Tauragės žinios logotipas
Spalio derliaus kalendorius: 5 netikėti receptai iš gėryb

Spalio derliaus kalendorius: 5 netikėti receptai iš gėrybių, kuriomis mėgautis dabar – pats laikas

Spalis – tai mėnuo, kai stalai lūžta nuo sezoninių vaisių ir daržovių, praturtinančių kasdienį racioną intensyviais bei maloniais skoniais. Žinant, kokių gėrybių derlius šį mėnesį yra pačiame įkarštyje, galima mėgautis didžiausia jų nauda organizmui. Ir ne tik – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, atkreipia dėmesį, kad sezoninės daržovės yra garantuotas būdas sumažinti savo išlaidas.

„Nors auginimo šiltnamiuose technologijos jau leidžia įvairius daržoves ir vaisius auginti ištisus metus, sezoninių daržovių ir vaisių pirkimas turi daug privalumų. Pirmiausia, šis įprotis užtikrins, kad vartosite pačius šviežiausius produktus, į parduotuves pristatytus iš mūsų šalies ūkių. Be to, sezoniniai produktai paprastai džiugina ir ypač gera kaina, nes jų pasiūla būna pike, o pristatymo grandinė – trumpa“, – sako V. Budrienė.

Spalį nuo sezoninių gėrybių pasirinkimo raibsta akys: vis dar gausu slyvų, vynuogių, džiugina morkos, bulvės, įvairios salotos, valgomi cukinijų likučiai, jau prasideda ir sezoninių egzotinių vaisių sezonas.

Pasak „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotojos Jolantos Sabaitienės, išrinkti TOP 5 spalio gėrybes nelengva užduotis, mat pasirinkimas išties platus. Visgi, ji rekomenduoja šį mėnesį atkreipti į keturias daržoves ir vieną vaisių. Nors jie gerai pažįstami, „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė pažėrė ir originalių receptų, kaip gerai pažįstami maisto produktai virtuvėje atgims naujais šedevrais.

Burokėliai. „Atrodo, kad burokėliai pastaraisiais metais išgyvena renesansą. Ir tai nuostabu – nes jie pigūs, skanūs, universalūs ir naudingi sveikatai. Galima net sakyti, kad jie yra mūsų lietuviškas supermaistas. Burokėliai teigiamai veikia kraujotakos sistemą, padeda gerinti imunitetą, lėtinti senėjimo procesus ir gerinti medžiagų apykaitą. Verta žinoti, kad 100 gramų burokėlių turi tik 43 kalorijas, tačiau po terminio apdorojimo jų glikeminis indeksas padidėja iki 64 (tai svarbu žmonėms, turintiems atsparumą insulinui ir sergantiems diabetu)“, – sako J. Sabaitienė.

Išbandykite receptą: burokėlių ir vištienos krūtinėlės kotletus. Reikės: 350 g burokėlių, vištienos filė, 80 g greitai paruošiamų avižinių dribsnių, 2 kiaušinių, 100 g fetos, 2 skiltelių česnako, raudonojo svogūno, gabalėlio aitriosios paprikos, druskos ir pipirų.

Smulkiai supjaustykite raudonąjį svogūną ir česnaką. Nulupkite burokėlius ir sutarkuokite juos stambia tarka. Į burokėlius dėkite greitai paruošiamų avižinių dribsnių, kiaušinius, fetą, česnaką ir svogūną. Galite įdėti ir gabalėlį aitriosios paprikos. Galiausiai įdėkite smulkiai supjaustytą vištienos krūtinėlę, pagardinkite druska ir pipirais. Viską gerai išmaišykite. Šaukštu formuokite nedidelius kotletukus ir kepkite įkaitintoje keptuvėje su aliejumi maždaug po 5 minutes iš kiekvienos pusės.

Kopūstai. „Įdomu tai, kad senovės romėnai prieš gausias puotas valgydavo žalius kopūstų lapus, kad organizmui būtų lengviau susitvarkyti su gausiu maistu ir gėrimais. Kopūstas iki šiol siejamas su sveika mityba, jis dažnai atsiduria norinčių numesti svorio meniu. Šiose daržovėse yra vitamino C, vitamino K ir kitų naudingų elementų, kurie gali padėti reguliuoti kraujospūdį, blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, organizmo rūgštingumą“, – atkreipia dėmesį daržovių žinovė.

Išbandykite receptą: keptą kopūstą su sojų padažu ir sviestu. Reikės: 3 šaukštų sviesto, pusės galvos kopūsto, 1 šaukšto sojų padažo, 3 šaukštų vandens, 1 šaukšto sezamo sėklų.

„Kopūstą supjaustykite nedideliais gabalėliais. Dideliame puode ant vidutinės ugnies ištirpinkite du šaukštus sviesto. Sudėkite į keptuvę smulkintą kopūstą ir kepkite, kol jis lengvai karamelizuosis, retkarčiais pamaišydami (apie 3 minutes). Į keptuvę įpilkite 1 šaukštą sojų padažo, 3 šaukštus vandens ir troškinkite dar 3 minutes, kol kopūstai suminkštės. Įmaišykite dar vieną šaukštą sviesto ir nukelkite nuo ugnies. Papuoškite sezamo sėklomis ir patiekite šiltus“, – siūlo G. Urbonavičiūtė.

Moliūgai. Nebrangūs, bet sotūs moliūgai naudingi tiek piniginei, tiek organizmui. Juose ypač daug beta karoteno (vitamino A), taip pat yra vitaminų E ir C, o 100 g virtos daržovės yra vos 20 kcal. Svarbu tai, kad termiškai apdorotas moliūgas nepraranda naudingų medžiagų, todėl jį drąsiai galima virti, kepti ir troškinti nebijant, kad jis bus mažiau vertingas. Trinta kvapni sriuba iš moliūgo yra rudens klasika, bet ši daržovė puikiai dera ir troškiniuose, kariuose, blynuose ir net desertuose.

Išbandykite receptą: sviestinį moliūgą su cinamonu. Reikės: 1 didelio sviestinio moliūgo, 1 ½ šaukšto alyvuogių aliejaus, 1 ½ šaukšto klevų sirupo, druskos, pipirų, šaukštelio malto cinamono,

šaukšto smulkinto šviežio rozmarino.

„Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Moliūgą nulupkite ir supjaustykite kubeliais, dubenyje apšlakstykite juos alyvuogių aliejumi ir klevų sirupu, tada pabarstykite druska, cinamonu ir pipirais. Išmaišykite, ir paskleiskite vienu sluoksniu kepimo skardoje, pateptoje aliejumi. Kepkite orkaitėje 25-30 minučių, retkarčiais pamaišydami, kad moliūgų kubeliai apskrustų iš visų pusių. Išimkite iš orkaitės ir viršų apibarstykite rozmarinais. Patiekite šiltus“, – kviečia kulinarijos technologė.

Salierai. Jie tikriausiai yra viena iš labiausiai neįvertintų daržovių. Šiame iš pažiūros kukliame produkte slypi didelis potencialas – iš salierų galima ne tik paruošti aibę įdomių ir skanių patiekalų, bet jie bus naudingi ir kūnui. Pavyzdžiui, tarp naudingų juose esančių mineralinių medžiagų – kalis, geležis, magnis.

Išbandykite receptą: keptą visą saliero šaknį. Reikės: saliero šaknies, 4 šaukštų majonezo, 1 citrinos, 1 skiltelės česnako, mėgstamų alyvuogių, šiek tiek aliejaus, druskos.

„Šaknį gerai nuplaukite, nusausinkite ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi, gausiai pabarstykite druska, tada pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę maždaug 2 valandoms. Laikas priklauso nuo saliero dydžio – kepkite tiek, kad odelė būtų traški, o vidus – minkštas. Tai galite patikrinti įsmeigę šakutę į salierą. Paskutines 10 minučių pakeiskite orkaitės režimą į grilio ir į kepimo skardą įdėkite alyvuogių. Kol baigia kepti, sumaišykite majonezą su citrinos žievele, citrinos sultimis ir druska. Keptą salierą perpjaukite pusiau ir patiekite su padažu bei alyvuogėmis“, – receptu dalijasi kulinarijos technologė.

Obuoliai. Britai mėgsta sakyti, kad suvalgius vieną obuolį per dieną neteks lankytis pas gydytoją (angl. „An apple a day keeps the doctor away“). Šiame teiginyje yra nemažai tiesos. Visų pirma, obuoliai vertinami dėl didelio skaidulų kiekio, tad valgydami jų padėsite žarnynui sureguliuoti darbą. Tyrimai atskleidę, kad žmonės, kurie per dieną suvalgo po obuolį, tikimybę susirgti storosios ir tiesiosios žarnos vėžiu gali sumažėti net perpus. Tai lemia ne tik skaidulinės medžiagos, bet ir šio vaisiaus odelėje esantys flavonoidai. Todėl. J. Sabaitienė rekomenduoja juos valgyti su odele.

Išbandykite receptą: karštą sumuštinį su obuoliu, kumpiu ir bri. Reikės: 2 šaukštelių Dižono garstyčių, 2 šaukštelių sviesto, 2 riekelių sumuštinių duonos, 2 riekelių kumpio, 3 riekelių bri sūrio, obuolio.

Sumaišykite Dižono garstyčias su sviestu ir patepkite šiuo mišiniu duonos riekes iš vienos pusės. Ant vienos jų dėkite gabalėlį kumpio, bri sūrio ir obuolio griežinėlių. Uždenkite kita rieke, tuomet sumuštinio išorę labai lengvai aptepkite likusiu garstyčių ir sviesto mišiniu. Dėkite į „panini“ kepsninę arba vidutinio karštumo keptuvę. Mėgaukitės šiltu, šalia derės ir salotos“, – pataria G. Urbonavičiūtė.

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Prieš teismą stos nužudymu kaltinamas tauragiškis

Kauno apygardos prokuratūros prokuroras surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo ir nužudymo pareikšti 36-erių Tauragės gyventojui. Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Kauno apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo perseki

Dėl nepalankių oro sąlygų yra galimybė pratęsti šildymo tiekimą

UAB Tauragės šilumos tinklai informuoja, kad nors šildymo sezonas oficialiai pasibaigė, esant nepalankioms oro sąlygoms (žemai oro temperatūrai, drėgmei ar komforto stokai), yra galimybė laikinai pratęsti šildymo tiekimą. Ką daryti, norint pratęsti šildymą?1. Prašymas administratoriui, surinkus gyventojų sutikimą

Knygą apie Putiną parašęs prancūzas Michel Eltchaninoff: Norėjau kuo greičiau perduoti žinią vakariečiams, kad Putinas nėra pokštas, ne tik įvaizdis

Vilniuje gegužės 21-22 dienomis vyksiančioje tarptautinėje Sacharovo konferencijoje pranešimą skaitysiantis filosofas iš Prancūzijos Michel Eltchaninoff sako: „Putinas įsitikinęs, kad Rusija yra imperija. Jis pats sakė, kad imperijos sienos „kvėpuoja“ – tai reiškia, kad jas galima keisti, galima „ž

Pavasarinė alergija kamuoja trečdalį gyventojų, tačiau gydosi ne visi – kuo tai gresia?

Kiekvieną pavasarį pradėjus žydėti medžiams ir augalams, žiedadulkių koncentracija ore ženkliai išauga, sukeldama alergines reakcijas jautriems asmenims. Ši problema kamuoja nemenką šalies gyventojų dalį – kone trečdalis jų (30 proc.) kasmet patiria įvairaus intensyvumo alerginius simptomus, rodo „Lietuvos draudimo"

Varžybos, kurių metu dalyviai leisis į įspūdingą, beveik 400 kilometrų maršrutą po Tauragės kraštą

Prie mikrofono - Rimgaudas Gruzdys, vienas organizatorių ir VšĮ „APK Motorsport“ direktorius. Kalbamės apie unikalų renginį Tauragėje – „Asfalto ir purvo nuotykis: Tauragės pavasaris 2025“. Kalbino Arūnas Graželiūnas. https://open.spotify.com/episode/0PxOiEnxRJUYIYBxicrjED  Gegužės 10 dieną, še&sca

Pokalbis su dailininke Areta Didžioniene. Apie drąsą pradėti kurti

Kalbamės su Tauragės kultrūos centro dailininke, edukatore Areta Didžioniene. Pokalbis sukosi apie... meną – tokį neaprėpiamą, tokį begalinį, įvairų ir nenuspėjamą.  https://open.spotify.com/episode/4OUP3Ies07Z29SJDn9Pen4 Kalbino Arūnas Graželiūnas. Tauragės kultūros centro nuotr.

Dovydas Pancerovas: didžiausia dovana, kai skaitytojas pagauna mano žaidimo taisykles

Penktadienį, Tauragės rajono savivaldybės Birutės Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje žurnalistas ir knygų autorius Dovydas Pancerovas pristatė savo knygą  „Pragaro vartai“.Prieš susitikimą bibliotekoje Dovydas Pancerovas apsilankė Tauragės radijo studijoje. Kalbėjomės apie romaną „Pragaro vartai“

Tauragėje demaskuoti narkotinių medžiagų platintojai ir pirkėjai

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai sėkmingai demaskavo narkotinių medžiagų platintojus bei pirkėjus. Kratų metu pareigūnai aptiko ir paėmė narkotinių bei psichotropinių medžiagų, taip pat grynųjų pinigų, įtariama, gautų iš nusikalstamos veikos. Balandžio 30 d. apie 17.40 val. Tauragėje, Bernotiškės gatvė

Tauragės rajono savivaldybėi suteiktas Europos Sąjungos Klimato neutralumo misijos (EU Mission Label) ženklas

Tauragės rajono savivaldybė žengia dar vieną svarbų žingsnį siekiant klimato neutralumo – mūsų savivaldybei suteiktas Europos Sąjungos Klimato neutralumo misijos (EU Mission Label) ženklas. Šis įvertinimas patvirtina ambicingus klimato veiksmų planus ir atveria naujas galimybes investicijoms bei tarptautiniam bendradarbiavimui. Taura

Oficialu: Rokas Baciuška tapo gamyklinės „Defender“ komandos lenktynininku

Britų nuotykių simbolis, prekės ženklas, Defender žengė svarbų žingsnį pasirengimo link, siekiant debiutuoti Pasaulio ralio–reidų čempionate (W2RC) – atliktas pirmasis prototipo Defender Dakar D7X-R bandymas Maroke, taip pat paskelbti du elitiniai lenktynininkai. Keturiolika kartų Dakaro ralį laimėjęs Stéphane’as Peterhans

Operetė „Tūkstantis ir viena naktis“ – svajinga kelionė į Rytus, kurioje triumfuoja meilė

Gegužės 23, 24 ir 29 dienomis, minint „valso karaliaus“ Johanno Strausso jaun. 200-ąsias gimimo metines, Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras pristatys Lietuvoje pirmą kartą statomą operetę „Tūkstantis ir viena naktis“. Operetės siužetas nukels į rytietiškų pasakų pasaulį, kur meilė, kaip ir dera operetėje, triumfu

Regimanto Midvikio kūrybos paroda „Pastelinis džiazas“

Gegužės 9 dieną, 17.30 val. Klaipėdos profesionalaus meno galerijoje „Lyceum“ (Danės g. 9) atidaroma žymaus Lietuvos skulptoriaus, dailininko Regimanto Midvikio (1947–2015) kūrybos paroda „Pastelinis džiazas“, kurioje bus pristatomos menininko sukurtos pastelės, įkvėptos džiazo ir pajūrio kraštovaizdžio ritmų. M