Kristijono Donelaičio metams: didžiojo kūrėjo rankraštis į Lietuvą atkeliavo ir tauragiškių dėka
Įkelta:
2014-04-08
Nuotrauka
Aprašymas
Laukstyčių pilis 1930 m.

Daiva KINIULIENĖ

Dar 1977 m. Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija (UNESCO) K. Donelaičio poemą „Metai“ įtraukė į pasaulinį literatūros šedevrų sąrašą. Seimas ir Lituanistikos tradicijų ir paveldo įprasminimo komisija 2014-uosius paskelbė vieno originaliausių Šviečiamojo amžiaus Europos rašytojo Kristijono Donelaičio metais. K. Donelaičio 300-ųjų gimimo metinių minėjimo programoje dalyvauja ir dalyvaus įvairių sričių kultūros ir meno atstovai.

Jau greit 70 metų, kai šis brangus lietuviams Kristijono Donelaičio rankraštis saugiai guli Lietuvoje, šiuo metu Lietuvos literatūros ir tautosakos institute. Kas buvo tie, kurie sugrąžino Lietuvai šį neįkainojamą paveldą? Visų pirma juos siejo Vilniaus universitetas ir praeitis – Tauragės mokytojų seminarija, kai 1927 metais joje dėstytojavo istorijos, psichologijos, logikos ir gimnastikos mokytojas Povilas Pakarklis (1902–1955) ir ją lankė mokinys Jonas Kruopas (1908–1975), kilęs iš Sakalinės kaimo, Gaurės valsčiaus, mokslus Tauragės mokytojų seminarijoje baigęs 1928 m. Tiesa, kai tai įvyko, jie jau buvo žinomi Lietuvos mokslininkai.

Po Antrojo pasaulinio karo, rūpindamasis Lietuvai svarbių rankraščių ir knygų likimu Rytprūsiuose, teisės ir istorijos profesorius P. Pakarklis parengė Lietuvos mokslų akademijos organizaciniam komitetui dokumentą „Lietuvių tautos kultūrinės vertybės Vokietijoje“. Jame išvardytos svarbiausios Rytprūsių įstaigos, kuriose prieš karą buvo saugomi Lietuvai svarbūs rankraščiai ir knygos. Tai Prūsijos valstybinis archyvas Karaliaučiuje, kuriame buvo laikomi Jurbarko XVI a., Tauragės ir Seirijų XVII–XVIII a., Suvalkijos, kuri po Lenkijos-Lietuvos trečiojo padalijimo atiteko Prūsijai, dokumentai, M. Mažvydo, J. Bretkūno, L. Rėzos XVIII a. rankraščiai. 1945 m. rugsėjo mėnesį Mokslų akademijos mokslininko Povilo Pakarklio iniciatyva Karaliaučiaus apylinkėse buvo surengta archeografinė ekspedicija, į kurią jis pasikvietė ir mūsų kraštietį Vilniaus universiteto dėstytoją, kalbininką Joną Kruopą. TSRS Mokslų akademijos delegacijoje, be šių dviejų lietuvių, dar buvo du asmenys iš Maskvos. TSRS liaudies gynybos komisariato Karaliaučiaus miesto valdybos komendanto majoro Pronino leidimas išduotas 1945 m. rugsėjo 7 d., vėliau pratęstas iki 1945 m. sausio 15 d. Ekspedicijos tikslas – surasti Karaliaučiaus valstybiniame archyve saugotus Lietuvos istorijos ir lituanistikos dokumentus. Traukdamiesi nuo rusų kariuomenės, vokiečiai slėpė savo archyvus objektuose, esančiuose pakeliui iš Karaliaučiaus į Piliavą (Pillau, dabar Baltijskoje). P. Pakarklis nujautė, kur reikėtų ieškoti ir ekspedicijos dalyviai atvyko automobiliu į Laukstyčių (Lochstadt) pilį, dabar ta vietovė vadinama Pavlovo. Prie Aistmarių gražioje vietoje įsikūrusi XIII a. statyta Prūsų pilis buvo XIX a. restauruota, ten dirbo gintaro meistrai, veikė muziejus ir ji buvo vertinama kaip senovinio paveldo statinys. Antrojo pasaulinio karo metais ši pilis buvo gerokai apgriauta. J. Paleckis savo knygoje „Dviejuose pasauliuose“ įdėjo tokį P. Pakarklio prisiminimą: „Požemių labirintuose užėjau nišą, užverstą knygų, o ant jų – jau aptrūnijęs Hitlerio kareivio lavonas. – pasakojo P. Pakarklis apie šį svarbų įvykį. – Tįso jis rankas išskėtęs. Prieinu arčiau, – matau – viena lavono ranka guli ant kažkokio rankraščio. Pasilenkiu ir savo akimis netikiu. Juk tai Donelaičio rankraštis, kurio aš net nesvajojau surasti...“

Ataskaitoje apie 1945–1947 m. mokslines išvykas Lietuvos istorijos šaltiniams ieškoti Klaipėdos, Šilutės, Pagėgių ir Kaliningrado apskrityse, saugojamoje mokslų akademijos T. Vrublevskio bibliotekoje P. Pakarklis pasakoja, kad jie į Laukstyčių pilį įėjo per sovietinių karių patrankos sviedinio padarytą skylę. Tamsiuose kambariuose gulėję vokiečių karių lavonai, apsikaišę granatomis, „apie 20 nukirstų galvų“. Ekspedicijos dalyviai pasišviesdami degtukais apžiūrinėjo visus pilies kampelius. Radę duobę, pilną rankraščių, kuri vokiečių buvusi užmūryta, bet išrausta sovietų patrankos sviedinio. „Užsidegęs degtuką, pastebėjau (...) rankraščių ryšulėlį. Šliauždamas tą ryšulį pritraukiau į šviesesnę vietą ir ėmiau žiūrinėti...“ Tuomet Laukstyčių pilyje P. Pakarklio vadovaujama ekspedicija rado šalia Martyno Liudviko Gedimino Rėzos rankraščių ir K. Donelaičio rankraščius „Pavasario linksmybės“, „Vasaros darbai“. Be kitų senovinių dokumentų lietuvių kalba, rasti du K. Donelaičio laiškai, rašyti perpus jaunesniam Valtarkiemio kunigui Johanui Gotfriedui Jordanui 1777 m. birželio 10 d. lietuvių kalba ir tų pačių metų rugpjūčio 16 d. kitas – vokiečių kalba. Kaip žinia, jis buvo pirmasis K. Donelaičio „Metų“ paveldėtojas, rankraštį gavęs iš K. Donelaičio našlės Anos Reginos (1715–1795).

Dar per keturias profesoriaus P. Pakarklio vadovaujamas ekspedicijas iki 1947 m. į Vilnių parvežta penkios tonos įvairių vertingų leidinių: M. L. Rėzos dainos, M. Pretorijaus „Prūsijos įdomybių“ rankraštis, J. Bretkūno „Postilė“ ir kt.

Tauragės B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje saugomas P. Pakarklio sudarytas, po jo mirties redaguotas akademiko Konstantino Jablonskio didžiulis leidinys „Prūsijos valdžios gromatos, pagraudenimai ir apsakymai lietuviams valstiečiams“ (1960), kurį bibliotekai dovanojo iš savo asmeninės bibliotekos Tauragės garbės pilietė kraštotyrininkė Alma Mizgirienė. Čia pateikti Prūsijos karaliaus Frydricho Vilhelmo I, kaip jis lietuviškai vadinosi Pričkaus Viliaus, įsakymai, potvarkiai, Prūsijos vyriausybės XVII–XIX a. įsakai, išversti į lietuvių kalbą.

Mūsų kraštietis leksikografas Jonas Kruopas buvo įsitikinęs, kad „kelis įsakus yra išvertęs K. Donelaitis. Donelaitiškai skamba dokumentas Nr. 46 (p. 245–276). Tai gromata (ir pamokinimas) būrams apie ganyklas, pievas, gerą pašarą, gyvulių ganymą, ganyklų, tvorų tvėrimą. K. Donelaičio verstas „Trumpas parodas“ (Nr. 47, p. 277–291). „Parode“ (patarime) kalbama apie rauples (raupus) ir kaip kovoti su jomis. Patarimai išdėstyti gražia, vaizdinga ir palyginti gryna kalba, panašia į K. Donelaičio „Metų“ kalbą“. Šiame leidinyje yra Nr. 10 (p. 84–86) „Karališka Gromata, jog ne wiens nig pirmos dienos paukšlėkio meneses to meto rokujant, toliaus Wyžias ant sawo koju drystu turrėti“. 1724 m. rugpjūčio 1 d. Prūsijos karaliaus Frydricho Vilhelmo I įsakas draudė avėti vyžas, o privaloma nešioti tik Prūsijoje pagamintas kurpes, neklausantys būsią nuplakti rykštėmis „ant subinės plaktas buti“.

Kaip savotiškas protestas, lietuvių tradicijų puoselėjimas, raginimas neatsisakyti lietuviško iš liepų karnų pinto apavo iškyla K. Donelaičio kūrinys „Metai“, net ir veiksmas vyksta Vyžlaukio valsčiuje. Donelaitis savo poemoje „Metai“ rašė tai, ką matė savo aplinkoje. Gimė Lazdynėliuose, Gumbinės parapijoje, darbščioje laisvo ūkininko šeimoje, kurioje augo keturi sūnūs ir trys dukros. Nors anksti miręs, K. Donelaičio tėvas perdavė savo sūnums polinkį į mechanikos darbus (auksakalystė, kalvystė, muzikos instrumentai). K. Donelaitis būdamas aštuoniolikos metų Karaliaučiuje lankė Knypavos (Kneiphof) katedros mokyklą, gyveno beturčių prieglaudoje, vėliau 1736–1740 m. studijavo Karaliaučiaus universitete teologiją ir kalbas, lankė Lietuvių kalbos seminarą. Visą tą laiką gyveno vargingai, bet tvirtai žinojo, kad taps kunigu, juk nešiojo pirmojo Prūsijos vyskupo Kristijono vardą. Trumpai mokytojavęs Stalupėnuose, čia radęs sau žmoną Anną Reginą Ohlefant, net 37-eriems metams tapo Tolminkiemio parapijos klebonu. Parapija buvo mišri, tad pamaldas laikė lietuvių ir vokiečių kalbomis. Klebonas puikiai pažinojo Tolminkiemio parapijos, kuriai priklausė 36 kaimai, žmones, jų būdo bruožus. K.Donelaitis buvo gerai žinomas ir gerbiamas savo amžininkų. Nepaisant to, K. Donelaičio poema nebuvo išspausdinta jam gyvam esant, to meto standartais tai buvo per daug drąsus kūrinys. 104-ųjų K. Donelaičio gimimo metinių proga epas „Metai“ pirmą kartą buvo išspausdintas 1818 m. Karaliaučiaus universiteto profesoriaus L. M. Rėzos. Jo dėka kūrinys suskirstytas į keturias dalis ir gavo pavadinimą „Metai“. Įnoringos istorijos tėkmėje „Metų“ rankraštis keliavo per rankas: K. Donelaičio našlė juos perdavė kunigui J. Jordanui, du poeto rankraščiai „Rudenio gėrybės“ ir „Žiemos rūpesčiai“ žuvo per 1812 metų karą, bet liko Gerviškėnų kunigo Johano Friedricho Hohlfeldto nuorašas. Vėliau po L. M. Rėzos mirties 1840 m. vėl 104 metus gulėjo Karaliaučiaus slaptajame archyve, kol 1945 m. netoli Karaliaučiaus Laukstyčių pilyje šiuos rankraščius pavyko atrasti Lietuvos mokslininkams P. Pakarkliui ir J. Kruopui.

P.Pakarklis buvo gerai susipažinęs su Karaliaučiaus archyve saugomais dokumentais. Jis, baigęs studijas Lietuvos universiteto Teologijos-filosofijos fakultete, 1927 m. pradėjo dirbti Tauragės mokytojų seminarijoje, rinko medžiagą skalvių genties klausimais, parašė 1934 m. vasario 28 d. „Lietuvos aide“ straipsnį „Dėl Tauragės apskrities gyventojų tautybės žiloje senovėje „Ne kuršiai, bet žemaičiai“. 1927 m. vasarą praleido Karaliaučiaus universitete ir rinko medžiagą apie lietuvybę Rytprūsių krašte. Vėliau visa tai sugulė į monografiją „Popiežiai – lietuvių tautos priešai“ (1948). Tauragės B. Baltrušaitytės viešoji biblioteka saugo vieną pirmųjų P. Pakarklio knygų „Mažoji Lietuva vokiečių mokslo šviesoje“ (1935), kurią pavyko gauti šių eilučių autorei tik 2010 m. iš LNB M. Mažvydo mainų-rezervinio fondo. Dar 1944 m. profesorius P. Pakarklis tapo Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Baudžiamosios teisės ir baudžiamojo proceso katedros vedėju.

Kodėl iš visų mokslininkų P. Pakarklis į pirmąją ekspediciją po Rytprūsių kraštą pasirinko būtent J. Kruopą? Tuo metu Jonas Kruopas Vilniaus universitete dėstė lietuvių kalbos istoriją. Faktiškai nuo 1945 m. organizavo Lietuvių kalbos katedros darbus, nors oficialiai šios katedros vedėju buvo 1950–1951. Jis jau buvo žinomas kaip senųjų raštų tyrinėtojas, ypač studija apie Martyno Mažvydo kalbos slavizmus. 1952 m J. Kruopas apgynė kandidatinę disertaciją „1598 m. Merkelio Petkevičiaus katekizmo leksika“. Svariai prisidėjo prie svarbių lietuvių raštijos paminklų skelbimo: „Pirmoji lietuviška knyga“ (1947), „Pirmoji lietuvių kalbos gramatika. 1653 metai“ (1957) ir kt. Jo didžiausias nuopelnas lietuvių kalbotyrai – „Dabartinės lietuvių kalbos žodynas“.

Sovietiniai kariai 1945 m. susprogdino Laukstyčių pilį, menančią senuosius prūsų laikus, ieškodami dingusio gintaro kambario. Jau mirę ir šie du mokslininkai, parvežę į Lietuvą tokį svarbų rankraštį.

Nuotrauka
ba;las
Įkelta:
prieš 16 valandų
Po sekmadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjusio „Lietuvos balsas. Kartos“ finalo paaiškėjo, kad naujausiais projekto laimėtojais tapo vaikinų grupė „T3“ iš mokytojos Nomedos Kazlaukomandos. Apie tai, kam muzikantai išleis laimėjimą, dėkingumą bei abejonių nepalikusią pergalę Nomeda ir „T3“ kalbėjo iškart po finalo surengtoje spaudos konferencijoje.
Nuotrauka
balas
S. Lukoševičiaus nuotraukos
Įkelta:
2024-05-13
Sekmadienio vakarą Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjo žiūrimiausio šalyje LNK muzikinio projekto „Lietuvos balsas. Kartos“ didysis finalas. Jo nugalėtojais tapo ir LNK įsteigtus 15 tūkstančių eurų laimėjo mokytojos Nomedos Kazlaus komandos dalyviai vaikinų grupė „T3“. Už juos balsavo 39,1 proc. žiūrovų.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2024-05-09
Siekiant maksimaliai užkirsti kelią galimam seksualiniam smurtui prieš vaikus, bus įtvirtinta pareiga asmeniui, ketinančiam užsiimti veikla, susijusia su vaikais, turėti išduotą Neteisėto darbo su vaikais prevencijos kodą (QR kodą). Darbdaviai privalės tikrinti, ar darbuotojas turi QR kodą, o nustatytos institucijos – vykdyti darbdavių priežiūrą. Efektyvinamas specializuotos pagalbos teikimas vaikams, galimai nukentėjusiems nuo seksualinio smurto. Tai numatantiems Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtiems Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimams pritarė Vyriausybė. Juos dar turės priimti Seimas.
Nuotrauka
balsas
Asmeninio archyvo ir Lietuvos balsas. Kartos nuotraukos
Įkelta:
2024-05-09
Sulaukusi pasisekimo „Lietuvos balsas, Kartos“ kryžminių kovų atrankoje tauragiškių vaikinų komanda „T3“ pateko į finalą ir dėl laimėtojo titulo susikaus šį sekmadienį „Žalgirio arenoje“. „Tauragės žinios“, bendradarbiaudami su „Tauragės radiju“ pakalbino jų mokytoją, pasaulinio lygio lietuvių operos žvaigždę Nomedą Kazlaus. Apie savo mokinius vokalo profesorė atsiliepia labai gerai, pasak jos, vaikinuose – didžiulis potencialas.
Nuotrauka
SENJORAS
Įkelta:
2024-05-08
Šalpos pensijos negalią turintiems dirbantiesiems būtų skiriamos nepriklausomai nuo to, kada ir kokio lygio negalia nustatyta, taip pat šalpos senatvės pensijas galėtų gauti ir jau pensinio amžiaus sulaukę, bet vis dar dirbantys žmonės – tokiems siūlymams šiandien po pateikimo pritarė Seimas. Artimiausiu metu jie bus svarstomi Parlamento komitetuose.
Nuotrauka
adakavas
Adakavo socialinių paslaugų namų nuotraukos
Įkelta:
2024-05-08
Tauragėje veiklą pradėjo dar vienos naujos socialinės dirbtuvės, kurioje žmonės su negalia gamins įvairius rankdarbius, pakuos dovanas, taisys drabužius, taip pat teiks aplinkos tvarkymo ir kitas bendruomenei reikalingas paslaugas.  Čia, žmonės, turintys negalią, pajus, kad ir jie šioje visuomenėje – ne mažiau svarbūs ir reikalingi. O ambicijos nemažos: savo rankų darbo gaminius parduos elektroninėje parduotuvėje.
Nuotrauka
T3
Lietuvos Balso feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-05-07
Ryškiausio muzikinio projekto šalyje grandiozinis finalas naujame sezone užims didžiausią šalies areną, kur tūkstančiai tikrą muziką mylinčių balsų dainuos kartu su tais, kurie naujame projekto sezone savo talentu prasiskynė kelią į finalą!
Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
2024-05-03
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.