Kunigai: „Skųstis būtų nesolidaru“
Įkelta:
2020-04-11
Nuotrauka
Aprašymas

Gaurės Šv. arkangelo Mykolo bažnyčia. Telšių vyskupijos nuotrauka

,
Nuotrauka
Aprašymas

Žygaičių Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčia. Telšių vyskupijos nuotrauka

,
Nuotrauka
Aprašymas

Tauragės Švč. Trejybės bažnyčia. Telšių vyskupijos nuotrauka

,
Nuotrauka
Aprašymas

Švč. Trejybės parapijos klebonas Marius Venskus. Asmeninė feisbuko nuotrauka

,
Nuotrauka
Aprašymas

Švč. Trejybės parapijos klebonas Marius Venskus, Skaudvilės Šv. Kryžiaus parapijos klebonas Alvydas Bridikis, M. Mažvydo liuteronų parapijos kunigas Mindaugas Dikšaitis. „Tauragės žinių“ montažas

,
Nuotrauka
Aprašymas

Tauragės Martyno Mažvydo evangelikų liuteronų bažnyčia. Remigijaus Daugalo nuotrauka

,
Nuotrauka
Aprašymas

Skaudvilės Šv. Kryžiaus bažnyčia. efoto.lt nuotrauka

,
Nuotrauka
Aprašymas

Tauragės Martyno Mažvydo evangelikų liuteronų bažnyčia. Parapijos feisbuko nuotrauka

Lietuvos vyskupijų atstovai tikinčiuosius kviečia karantino metu nepamiršti savo parapijų – kiek įmanoma, prisidėti prie jų išlaikymo, pervedant auką internetu ar atnešant į bažnyčią. Kol nevyksta viešos pamaldos ir į bažnyčias neateina žmonės, kai kurios parapijų nerimauja dėl savo ateities. „Tauragės žinių“ pakalbinti dvasininkai savo patiriamų sunkumų neakcentuoja – pasak jų, skųstis dabar būtų negražu ir nesolidaru. Svarbiausia – gyventi su viltimi ir tikėjimu, kad ir šią tragediją išgyvensime ir iš jos išeisime dvasiškai sustiprėję.

Dėl tuščių bažnyčių aukos nebesurenkamos, sumažėjo ir aukų užsakant šv. Mišias. Nors dalis kunigų naudojasi socialiniais tinklais – transliuoja pamaldas feisbuke ar kur kitur, o parapijiečiai gali paaukoti neišeidami iš namų ir savo parapijai pervesdami lėšų internetu, tokia praktika Lietuvoje dar nėra įprasta ir ne visi gali tokiu būdu padėti parapijai. Ypač regionuose didesnė bažnyčių lankytojų dalis yra vyresnio amžiaus, mažai kas iš jų naudojasi elektronine bankininkyste, todėl jiems sunkiau paaukoti elektroniniu būdu. Be to, dėl visuomenėje tvyrančio nerimo tikintieji atidžiau skaičiuoja savo lėšas, svarsto, kiek dar ilgai tęsis karantinas, iš ko reikės išgyventi jų šeimoms – todėl aukojimas Bažnyčiai tampa anaiptol ne pirmo svarbumo klausimu.

„Tauragiškiai – kažkoks stebuklas!“

Skaudvilės Šv. Kryžiaus parapijos klebonas Alvydas Bridikis sako, kad sunkumų dabar patiria visi, bažnyčia nėra išskirtinė, visur tas pats, ne tik jo parapijoje ar vyskupijoje, ne tik mūsų šalyje, bet ir visame pasaulyje – visur tas pats, kadangi yra karantinas.

„Praėjom karus, trėmimus, afganistanus, ir tą praeisim“

– Gyvenu su viltimi, kad sulauksim tos dienos, kai viskas pasibaigs ir prasidės gyvenimas iš naujo. Visada gyvenu su tikėjimu. Valgyti – duonos, vandens turim, labai skųstis negalim. Pamaldos vyksta privačiai, kaip ir visur, jokių ūkinių darbų dabar nėra dirbama, o kai prasidės atsigavimas, tada pradėsim judėjimą. Praėjom karus, trėmimus, afganistanus, ir tą praeisim, – sako A. Bridikis.

Nuotrauka

Gaurės Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios klebonas Kazys Lesčiauskas pasakoja, kad bažnytėlė dabar tuščia, net rakinti nereikia.

– Praėjusį sekmadienį meldžiausi vienas pats, nieko nebuvo, – sako jis, – taigi ir jokių aukų dabar neturim. Šv. Mišias retkarčiais užsisako telefonu, pinigus palieka prie bažnyčios. Tai dar šiek tiek ateina tų pinigėlių. Bet tai yra labai mažai, – pasakoja K. Lesčiauskas.

Jis sako esąs labai dėkingas visiems, kurie aukoja 1,2 proc. gyventojų pajamų mokesčio. Pernai iš to susidarė 600 eurų. Banke jie lieka – apmokėti už elektrą, kitus mokesčius. Bažnyčia yra šildoma lygiai taip pat, kaip Tauragės – geoterminiu šildymu. Štai šį mėnesį už elektrą 111 eurų reikia sumokėti. Bet tai čia nedaug, nes žiema nešalta. O šiaip arti 300 eurų žiemą už mėnesį išeidavo.

Jis sako, kad belieka laukti, kol baigsis pandemija. Vienaip ar kitaip, pasak klebono, ir karantinui pasibaigus reikalai iškart greit nepagerės. Jis svarsto, kad valdžia turėtų pasirūpinti žmonėmis, ir pasakoja per radiją girdėjęs siūlymus, kad kiekvienam žmogui turėtų būti pervesta po 1200 eurų – tai duotų saugumo jausmą, nuramintų žmones, nes kitaip gali būti, kad kai kurie nepakels tos įtampos, netikrumo, streso, gali net savižudybių būti.

Vis dėlto klebonas sako, kad tauragiškiai nuostabūs savo darbštumu, optimizmu:

– Nežinau, kaip jie išgyvena, bet jie yra kažkoks stebuklas! Anksčiau esu dirbęs kituose rajonuose, niekur to nejaučiau.

Paklaustas, ar nesvarsto pradėti transliuoti šv. Mišių internetu, klebonas sako, kad internetu transliuoja Tauragės bažnyčia, Telšių katedra, per LRT televiziją irgi transliuojama, taigi kaip ir  nebėra tikslo ir jiems, tokiai mažai bažnytėlei, to imtis.

– Šventes pralaukim, prabūkim namuose, neskubėkim vieni kitų sveikinti, kad „nepadalintume“ tos ligos dar plačiau. Kaimuose gal ir trūksta to sąmoningumo, galėtų griežiau parduotuvių savininkai pasižiūrėti, be kaukių neįleisti į parduotuves. Juk ir Evangelijoje sakoma: „Saugok save, ir aš tave pasaugosiu“, – teigia K. Lesčiauskas.

Nuotrauka

Visi darbai pristabdyti

Žygaičių Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčios klebonas Tomas Domarkas sako tikįs, kad ilgai ši situacija nesitęs.

– Visi darbai pristabdyti, laukiam, – sako jis. – Mokesčius, tiesa, mokėti vis tiek reikia, bet kai neaukojam šv. Mišių, ir elektros automatiškai mažai teišnaudojam. Su viltim gyvenam, kad šita situacija ilgai netruks. Tačiau viskas nuo mūsų pačių labai priklauso – kiek patys laikysimės reikalavimų ir saugosimės.

Jis pasakojo, kad žmonės kreipiasi bažnyčią, dvasinio palaikymo dabar reikia kaip niekada – ir skambina, ir ateina. Dieną bažnyčia atidaryta, ateina ir privačiai pasimelsti, ypač vyresnieji. Klebonas sako, kad stengiasi žmones palaikyti dvasiškai, priminti, kaip reikia saugotis.

Nuotrauka

Situacija dar nėra bloga

Šiemet ir evangelikų liuteronų šv. Velykų mišios bus transliuojamos per Tauragės kabelinę televiziją. Transliacija – sekmadienį, 12 val.

Tauragės Martyno Mažvydo evangelikų liuteronų bažnyčios kunigas Mindaugas Dikšaitis, paklaustas, kaip išgyvena bažnyčia šiuo sunku metu, sako, kad dabar situacija dar nėra bloga. Blogiau bus po keleto mėnesių, jei karantinas tiek tęsis.

Nuotrauka

Per Velykas, Kalėdas visada į bažnyčias ateina daugiausiai žmonių, o šiemet to nebus, taigi nebus ir įplaukų. Bažnyčioje yra samdomų darbuotojų – vargonininkas, zakristijonas, jiems reikia mokėti algas. Pasak kunigo, stengiamasi jų nenuskriausti – jei jiems tektų ieškotis kito darbo, karantinui pasibaigus sunku būtų rasti žmonių į jų vietas.

„Neveltui dažniausiai Jėzaus žodžiai buvo „Nebijokite!“. Tais žodžiais noriu padrąsinti visus parapijiečius, visus tikinčius ir netikinčius“

M. Dikšaitis pasakoja, kad šioks toks rezervas banko sąskaitoje yra – tiek, kiek yra suaukota, tačiau, žinoma, jei karantinas užsitęstų metus, jo neužtektų. Kita vertus, yra evangelikai liuteronai moka įprastinius metinius mokesčius. Pasak kunigo, bus galima juos sumokėti ir internetu. Kaip ir kasmet, ir šiemet prašoma pervesti bažnyčiai 1,2 procento gyventojų pajamų mokesčio.

– Pirmosios Velykos nebuvo toks džiaugsmingas įvykis. Jei pažiūrėtume, ką jautė mokiniai, moterys, atėjusios prie kapo, – jie išsigando. Tai susisiekia su mūsų dabartine situacija – ir nežinome, kas bus, ir bijome. Neveltui dažniausiai Jėzaus žodžiai buvo „Nebijokite!“. Tais žodžiais noriu padrąsinti visus parapijiečius, visus tikinčius ir netikinčius, – atsisveikindamas sakė kunigas.

Nuotrauka

Optimizmo nepraranda

Kaip dabartinę situaciją mato tauragiškių nuoširdžiai pamiltas Švč. Trejybės bažnyčios klebonas Marius Venskus?

– Socialiniame tinkle parašėm, kad  parapijai labai svarbus ir reikalingas bendruomenės palaikymas ir parama, paprašėme paremti bus dalele savo gyventojų pajamų mokesčio – skirti tuos 1,2 % mūsų parapijai. Vis dėlto, manau, šiuo metu žmonės turi žiūrėti savo išgyvenimo, savo vaikų, savo šeimų, nes visiems darbai sustojo, antra – padėti tiems, kas kovoja su tuo virusu, o mes kaip nors, man atrodo, kai žmonės atsigaus, sugrįš į bažnyčias, mes išsilyginsim. Dabar šaukti, kad mums sunku, būtų negražu, nes visiems sunku. Tegu žmonės pirmiausia žiūri savo bėdų, o mes pirmiausia turim galvoti, kad žmonėms daug abejonių, daug rūpesčių, nerimo: verslininkams – kaip išlaikyti savo darbuotojus, žmonėms – kaip gauti atlyginimą, šeimas išlaikyti, todėl kaip galėdami turi stengtis stiprinti žmones dvasiškai. Mes turim didžiulę tragediją ir pirmasis dalykas yra mūsų solidarumas padėti tiems, kuriems dabar sunkiausia, kokie yra pirmosiose kovos su infekcija pozicijose. O mes kažkaip „ant bargelės“, – optimizmo nepraranda klebonas.

Nuotrauka

Dvasininkams dabar sunku kaip ir visiems kitiems, bet skųstis, kad jiems kažkaip išskirtinai sunku, klebono įsitikinimu, būtų labai negražu ir nesolidaru. Dabar yra tas laikas, sako jis, kada galim išmokti dalintis. Pastebėti, gal kaimynui ar kitam žmogui ko trūksta.

„Dabar šaukti, kad mums sunku, būtų negražu, nes visiems sunku.“

– Čia dar nedidelis išbandymas. Jei jį atlaikysim, tai gal ir ateity būsim stipresni. Dievas visada ir blogį moka panaudoti. Todėl ramiai kovokim, kažkiek prasiskolinsim, kažkiek prakentėsim, o atsigavę išsilyginsim, – teigia jis.

Nuotrauka

Nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Praėjusių metų pabaigoje Seimui atnaujinus įsimintinų dienų kalendorių, Vaiko diena šiemet pirmą kartą švenčiama šeimos mėnesį – gegužę, primena Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM). Ministrė Monika Navickienė kviečia visus – vaikus, tėvelius, senelius, mokytojus, kiekvieną mūsų – paminėti naująją vaikystės šventę.
Nuotrauka
ba;las
Įkelta:
prieš 1 dieną
Po sekmadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjusio „Lietuvos balsas. Kartos“ finalo paaiškėjo, kad naujausiais projekto laimėtojais tapo vaikinų grupė „T3“ iš mokytojos Nomedos Kazlaukomandos. Apie tai, kam muzikantai išleis laimėjimą, dėkingumą bei abejonių nepalikusią pergalę Nomeda ir „T3“ kalbėjo iškart po finalo surengtoje spaudos konferencijoje.
Nuotrauka
balas
S. Lukoševičiaus nuotraukos
Įkelta:
2024-05-13
Sekmadienio vakarą Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjo žiūrimiausio šalyje LNK muzikinio projekto „Lietuvos balsas. Kartos“ didysis finalas. Jo nugalėtojais tapo ir LNK įsteigtus 15 tūkstančių eurų laimėjo mokytojos Nomedos Kazlaus komandos dalyviai vaikinų grupė „T3“. Už juos balsavo 39,1 proc. žiūrovų.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2024-05-09
Siekiant maksimaliai užkirsti kelią galimam seksualiniam smurtui prieš vaikus, bus įtvirtinta pareiga asmeniui, ketinančiam užsiimti veikla, susijusia su vaikais, turėti išduotą Neteisėto darbo su vaikais prevencijos kodą (QR kodą). Darbdaviai privalės tikrinti, ar darbuotojas turi QR kodą, o nustatytos institucijos – vykdyti darbdavių priežiūrą. Efektyvinamas specializuotos pagalbos teikimas vaikams, galimai nukentėjusiems nuo seksualinio smurto. Tai numatantiems Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtiems Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimams pritarė Vyriausybė. Juos dar turės priimti Seimas.
Nuotrauka
balsas
Asmeninio archyvo ir Lietuvos balsas. Kartos nuotraukos
Įkelta:
2024-05-09
Sulaukusi pasisekimo „Lietuvos balsas, Kartos“ kryžminių kovų atrankoje tauragiškių vaikinų komanda „T3“ pateko į finalą ir dėl laimėtojo titulo susikaus šį sekmadienį „Žalgirio arenoje“. „Tauragės žinios“, bendradarbiaudami su „Tauragės radiju“ pakalbino jų mokytoją, pasaulinio lygio lietuvių operos žvaigždę Nomedą Kazlaus. Apie savo mokinius vokalo profesorė atsiliepia labai gerai, pasak jos, vaikinuose – didžiulis potencialas.
Nuotrauka
SENJORAS
Įkelta:
2024-05-08
Šalpos pensijos negalią turintiems dirbantiesiems būtų skiriamos nepriklausomai nuo to, kada ir kokio lygio negalia nustatyta, taip pat šalpos senatvės pensijas galėtų gauti ir jau pensinio amžiaus sulaukę, bet vis dar dirbantys žmonės – tokiems siūlymams šiandien po pateikimo pritarė Seimas. Artimiausiu metu jie bus svarstomi Parlamento komitetuose.
Nuotrauka
adakavas
Adakavo socialinių paslaugų namų nuotraukos
Įkelta:
2024-05-08
Tauragėje veiklą pradėjo dar vienos naujos socialinės dirbtuvės, kurioje žmonės su negalia gamins įvairius rankdarbius, pakuos dovanas, taisys drabužius, taip pat teiks aplinkos tvarkymo ir kitas bendruomenei reikalingas paslaugas.  Čia, žmonės, turintys negalią, pajus, kad ir jie šioje visuomenėje – ne mažiau svarbūs ir reikalingi. O ambicijos nemažos: savo rankų darbo gaminius parduos elektroninėje parduotuvėje.
Nuotrauka
T3
Lietuvos Balso feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-05-07
Ryškiausio muzikinio projekto šalyje grandiozinis finalas naujame sezone užims didžiausią šalies areną, kur tūkstančiai tikrą muziką mylinčių balsų dainuos kartu su tais, kurie naujame projekto sezone savo talentu prasiskynė kelią į finalą!
Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
2024-05-03
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.