos pertraukos Šilalės žemaičiai vėl ryžosi atnaujinti savo draugijos veik­lą ir imtis darbų, puoselėjančių žemaitiškumą. Pir­ma­sis susibūrimas jau įvyko, netrukus rinksis naujoji valdyba ir galbūt dar šiais metais visuomenė bus pakviesta į pirmąjį Šilalės krašto žemaičių kultūros draugijos organizuotą renginį.
Nuotrauka
sonjoras
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2024-10-11
Visiems Lietuvoje gyvenantiems vienišiems žmonės, sukakusiems senatvės pensijos amžių ir vienišiems pilnamečiams asmenims su negalia, priklauso vienišo asmens išmoka. Ją šiemet gauna 230 tūkst. žmonių. Vienišo asmens išmokai gauti nereikia teikti prašymo – ji skiriama automatiškai remiantis Gyventojų registre esančiais duomenimis apie asmenų šeiminę padėtį. Vienišo asmens išmokai mokėti šiemet skirta 110 mln. eurų.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-10-10
Lietuvos šaulių sąjungos LDK Kęstučio šaulių 7-oji rinktinė informuoja apie spalio 11 dieną Tauragės miesto teritorijoje vyksiančias mokomąsias pratybas.
Nuotrauka
logo
Įkelta:
2024-10-07
UAB „Skaidula“ vadovaudamasi LR „Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymo“ 141 str. 3 d. parengė elektroninių ryšių tinklų elektroninių ryšių infrastruktūros apsaugos zonos registravimo plano projektą „UAB „Skaidula“ tinklo apsaugos zonos planas Kėdainių rajono, Raseinių rajono, Kelmės rajono, Tauragės rajono, Pagėgių, Šilalės rajono, Rietavo, Klaipėdos rajono ir miesto, Palangos miesto, Kretingos rajono savivaldybėje“ (Planas) ir pateikė tvirtinimui susisiekimo ministerijai.
Nuotrauka
Mok
Asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
2024-10-05
Spalio 5-ąją minima Pasaulinė mokytojų diena. Portalas „Tauragės žinios“ ta proga pakalbino keturias tauragiškes pedagoges. „Versmės“ gimnazijoje dirbanti anglų kalbos mokytoja Paula Mačiulienė papasakojo apie tai, ką tapusi mama suprato apie mokinius, o Jovarų pagrindinėje pradinukams dėstanti Dalia Šlionienė dalijosi, kokių staigmenų sulaukė mokytojų dienos proga. Šiemet pedagogikos studijas pasirinkusi Kristina Rocevičienė atskleidė, kas labiausiai neramino prieš nutarus tapti mokytoja, o lopšelyje-darželyje „Žvaigždutė“ ikimokyklinio amžiaus mokytoja dirbanti Rasa Janušauskienė patarė, ką reikia daryti, kad neperdegtum darbe ir kiekviena diena būtų tarsi šventė.
Nuotrauka
pratybos
Asociatyvi nuotrauka
Įkelta:
2024-10-04
Spalio 1 – 6 d. Vakarų Lietuvoje, Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) Žemaičių apygardos 3-osios rinktinės atsakomybės rajone, vyks pratybos „Tvirtas skydas 3", kuriose Žemaičių apygardos 3-iosios rinktinės kariai treniruosis planuoti ir vykdyti gynybos operacijas.
Nuotrauka
miškas
Įkelta:
2024-10-03
Jau keletą metų organizacija „Kitaip.net“ kartu su Lietuvos Policija organizuoja akciją „Švilpukas saugo“, kurios metu vairuotojams dalina švilpukus, saugančius nuo susidūrimo su laukiniais gyvūnais. Šiemet Tauragės rajono savivaldybė prisijungė prie vykdomos akcijos ir bendradarbiaudama su UAB „Autoaibe“, Lietuvos policija, organizacija „Kitaip.net“ aprūpino mokyklinius (geltonus) autobusus švilpukais, kad vaikai ir autobusų vairuotojai būtų apsaugoti nuo laukinių gyvūnų sukeliamų nelaimingų atsitikimų.
Nuotrauka
rinkimai
Įkelta:
2024-10-03
Reaguodama į visuomenės keliamus klausimus ir siekdama užtikrinti rinkėjų teisę žinoti, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) suteikė papildomą terminą kandidatams papildyti duomenis apie jų buvusias narystes politinėse organizacijose. Šia galimybe pasinaudojo 150 Seimo rinkimuose dalyvaujančių asmenų.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-09-29
Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų batalionas informuoja, kad Tauragės įgulos kariniai vienetai bendradarbiaujant su Tauragės apskrities vyriausiuoju policijos komisariatu 2024 m. spalio 1 ir 2 d. Tauragės mieste vykdys pratybas „Saveika 2024“.
Nuotrauka
ridi
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2024-09-26
Sekmadienį tie, kas domisi žemaičių kalba, ir tie, kas norėjo žemaitiškai paporinti, užsuko į Upynos kultūros na­mų organizuojamą renginį „Žemaitiškų ketureilių ridikiulis“. Svečius pasitiko trys žavingos damos: Renata Gu­žauskienė, Violeta Razminienė ir Dalia Petkevičienė, ku­rių „ridikiuliuose“ buvo ne tik telefonas, doleriai, bet ir močiutės testamen­tas, parašytas nesuprantama žemaičių kalba. No­rė­damos perskaityti ir perprasti žemaitišką raštą, po­nios pagalbos prašė Juozo Pabrėžos, tikro že­mai­čio, kilusio iš Skuodo krašto. Taip išradingai, ne­tradiciškai ir šmaikščiai buvo pristatytas profeso­rius, lituanistas, že­maičių tarmės tyrinėtojas bei že­maitiškos rašybos normintojas J. Pabrėža.
Nuotrauka
stadionas
Juozo Petkevičiaus ir Tauragės radijo nuotrauko
Įkelta:
2024-09-25
Rugsėjo 25 d. po rekonstrukcijos, kurios vertė – daugiau nei 2 mln. Eur., oficialiai atidarytas Tauragės „Šaltinio“ progimnazijos stadionas. Šia investicija galės džiaugtis ne tik progimnazijos, tačiau ir visa Tauragės bendruomenė. Ilgą laiką buvusi apleista ir neatitinkanti šiuolaikinių sporto infrastruktūros standartų nuo šiol „Šaltinio“ progimnazijos stadiono teritorija lankytojus pasitinka kardinaliai atnaujinta ir pritaikyta visų amžiaus grupių gyventojų poreikiams.
Nuotrauka
langines
Šilalės Vlado Statkevičiaus muziejaus archyvo nuotraukos
Įkelta:
2024-09-24
Rugsėjo 19 d., minint Europos paveldo dieną, Dionizo Poškos Baublių muziejuje pristatytas Lietuvos kultūros tarybos projektas „Pasakojančios langinės“, taip siekiant atkurti ir iš naujo pamatyti giluminius klodus muziejaus teritorijoje, D. Poškos dvarvietėje, kur sklandė iškilios kūrėjo mintys, kur bemąstant ir bevaikščiojant buvo numinti takeliai...
Nuotrauka
med
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2024-09-24
Kasmet, minint Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dieną, Lietuvos Prezidentas Žūvančiųjų gel­bėjimo kryžiumi apdovanoja žydų gelbėtojus. Šilalėje iš maždaug 1500 myriop pasmerktų žydų prieš 83-ejus metus iš­si­gelbėjo tik vienas – dabar jau šviesios atminties Ruvinas Zeligmanas. Tačiau jo atminimas tebėra gyvas dukros ir dviejų anūkų širdyse, o už tai jie dėkingi gelbėtojams, sunkiais pokario laikais priglaudusiems jų tėvą, senelį.
Nuotrauka
mins
Įkelta:
2024-09-23
Lietuva ir Jungtinės Amerikos Valstijos žengia reikšmingą žingsnį stiprinant bendradarbiavimą gynybos pajėgumų srityje. Pirmadienį su JAV gynybos technologijų įmone „Northrop Grumman International Trading“ pasirašytame bendradarbiavimo memorandume išdėstyta bendra vizija dėl Lietuvos gynybos pramonės pajėgumų stiprinimo, daugiausiai dėmesio skiriant vidutinio kalibro šaudmenų gamybos vystymui ir tiekimui mūsų šalyje.
Nuotrauka
kinija
Autorės nuotraukos
Įkelta:
2024-09-23
Oficialiai Kinijos plotas užima net 9 mln. 598 tūkst. 086 kvadratinius kilometrus. Tačiau realiai ji jau šei­mi­nin­kauja Sibire kone iki pat Uralo kalnų. Tik Putinas apsimeta, kad to nemato. Tai valstybė, kuri siekia tapti pirmąja pa­saulio galybe įvairiomis prasmėmis.
Nuotrauka
Įkelta:
2024-09-19
Rugsėjį vaikams sugrįžus į mokyklas, mažiesiems tenka prisiminti arba naujai išmokti pagrindinius saugaus elgesio kelyje principus. Tėvai dažniausiai atkreipia vaikų dėmesį, kaip saugiai pereiti gatvę, tačiau neretai pamiršta priminti, kaip naudotis viešuoju transportu arba ką daryti nutikus nelaimei – tai atskleidė „Lietuvos draudimo“ užsakymu atliktas šalies gyventojų nuomonės tyrimas.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
2024-09-19
Laiškai apie paveldėtą turtą, laimėtą loteriją ar gautą siuntą – dažniausiai šiais būdais internetiniai sukčiai bando išvilioti Lietuvos gyventojų pinigus bei asmeninius duomenis, rodo liepos pabaigoje atlikta reprezentatyvi „Spinter tyrimai“ apklausa. Pasak ekspertų, sukčiai nesirenka aukų nei pagal išsilavinimą, nei pagal gyvenamąją vietą, tad ragina išlikti budriems.