Antanas Stankus: Tauragei matau tik šviesią ateitį
Įkelta:
2017-09-28
Nuotrauka

 

Antanas Stankus, Tauragės rajono Taryboje rinkėjams atstovavęs nuo 2003-ųjų, nusprendė atsisakyti mandato. Tokį savo sprendimą Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovas grindė tuo, jog laikas estafetę perduoti jaunesniems. Tarybos senbuvį valdančiojoje daugumoje, Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimu, ketvirtadienį pakeitė 34-erių Tomas Raulinavičius, rinkimuose į rajono Tarybą dalyvavęs su TS-LKD sąrašu. Žinomas visuomenininkas, politikas ir verslo atstovas A. Stankus teigė matąs, jog Tauragės politinis gyvenimas vystosi gera linkme, vyksta teigiami pokyčiai, laikomasi demokratinių principų, todėl pasitraukia ramia širdimi. A. Stankus sutiko su „Tauragės žinių“ skaitytojais pasidalinti politine, verslo bei visuomeninės veiklos patirtimi, Tauragės miesto vizija ir perspektyvomis. 

– Nusprendėte šiek tiek atsitraukti nuo politinės veiklos. Pakalbėkime apie Jūsų nueitą politinį kelią, kokia buvo pradžia? 

– Esu tremtinys, todėl į politinį sūkurį įsiliejau 2003 m., kartu su Tremtinių ir politinių kalinių sąjunga. O nuo 2009 m., susijungus dviem organizacijoms, vadovavau TS-LKD Tauragės skyriui. Džiaugiuosi, kad kartu su manimi į politiką atėjo ir daugiau kaip 180 naujų aktyvių narių, daug jaunimo, tarp jų ir dabartinė skyriaus pirmininkė Giedrė Stulginskienė. Kartu su skyriaus nariais įrengėme būstinės patalpas Bažnyčių gatvėje, iniciavome ir įkūrėme Tremtinių muziejų Prezidento  gatvėje. Smagu, kad per šį laiką TS-LKD tapo stipria organizacija – stipria savo vertybėmis, aktyvia savo veikla. 

– Koks bus Jūsų santykis su politika ateityje? Ar planuojate toliau aktyviai dalyvauti TS-LKD Tauragės skyriaus veikloje? 

– Visada aktyviai dalyvavau ne tik Tauragės skyriaus, bet ir centrinės partijos valdyme. Trejus metus buvau TS-LKD prezidiumo narys, taigi tekdavo dažnai važiuoti į Vilnių, buvau ir Koordinacinės tarybos pirmininku regionui. 

Niekas nesikeičia, kaip buvau, taip ir liksiu TS-LKD Tauragės skyriaus tarybos nariu, dalyvausiu diskusijose, pasitarimuose. Skyriui padedu ir padėsiu. Vienas lyderis, kad ir stiprus, visko vienas negali, reikia vieningos komandos, aktyvių, visuomenėje matomų žmonių. 

– Esate vienas stambiausių rajono verslininkų, turite didžiulę patirtį. Ką patartumėte jaunam verslininkui, kaip prisišaukti sėkmę?

– Pirmiausia, tai yra didžiulis darbas. Savo verslą kūriau daugiau nei 20-imtį metų, ir tik dabar bandau atsikvėpti. Svarbu nusiteikimas sunkiai dirbti, neskaičiuoti darbo valandų, ypač, kai reikia pradėti praktiškai nuo nulio. Mano verslas prasidėjo nuo 9 siuvėjų, kurios siuvo „Inkarui“ sportbačių dalis. Dabar visa gamyba – užsienio investuotojų rankose, o pagrindinė įmonės veikla – patalpų paruošimas ir nuoma. Kadangi apimtys yra didelės, tai reikalauja sutelkto kasdieninio komandinio darbo. Yra dideli plotai, daug užsienio kapitalo įmonių, kurios kiekvieną mėnesį juda, keičia struktūrą, atnaujina gamybos padalinius. Taip pat yra teisiniai, analitiniai darbai, viešieji ryšiai užsienyje. O norint pritraukti nors vieną investuotoją, reikia bent šimtą surasti, kurie norėtų ateiti į Tauragę. 

O jaunam žmogui pirmiausia reikia pabandyti – pradėti dirbti. Kada randasi bent nedidelis, tačiau apčiuopiamas rezultatas, atsiranda ir motyvacija eit toliau. Kitaip niekaip, vien idėjų neužtenka. 

– Jūsų valdomas Tauragės industrinis parkas pateikiamas kaip pavyzdys kitiems Lietuvos regionams, kokią reikšmę jis turi miestui? 

– Manau, kad regioninių miestų išlikimo pagrindas yra gerai apmokamos darbo vietos. Tauragės industriniame parke yra pritrauktos didelės investicijos, įkurdintos įvairios gamybos įmonės, sukurta daugiau nei 800 darbo vietų. Čia dirbančiose įmonėse mokami atlyginimai yra didesni už Lietuvos vidurkį. Geriausi Tauragės Industrinio parko veiklos vertintojai yra Tauragės rajono gyventojai.

– Kokią viziją matote Tauragei? Į ką reikėtų orientuotis, kaip konkuruoti tarp kitų regionų?

– Jeigu toliau savivaldybė geranoriškai padės verslui, bendraus su centrine valdžia, nes jau dabar matosi pirmieji daigai, kad centrinė valdžia pradės padėti regionams, jeigu toks požiūris išsilaikys, viskas bus gerai. Tauragei yra padėti geri pagrindai. Atvestos tarptautinės kompanijos, skaičiuojančios dešimtis tūkstančių darbuotojų, plečiasi vietos verslas. Tai ir yra tai, ką mes galime visiems parodyti, o užsienio įmonės investuoja ten, kur mato, kad yra pagrindas. 

Be to, Tauragėje yra žmonių potencialas – netiesa, kai sako, jog nėra kam dirbti. Štai dvi įmonės planuoja perkelti savo gamybos padalinius iš Lenkijos į Tauragės industrinį parką. Juk tai yra mažas stebuklas, Tauragei nukonkuruoti Lenkiją. Ir net nereikėjo skelbti spaudoje, kad reikia darbuotojų – jau jų yra, ir kvalifikuotų, jau yra kam dirbti. Tauragė nuo seno yra industrinis miestas. Užsieniečiai atvykdami čia klausia – kokios yra miesto gamybinės tradicijos? Jiems jos tinka, nes tai jau yra užkoduota pasąmonėje – tūkstančiai žmonių dirbo gamyboje, jų vaikai ir anūkai augo matydami gamybą.  Darbščių žmonių mąstymas – tai yra pagrindinis dalykas. 

Tauragėje viskas yra labai gerai – gilios tradicijos, kurios persiduoda iš kartos į kartą, yra bazė, pagal kurią galima traukti tiek užsienio, tiek lietuviškas investicijas. Ir tai tikrai yra įmanoma, investuotojams Tauragėje yra visos galimybės. Taigi Tauragei matau tik šviesią ateitį ir didelę perspektyvą. 

– Esate žinomas ir kaip aktyvus visuomenininkas, papasakokite apie širdžiai mielas veiklas, organizacijas, kurioms priklausote. Kiek žinome, jų yra ne viena. 

– Na pirmiausia noriu pasidžiaugti Rotary klubo veikla, esu vienas iš šio klubo steigėjų Tauragėje. Nuo 1996 m. jis veikia gražiai ir aktyviai, rezultatai yra labai geri. Dabar kuriamas naujas projektas, skirtas savižudybių prevencijai. Taip pat steigiamas tarptautinis fondas, kuris bus skirtas mokinių skatinimui už aukštus pasiekimus. Vadovauju Lietuvos bajorų karališkosios sąjungos Tauragės apskrities skyriui – čia žmonės ieško savo šaknų, randa žinių apie protėvius, kurios siekia 1500-uosius metus. Taigi, sužinoma labai daug. Taip atgaivinamos tradicijos, atkuriama heraldika, puoselėjamas tautinis identitetas. 

Esu Politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Tauragės filialo pirmininkas. Noriu pasidžiaugti tremtiniais, kurių dalis yra aktyvūs ir noriai dalyvauja renginiuose. Renginių per metus skaičiuojama dešimtimis, įrengtas Šubertinės kančių muziejus, turintis visuomenėje didelį atgarsį, jaunimas, mokiniai labai domisi, kas įrodo, jog veikla yra švietėjiška ir prasminga.
21-erius metus esu Klaipėdos prekybos pramonės ir amatų rūmų tarybos narys. Tai taip pat yra visuomeninis darbas, kuriam reikia laiko. Matau, kuo „kvėpuoja“ Klaipėda, visas regionas, pramonė, verslas, pasisemiu gerosios patirties ir pasidalinu savąja. 

Taigi, kaip matote, veiklos yra tikrai labai daug, ir pasitraukiu iš rajono Tarybos praktiškai tik dėl to, kad aš manau, jog viskas einasi gerai Tauragėje, netgi pranoksta lūkesčius. Noriu, kad ir jaunimas pasireikštų, įgytų įgūdžių keisti Tauragę gera linkme. 
Dėkojame už pokalbį. 

 

Nuotrauka
Įkelta:
2024-09-19
Rugsėjį vaikams sugrįžus į mokyklas, mažiesiems tenka prisiminti arba naujai išmokti pagrindinius saugaus elgesio kelyje principus. Tėvai dažniausiai atkreipia vaikų dėmesį, kaip saugiai pereiti gatvę, tačiau neretai pamiršta priminti, kaip naudotis viešuoju transportu arba ką daryti nutikus nelaimei – tai atskleidė „Lietuvos draudimo“ užsakymu atliktas šalies gyventojų nuomonės tyrimas.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
2024-09-19
Laiškai apie paveldėtą turtą, laimėtą loteriją ar gautą siuntą – dažniausiai šiais būdais internetiniai sukčiai bando išvilioti Lietuvos gyventojų pinigus bei asmeninius duomenis, rodo liepos pabaigoje atlikta reprezentatyvi „Spinter tyrimai“ apklausa. Pasak ekspertų, sukčiai nesirenka aukų nei pagal išsilavinimą, nei pagal gyvenamąją vietą, tad ragina išlikti budriems.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2024-09-18
Nuo karo pradžios iki šių metų rugpjūčio mėnesio Lietuvoje dirbantys Ukrainos karo pabėgėliai į mūsų šalies biudžetą sumokėjo 205 mln. eurų. Ukrainiečių sumokėtų mokesčių dalis auga. Per 2022 m. ukrainiečiai į mūsų šalie biudžetą sumokėjo 45 mln. eurų, per 2023 m. – 95 mln. eurų, o per šių metų 7 mėnesius – 65,2 mln. eurų, t.y. 13 mln. eurų arba 25 proc. daugiau, nei per tą patį laikotarpį praėjusiais metais.
Nuotrauka
paskola
Įkelta:
2024-09-17
Būsto įsigijimas su paskola, ypač pirmą kartą tai darantiems žmonėms, gali pasirodyti sudėtingas procesas. „Citadele“ banko atstovas atkreipia dėmesį, kad nors skolintis būstui seniai nebėra naujiena, paskolas suteikiantys specialistai susiduria vis su tomis pačiomis gyventojų daromomis klaidomis. Kokius namų darbus svarbu atlikti prieš pildant būsto paskolos paraišką, kad pavyktų išvengti klaidų ir gauti geriausią pasiūlymą?
Nuotrauka
kelias
Įkelta:
2024-09-14
Vairuotojams kartais tenka susidurti su įvairiomis kliūtimis ir pažaidomis keliuose, kurios kelia grėsmę jų pačių ir kitų eismo dalyvių saugumui. Nors kelininkai deda maksimalias pastangas, siekdami užtikrinti savalaikę kelių priežiūrą, pavojingos išdaužos, kelio deformacijos, užtvindyti ruožai ar kitos kliūtys gali susidaryti itin greitai. Siekiant užtikrinti saugumą visiems eismo dalyviams, AB „Kelių priežiūra“ ragina nedelsiant pranešti apie pastebėtas kliūtis ir primena, kaip galima tai padaryti.
Nuotrauka
VMI
Tauragės radijo nuotrauka
Įkelta:
2024-09-13
2024 m. rugsėjo 11 d., Vilnius. Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, jog nuo rugsėjo mėn. startuoja naujas VMI procesas – pridėtinės vertės mokesčio (PVM) deklaracijų vertinimas realiu laiku. Pirmojo etapo metu klientų deklaracijos bus lyginamos su jų pateiktais pardavimų Lietuvoje duomenimis e. sąskaitų faktūrų posistemyje i.SAF.
Nuotrauka
neutralumas
Įkelta:
2024-09-12
Vakar Tauragė žengė reikšmingą žingsnį siekyje tapti klimatui neutraliu miestu. Tauragės rajono Tarybos posėdyje patvirtinta Klimato neutralumo strategija – dokumentas, nubrėžiantis kelią link klimato neutralumo Tauragėje iki 2030 metų.
Nuotrauka
vilko
Įkelta:
2024-09-09
Šių metų rugsėjo 14 dieną pirmą kartą bus minima nauja LR Respublikos Seimo patvirtintina atmintina data – vilko vaikų atminimo diena. Minėjime dalyvaus Vokietijos Federacinės Respublikos Vilniuje atstovai, Lietuvos garbės konsulas Badeno – Viurtembergo žemėje Wolfgangas von Stettenas, vilko vaikai ir jų ainiai. Specialią meninę programą, skirtą vilko vaikams, atliks poetas, režisierius, rašytojas, romano „Mano vardas – Marytė“ autorius Alvydas Šlepikas, aktorius Andrius Bialobžeskis, muzikantas Arkadijus Gotesmanas ir kompozitorius Tomas Kutavičius. Po meninio pasirodymo vyks pokalbis su vilko vaikais ir jų ainiais. Minėjimo vedėjai  Edita Mildažytė ir Saulius Pilinkus.
Nuotrauka
vyt
Nuotraukos iš pašnekovės albumo
Įkelta:
2024-09-07
Kai gyvenimą aptemdo kas­dienybė, reikia ieškoti nuo­tykių. Tokia taisykle va­­dovaujasi iš Vytogalos ki­lu­si verslininkė Giedrė Ge­­dei­kienė (Gedeikytė), šį pa­va­sarį už­ko­pu­­si į net pa­ty­­rusiems al­pi­­nis­tams sun­­kiai pa­si­duo­dan­čią aukščiausią Kaz­beko viršukalnę. Be nuo­­tykių jau nebegalinti gy­venti mūsų kraštietė tikina, kad sunkiausia įveikti save, nes kalno viršūnė tėra tik dar vienas žingsnis į pasau­lio ir savęs pažinimą. 
Nuotrauka
zelandija
AUTORĖS nuotraukos
Įkelta:
2024-09-06
„Visur sutiksi žvirblį ir lietuvį“, – šiuo posakiu įsitikinau jau tada, kai pirmą kartą išvykau už Atlanto, į Jungtines Amerikos valstijas. Susi­radusi darbą mažo salos mies­telio viešbutyje, netrukus susi­pa­ži­nau su ten dirbančiais trim lie­tu­viais. O da­bar paaiškėjo, jog lietu­vių ne­trūks­ta ir Naujojoje Zelan­dijoje.
Nuotrauka
šildymas
Pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2024-09-04
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) primena, kad nuo rugsėjo pradžios gyventojai jau gali teikti prašymus dėl būsto šildymo ir karšto vandens išlaidų kompensacijų skyrimo ateinančiam šildymo sezonui. Nepasiturintiems gyventojams, kurie dėl kompensacijų kreipiasi likus vienam mėnesiui iki šildymo sezono pradžios arba šildymo sezono metu, kompensacijos skiriamos iš karto visam šildymo sezonui.
Nuotrauka
poligonai
KAM - št. srž. A. Čemerkos nuotraukos
Įkelta:
2024-09-03
„Kai aš buvau visai mažytė, mačiau Tauragę nuneštą po II pasaulinio karo“, – prisiminimais miesto centre dalijasi matematikos mokytoja anksčiau dirbusi Birutė. Praėjus beveik aštuoniems dešimtmečiams po vieno iš didžiausių karų žmonijos istorijoje, senjorė klausiamai žiūri tiek į savo bendraamžius, tiek į jaunimą. Ji nesupranta, kodėl visuomenėje kyla diskusijos dėl poreikio steigti poligonus Tauragės ir Šilalės rajonuose.
Nuotrauka
kinija
Autorės nuotrukos
Įkelta:
2024-09-03
Jei kas būtų iš anksto pasakęs, kokie pasiruošimo darbai laukia prieš kelionę į Kiniją, veikiausiai būčiau rimtai suabejojusi, ar verta leis­tis į šią šalį, kuri, pagal turistams keliamus reikalavimus, kasdien darosi vis panašesnė į Šiaurės Korėją. Kelionėse nesu naujokė, visada atsa­kingai atlieku „namų darbus“, nes nuo to priklauso ne tik ką pamatysi, bet ir kaip tai priimsi. Tačiau pažįstami, keliavę po Kiniją prieš keletą metų, sakė, kad nieko panašaus anksčiau nebuvę...
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2024-08-29
Tauragės rajono savivaldybės Taryba pritarė įstaigos VŠĮ „Eko maistas“ steigimui, kurios tikslas užtikrinti kokybišką maitinimą vaikams. Toks sprendimas priimtas sulaukiant vis daugiau nusiskundimų dėl maisto kokybės mokyklose ir darželiuose. Maitinimas pirmiausia bus diegiamas darželiuose, o vėliau bus svarstoma dėl tiekimo mokyklose. Įstaiga veiklą vykdyti pradės 2025 metais.
Nuotrauka
saulėgraza
Algimanto AMBROZOS nuotrauka
Įkelta:
2024-08-29
Kūtymų kaime, netoli už Jucaičių, rugpjūčio pradžioje sužydo saulėgrąžų labirintas. Net 3 hektarų plote išraizgyti takai kelių metrų aukščio saulėgrąžų lauke kviečia mėgautis vėsa, žiedų grožiu ir kvapu, įsiklausyti į bičių dūzgimą ir paukščių balsus. 
Nuotrauka
Šilalės
Įkelta:
2024-08-28
Tauragės regiono plėtros taryba vienija keturias Tauragės savivaldybes, bandan­čias kartu spręsti vi­­­sai apskričiai bendras prob­lemas. Praėjusiu fi­nansinės paramos laikotarpiu Tau­ragės regionas gavo beveik 50 mln. eurų Eu­ro­pos­ Sąjungos pa­ra­mos, o iki 2029 m. sa­vi­val­dybės galės įgy­vendinti pro­jektų net už 108 mln. Eur. Apie tai, kaip kaip jos planuo­ja in­vestuoti šias lėšas, kalbėjomės su Tauragės regiono plėtros tarybos admi­nistracijos direktore Jurgita Choromanskyte.