Kuo arčiau teismas, tuo daugiau aistrų
Įkelta:
2013-11-20
Nuotrauka
Aprašymas
„Tauragės žinių“ nuotrauka

Ramunė RAMANAUSKIENĖ

redaktore@taurageszinios.lt

Klaipėdos apygardos prokuratūra, gindama viešąjį interesą, bylą dėl bendrovės „Tauragės šilumos tinklai“ galimai neteisėtos biokuro pirkimo-pardavimo sutarties su bendrove „Timbex“ perdavė teismui. Prokurorų surinkta medžiaga jau guli ant Tauragės rajono apylinkės teismo teisėjo stalo, o biokuro pirkimą sudariusių bendrovių vadovai rengia reikalaujamus dokumentus. Bylą teismas nagrinės po mėnesio. Savo ruožtu „Tauragės šilumos tinklų“ vadovas Vaclovas Karbauskis nesnaudžia ir širšalą dėl šio viešojo konkurso rezultatų sukėlusiai opozicijai meta atsakomąjį kozirį – esą neteisėtai galėjo įvykti ir konkursas Skaudvilės gimnazijos katilinei atnaujinti. Pastarąjį laimėjo Tauragės rajono savivaldybės tarybos nario Sigito Mičiulio vadovaujama „Bremenos“ įmonė. Opozicija tokį „Tauragės šilumos tinklų“ vadovo žingsnį vadina gelbėjimosi šiaudu ir svarsto, kad vienos didžiausių rajono bendrovių direktorius politiškai gali būti paaukotas.

Byla perduota teismui

Tauragės rajono apylinkės teismo atstovė spaudai Aistė Jurkšaitienė „Tauragės žinioms“ patvirtino, kad teismui perduotas Klaipėdos apygardos prokuratūros parengtas civilinis ieškinys dėl bendrovių „Tauragės šilumos tinklai“ ir biokurą jai tiekiančios „Timbex“ pirkimo-pardavimo sutarties pripažinimo negaliojančia. Teigiama, kad sudarydamos šią sutartį pastarosios bendrovės galėjo pažeisti imperatyvius teisės aktus, reglamentuojančius biokuro pirkimo reikalavimus.

Skaitytojams primename, kad „Tauragės šilumos tinklų“ bendrovė su UAB „Timbex“ sudarė 33 mln. litų vertės sutartį ketveriems metams biokurui pirkti. Konkurse dalyvavo vienintelis dalyvis – bendrovė „Timbex“. Prieš jo rezultatus sukilo kiti panašia veikla besiverčiantys rinkos dalyviai. Jie teigia apie milijoninės vertės konkursą nežinoję, nes apie jį galėjo būti netinkamai paskelbta.

– Teismo posėdis planuojamas ne anksčiau kaip po 30 dienų. Šiuo metu proceso dalyviai rengia reikalingus dokumentus, – „Tauragės žinioms“ sakė A. Jurkšaitienė.

Jei sutartis su „Timbex“ būtų nutraukta, „Tauragės šilumos tinklai“ konkursą privalėtų skelbti iš naujo. Esą tai galėtų stipriai sutrikdyti bendrovės veiklą, nes šildymo sezonas prasidėjęs, bendrovė „Timbex“ tiekia kurą miestui šildyti.

Neįtiko mimika

Aplinkybių ir prokuratūros priremtas prie sienos „Tauragės šilumos tinklų“ direktorius Vaclovas Karbauskis griebėsi atsakomojo smūgio – viešus kaltinimus meta jį apkaltinusiai opozicijai. Jo teigimu, neteisėtai galėjo įvykti kitas konkursas, kurį šių metų vasarą laimėjo savivaldybės Tarybos nario Sigito Mičiulio vadovaujama „Bremenos“ bendrovė.

Rugpjūtį skelbtame konkurse Skaudvilės gimnazijos šilumos tiekimo sistemai atnaujinti ir šilumai dešimčiai metų tiekti dalyvauti panoro du rinkos dalyviai. Vienas jų – „Bremena“. V. Karbauskio teigimu, konkursą organizavusi Skaudvilės gimnazija paskelbė apie jį netinkamai. Tokią informaciją „Tauragės šilumos tinklų“ vadovas viešai paskelbė viešo Tarybos posėdžio metu.

Paklaustas, kodėl susidomėjo pastaruoju konkursu, jei jame jo vadovaujama įmonė nedalyvavo, V. Karbauskis atskleidė, kad domėtis pastaruoju viešuoju pirkimu jį paskatino Tauragės kabelinės televizijos laida, į kurią jis buvo pakviestas spalio 8 dieną.

– Laidoje, jei matėte, kalbėta ir apie šildymą. Aš paklausiau joje taip pat dalyvavusio Sigito Mičiulio, už kokią kainą jo vadovaujama įmonė šildys Skaudvilės gimnaziją. Mičiulis atsakė, kad pigiau negu mes, suprask, pigiau negu „Tauragės šilumos tinklai“. Tačiau labiausiai mane sudomino kito laidos dalyvio Tarybos nario Dariaus Stankaus reakcija. Jis iškart šoko ginti Mičiulio, atseit konkursas Skaudvilės gimnazijai šildyti įvyko skaidriai. Tai vėliau aš specialiai pasidomėjau. Pasirodo, popieriniame „Valstybės žinių“ „Informacinių pranešimų“ leidinyje tą pačią dieną buvo paskelbta ir apie pradedamą pirkimą, ir apie laimėtoją. Tai, vadinasi, kiti dalyviai net negalėjo jame dalyvauti, nes negalėjo apie konkursą sužinoti, – svarstė V. Karbauskis.

V. Karbauskis įsitikinęs, kad opozicijos atstovai mato kitus, tačiau nemato savęs. „Tauragės šilumos tinklų“ vadovas patikino asmeniškumais šioje istorijoje nesivadovaujantis, tačiau kalbėdamas su žurnaliste negailėjo įžeidžių žodžių savo politiniams oponentams.

– Gal ir aš emocingai kalbėjau, bet kokia jų mimika, ausų tampymas, – „Tauragės žinioms“ sakė V. Karbauskis.

Naujoji įranga jau sumontuota

„Bremenos“ vadovas Sigitas Mičulis, paklaustas, ką mano apie „Tauragės šilumos tinklų“ vadovo V. Karbauskio viešai pateiktus kaltinimus, atsakė:

– Prie ko čia aš? Juk ne aš konkursą skelbiau, aš tik jame dalyvavau. Buvo paskelbtas konkursas, mes jį laimėjome. Informaciją apie konkursą, kaip ir kitos įmonės, pamačiau elektroninėje erdvėje, be mano įmonės, jame dalyvavo dar vienas dalyvis. Aš net nežinau, kas toks. Viešųjų pirkimų sistemos elektroninėje erdvėje mačiau, kad konkurso skelbimas buvo peržiūrėtas 200 kartų per keletą dienų. Daugybė įmonių jį matė ir galėjo dalyvauti. Popierinio „Valstybės žinių“ leidinio aš neprenumeruoju, „Bremena“ prenumeruoja elektronines viešųjų pirkimų naujienas, kaip ir dauguma įmonių. Popierinis leidinys turėjo būti uždarytas, bet pasikeitus respublikos valdžiai, matyt, politiniais sumetimais liko. Nežinau, kas jį iš viso dar prenumeruoja, – kalbėjo S. Mičiulis.

Verslininkas tikina, kad V. Karbauskiui paviešinus savo nuomonę, esą konkursas vyko neskaidriai, skambino į Viešųjų pirkimų tarnybą. Pasak jo, tarnybos atstovai jį patikino, kad konkursas įvyko pagal visus reikalavimus.

– Nemanau, kad čia vieno Karbauskio išsišokimas. Manau, kad ir pats meras, ir Beišys (Arūnas Beišys, „Tauragės šilumos tinklų“ direktoriaus pavaduotojas – red.) apie tokį viešą pranešimą iš anksto žinojo ir buvo aptarę. Vienas variantų, manau, gali būti paties Vaclovo Karbauskio, kaip šilumininkų bendrovės vadovo, paaukojimas, – svarstė verslininkas.

Pasak verslininko, Skaudvilės gimnazijoje jau sumontuota nauja šildymo įranga, kuri automatiniu režimu bus kūrenama briketais ir kita biomase. Kol vyksta naujosios įrangos derinimo darbai, mokykla šildoma senąja sistema.

– Keista, jog valdantiesiems neįdomu, kad mes pasiūlėme gerokai mažesnę kainą, nei mokyklą iki šiol šildė kita įmonė, ir biudžetas dėl to sutaupys kelis šimtus tūkstančių litų. Apskritai manau, kad šildymo sistemoje šalyje beveik nėra konkurencijos. Šilumos tinklų bendrovėse dirba daug politikų, šilumos skaičiavimo formulės labai sudėtingos, eiliniams gyventojams jų suprasti beveik neįmanoma. Net Tarybos nariai ir tie ne visi jas supranta, – „Tauragės žinioms“ kalbėjo S. Mičiulis.

Direktorės pavaduotoja tapo mokytoja

„Tauragės žinias“ pasiekė informacija, kad Skaudvilės gimnazijoje, V. Karbauskiui paskleidus nuomonę apie galimai neskaidrų konkursą, jau „kertamos galvos“. Esą darbo neteko už konkursą buvusi atsakinga direktorės pavaduotoja ūkio reikalams.

Skaudvilės gimnazijos direktorė Ona Sungailienė patvirtino, kad prieš keletą savaičių jos pavaduotoja ūkio reikalams Loreta Gerulienė pasiprašė atleidžiama iš pareigų, tačiau su pastaruoju konkursu tai esą nesusiję.

– Už konkursą esu atsakinga aš, ne mano pavaduotoja. Jos specialybė – pradinių klasių mokytoja, todėl ji pradėjo eiti šias pareigas. O pavaduotoja tapo sekretorė Asta Latožienė. Netrukus turėsime ir naują sekretorę, jau beveik turime, – „Tauragės žinioms“ sakė mokyklos vadovė.

Ji patikino, kad konkursas mokyklos šildymo sistemai atnaujinti ir šilumai tiekti buvo skelbtas pagal visas to reikalaujančių įstatymų nuostatas.

Meras: „Bus negražu“

Meras Pranas Petrošius sudarė penkių savivaldybės administracijos darbuotojų darbo grupę V. Karbauskio pateiktai informacijai išsiaiškinti. Jos pirmininkė – savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Aušrinė Norkienė. Darbo grupė jau buvo susirinkusi į pirmąjį posėdį. Kol kas nuspręsta iš Skaudvilės gimnazijos direktorės pareikalauti visų su konkursu susijusių dokumentų.

„Tauragės žinių“ paklaustas, ką mano apie tokį V. Karbauskio pareiškimą, ar tai nėra jo gelbėjimosi šiaudas, kai Tauragės rajono apylinkės tesimas ruošiasi nagrinėti „Tauragės šilumos tinklų“ bylą, vadovaujantis principu – jei blogai man, tebus blogai ir kitiems, P. Petrošius pažadėjo partiečio nepaglostyti, jei jo pateikta informacija pasirodys esanti neteisinga.

– Darbo grupė išsiaiškins, ar ši informacija buvo pateikta tik vadovaujantis emocijomis, ar joje yra tiesos. Man sakė, kad ten pažeidimai rimti. O jei paaiškės, kad tai tik emocijos, tiems žmonėms, kurie skleidžia tokią informaciją, bus negražu, – „Tauragės žinioms“ sakė meras.

Nuotrauka
Dingo
Įkelta:
prieš 4 valandas
2024 m. balandžio 22 d. apie 16.00 val. iš namų, Tauragėje, išėjo ir negrįžo Jurgita Šnaraitė, gim. 1984 m.
Nuotrauka
Dingo
Įkelta:
2024-04-18
Balandžio 13 d. iš namų, Šilutėje, išėjo 22 metų Mantas Margelis ir iki šiol negrįžo. Vaikinas liekno kūno sudėjimo, apie 175 cm ūgio, šviesių trumpų plaukų, vilkėjo pilkos spalvos sportines kelnes ir džemperį, avėjo juodos spalvos sportinius batus.
Nuotrauka
Policija
Įkelta:
2024-04-08
Policijos pareigūnai nuo 2024 m. balandžio4 d. iki 6 d. vykdė prevencinę priemonę vairuotojų veiklos, nesusijusios su vairavimu (naudojimasis mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant, kai neturima laisvų rankų įrangos), privalomų saugos priemonių (saugos diržų, saugos šalmų, vaikams skirtų specialių sėdynių (prisegimo sistemų) naudojimo kontrolę.
Nuotrauka
policija
Policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-28
Kiekvienų metų pavasarį Lietuvos policijos įstaigos organizuoja atvirų durų dienas. Šio renginio tikslas – supažindinti abiturientus su policijos pareigūno profesija bei informuoti apie studijų, mokymosi ir karjeros galimybes.
Nuotrauka
narkotikai
Lietuvos policijos nuotrauka
Įkelta:
2024-03-23
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnams įkliuvo narkotinių medžiagų platintojas ir pirkėjas. Kratų metu, jų namuose, rastos ir paimtos įvairios narkotinės bei psichotropinės medžiagos, įranga ir priemonės joms fasuoti, grynieji pinigai, galimai gauti iš nusikalstamos veikos.
Nuotrauka
teismas
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-03-18
Tauragės apylinkės teismas priėmė sprendimą, kuriuo įpareigojo buto savininkę įsileisti rangovą ir užbaigti daugiabučio namo modernizacijos darbus, o buto savininkei nevykdant įpareigojimo, leido rangovui patekti į būtą be jos leidimo bei atlikti buto langų pakeitimo, buto šildymo sistemos vamzdynų, radiatorių, vandentiekio ir kitus bendro naudojimo objektų modernizacijos darbus.  
Nuotrauka
auto
Lietuvos policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-18
Policijos pareigūnai  kovo11-17 d. vykdė prevencinę priemonę vairuotojų veiklos, nesusijusios su vairavimu (naudojimasis mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant, kai neturima laisvų rankų įrangos), privalomų saugos priemonių (saugos diržų, saugos šalmų, vaikams skirtų specialių sėdynių (prisegimo sistemų) naudojimo kontrolę.
Nuotrauka
cigaretės
Lietuvos policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-16
Kovo 13 d. Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai, turėdami informacijos, kad vyras, gimęs 1976 m., sodyboje, Šilutės r., Žemaičių Naumiestyje, laiko akcizais apmokestinamas prekes ir jomis disponuoja, atliko kratą.
Nuotrauka
policija
Tauragės apskrities policijos nuotrauka
Įkelta:
2024-03-13
Policijos pareigūnai nuo 2024 m. kovo 4 d. iki 6 d. vykdė prevencinę priemonę pavojingo ir chuliganiško vairavimo, manevravimo, lenkimo, kur tai draudžiama daryti, važiavimo per sankryžas, šviesoforo signalų paisymo kontrolę, kurios metu nustatė 16 pažeidimų (Tauragė – 8, Šilalė – 2, Šilutė - 6). Pažeidėjams surašyti administracinio nusižengimo protokolai pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 420 str.
Nuotrauka
mantija
Įkelta:
2024-03-08
Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai kreipėsi į Tauragės apylinkės teismą su civiliniais ieškiniais dėl daugiau negu 33 tūkst. eurų, kaip nepagrįstai išmokėtų Šilutės rajono tarybos nariams Steponui Kazlauskui ir Algirdui Gečui, grąžinimo į Šilutės rajono savivaldybės biudžetą. Taip pat šią savaitę dėl galimai aplaidaus finansinės apskaitos tvarkymo ir organizavimo bei piktnaudžiavimo pareikšti įtarimai Pagėgių savivaldybės tarybos nariui Remigijui Špečkauskui.
Nuotrauka
policija
Įkelta:
2024-03-07
2024 m. kovo 3 d. apie 9.30 val. iš namų, Tauragėje, K. Donelaičio g., baltos spalvos automobiliu ,,Peugeot 307“ išvyko Algirdas Dienas, gimęs 1986 m. ir iki šiol negrįžo.
Nuotrauka
mergaite
Įkelta:
2024-03-01
Šiandien, 2024 m. kovo 1 d., apie 9.00 val. iš namų, Šilutės r., Kukorų k., išėjo ir negrįžo 14- metė Emilija Kolberkytė.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
2024-02-23
Vyriausioji rinkimų komisija rinkėjams nesiuntinėja SMS žinučių su nuorodomis ir kvietimu pasirašyti už Prezidento rinkimuose kandidatuojančius asmenis.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
2024-02-22
Įspėjame gyventojus apie sukčių platinamas apgaulingas SMS žinutes. Jose teismo vardu prisidengę sukčiai praneša, esą žinutę gavusiam asmeniui reikia atvykti į konkretų teismą, o detalesnės informacijos siūloma ieškoti paspaudus žinutėje esančią aktyvią nuorodą. Žinutės turinys priverčia sunerimti ir spausti nuorodą, kuri nuveda į sukčių naudojamą netikrą interneto svetainę. Dažniausiai pagrindinis sukčių tikslas – išvilioti asmens duomenis ar gauti informaciją, susijusią su Jūsų internetine bankininkyste.
Nuotrauka
dinges
Įkelta:
2024-02-19
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai ieško į užsienį dirbti išvykusio ir be žinios dingusio Vaido Sitniko, gimusio 1993 m.
Nuotrauka
policija
Įkelta:
2024-02-14
Chuliganiškas vairavimas yra Kelių eismo taisyklių pažeidimas už kurį transporto priemonės vairuotojui gresia ne tik piniginė bauda, bet ir teisių atėmimas. Vienas iš dažniausiai daromų vairuotojų pažeidimų yra kai išvažiuojama į priešpriešinę eismo juostą ir nesilaikoma Kelių eismo taisyklių nustatytos lenkimo tvarkos.