Jaunuolių nesutarimai virto nepilnamečio užpuolimu
Įkelta:
2022-09-08
Nuotrauka
nuotrauka
Aprašymas

Asociatyvi Lietuvos policijos nuotrauka

 

Rugpjūtį Tauragės apylinkės teismas paskelbė nuosprendį dviem anksčiau neteistiems jaunuoliams, kurie, panaudodami ašarines dujas, užpuolė nepilnametį. Pastarasis teigė sulaukęs ir spyrio, tačiau kaltinamieji neigė jį spardę. Teismas konstatavo, kad nukentėjusysis dėl streso įvykio aplinkybes galėjo prisiminti kitaip. 

Viskas prasidėjo po to, kai nukentėjusysis ėmė konfliktuoti su vieno iš kaltinamojo brolių. Konfliktą įžiebė tai, jog kaltinamojo brolis pamanė esąs apvogtas. Tiesa, teisme nukentėjusiojo mama paneigė gandus, kad jos sūnus kažką pavogė.

Praėjusių metų lapkričio 19-osios vėlų vakarą nukentėjusysis buvo užpultas gatvėje.

Prieš teismą stojęs V. Š. kalbėjo, kad nusikaltimo iš anksto neplanavo, o su nukentėjusiuoju esą norėjo tik pasikalbėti apie tai, kodėl pastarasis tariamai grasina jo nepilnamečiui broliui. Kaltinamasis teigė, kad iki savo draugo S. L. namų atvyko nuosavu automobiliu, o po to abu vyriškiai važinėjosi tik S. L. transporto priemone. Kaip abu kaltinamieji patvirtino teisme, jie mieste ieškojo tariamo grasintojo. Jiedu nusprendė šio patykoti šalia namų. Netrukus nukentėjusysis išties pasirodė. Tiek V. Š., tiek S. L. ėjo jam iš paskos. Kai galiausiai šis atsigręžė, S. L. papurškė ašarinių dujų.  

Šioje byloje abu jaunuoliai buvo kaltinami tuo, jog pribėgę prie nukentėjusiojo jį pastūmė, šis griuvo ant žemės ir nusibrozdino kelį. Tačiau V. Š. teisme tikino, kad nukentėjusysis papurškus dujų bėgo, nematė, kur tiksliai, dėl to užkliuvęs už bordiūro apvirto, jo niekas nestūmė. Kaltinamasis dėstė, kad tiek jo, tiek draugo šalia nukentėjusiojo, kai šis atsikėlė,  nebebuvo. 

Ikiteisminio tyrimo metu apklaustas nukentėjusysis pasakojo, kad eidamas namo pamatė, jog du asmenys švietė prožektoriumi ir staiga jį išjungė. Po to iš nugaros šie asmenys pribėgo ir jį pastūmė. Kaip teigė vaikinas, jis griuvo ant žemės ir nusibrozdino dešinį kelį, tada atsisuko, bet jam į akis vienas užpuolikų papurškė ašarinių dujų. Nukentėjusiojo teigimu, šie asmenys nieko nesakė. Jis atsikėlė ir beveik nieko nematydamas bėgo pas močiutę. Pareigūnams močiutė teigė, kad anūko veidas įvykio vakarą buvo raudonas, jam labai skaudėjo, jis net šokinėjo iš skausmo. 

Po įvykio į policiją kreipėsi nukentėjusiojo mama, atvyko pareigūnai, greitosios pagalbos medikai. 

Nukentėjusiojo mama nurodė, kad sūnus skausmą jautė apie savaitę, jam prireikė nešioti akinius, nes blogai matė. Apie akis išryškėjo odos nudegimai, prireikė medikamentų.

Greitosios medicinos pagalbos kvietimo kortelėje nurodyta, kad preliminari diagnozė – ašarinių dujų toksinis poveikis.

Valstybinės teismo medicinos tarnybos specialisto išvadoje nurodyta, kad medicininiuose dokumentuose nukentėjusiajam išorinių sužalojimų nekonstatuota, todėl nėra objektyvaus pagrindo nustatyti sveikatos sutrikdymo masto. Tad veika buvo kvalifikuota ne kaip nežymus sveikatos sutrikdymas, o kaip fizinio skausmo sukėlimas.

Byloje nukentėjusysis pareiškė 1 tūkst. eurų civilinį ieškinį už sukeltas kančias. 

Ieškinyje vaikinas nurodė, kad jam buvo sukeltas fizinis skausmas tyčiniais veiksmais, todėl jis patyrė didelį išgąstį, dvasinį sukrėtimą, pažeminimą bei emocinę skriaudą, o dėl šio įvykio jis baiminasi vaikščioti vienas tamsiu paros metu, kadangi jaučiasi nesaugus ir nuolat galvoja, kad jį gali kažkas užpulti bei sužaloti.

V. Š. sakė su civiliniu ieškiniu sutinkantis, tik mano, kad jis per didelis. Kaltinamasis dėstė, kad jokių lūžių nukentėjusysis nepatyrė, dėl to ir suma turėtų būti mažesnė. Tuo metu S. L. teigė, kad 1 tūkst. eurų žalos atlyginti galėtų tik dirbdamas užsienyje, o Lietuvoje tegali sumokėti 100 eurų. 

Nors kaltinamieji teisme kaltę pripažino, kiek kitaip papasakojo įvykio aplinkybes nei nukentėjusysis. „Teismas nenustatė pagrindo abejoti kaltinamųjų, kurie sutiko su esminėmis kaltinimo aplinkybėmis ir savo kaltę pripažino, parodymais, t. y., kad, kaltinamieji prisiartinę prie nukentėjusiojo, visų pirma, jam papurškė ašarinių dujų, dėl ko šis griuvo nusibrozdindamas kelį. Teismo vertinimu, nukentėjusysis dėl netikėtai papurkštų ašarinių dujų sukelto stipraus neigiamo poveikio galėjo kiek kitaip prisiminti ir atpasakoti visą įvykių seką, todėl apklaustas ikiteisminio tyrimo metu ir nurodė, kad pirmiausiai buvo pastumtas, griuvo ir tik tada jam buvo papurkšta ašarinių dujų. Be nukentėjusiojo parodymų, byloje nėra duomenų, patvirtinančių, jog kaltinamieji pastūmė nukentėjusįjį, o tada papurškė ašarinių dujų. Tačiau byloje surinktų duomenų visuma leidžia spręsti, kad nukentėjusysis pargriuvo, kai jam netikėtai buvo papurkšta į veidą“, – nuosprendyje konstatavo teisėja Lina Nainienė. 

Spręsdamas klausimą dėl civilinio ieškinio teismas konstatavo, kad pagal byloje surinktus įrodymus nukentėjusiajam nebuvo diagnozuoti išoriniai sužalojimai, bet akivaizdu, kad nukentėjusysis dėl smurto patyrė neigiamų išgyvenimų bei nepatogumų. „Teismas atsižvelgia į tai, kad nukentėjusysis buvo nepilnametis, todėl sprendžia, kad jam fiziniai ir dvasiniai išgyvenimai (išgąstis, baimė, stresas dėl toksinų poveikio) pasireiškė kiek stipriau nei juos būtų išgyvenęs suaugęs asmuo. Be to, teismas įvertina aplinkybę, kad nusikalstama veika padaryta nukentėjusiajam netikėtai, tamsiu paros metu jam grįžtant namo. Kita vertus, dėl pavartoto smurto nukentėjusysis nebuvo gydomas stacionariai ir ambulatoriškai, nėra liekamųjų reiškinių. <...> Taigi teismas, vertindamas kaltinamųjų veiksmais padarytą nusikalstamą veiką, nusikalstamos veikos sunkumą ir padarinius, solidariai iš kaltinamųjų nukentėjusiojo naudai priteisia 600 Eur neturtinės žalos atlyginimo, kuri atitinka teisingumo ir protingumo kriterijus bei aktualią teismų praktiką panašaus pobūdžio bylose“, – dėstoma nuosprendyje. 

Abu užpuolikai pripažinti kaltais dėl fizinio skausmo sukėlimo, jiems skirta 4 mėnesių laisvės apribojimo bausmė, kurios metu jie įpareigoti dirbti arba registruotis Užimtumo tarnyboje. 

 

Nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka
Įkelta:
2024-04-29
Klaipėdos apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai šią ir praėjusią savaitę teismui pateikė du civilinius ieškinius, kuriais prašoma Tauragės rajono savivaldybei iš tarybos nario Kęstučio Balašaičio bei Kretingos rajono savivaldybei iš tarybos nario Vytauto Ročio priteisti bendrai daugiau nei 26 tūkst. eurų.
Nuotrauka
teismas
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-26
Vakar, Tauragės apylinkės teismo kolektyvas atsisveikino su kadenciją baigusiu teisėju Egidijumi Mockaičiu. Šias garbingas pareigas teisėjas ėjo 15 metų, iš kurių paskutinius penkerius metus ėjo Tauragės apylinkės teismo pirmininko pareigas.
Nuotrauka
Dingo
Įkelta:
2024-04-26
2024 m. balandžio 22 d. apie 16.00 val. iš namų, Tauragėje, išėjo ir negrįžo Jurgita Šnaraitė, gim. 1984 m.
Nuotrauka
Dingo
Įkelta:
2024-04-18
Balandžio 13 d. iš namų, Šilutėje, išėjo 22 metų Mantas Margelis ir iki šiol negrįžo. Vaikinas liekno kūno sudėjimo, apie 175 cm ūgio, šviesių trumpų plaukų, vilkėjo pilkos spalvos sportines kelnes ir džemperį, avėjo juodos spalvos sportinius batus.
Nuotrauka
Policija
Įkelta:
2024-04-08
Policijos pareigūnai nuo 2024 m. balandžio4 d. iki 6 d. vykdė prevencinę priemonę vairuotojų veiklos, nesusijusios su vairavimu (naudojimasis mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant, kai neturima laisvų rankų įrangos), privalomų saugos priemonių (saugos diržų, saugos šalmų, vaikams skirtų specialių sėdynių (prisegimo sistemų) naudojimo kontrolę.
Nuotrauka
policija
Policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-28
Kiekvienų metų pavasarį Lietuvos policijos įstaigos organizuoja atvirų durų dienas. Šio renginio tikslas – supažindinti abiturientus su policijos pareigūno profesija bei informuoti apie studijų, mokymosi ir karjeros galimybes.
Nuotrauka
narkotikai
Lietuvos policijos nuotrauka
Įkelta:
2024-03-23
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnams įkliuvo narkotinių medžiagų platintojas ir pirkėjas. Kratų metu, jų namuose, rastos ir paimtos įvairios narkotinės bei psichotropinės medžiagos, įranga ir priemonės joms fasuoti, grynieji pinigai, galimai gauti iš nusikalstamos veikos.
Nuotrauka
teismas
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-03-18
Tauragės apylinkės teismas priėmė sprendimą, kuriuo įpareigojo buto savininkę įsileisti rangovą ir užbaigti daugiabučio namo modernizacijos darbus, o buto savininkei nevykdant įpareigojimo, leido rangovui patekti į būtą be jos leidimo bei atlikti buto langų pakeitimo, buto šildymo sistemos vamzdynų, radiatorių, vandentiekio ir kitus bendro naudojimo objektų modernizacijos darbus.  
Nuotrauka
auto
Lietuvos policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-18
Policijos pareigūnai  kovo11-17 d. vykdė prevencinę priemonę vairuotojų veiklos, nesusijusios su vairavimu (naudojimasis mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant, kai neturima laisvų rankų įrangos), privalomų saugos priemonių (saugos diržų, saugos šalmų, vaikams skirtų specialių sėdynių (prisegimo sistemų) naudojimo kontrolę.
Nuotrauka
cigaretės
Lietuvos policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-16
Kovo 13 d. Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai, turėdami informacijos, kad vyras, gimęs 1976 m., sodyboje, Šilutės r., Žemaičių Naumiestyje, laiko akcizais apmokestinamas prekes ir jomis disponuoja, atliko kratą.
Nuotrauka
policija
Tauragės apskrities policijos nuotrauka
Įkelta:
2024-03-13
Policijos pareigūnai nuo 2024 m. kovo 4 d. iki 6 d. vykdė prevencinę priemonę pavojingo ir chuliganiško vairavimo, manevravimo, lenkimo, kur tai draudžiama daryti, važiavimo per sankryžas, šviesoforo signalų paisymo kontrolę, kurios metu nustatė 16 pažeidimų (Tauragė – 8, Šilalė – 2, Šilutė - 6). Pažeidėjams surašyti administracinio nusižengimo protokolai pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 420 str.
Nuotrauka
mantija
Įkelta:
2024-03-08
Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai kreipėsi į Tauragės apylinkės teismą su civiliniais ieškiniais dėl daugiau negu 33 tūkst. eurų, kaip nepagrįstai išmokėtų Šilutės rajono tarybos nariams Steponui Kazlauskui ir Algirdui Gečui, grąžinimo į Šilutės rajono savivaldybės biudžetą. Taip pat šią savaitę dėl galimai aplaidaus finansinės apskaitos tvarkymo ir organizavimo bei piktnaudžiavimo pareikšti įtarimai Pagėgių savivaldybės tarybos nariui Remigijui Špečkauskui.
Nuotrauka
policija
Įkelta:
2024-03-07
2024 m. kovo 3 d. apie 9.30 val. iš namų, Tauragėje, K. Donelaičio g., baltos spalvos automobiliu ,,Peugeot 307“ išvyko Algirdas Dienas, gimęs 1986 m. ir iki šiol negrįžo.
Nuotrauka
mergaite
Įkelta:
2024-03-01
Šiandien, 2024 m. kovo 1 d., apie 9.00 val. iš namų, Šilutės r., Kukorų k., išėjo ir negrįžo 14- metė Emilija Kolberkytė.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
2024-02-23
Vyriausioji rinkimų komisija rinkėjams nesiuntinėja SMS žinučių su nuorodomis ir kvietimu pasirašyti už Prezidento rinkimuose kandidatuojančius asmenis.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
2024-02-22
Įspėjame gyventojus apie sukčių platinamas apgaulingas SMS žinutes. Jose teismo vardu prisidengę sukčiai praneša, esą žinutę gavusiam asmeniui reikia atvykti į konkretų teismą, o detalesnės informacijos siūloma ieškoti paspaudus žinutėje esančią aktyvią nuorodą. Žinutės turinys priverčia sunerimti ir spausti nuorodą, kuri nuveda į sukčių naudojamą netikrą interneto svetainę. Dažniausiai pagrindinis sukčių tikslas – išvilioti asmens duomenis ar gauti informaciją, susijusią su Jūsų internetine bankininkyste.
Nuotrauka
dinges
Įkelta:
2024-02-19
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai ieško į užsienį dirbti išvykusio ir be žinios dingusio Vaido Sitniko, gimusio 1993 m.