Ar dar prisimenate prieš daugelį metų valgytų romo bobų skonį? Ypač skanių jų nusipirkdavom pervažiavę Luizos tiltą... Šis pyragas skoniu primena tas bobas, o spalvingos uogos suteikia gaivos.
Reikės:
I tešlai: 100 ml pieno, 5 g sausų mielių, 2 kiaušinių, 400 ml (ne gramų!) miltų, žiupsnelio druskos
II tešlai: 2 šaukštų cukraus, šaukšto citrinos sulčių, 125 g minkšto sviesto, 2 kiaušinių trynių
Cukraus sirupui: 300 ml (ne gramų!) cukraus, 300 ml vandens, 50 ml ar kiek daugiau romo arba kito kvapnaus alkoholinio gėrimo (neišgerti!), jei neturite, įpilkite šlakelį romo kvapų
Papuošimui: 400 ml plaktos grietinėlės, įvairių uogų ar pjaustytų vaisių
Viską plakite mikseriu, rankų kišti į tešlą nereikia.
Pirmajai tešlai kiaušinius išplakite su druska, supilkite drungną pieną, suberkite su mielėmis sumaišytus miltus ir vėl viską gerai išsukite. Dubenį uždenkite maistine plėvele ir palikite šiltai, kad tešla pakiltų.
Antrajai tešlai skirtus produktus taip pat išsukite ir sudėję į pakilusią pirmąją tešlą vėl gerai išplakite (bus labai tiršta).
Tuščiavidurę kepimo formą lengvai, bet stropiai patepkite riebalais, pabarstykite miltais (silikoninės formos tepti nereikia), sudėkite į ją tešlą, formą uždenkite plėvele ir vėl palikite šiltai, kol tešlos tūris padvigubės.
Kepkite 200 laipsnių karštumo orkaitėje apie 15–20 min. (patikrinkite mediniu pagaliuku).
Kol tešla kepa, išvirkite sirupą: vandenį su cukrumi pavirkite 5–7 minutes. Į sirupą supilkite romą ir palikite atvėsti.
Iškepusį savariną išverskite iš formos ant grotelių ar lentelės atvėsti, formą išplaukite. Atvėsusį pyragą vėl įdėkite į formą, apipilkite atvėsusiu sirupu ir palikite pritraukti bent porai valandų. Nesusigėrusio sirupo neturi likti. Tada verskite ant didelės lėkštės, į vidurį sukraukite išplaktą grietinėlę, aplink sudėliokite uogas ar vaisių gabalėlius.
Spalvingos Jums vasaros!