Kas valdo Skaudvilę?
Įkelta:
2010-06-04
Nuotrauka
Aprašymas
Skaudviliškiai kalba, kad be Arūno Beišio žinios Skaudvilėje nei sniegas ištirpsta, nei žibutės pražysta. Daivos Sitnikienės nuotrauka

Kad nedideliame Tauragės rajono Skaudvilės miestelyje jau ne vienerius metus tarpsta neoficiali dvivaldystė, kad miestelio gyventojai susiskaldę ir susipriešinę, „Tauragės žinioms“ papasakojo patys skaudviliškiai. Kas tas šešėlinis vos 2000 gyventojų skaičiuojančio miestelio vadovas, ilgai spėlioti nereikia. Apie savo kaimyną – Tauragės mero patarėją Arūną Beišį Skaudvilės gyventojai prabyla kaip apie autoritarinio valdymo šalininką, kontroliuojantį ne tik visas šio miestelio biudžetines įstaigas, bet ir iš posto stumiantį ilgametį seniūną Virginijų Būdvytį. Ilgai tylėję, apie savo nuogąstavimus skaudviliškiai šiandien prakalbo atvirai, už anonimiškumo nebesislėpdami.

Į partiją – varomi?

Vienintelis, rengiant šį straipsnį spaudai, savo pavardę pasisakyti atsisakė mero patarėjo Arūno Beišio partietis, Socialdemokratų partijos narys, dirbantis savivaldybės išlaikomoje įstaigoje. Šių eilučių autorę jis patikino, kad gandai apie Skaudvilės dvivaldystę nėra iš piršto laužti. Esą nuversti Skaudvilės seniūną A. Beišys gviešiasi jau seniai, o stoti į pastarąją partiją skaudviliškiai šio žmogaus iniciatyva varomi varu, net autobusais vežami.

– Ir valytojos, ir nėščios moterys verčiamos tapti partijos narėmis, kitaip jos gali netekti darbo, – „Tauragės žinioms“ sakė aukštas pareigas einantis socialdemokratas.

Vyro nuomone, partijos skyriaus nariai supranta, kad tokiu būdu savivaldybę valdantys jų partiečiai siekia išsaugoti užimamus postus, tai yra ruošiasi artėjantiems rinkimams, tačiau garsiai apie tai prabilti nedrįsta.

Vadina „dideliu žmogumi“

– Be Beišio žinios Skaudvilėje ir žibutės nepražysta, – „Tauragės žinioms“ ironiškai kalbėjo prieš pusmetį įkurtos „Skaudvilės krašto“ bendruomenės pirmininkė Daiva Bakšienė.

Skaudvilėje gerai žinoma visuomenės veikėja tikino jaučianti stiprų spaudimą.

– Kai mes kūrėmės, gruodžio mėnesį, girdėjome kalbas, kad Arūnas Beišys įkalbinėja žmones nesijungti prie mūsų. Mūsų bendruomenė Skaudvilėje ilgai buvo Pelenės vietoje. Šiandien turime apie 30 narių, dar keturi nori įstoti į mūsų bendruomenę, tiksliau pereiti iš Arūno Beišio vadovaujamos bendruomenės į mūsų, – sakė D. Bakšienė.

Kaip alternatyva A. Beišio vadovaujamai bendruomenei įkurtos „Skaudvilės krašto“ bendruomenės vadovės teigimu, jos vadovaujamoje bendruomenėje įsiklausoma į visas nuomones. Esą A. Beišio bendruomenės nariai žodžio laisvės neturi. Pasak D. Bakšienės, jai teko girdėti, kaip skaudviliškiai A. Beišį vadina „dideliu žmogumi“. „Didelis žmogus“ į nelegalų Skaudvilės sąvartyną leidęs atliekas iš gaisravietės vežti, esą jei šio žmogaus atsiklausei ir jo leidimą gavai, kelias tau laisvas.

Pasigenda demokratijos

Atvirai su „Tauragės žiniomis“ kalbėjo ir naujosios „Skaudvilės krašto“ bendruomenės valdybos narys, Skaudvilės pirmosios seniūnijos seniūnaitis Vidas Bičkus. Paklaustas, ką žino apie galimus A. Beišio planus tapti Skaudvilės seniūnu, V. Bičkus neslėpė, ką girdėjo.

– Tie gandai labai seni. Tik kiek anksčiau į seniūno postą ketinta sodinti kitą žmogų – savą jaunuolį. Be to, kai dar dirbau savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoju, buvo svarstytas klausimas dėl antros Skaudvilės seniūnijos įkūrimo. Tada skaičiuota, kad jos įsteigimas kainuotų 400 tūkstančių litų, – „Tauragės žinioms“ kalbėjo V. Bičkus.

V. Bičkaus nuomone, nors jau dvidešimtį metų gyvename laisvoje šalyje, tačiau demokratijos joje nėra.

– Ne tik pas mus, Tauragėje, jos nėra, demokratijos šiandien nėra visoje Lietuvoje, – įsitikinęs Liberalų ir centro sąjungai priklausantis V. Bičkus.

Politikas svarsto trauktis iš aktyvios politinės veiklos.

Nenori turėti reikalų

Vienuolika metų Skaudvilės nuovados viršininku dirbęs Rolandas Liutkus, paklaustas, ar girdėjo gandus apie galimus A. Beišio planus nuversti Skaudvilės seniūną, atsakė:

– Jis jau seniai to nori ir seniūnui kenkia. Jei Beišys taptų Skaudvilės seniūnu, aš turėčiau užsiregistruoti kitoj seniūnijoj, kad su juo jokių reikalų neturėčiau. Nenoriu apie Arūną kalbėti. Jis nemėgstamas nuo tų laikų, kai dar buvo kolūkio pirmininkas. Kaip manote, kodėl Skaudvilėje įsikūrė antra bendruomenė?

Įžvelgia autoritarinio valdymo požymių

Už savo miestelio ateitį sergantis prisipažino iš vietos verslo pasitraukęs skaudviliškis Rimantas Dalinkevičius. Šiandien, pasak jo, Skaudvilėje beliko vos 2000 gyventojų. Ne taip seniai miestelyje jų šurmuliavo mažiausiai tūkstančiu daugiau.

– Nerasi šeimos, iš kurios niekas nebūtų į užsienį emigravęs, – kalbėjo R. Dalinkevičius.

Liko, pasak skaudviliškio, keletas prekybininkų, pensininkai ir biudžetininkai. Šie esą bijo prarasti darbą, tyliai pasišnibžda ir tiek, garsiai apie skaudulius nekalba.

R. Dalinkevičius sako girdėjęs, kad A. Beišio vadovaujamai bendruomenei iš savivaldybės biudžeto buvo skirta ne viena dešimtis tūkstančių litų patalpoms remontuoti.

– Ar nuo to miestui geriau? O jei tuos pinigus pačiam miestui būtų skyrę? Įžvelgiu čia autoritarinio valdymo požymių. Dabar rajono valdžia socialdemokratų ir „tvarkiečių“ rankose, – sakė R. Dalinkevičius.

Kas bus, nežino

Trylika metų Skaudvilės seniūnijai vadovaujantis Virginijus Būdvytis, paklaustas, ar niekas jam nesiūlė palikti posto, atsakė negalįs komentuoti.

– Negaliu į kalbas reaguoti, nes turiu darbų. Įvairių gandų vaikšto. Niekas man kol kas kito darbo nesiūlė, tačiau kaip bus ateity, kas gali žinoti, – „Tauragės žinioms“ sakė V. Būdvytis.

Niekada nesako „Niekada“

Paklaustas, ar ketina tapti Skaudvilės seniūnu, A. Beišys „Tauragės žinioms“ atsakė:

– Niekada nesakyk niekada. Bet aš 2007 metais, kai vėl tapau Tarybos nariu, seniūnui Virginijui Būdvyčiui pažadėjau, kad į jo kėdę niekada nesėsiu. Aš žodžio visada laikausi.

Tačiau mero patarėjas pritaria naujų seniūnijų kūrimui.

– Buvo kalba, kad reikėtų seniūnijas smulkinti, kad jos būtų arčiau gyventojų. Tame tarpe būtų ir Skaudvilė. Tam aš pritariu visiškai, – sakė A. Beišys.

Mero patarėjas, apie kurio charakterį sklando įvairių pasakojimų, pripažįsta esąs bjauraus būdo, tačiau su tuo, kad būtent jis supriešino Skaudvilės žmones, nesutinka.

– Nemėgstu teisintis, tačiau suskaldęs Skaudvilės bendruomenę nesijaučiu, nors pritariu, kad ji susiskaldžiusi. Čia įžvelgiu politinius motyvus. Kai kurios partijos, numanydamos, kad artėjančiuose rinkimuose gali nekaip pasirodyti, sukūrė alternatyvią bendruomenę. Man labai keista, kad į šią istoriją labai aktyviai įsikišo ir bažnyčia, Skaudvilės klebonas, – A. Beišio teigimu, klebonas bažnyčioje Kalėdų ir Velykų progomis miestelio gyventojus sveikino tik „Skaudvilės krašto“ bendruomenės vardu.

Paklaustas, ar verčia skaudviliškius stoti į Socialdemokratų partiją, A. Beišys atsakė:

– Aš pirmą kartą girdžiu, kad būtų kas nors prievartaujama stoti į partiją. Mes žmones kviečiame taip, kaip ir kiekviena partija. Argi verčiamas į bažnyčią nueisi melstis?

Arūnas Beišys patikino 2011-aisiais į savivaldybės Tarybą kandidatuosiantis, tačiau mero posto nesieksiantis.

Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2024-05-09
Siekiant maksimaliai užkirsti kelią galimam seksualiniam smurtui prieš vaikus, bus įtvirtinta pareiga asmeniui, ketinančiam užsiimti veikla, susijusia su vaikais, turėti išduotą Neteisėto darbo su vaikais prevencijos kodą (QR kodą). Darbdaviai privalės tikrinti, ar darbuotojas turi QR kodą, o nustatytos institucijos – vykdyti darbdavių priežiūrą. Efektyvinamas specializuotos pagalbos teikimas vaikams, galimai nukentėjusiems nuo seksualinio smurto. Tai numatantiems Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtiems Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimams pritarė Vyriausybė. Juos dar turės priimti Seimas.
Nuotrauka
balsas
Asmeninio archyvo ir Lietuvos balsas. Kartos nuotraukos
Įkelta:
2024-05-09
Sulaukusi pasisekimo „Lietuvos balsas, Kartos“ kryžminių kovų atrankoje tauragiškių vaikinų komanda „T3“ pateko į finalą ir dėl laimėtojo titulo susikaus šį sekmadienį „Žalgirio arenoje“. „Tauragės žinios“, bendradarbiaudami su „Tauragės radiju“ pakalbino jų mokytoją, pasaulinio lygio lietuvių operos žvaigždę Nomedą Kazlaus. Apie savo mokinius vokalo profesorė atsiliepia labai gerai, pasak jos, vaikinuose – didžiulis potencialas.
Nuotrauka
SENJORAS
Įkelta:
2024-05-08
Šalpos pensijos negalią turintiems dirbantiesiems būtų skiriamos nepriklausomai nuo to, kada ir kokio lygio negalia nustatyta, taip pat šalpos senatvės pensijas galėtų gauti ir jau pensinio amžiaus sulaukę, bet vis dar dirbantys žmonės – tokiems siūlymams šiandien po pateikimo pritarė Seimas. Artimiausiu metu jie bus svarstomi Parlamento komitetuose.
Nuotrauka
adakavas
Adakavo socialinių paslaugų namų nuotraukos
Įkelta:
2024-05-08
Tauragėje veiklą pradėjo dar vienos naujos socialinės dirbtuvės, kurioje žmonės su negalia gamins įvairius rankdarbius, pakuos dovanas, taisys drabužius, taip pat teiks aplinkos tvarkymo ir kitas bendruomenei reikalingas paslaugas.  Čia, žmonės, turintys negalią, pajus, kad ir jie šioje visuomenėje – ne mažiau svarbūs ir reikalingi. O ambicijos nemažos: savo rankų darbo gaminius parduos elektroninėje parduotuvėje.
Nuotrauka
T3
Lietuvos Balso feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-05-07
Ryškiausio muzikinio projekto šalyje grandiozinis finalas naujame sezone užims didžiausią šalies areną, kur tūkstančiai tikrą muziką mylinčių balsų dainuos kartu su tais, kurie naujame projekto sezone savo talentu prasiskynė kelią į finalą!
Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
2024-05-03
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių