„Naujojo mano šeimos kalendoriaus herojai – sumuštiniai. Neretai juos ruošiame pusryčiams, valgome priešpiečiams, tepame į kelionę, iškylą, gimtadieniams, ne paslaptis, daugelis ir į darbą pietums nešasi sumuštinius. Ir nereikia manyti, kad sumuštinis – tai duona, dešra arba sūris ir sviestas. Sumuštinis gali turėti tūkstantį veidų – reikia tik žinoti, ką su kuo derinti ir eksperimentuoti!“ – pasakoja kulinarijos laidos „Beatos virtuvė“ vedėja ir knygų autorė, žurnalistė, tinklaraštininkė Beata Nicholson. Štai keletas patarimų, kaip sumuštiniui suteikti naujų skonių ir spalvų.
Skaniausi sumuštiniai, žinoma, su šviežia duona. Bet jei šalia kepyklos nėra, kelias minutes paskrudinkite duonos riekes orkaitėje – iš karto gausite sodresnį skonį (kraštai apskrus, o vidus liks minkštas ir lyg šviežias). Kas sakė, kad sumuštinis tai balta ar juoda duona su pagardais? Vietoj įprastos išmėginkite saldesnę duoną su vaisiais, bananų duoną (receptą rasite www.beatosvirtuve.lt), sausainius, sukite lavašą, o gal jūsų sumuštinio pagrindu bus obuolio ar agurko skiltelė?
Paprastas sviestas – ne vienintelis sumuštinių „draugas” – ryškūs skoniai džiugins, jei į sviestą įmaišysite garstyčių, sūrio, žolelių, lašišos, grybų, apelsinų žievelės, prieskonių. Jei norisi naujesnio skonio, riekę tepkite majonezu, sumaišytu su jogurtu, citrina ir žolelėmis arba gardinkite sumuštinius varške. O kur dar įvairiausi pagardai, pesto, salsa...
Pagyvinkite savo skrebutį – prieš skrudindami patepkite jį majonezu, o ne sviestu. Majonezas nesudega ir suteikia pikantiškumo. Išmėginkite ir liesesnį daržovių „majonezą”: svogūnus ir česnakus pakepinkite svieste ant lėtos ugnies, kol suminkštės, užberkite druskos ir sutrinkite iki šilkinės tekstūros (toks užtepas pavyks su bet kuria mėgiama daržove).
Derinkite skonius: riebesnius produktus (majonezą, sviestą, keptus kiaušinius) tinkamai papildys rūgštesni (acto ar citrinos rūgšties šlakelis, citrinos skiltelė) ar šviežumo teikiantys dalykai (pomidoras, agurkas, ridikėlis, aštresnis padažas). Sūrumas gerai atsiskleidžia duete su saldumu, todėl skanindami sumuštinius kaparėliais, sojų padažu ar alyvuogėmis, turėkite po ranka ir uogienės, marmelado, medaus ar saldžių vaisių skiltelių. Labai rekomenduotinas kiaulienos ar jautienos derinys su trupučiu apelsinų uogienės – tik lašo saldumo reikia, kad kažkas kasdieniško taptu ypatingu. Priešingybės traukia, tad traškumą (salotos lapus, keptus svogūnus) derinkite su minkštesniais ingredientais (šilta mozarella, apkeptais pievagrybiais ar kumpiu).
Daugiau daržovių! Laikykitės sezoniškumo ir atraskite daržoves ant sumuštinio: virtų burokėlių skilteles, salierą, ridikėlius, ropes, papriką, cukiniją.
Žolelės ir sėklos ne šiaip sau išgalvotos ir labai tinka paskutiniams sumuštinių gardinimo akcentams.
Kad salotos, krapai ar petražolių lapai ilgiau būtų traškūs ir švieži – valandą palaikykite juos šaltame vandenyje, paskui nusausinkite rankšluosčiu. Neįsivaizduojate sumuštinio be svogūnų, bet vengiate jų kvapo? Pjaustytus svogūnus palaikykite šaltame vandenyje apie 20 minučių, kruopščiai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir tik tada klokite ant sumuštinio.
Ant sumuštinių dėkite ne tik dešrą. Tinka žuvis, paštetas, kepta vištienos krūtinėlė, ančiuviai, rūkyta žuvis, įvairūs paštetai ir pagardai, taip pat ir mišrainės.
Žaiskite su sumuštinių forma – supjaustykite kvadratines riekes trikampėliais arba naudokitės sausainių formelėmis – tokie sumuštiniai ypač pradžiugins vaikus. Duonos riekė ar kitas pagrindas neturi būti per stori – geriausias sumuštinis pavyks iš ½-1cm riekės.
Būtinai patiekite sumuštinius šviežius ir, jei galite, tepkite juos prieš pat dėdami ant stalo, o jei gaminsite daugiau ar iš anksto, laikykite šaltai ir uždenkite, kad nesudžiūtų.
Beata
Daugiau receptų bei idėjų jūsų stalui – www.beatosvirtuve.lt