Vairuojantiems senjorams sveikatą teks tikrintis dažniau
Įkelta:
2023-01-30
Nuotrauka
Masina
Nuotraukos autorius:
Asociatyvi pexels.com nuotrauka

Senjorai sunerimo dėl naujos tvarkos, kad laiku nepasitikrinusiems sveikatos „Regitra“ automatiškai sustabdys vairuotojų pažymėjimų galiojimą. Vairuotojo pažymėjimas visada pratęsiamas dešimčiai metų, tačiau medicininė pažyma vyresniems žmonėms pratęsiama trumpesniam laikotarpiui. Tokia tvarka patinka ne visiems.

Pažymų teks eiti kasmet 

Seimas pritarė Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisoms, kurios įsigalios 2024 m. sausio 1-ąją. Visiems vairuotojams, norintiems gauti vairuotojo pažymėjimą, „Regitroje“ reikia pateikti galiojančią medicininę pažymą. Iki 55 metų žmonėms A, AM, B kategorijai vairuotojo pažymėjimui gauti medicininė pažyma galioja dešimt metų. Tačiau tie, kurių amžius siekia nuo 56 iki 69 metų, sveikatą turės tikrintis kas penkerius metus. O nuo 70 iki 79 metų amžiaus vairuotojams bus privalu sveikatą pasitikrinti kas dvejus metus. Pensininkai nuo 80 metų pažymos į medicinos įstaigas turės eiti kasmet. Vairuotojai profesionalai C ir D kategorijoms turi tikrintis sveikatą kas dvejus metus, o nuo 80 metų – kasmet. Jei tokios pažymos pagyvenęs žmogus neturės, jo vairuotojo pažymėjimo galiojimas bus iškart stabdomas. 

Poliklinikose – eilės 

Nors aiškinama, kad sustabdytų vairuotojo pažymėjimų galiojimas dėl to, kad nepateikta medicininė pažyma, bus atnaujintas automatiškai, kai tik tokias pažymas jie gaus, tai visiškai neguodžia pačių senjorų. 

– Vizito pas gydytoją reikia laukti ir pusę metų. Kas dėsis poliklinikose, kai senjorai kas dvejus metus bus priversti lakstyti medicininių pažymų? – nepatenkinta senjorė Vitalija, ne vieną dešimtmetį vairuojanti automobilį. 

Ji sutinka, kad sveikata rūpintis reikia, ir tikrai ne visiems galima vairuoti iki gilios senatvės. Tačiau, pasak jos, žmonės sensta nevienodai. Vieni dar šešiasdešimties nesulaukę jau ima dejuoti dėl prastėjančios sveikatos, atminties, kiti gi ir devyniasdešimties puikiai jaučiasi ir yra labai šviesaus proto. 

– Tikrai būna tokių, kuriems jau laikas vairuotojo pažymėjimą padėti į stalčių. Gal reakcija nebe ta, regėjimas prastas ar yra kitų ligų, – svarsto Vitalija. – Tačiau aš dar tikrai jaučiuosi puikiai ir galiu vairuoti, nors pavasarį man sukaks 80 metų.

Ji įsitikinusi – senstame visi, tačiau dabar žmonės nebe tokie kaip prieš pusę amžiaus – jie sensta kitaip.

„Ne senjorai laksto kaip be galvų“

„Tauragės žinių“ pakalbintas senjoras Jonas irgi automobilį vairuoja kone pusę amžiaus ir nėra turėjęs jokių eismo įvykių. Ir atsisakyti automobilio neketina. Jis piktinasi, kad senjorai kaltinami dėl nesaugaus vairavimo. Pasak jo, iš tiesų yra atvirkščiai – jaunimas laksto kaip be galvų.

– Žiūrėkit, kai keliai būna slidūs, kas dažniausiai į griovius nuvažiuoja? Tikrai ne senjorai. Jie vairuoja atsakingai ir turi patirties. O ji tik su amžiumi ateina. Pavyzdžiui, aš visada laikausi eismo taisyklių, važiuoju ne 100 km/val., o tik 70 km/val. greičiu. O jaunimas lekia 170 km/val. greičiu. Beje, girtuokliai – dar dažnesni avarijų kaltininkai, – teigia jis.

Politikų sprendimas vaikyti senjorus tikrintis sveikatos, tarsi jie keltų didžiausią grėsmę keliuose, stebina ir Galiną. Jai vairavimas teikia malonumą, nuvažiuoti į kitą miestą paklausyti koncerto ar bent pasivaikščioti – tikra pramoga. Be to, moteris tvirtina tikrai pati pajusianti, kada laikas to atsisakyti.

– Tačiau tai bus dar negreit, – įsitikinusi Galina, per Kalėdas šventusi 70-metį, – todėl nematau prasmės taip dažnai pas gydytojus lakstyti. Esu sveika.

Vairavimo atsisakė pati

O štai netrukus 84-ąjį gimtadienį minėsianti Janina prie automobilio vairo jau nebesėda – perleido jį dukrai. Pastaruoju metu Janina prie vairo sėsdavo rečiau, bet vis dar nuvažiuodavo iki parduotuvės, į gamtą ar aplankyti artimųjų kapų. Nors vairavo visą amžių ir tai daryti labai mėgo, praėjusių metų pabaigoje nusprendė – laikas vairavimo atsisakyti. Ne dėl to, kad dažniau reikės tikrintis sveikatą, o dėl sparčiai prastėjančio regėjimo.

– Labai gaila, kad nebegaliu vairuoti, – apgailestauja ji, – su mašina be vargo pasiekdavau bet kurią miesto vietą. Nueiti man sunkiau. Tačiau pati suprantu, kad nebematau...

Paklausta, ar pritaria, kad vairuotojams nuo 70 iki 79 metų bus privalu sveikatą tikrintis kas dvejus metus, o vyresniems – ir kasmet, antraip neteks teisės vairuoti, ji nedvejodama sako nepritarianti.

– Vadinasi, jeigu esi senas, tave nurašo. Tokie įstatymai žmogų žemina, nes jautiesi per senas, niekur netinkamas. Jeigu sugebi vairuoti, amžius – ne kliūtis, o jeigu jauti, kad sveikata nebeleidžia to daryti, tai juk ir nesėsi prie vairo, – svarsto Janina.

Bus įmanoma patikrinti pažymas 

Kaip „Delfi“ publikuotame straipsnyje teigė „Regitros“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Saulius Šuminas, pokyčių jau tikrai reikėjo. Šiuo metu, nors visiems vairuotojams reikia medicininės pažymos, niekas tiksliai nepatikrina, ar ji dar galioja. 

„Visiems vairuotojams reikia turėti galiojančią sveikatos pažymą, bet nėra jokios galimybės patikrinti, ar visi vairuotojai turi sveikatos pažymą. Prievolė yra, bet ar ją vykdo vairuotojai, tai visiškai neaišku. Tas pokytis leis įgyvendinti administravimą, kad tiems, kurie neturi galiojančios medicininės pažymos, būtų stabdomas vairuotojo pažymėjimas. Atnaujinus pažymą, automatiškai būtų atnaujintas vairuotojo pažymėjimas. Tarkim, turite sveikatos pažymą, kuriai liko galioti 2 metai, bet atėjote išsilaikyti dar motociklo teisių. Jas gaunate 10 metų, tada teoriškai jūs galite būti 8 metus be sveikatos patikrinimo“, – teigė jis. 

Pasak S. Šumino, į „Regitrą“ dėl to nereikės papildomai kreiptis, nes atnaujinus sveikatos pažymą vairuotojo pažymėjimas atsinaujins automatiškai. „Net ir jaunam žmogui dėl tam tikrų ligų sveikatos pažyma gali būti išduodama 5 metams. Kuo vyresnis žmogus, tuo dažnesnis sveikatos patikrinimas. Tokia tvarka galiojo visą laiką, tiesiog dabar bus galima patikrinti, ar pažyma galioja, ir sustabdyti vairuotojo pažymėjimą, kol patikros nėra“, – paaiškino S. Šuminas. 

Lietuvoje vairuotojo pažymėjimą turi beveik 200 tūkst. pensinio amžiaus žmonių.

Nuotrauka
ba;las
Įkelta:
prieš 15 valandų
Po sekmadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjusio „Lietuvos balsas. Kartos“ finalo paaiškėjo, kad naujausiais projekto laimėtojais tapo vaikinų grupė „T3“ iš mokytojos Nomedos Kazlaukomandos. Apie tai, kam muzikantai išleis laimėjimą, dėkingumą bei abejonių nepalikusią pergalę Nomeda ir „T3“ kalbėjo iškart po finalo surengtoje spaudos konferencijoje.
Nuotrauka
balas
S. Lukoševičiaus nuotraukos
Įkelta:
2024-05-13
Sekmadienio vakarą Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjo žiūrimiausio šalyje LNK muzikinio projekto „Lietuvos balsas. Kartos“ didysis finalas. Jo nugalėtojais tapo ir LNK įsteigtus 15 tūkstančių eurų laimėjo mokytojos Nomedos Kazlaus komandos dalyviai vaikinų grupė „T3“. Už juos balsavo 39,1 proc. žiūrovų.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2024-05-09
Siekiant maksimaliai užkirsti kelią galimam seksualiniam smurtui prieš vaikus, bus įtvirtinta pareiga asmeniui, ketinančiam užsiimti veikla, susijusia su vaikais, turėti išduotą Neteisėto darbo su vaikais prevencijos kodą (QR kodą). Darbdaviai privalės tikrinti, ar darbuotojas turi QR kodą, o nustatytos institucijos – vykdyti darbdavių priežiūrą. Efektyvinamas specializuotos pagalbos teikimas vaikams, galimai nukentėjusiems nuo seksualinio smurto. Tai numatantiems Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtiems Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimams pritarė Vyriausybė. Juos dar turės priimti Seimas.
Nuotrauka
balsas
Asmeninio archyvo ir Lietuvos balsas. Kartos nuotraukos
Įkelta:
2024-05-09
Sulaukusi pasisekimo „Lietuvos balsas, Kartos“ kryžminių kovų atrankoje tauragiškių vaikinų komanda „T3“ pateko į finalą ir dėl laimėtojo titulo susikaus šį sekmadienį „Žalgirio arenoje“. „Tauragės žinios“, bendradarbiaudami su „Tauragės radiju“ pakalbino jų mokytoją, pasaulinio lygio lietuvių operos žvaigždę Nomedą Kazlaus. Apie savo mokinius vokalo profesorė atsiliepia labai gerai, pasak jos, vaikinuose – didžiulis potencialas.
Nuotrauka
SENJORAS
Įkelta:
2024-05-08
Šalpos pensijos negalią turintiems dirbantiesiems būtų skiriamos nepriklausomai nuo to, kada ir kokio lygio negalia nustatyta, taip pat šalpos senatvės pensijas galėtų gauti ir jau pensinio amžiaus sulaukę, bet vis dar dirbantys žmonės – tokiems siūlymams šiandien po pateikimo pritarė Seimas. Artimiausiu metu jie bus svarstomi Parlamento komitetuose.
Nuotrauka
adakavas
Adakavo socialinių paslaugų namų nuotraukos
Įkelta:
2024-05-08
Tauragėje veiklą pradėjo dar vienos naujos socialinės dirbtuvės, kurioje žmonės su negalia gamins įvairius rankdarbius, pakuos dovanas, taisys drabužius, taip pat teiks aplinkos tvarkymo ir kitas bendruomenei reikalingas paslaugas.  Čia, žmonės, turintys negalią, pajus, kad ir jie šioje visuomenėje – ne mažiau svarbūs ir reikalingi. O ambicijos nemažos: savo rankų darbo gaminius parduos elektroninėje parduotuvėje.
Nuotrauka
T3
Lietuvos Balso feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-05-07
Ryškiausio muzikinio projekto šalyje grandiozinis finalas naujame sezone užims didžiausią šalies areną, kur tūkstančiai tikrą muziką mylinčių balsų dainuos kartu su tais, kurie naujame projekto sezone savo talentu prasiskynė kelią į finalą!
Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
2024-05-03
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.