Nesvarbu, ar norite patobulinti kokį slaptą šeimos receptą, ar pagaminti garnyrą iš šviežių grybų, pagardintų sviestu ir žolelėmis. Tokiems darbams greičiausiai naudosite savo pamėgtą, patikimą keptuvę. Tai – dažniausiai naudojamas maisto ruošimo indas. Visgi Jus gali nustebinti įvairūs būdai, kaip jį gadinate. Ne visos keptuvės internetu yra vienodos, tad renkantis reikia pagalvoti ir apie priežiūrą. Pavyzdžiui, pagamintai iš ketaus reikia kitokios priežiūros nei padengtai nelimpančiu paviršiumi. Tai, kaip kepate, valote ir laikote šias priemones, turi daug įtakos jų ilgaamžiškumui. Gal dedate jas į indaplovę ar naudojate netinkamus įrankius maisto ruošimo metu? Laimei, daugybės būdų, kaip galite sugadinti keptuvę, lengva išvengti.
Įkaitusios priemonės plovimas šaltu vandeniu
Įmerkus keptuvę į vėsų vandenį pasigirsta šnypštimas. Šis garsas – ženklas, kad vyksta nepageidaujama reakcija. Lėtai kaitinant indą ant viryklės, jį sudarantys metalo sluoksniai pamažu plečiasi. Lėtai vėstant, šie taip pat pamažu susitraukia. Problema kyla tada, kai į šaltą vandenį įleidžiate įkaitusią keptuvę. Dėl temperatūros skirtumo išoriniai metalo sluoksniai itin greitai atvėsta ir susitraukia, o vidiniai išlieka karšti ir išsiplėtę. Įvyksta reiškinys, žinomas kaip šiluminis šokas.
Kai viena keptuvės dalis atvėsta greičiau nei kitos, pats indas gali deformuotis, suskilti, įtrūkti ir net subyrėti. Todėl reikia būti itin atsargiems, jei naudojate stiklą, keramiką ar plonas nelimpančio paviršiaus keptuves. Užuot mirkę šiuos indus vandenyje ar iškart dėję į kriauklę po maisto ruošimo, leiskite jiems atvėsti. Ataušusius mirkykite šiltame vandenyje.
Maisto ruošimas metaliniais įrankiais nelimpančios dangos keptuvėje
Tokio tipo priemonės yra trapios. Nors jose nepriekaištingai paruošiami tokie patiekalai kaip lietiniai, kiaušinienė ar žuvis, išlaikyti nelimpančio paviršiaus savybes sunkiau nei galite pamanyti. Užtenka tik vieno klaidingo žingsnio, po kurio Jūsų mėgstamiausia nelipni keptuvė bus pažeista. Net paprasti įbrėžimai gali sutrikdyti maisto gaminimą. Taigi, ką daryti, kad tokios keptuvės tiktų naudoti ilgiau?
Visų pirma, kepimo metu galite naudoti medinius, plastikinius, bambuko ar silikoninius įrankius, nes metalinės mentelės ir kitos priemonės braižo nelimpančią dangą. Taip pat rekomenduojama nešveisti tokių keptuvių plieniniais ar kitokio metalo šveitikliais. Verčiau rinktis pagamintus iš silikono arba minkštą kempinę.
Keptuvių plovimas indaplovėje
Kai po maisto ruošimo skaniai papietaujate ar pavakarieniaujate, dažniausiai sunku atsispirti norui tiesiog įdėti šį indą tiesiai į indaplovę, užuot plovus rankomis. Tačiau tokiai pagundai geriau atsispirti, nes taip išvengsite jo sugadinimo.
Nerūdijančio plieno keptuvės tinkamos plauti indaplovėje, bet to negalima pasakyti apie kitas. Varinės gali pakeisti spalvą, nelimpančios dangos – prarasti šią išskirtinę savybę. Taip pat pažeidžiamos ir ketaus, anglies plieno, aliuminio ir emaliu dengtos priemonės.
Tam yra kelios priežastys:
- Naudojamas įkaitęs vanduo, o karšti garai džiovinimo metu gali sugadinti dangą.
- Drėgna terpė, skatinanti rūdijimą.
- Plovimo metu indai gali vieni į kitus atsiremti, dėl to atsiranda įtrūkimų.
Norint palaikyti optimalią priemonės būklę patariama ją plauti rankomis, o baigus gerai nusausinti. Taip išsaugosite specialią dangą ir indas tarnaus ilgiau.
Skirtingų keptuvių krovimas viena ant kitos
Jei virtuvėje mažai vietos, yra didelė tikimybė, kad po naudojimo keptuvės bus dedamos viena ant kitos į kokią lentyną ar spintelę. Viskas suprantama – tokiu atveju taupyti erdvę būtina, visgi taip mažinamas indų ilgaamžiškumas. Tai sakytina apie ketaus ir nelimpančios dangos priemones. Užkrautas ketus gali lengvai susibraižyti, o speciali riebalinė danga įtrūkti, ypač jei ant viršaus dedamas iš tos pačios sunkios medžiagos pagamintas daiktas. Tas pats pritaikoma ir nelimpančioms keptuvėms.
Geriausia būtų šias priemones pakabinti arba išdėlioti spintelėje, nesukraunant jų viena ant kitos. Bet jei tam nėra vietos, yra būdas, kaip jas saugiai sudėlioti. Prieš dėdami vieną keptuvę į kitą, į apatinę įdėkite dvigubą popierinio rankšluosčio sluoksnį ar kartono gabalėlį. Taip apsaugosite abiejų paviršių nuo įbrėžimų, o šis padengimas padės absorbuoti užsilikusią drėgmę ar aliejų, kuris ilgainiui gali pakenkti dangai ir sukelti rūdijimą.
Keptuvės – esminis maisto ruošimo įrankis, be kurio būtų sunku išsiversti. Bet kaip ir bet kokia kita priemonė, ji gali būti sugadinama. Jei norite turėti ilgaamžį, tvirtą indą, rekomenduojama atitinkamai jį prižiūrėti ir saugoti. Čia paminėtų klaidų išvengti nėra sunku, o taip pat verta atsižvelgti ir į gamintojo instrukcijas, kuriose nurodyti papildomi priežiūros patarimai.
Užs. Nr. 13