Karina SĖRIKOVA
Artėjant Kūčioms „Tauragės žinių“ priede „Vietoj deserto“ publikavome straipsnį apie naminės duonos kepimo subtilybes. Galime atskleisti paslaptį, kad ne tik patarimais apie duoną pasitaikius progai paplepėti apie maisto gaminimą dalijasi redakcijos kolektyvas. Prabylame ir apie vis labiau populiarėjančių sušių gaminimo niuansus.
Buvo prasčiokų valgis
Sušis – nacionalinis japonų patiekalas. Sušį gaminti pradėjo Edo miestiečiai ir savo laiku jis buvo labai „prasčiokiškas“ patiekalas. Jį valgė paprasti žmonės, dažniausiai sušio gabalėliai buvo imami rankomis.
Beje, pasak Valstybinės lietuvių kalbos komisijos, lietuvių kalboje vartotina linksniuojamoji šio žodžio forma – sušis.
Pagaminti sušį nėra neįmanoma misija
Turiu pripažinti, duonos kvapas vilioja, tačiau šio stebuklo dar niekada nesu iškepusi, o va sušio kubeliai neretai atsiduria ant vakarėlio su draugais stalo. Nors anksčiau sušio ritinėliai atrodė mažų mažiausiai stebuklas, kuriuo mėgaudavausi kavinėse, pasidomėjusi, kaip namuose pasigaminti sušį, nustebau, kad tai visai paprasta. Nuo to laiko nė vienas didesnis ar mažesnis draugų, šeimos susibūrimas neapsieina be šio egzotiško patiekalo.
Pasiūlysiu keletą savo išbandytų receptų: tradicinis sušis su lašiša, vegetariškas sušis, sušis su kiaušiniene, sušis su sezamo sėklomis. Žinoma, sušių gaminimo ekspertai gali pasiūlyti daug ir įvairesnių receptų, todėl susidomėjusiems siūlau jų paieškoti internetinėje erdvėje. Na, o dabar pradedam.
Keletas sušio receptų
Reikės: 200 gramų sušiui gaminti skirtų ryžių, 250 ml vandens, dumblių lapų nori, valgomojo šaukšto druskos, valgomojo šaukšto cukraus, dviejų valgomųjų šaukštų ryžių acto, majonezo, sūdytos ar rūkytos lašišos, agurko, avokado.
Tai pagrindinės sudėtinės dalys. Jei ketinate eksperimentuoti drauge su manimi, Jums prireiks krabų lazdelių, sezamo sėklų.
Nors parduotuvių lentynose galima rasti daug ir įvairių rūšių ryžių, siūlau naudoti specialiai sušiams gaminti skirtus ryžius. Jie brangesni, tačiau tikrai nenuvils. Bevirdami ryžius savo pietų stalui, pastebėkite, kokios firmos paprasti ryžiai yra lipnūs, tačiau kartu ir neištižę – tokius galėsite panaudoti vietoj brangesnių specialiųjų. Taigi ryžius užpilkite vandeniu ir virkite pagal instrukciją, nurodytą ant pakuotės.
Kol ryžiai virs, pasigaminkite specialų ryžių užpilą. Valgomąjį šaukštą druskos ir valgomąjį šaukštą cukraus ištirpinkite dviejuose valgomuosiuose šaukštuose ryžių acto – jo reikia dairytis egzotiškų prekių lentynose.
Prieš baigiant virti ryžiams, vandens puode beveik neturėtų likti. Jei ryžiai beveik išvirė, o vandens puode dar yra, jį nupilkite. Ryžius nukelkite nuo ugnies ir palikite išbrinkti bei atvėsti. Atvėsę ryžiai turėtų būti šiek tiek sulipę, tačiau kartu ir sausi, todėl svarbiausias uždavinys verdant ryžius – nepervirti. Išvirtus ryžius užpilkite ryžių acto tirpalu, išmaišykite. Jis suteiks salstelėjusį skonį.
Kol ryžiai vėsta, ilgomis, siauromis juostelėmis supjaustykite lašišą (žalią lašišą patartina pašlakstyti citrinos sultimis), agurką, avokadą, krabų lazdeles.
Kai ryžiai atvėso, o produktai supjaustyti, galima formuoti sušį. Tam reikės bambukinio kilimėlio. Jis neprivalo būti specialus – tiks paprastas stalo serviravimui skirtas bambukinis kilimėlis. Ant bambukinio kilimėlio padėkite vieną nori dumblį. Formuojant sušius, patogioje vietoje reikia laikyti dubenėlį su vandeniu, nes į jį teks nuolat mirkyti pirštus. Ant nori dumblio uždėkite apie du valgomuosius šaukštus virtų ryžių. Ryžius paskleiskite sudrėkintais pirštais kuo plonesniu sluoksniu, išskyrus apie 2–3 centimetrus nuo vienos, ilgesniosios, dumblio kraštinės. Šią kraštinę patepkite trupučiu vandens, kad suminkštėtų – šio kraštelio pagalba sušis bus suklijuotas į ritinėlį.
Ryžius, paskleistus ant priešingos tuščiajai kraštinės, patepkite plonu majonezo sluoksniu – sušis bus ne toks sausas. Kita vertus, į tikrą sušį majonezas nededamas. Išdėliokite ingredientus. Maišykite ir derinkite juos, kaip tik jums patinka. Pradėdami ta kraštine, ant kurios išdėliotas įdaras, lėtai sukite sušio ritinėlį tuščios kraštinės link, ritinėlį vis paspausdami bambukiniu kilimėliu, kad susidarytų stačiakampis. Sušis turėtų išlaikyti stačiakampio formą, tačiau jei tai nepavyko, nesisielokite – kitą kartą pasiseks geriau.
Išbirusius ryžius peilio galu sugrūskite atgal į sušį. Ritinėlį apie dešimt minučių palaikykite šaldytuve, tuomet sudrėkinkite peilį, pirštų galais sušlapinkite ritinėlį ir jį perpjaukite pusiau, gautas puseles dar kartą pusiau ir t.t. Iš vieno nori dumblio turėtų išeiti šešetas sušių.
Į nedidelį indelį įpilkite sojos padažo. Valgykite pagaliukais arba rankomis. Jei mėgstate aštrius patiekalus, galite nusipirkti marinuotų imbierų, vasabi padažo, nors tiks ir paprasčiausi lietuviški krienai.
Sušio įdarui galima rinktis ikrus, tuną, snieginį krabą, krevetes, šparagines pupeles (jas reikėtų nuplikyti verdančiu vandeniu ir palaikyti jame apie penketą minučių) ir kitus ingredientus.
Skanaus!