Kiek mums kainuoja mūsų tarnai
Įkelta:
2014-05-20
Nuotrauka
Aprašymas
Vicemeras Silverijus Statkus įsitikinęs, kad tai, kam jis iš tikrųjų išleidžia biudžeto lėšas, tik jo asmeninis reikalas. Redakcijos nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Buvęs verslininkas Sigitas Baciuška sako, kad užsiprenumeruoti laikraščių iš savo asmeninių lėšų nebeišgali. Daivos Sitnikienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Palmyra Gylienė už tarybos nario veiklai skiriamus pinigus perka dovanėles savo vadovaujamai bendruomenei. Ramunės Ramanauskienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Iveta Skurvydienė protestuoja ir sako, kad kasdien tarybos nariui nuvažiuoti po 100 km, kad pabendrautų su rinkėjais, neįmanoma. Ramunės Ramanauskienės nuotrauka

Ramunė RAMANAUSKIENĖ

redaktore@taurageszinios.lt

Beveik milijonas litų – tokia suma iš savivaldybės biudžeto per kadenciją, ketverius metus, skiriama Tauragės rajono savivaldybės tarybos nariams jų veiklai vykdyti. Ar bent įsivaizduojate, kiek mūsų išrinktieji už šias lėšas galėjo surengti susitikimų su gyventojais? Tačiau vargu, ar kuris rajono gyventojas apie panašų susitikimą girdėjo, o juo labiau jame dalyvavo. Tauragės rajono savivaldybės administracija, beveik pusmetį „atsimušinėjusi“ raštais negalinti to padaryti, vis dėlto pateikė „Tauragės žinių“ redakcijai informaciją, ką už tarybos nariams skiriamas lėšas pirko politikai. Kai kurie skaičiai ir politikų atsakymai į žurnalistų klausimus tiesiog glumina ir jau nebegali suprasti – ar čia jie mums, ar mes jiems tarnaujam.

Teisinasi, kad buvo daug darbo

2013 metais vietos politikai savo veiklai išleido beveik 224 tūkstančius litų. Per ketverius kadencijos metus susidarytų arti milijono, jei ne visas milijonas litų, turint omenyje, kad penki politikai šių pinigų pernai atsisakė. Įprastai visuomenė tarybos nario veiklai skiriamas lėšas – apie 1000 litų per mėnesį vadina „kanceliarinėmis“ išlaidomis, tačiau kaip paaiškėjo iš redakcijai pateiktos ataskaitos, kanceliarinėms reikmėms politikai išleido vos 9600 Lt.

Duomenų, ką konkrečiai už vadinamąsias kanceliarines lėšas pirko mūsų išrinktieji, „Tauragės žinios“ savivaldybės administracijos prašė ne kartą. Tačiau tokia informacija nebuvo pateikta. Pagalbos redakcija kreipėsi į Seimo kontrolieriaus tarnybą, ši pradėjo tyrimą. Ir štai stebuklas – antradienį „Tauragės žinias“ pasiekė savivaldybės admininistracijos direktoriaus Algirdo Mosėjaus pasirašytas raštas, kuriuo teisinamasi, kodėl ši informacija nebuvo pateikta per įstatymo nustatytą laiką. A. Mosėjus teigia, kad metų pradžioje to padaryti buvo neįmanoma dėl intensyvaus savivaldybės Centralizuotos buhalterijos skyriaus darbo.

Dėl straipsnių, kuriuose „Tauragės žinios“ kamantinėjo politikus apie jų išleidžiamas biudžeto lėšas, grupė politikų kreipėsi į Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą. Jie įsitikinę, kad „Tauragės žinios“ sumenkino jų reputaciją. Tyrimas tebevyksta.

Pinigus leido degalams, mašinų remontui, prenumeratai

Kaip matyti iš redakcijai pateiktos 2013 metų tarybos narių veiklai panaudotų lėšų ataskaitos, penki politikai – Iveta Skurvydienė, Sigitas Mičiulis, Antanas Stankus, Darius Stankus ir Linas Stankus šių lėšų atsisakė. Kiti 20 jas leido kurui, mašinoms remontuoti, leidiniams prenumeruoti, kompiuterinei įrangai atnaujinti, nors savivaldybė kiekvienam tarybos nariui yra skyrusi po nešiojamąjį kompiuterį.

Taigi paskaičiuokim. Tegu bus abėcėlės tvarka.

Benediktas Antanavičius degalams per metus išleido 11636 Lt, autoserviso paslaugoms – 133 Lt, draudimui – 80 Lt (iš viso 11850 Lt).

Sigitas Baciuška 8758 Lt išleido degalams, 367 Lt autoserviso paslaugoms, 340 Lt ryšiams, 869 Lt draudimui, 771 Lt leidinių prenumeratai, 733 Lt kanceliarinėms prekėms (iš viso 11841 Lt).

Juozapas Bauža – 10524 Lt degalams, 1001 Lt ryšiams, 70 Lt draudimui, už 88 Lt pirko kanceliarinių prekių (iš viso 11683 Lt).

Arūnas Beišys visus tarybos nario veiklai skirtus pinigus skyrė kurui – 11850 Lt.

Vidas Bičkus 10802 Lt skyrė degalams, 1047 Lt ryšio paslaugoms (iš viso 11850 Lt).

Darius Bredelis 9561 Lt išleido kurui, 931 Lt autoserviso paslaugoms, 700 Lt ryšiams, už 343 Lt pirko kanceliarinių prekių (iš viso 11536 Lt).

Palmyra Gylienė už 5138 Lt pirko kuro, 37 Lt išleido autoserviso paslaugoms, 637 Lt leidinių prenumeratai, 6036 Lt kanceliarinėms prekėms (iš viso 11849 Lt).

Vaidotas Globys už 9107 Lt pirko degalų, 519 Lt išleido autoserviso paslaugoms, 1415 Lt ryšiams, už 279 Lt pirko kompiuterinės įrangos, už 28 Lt kanceliarinių prekių (iš viso 11350 Lt).

Arūnas Jancevičius visas lėšas – 11805 Lt skyrė kurui pirkti.

Birutė Jokšienė už 7782 Lt pirko degalų, 1380 Lt išleido autoserviso paslaugoms, 1614 Lt – ryšiui, kanceliarinių priemonių įsigijo už 618 Lt (iš viso 11394 Lt).

Rasa Kancevyčienė 11202 Lt skyrė degalams pirkti, 104 Lt ryšio paslaugoms, 80 Lt draudimui (iš viso 11386 Lt).

Orestas Kliunka už 10430 Lt pirko kuro, 452 Lt išleido autoserviso paslaugoms (iš viso 10882 Lt).

Stasys Lapė 3097 Lt išleido kurui įsigyti, 2160 Lt autoserviso paslaugoms, 620 Lt ryšiui, už 81 Lt pirko kanceliarinių priemonių (iš viso 5960 Lt).

Nerijus Lukošius už 9363 Lt pirko degalų, 1917 Lt išleido autoserviso paslaugoms, 568 Lt – ryšio priemonėms (iš viso 11850 Lt).

Gediminas Maškauskas 4005 Lt skyrė degalams, 1064 Lt autoserviso paslaugoms, 1034 Lt ryšio priemonėms, už 638 Lt užsiprenumeravo leidinių, už 3932 Lt įsigijo kompiuterinės įrangos, 194 Lt išleido kanceliarinėms priemonėms (iš viso 10869 Lt).

Raimondas Matemaitis – 6632 Lt degalai, 1162 Lt autoserviso paslaugos, 1287 Lt ryšio paslaugos (iš viso 9083 Lt).

Pranas Petrošius visus 11850 Lt išleido kurui pirkti.

Robertas Piečia 11641 Lt išleido degalams, 146 Lt autoserviso paslaugoms, 14 Lt ryšio priemonėms (iš viso 11802 Lt).

Regina Rimkienė 7375 Lt skyrė kurui pirkti, 674 Lt autoserviso paslaugoms, 1728 Lt ryšiui, 1502 Lt kanceliarinėms prekėms (iš viso 11280 Lt).

Silverijus Statkus visus 11850 Lt išleido kurui įsigyti.

Per dieną turi nuvažiuoti 100 km

Kur po oficialių darbų tiesioginėse savo darbovietėse važinėja vietos politikai? Pagal taisykles „valdiškus“ degalus jie turėtų naudoti tik su tarybos nario veikla susijusioms kelionėms. Skambinti taip pat turėtų tik tarybos nario tikslais.

Aritmetika nesudėtinga. Imkime vidutiniškai kurą „ryjantį“ automobilį – 8 litrai 100-ui km. Pirkime brangiausią kurą – 1 l apie 4,45 Lt. Vadinasi, už 1000 Lt galima nuvažiuoti apie 2800 km. Tai yra maždaug 100 km per dieną. Per metus susidarys apie 33 tūkstančius km. Už valdiškas lėšas galima keliskart ir visą Europą apsukti, kur ten Tauragės rajonas. Beje, ne kelionėms į darbą ar namo pas sutuoktinį ar sutuoktinę šios lėšos skiriamos, o atkreipkite dėmesį – tarybos nario veiklai, tai yra susitikimams su rinkėjais. Žinoma, pasiteisinimų galima rasti ir šiuo atveju – žmona, vyras ar sugyventinis – taip pat rinkėjai. Be to, kai kuriems politikams tarnybinius automobilius ir tarnybinį kurą skiria jų tiesioginės darbovietės – merui Pranui Petrošiui, vicemerui Silverijui Statkui, miškų urėdui Robertui Piečiai. Reikia manyti, darbo reikalais jie nevažinėja už asmenines lėšas. Vadinasi, šie išrinktieji pas rinkėjus turi važinėti jau gerokai po darbo valandų. Ar iš tiesų taip yra? O jei yra taip, kaip politikai sutelpa į 24 valandų parą?

Buvęs verslininkas vos suduria galą su galu?

Beveik 800 Lt įvairiems leidiniams prenumeruoti valdiškų lėšų pernai išleidęs S. Baciuška vardijo, kad skaito „Tauragės žinias“, „Lietuvos žinias“ ir „Laisvą laikraštį“. Paklaustas, kodėl laikraščių ir kitų leidinių negali užsiprenumeruoti už asmenines lėšas, ar tai jam būtų per brangu, politikas patikino, kad yra pensininkas, verslo nebeturi, o jo mėnesio pajamos – 1000 Lt.

– Jūs geriau paskaičiuokite tų tarybos narių, kurie atsisakė šių išmokų, pajamas. Jiems bepigu šaukti, jie turtingi. Aš, kai kažkada su kitais devyniais verslininkais valdžiau turgų, buvo geriau, – sakė tarybos narys.

Pasiteiravus, kur kaip tarybos narys kasdien važinėja už valdišką kurą, S. Baciuška atsakė – visur, o kai pila į asmeninę mašiną degalus, esą neskaičiuoja, jie valdiški ar asmeniniai, mat ne visada įmanoma tai atskirti.

Dovanas bendruomenei perka ne iš savo kišenės

Leidinių prenumeratai nemažą sumą – arti 700 Lt skyrė ir tarybos narė Palmyra Gylienė. Daugiausiai ši politikė išleido kanceliarinėms prekėms – per 6000 Lt. Ji neslepia, kad už kanceliarinėms prekėms skirtus pinigus pirko dovanėlių ir kitokių priemonių Jovarų bendruomenei, kadangi yra jos pirmininkė. P. Gylienė įsitikinusi, kad tarybos nario veiklai skirtos lėšos yra savotiškas atlyginimas politikui už darbą. Už lėšas, skirtas tarybos nario veiklai, P. Gylienė teigia prenumeruojanti „Lietuvos rytą“ ir Tauragės rajono laikraščius.

– Kaip gi tiksliai pamatuoti, kur konkrečiai tarybos narys važiavo, kelionės lapai juk nepildomi, tikslios ataskaitos jums neduos nė vienas tarybos narys. Tarybos narys dirba didžiulį papildomą darbą ir jam turi būti už tai atlyginta, – kalbėjo politikė.

Ji papasakojo, kaip kartą degalinėje pildamasi valdišką kurą užsimanė gerti ir už tuos pačius pinigus įsigijo butelį gaiviojo gėrimo.

– Ir ką man reikėjo daryti? Kaip atskirti tuos pirkinius? Juk vos du ar trys litai, – nieko blogo, jei keletą litų iš tarybos nario veiklai skiriamų lėšų politikai panaudoja netiesioginėms savo pareigoms, nemato P. Gylienė.

Prisipažino: perka ką kita, o rodo, kad kurą

Vicemeras S. Statkus, žurnalistės paklaustas, kur konkrečiai už 1000 litų kaip tarybos narys važiuoja per mėnesį, atsakė neprivaląs to aiškinti žurnalistei.

– Aš ne tik degalus pirkau, daug ką pirkau, tačiau tik parodžiau, kad ant degalų išleidau. Juk kiekvieno čekiuko neieškosiu. Palikite nors ką nors man asmeniško kaip tarybos nariui. Neprivalau jums to sakyti, – atkirto S. Statkus ir numetė telefono ragelį.

Atsisakė, nes protestuoja

Viena iš atsisakiusiųjų vadinamųjų kanceliarinių išmokų politikė I. Skurvydienė sako, kad toks jos sprendimas – protestas prieš tvarką, kuri skatina piktnaudžiauti. Paklausta, ar realu, jog tarybos narys per dieną, kad įvykdytų savo pareigą rinkėjams, galėtų nuvažiuoti 100 km, patikino, kad tai neįmanoma.

– Ne, ką jūs. Juolab, jei žmogus turi darbą. Darbas įprastai baigiasi 17 valandą. Tai reikštų, kad tarybos narys dar iki 22 valandos kasdien turi važinėti po rajoną. Betgi neužtenka vien važiuoti. Pavyzdžiui, nuvažiuoji iki Norkaičių 6 kilometrus ir su rinkėjais turi bendrauti. Tarybos nario darbas tai juk ne važinėjimas, o bendravimas su žmonėmis, – sakė politikė.

Ji įsitikinusi, kad tarybos nariui už jo darbą turėtų būti atlyginta. Tačiau proto „ribose“ – gal 200 Lt per mėnesį. Už šią sumą politikas galėtų ir neatsiskaityti.

– O dabar man labai sunku atskirti, kur čia mano, kur valdiškos lėšos, aš turiu vieną telefoną, mašinos nevairuoju, kur reikia, mane paveža vyras iš mūsų šeimos lėšų, – sakė politikė ir patarė žurnalistams atlikti apklausą, kiek paprasti dirbantys tauragiškiai per mėnesį išleidžia degalams, esą tuomet gautą rezultatą būtų galima palyginti su vietos politikų iš biudžeto išleidžiama suma kurui ir padaryti atitinkamas išvadas.

Nuotrauka
ba;las
Įkelta:
prieš 14 valandų
Po sekmadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjusio „Lietuvos balsas. Kartos“ finalo paaiškėjo, kad naujausiais projekto laimėtojais tapo vaikinų grupė „T3“ iš mokytojos Nomedos Kazlaukomandos. Apie tai, kam muzikantai išleis laimėjimą, dėkingumą bei abejonių nepalikusią pergalę Nomeda ir „T3“ kalbėjo iškart po finalo surengtoje spaudos konferencijoje.
Nuotrauka
balas
S. Lukoševičiaus nuotraukos
Įkelta:
2024-05-13
Sekmadienio vakarą Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjo žiūrimiausio šalyje LNK muzikinio projekto „Lietuvos balsas. Kartos“ didysis finalas. Jo nugalėtojais tapo ir LNK įsteigtus 15 tūkstančių eurų laimėjo mokytojos Nomedos Kazlaus komandos dalyviai vaikinų grupė „T3“. Už juos balsavo 39,1 proc. žiūrovų.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2024-05-09
Siekiant maksimaliai užkirsti kelią galimam seksualiniam smurtui prieš vaikus, bus įtvirtinta pareiga asmeniui, ketinančiam užsiimti veikla, susijusia su vaikais, turėti išduotą Neteisėto darbo su vaikais prevencijos kodą (QR kodą). Darbdaviai privalės tikrinti, ar darbuotojas turi QR kodą, o nustatytos institucijos – vykdyti darbdavių priežiūrą. Efektyvinamas specializuotos pagalbos teikimas vaikams, galimai nukentėjusiems nuo seksualinio smurto. Tai numatantiems Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtiems Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimams pritarė Vyriausybė. Juos dar turės priimti Seimas.
Nuotrauka
balsas
Asmeninio archyvo ir Lietuvos balsas. Kartos nuotraukos
Įkelta:
2024-05-09
Sulaukusi pasisekimo „Lietuvos balsas, Kartos“ kryžminių kovų atrankoje tauragiškių vaikinų komanda „T3“ pateko į finalą ir dėl laimėtojo titulo susikaus šį sekmadienį „Žalgirio arenoje“. „Tauragės žinios“, bendradarbiaudami su „Tauragės radiju“ pakalbino jų mokytoją, pasaulinio lygio lietuvių operos žvaigždę Nomedą Kazlaus. Apie savo mokinius vokalo profesorė atsiliepia labai gerai, pasak jos, vaikinuose – didžiulis potencialas.
Nuotrauka
SENJORAS
Įkelta:
2024-05-08
Šalpos pensijos negalią turintiems dirbantiesiems būtų skiriamos nepriklausomai nuo to, kada ir kokio lygio negalia nustatyta, taip pat šalpos senatvės pensijas galėtų gauti ir jau pensinio amžiaus sulaukę, bet vis dar dirbantys žmonės – tokiems siūlymams šiandien po pateikimo pritarė Seimas. Artimiausiu metu jie bus svarstomi Parlamento komitetuose.
Nuotrauka
adakavas
Adakavo socialinių paslaugų namų nuotraukos
Įkelta:
2024-05-08
Tauragėje veiklą pradėjo dar vienos naujos socialinės dirbtuvės, kurioje žmonės su negalia gamins įvairius rankdarbius, pakuos dovanas, taisys drabužius, taip pat teiks aplinkos tvarkymo ir kitas bendruomenei reikalingas paslaugas.  Čia, žmonės, turintys negalią, pajus, kad ir jie šioje visuomenėje – ne mažiau svarbūs ir reikalingi. O ambicijos nemažos: savo rankų darbo gaminius parduos elektroninėje parduotuvėje.
Nuotrauka
T3
Lietuvos Balso feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-05-07
Ryškiausio muzikinio projekto šalyje grandiozinis finalas naujame sezone užims didžiausią šalies areną, kur tūkstančiai tikrą muziką mylinčių balsų dainuos kartu su tais, kurie naujame projekto sezone savo talentu prasiskynė kelią į finalą!
Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
2024-05-03
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.