Šiuolaikinė maisto ruošimo įranga: pagaminsite greičiau, valgysite sveikiau
Įkelta:
2021-08-03
Nuotrauka
a
Aprašymas

Straipsnio rengėjų iliustracija

,
Nuotrauka
a
Aprašymas

Straipsnio rengėjų iliustracija

,
Nuotrauka
a
Aprašymas

Straipsnio rengėjų iliustracija

,
Nuotrauka
a
Aprašymas

Straipsnio rengėjų iliustracija

Vasarą norisi ne tik rinktis lengvesnį, ne tokį kaloringą maistą, tačiau ir mažiau laiko praleisti prie puodų. Visa tai įmanoma turint vos kelis maisto ruošimo įrenginius.

„Senukų“ ekspertai dalijasi patarimais, kokia smulkioji virtuvės technika padės išspręsti visus vasariškus maisto ruošimo iššūkius.

Gruzdintuvės – sveikesnis būdas gaminti maistą

Ieškantiems sveikesnio ir greitesnio būdo gaminti maistą, ekspertai pataria pasidomėti gruzdintuvėmis. Jose maistas ruošiamas garuose, produktai tolygiai kepa jų nevartant, todėl ruošiamas maistas reikalauja mažiau dėmesio. Jose kai kuriuos maisto produktus, pavyzdžiui daržoves, bulves, mėsą galima ruošti visai be aliejaus, o jei norite traškaus ir lengvai apskrudusio efekto – tereikia panaudoti kelis jo lašus.

„Vasarą itin norisi mėgautis sveikais, skaniais, lengvai pagaminamais patiekalais. Sveikesnio gyvenimo būdo populiarėjimas skatina gyventojus domėtis inovatyviais maisto ruošimo sprendimais, tai rodo ir šiuo sezonu išaugęs gruzdintuvių populiarumas“, – kalba Elona Uckutė, „Kesko Senukai“ rinkodaros direktorė.

Specialistai rekomenduoja prietaisą rinktis pagal poreikius: mažesnėms šeimoms geriau tiks kompaktiškesni prietaisai, o jei maistą dažnai ruošiate didelei šeimai ar gausiai draugų kompanijai – tuomet verta rinktis didesnės talpos gruzdintuves. Trumpiau užtrukti virtuvėje padės ir lengva priežiūra: jos dalis galima plauti indaplovėje.

Ir sveikuoliškiems kokteiliams, ir padažams

Dar vienas ne tik vasaros sezono metu nepakeičiamas prietaisas – kokteilinė. Ji pasitarnaus tiek plakant mėgstamų vaisių ar daržovių glotnučius, tiek sugrūdant ledukus šaltai kavai ar gaiviesiems gėrimams, tiek maišant norimą padažą.

Renkantis kokteilinę, specialistai pataria atkreipti dėmesį į jos galią – kuo jos variklis galingesnis, tuo greičiau bus susmulkinti produktai. Jei norite ja smulkinti ledukus, tuomet reikėtų rinktis bent 1500 W galios prietaisą.

Dar vienas svarbus pasirinkimo kriterijus – indo talpa. Tad norintiems ruošti vitaminizuotus gėrimus tik sau, užteks 1 litro talpos indo, tačiau jei laukiančiųjų kokteilių rikiuojasi eilė, tuomet geriau rinktis didesnės talpos prietaisą.

Šio prietaiso priežiūra taip pat nesudėtinga – visas nuimamas dalis galima plauti indaplovėje.

Nuotrauka
a

Vienas įrankis ir deserto, ir sriubos ruošimui

Daugybę funkcijų galintis atlikti trintuvas taip pat praverčia gaminant vasariškus patiekalus greičiau ir paprasčiau. Skirtingi priedai pravers ruošiant tirštas daržovių sriubas, salsos ar gvakamolės padažą, plakant kiaušinius ar kremus, smulkinant įvairias daržoves bei riešutus salotoms, trinant košę.

Tačiau ieškantiems šio virtuvės pagalbininko, profesionalai žeria patarimų. Visų pirma jie akcentuoja trintuvo galią, universalumą, ilgaamžiškumą.

„Klientai nori kuo trumpiau užtrukti virtuvėje, todėl jie dažniausiai renkasi didesnės galios trintuvus, kurie lengviau ir greičiau susidoroja su virtuvės užduotimis. Tiek elektroninėje, tiek fizinėse parduotuvėse gyventojai ieško ilgaamžių, patikimų gamintojų prekių, turinčių nerūdijančio plieno peiliukus. Taip pat svarbūs jo priedai bei aksesuarai, leidžiantys su vienu įrankiu atlikti įvairesnių funkcijų“, – pristato E. Uckutė. 

Nuotrauka
a

Grilis namų virtuvėje

Grilio patiekalus galima kepti ne tik savo sode ar terasoje, tačiau ir namuose. Tam skirti elektriniai griliai, kuriuose paprasta paruošti vakarienę, o maistas yra sveikesnis, nes nenaudojama aliejaus.

Tačiau renkantis elektrinį grilį, verta atkreipti dėmesį į svarbias jo funkcijas: lengvas valymas, keičiamos kepimo lentelės, automatinis kepimo laiko nustatymas. Jei planuojate ruošti grilio patiekalus dažnai, specialistai siūlo rinktis prietaisą, turintį daugiau kepimo funkcijų. Tokiu būdu tame pačiame grilyje galėsite skrudinti ir mėsos patiekalus ar daržoves, taip pat gaminti sumuštinius, blynus ar vaflius.

Tvarus požiūris į maistą

Vasarą maistas greičiau praranda savo skonį, išvaizdą, kokybę. Todėl tam, kad maisto produktai ne taip greitai sugestų ir jų nereikėtų staiga išmesti, pravers vakuumatorius. Anot „Senukų“ ekspertų, vakuumo maišeliuose esantis maistas ilgiau išsaugo savo vertingiausias savybes: vitaminus, skonį, šviežumą.

Nuotrauka
a

Tačiau renkantis šį prietaisą, svarbu atsižvelgti į savo poreikius. Didesnius vakuumatorius su kamera specialistai siūlo rinktis tada, kai norima vakuumuoti marinatus, kitus skystus produktus. Išorinio tipo vakuumatorius yra pigesnis, tačiau ir kompaktiškesnis bei universalesnis variantas.

Galia ir slėgis taip pat itin svarbūs techniniai parametrai renkantis vakuumatorių. Dažnai manoma, kad kuo šis prietaisas galingesnis, tuo daugiau oro ištraukiama. Vis tik tiesa ta, kad tai priklauso ir nuo paties aparato sandarumo, todėl ne mažiau svarbus dar vienas vakuumatoriaus kriterijus – slėgis. Jis turėtų būti kuo mažesnis.

Nuotrauka
geles
Įkelta:
2024-02-25
Vešlios, žiedais apsipylusios gėlės balkone – malonumas ir savoms akims, ir viso namo puošmena. Vasario ir kovo mėnesiai jau yra metas imtis ne tik daržovių, prieskoninių žolelių sėjos, bet ir pasirūpinti, kad atšilus orams balkoną ar terasą papuoštų žydinčios gėlės. Kad daržininkai ir gėlininkai jau bruzda, rodo ir vasarį staigiai pradėję kilti įvairių sėklų pardavimai, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Nuotrauka
eurovizija
Įkelta:
2024-02-17
Artėjant Lietuvos nacionalinės „Eurovizijos" atrankos finalui, pretendentus atstovauti mūsų šaliai atidžiai seka ne tik gerbėjai Lietuvoje, bet ir apie didįjį dainų konkursą rašantys užsienio žurnalistai. Konkurso naujienų ir apžvalgų portalo Eurodiena.lt komanda tradiciškai susisiekė su aštuoniais skirtingų šalių portalų atstovais ir paprašė įvertinti šių metų Lietuvos finalininkų dainas. Dauguma jų sutarė, kad labiausiai pagauli buvo ir didžiausius šansus išplėšti gerą rezultatą turi viena šeštadienį skambėsianti daina.
Nuotrauka
atostogos
Įkelta:
2024-02-06
Šeimą suartina bendros kelionės, kai atitrūkstama nuo kasdienės rutinos ir rūpesčių. Atostogų metu galima kokybiškai praleisti laiką visiems kartu, pasimėgauti vienas kito draugija, kurti neužmirštamus prisiminimus. Kelionių organizatorių ir psichologų teigimu, tokios išvykos – nepamainoma investicija į gerus tarpusavio santykius.
Nuotrauka
TELEFONAS
Įkelta:
2024-02-05
Prastą ryšio kokybę gali lemti visai ne ryšio tinklas, bet ir netinkamai nustatyti išmaniojo telefono parametrai ar įrenginio amžius. Daugelis žmonių net neįtaria, kad išmaniuosiuose telefonuose rankiniu būdu įjungus 4G arba 5G ryšį, ženkliai pagerės ryšio kokybė. Ekspertas ramina, jog gerą ryšio gavimą galima pasiekti vos keliais paprastais žingsniais, atsižvelgiant į turimo įrenginio parametrus.
Nuotrauka
zagareliai
Įkelta:
2024-02-05
Užgavėnės – paskutinė vadinamojo žiemos mėsėdžio (mėsiedo, laiko nuo Kalėdų) diena. Nuo seno tikėta, kad per Užgavėnes riebiai ir sočiai prisivalgęs būsi stiprus visus metus. Tradiciškai tuo metu buvo gaminami kuo riebesni patiekalai – tiek saldumynai, tiek riebūs mėsos patiekalai. Lietuvoje ypač populiarūs buvo blynai (dažniausiai miltiniai), Žemaitijoje – šiupinys, rūgštūs mieliniai blynai. Kaimyninėje Lenkijoje buvo smaguriaujama vadinamomis pončkomis, pampuškomis ir kropeliais. Dar vienas puikus Užgavėnių gardėsis – žagarėliai. 
Nuotrauka
adventur
Įkelta:
2024-01-29
Tarptautinės turizmo parodos „Adventur 2024“ atidarymo ceremonijos metu Vilniuje paskelbti „Turizmo sėkmingiausieji 2023“. „Turizmo oskarais“ vadinami apdovanojimai įteikti dešimčiai ryškiausių turizmo projektų, ambasadorių, inovacijų, vietovių, paslaugų teikėjų. VšĮ „Keliauk Lietuvoje“, nacionalinė turizmo skatinimo agentūra, taip pagerbė turizmo bendruomenę už nuveiktus darbus ir pasiektus proveržius.
Nuotrauka
spektaklis
Įkelta:
2024-01-18
Naujas edukacinis spektaklis vaikams „Didžioji teleportacija: gaudynės Marse“ jau 2024-iųjų sausio mėnesį pakvies mažuosius žiūrovus geriau pažinti mus supančią visatą ir dangaus kūnus. Šou vaikams atvyksta į Tauragės kultūros centrą jau kitą savaitę – Sausio 27 dieną.
Nuotrauka
kuras
Įkelta:
2023-12-21
Taupus vairavimas naudingas ne tik jūsų piniginei, bet ir aplinkai. Šiais laikais, kai degalų kainos auga ir didėja aplinkosauginis sąmoningumas, verta išmokti vairuoti efektyviau. Šiame straipsnyje nagrinėjama, kaip pradedantieji vairuotojai gali perimti ekonomiško vairavimo įpročius, ir aptariamos teigiamos tokios praktikos pasekmės.
Nuotrauka
ispejimas
Ekrano kopija
Įkelta:
2023-11-22
Popiet į mobiliuosius telefonus pradėjo plūsti perspėjimai apie prognozuojamas sudėtingas orų sąlygas. Ketvirtadieniui orų prognozės rodo smarkų vėją, kritulius, plikledį.
Nuotrauka
auto
Įkelta:
2023-10-30
Artėjant šaltiems žiemos vakarams labai svarbu užtikrinti, kad jūsų automobilis būtų pasirengęs įveikti su šiuo metų laiku kylančius iššūkius. Nuo apledėjusių kelių iki žvarbių rytų - pasiruošimas gali būti labai svarbus, kad būtumėte saugūs kelyje ir jūsų transporto priemonė veiktų sklandžiai. Toliau pateiksime keletą svarbiausių patarimų, kaip paruošti automobilį žiemai.
Nuotrauka
Įkelta:
2023-10-25
Telšių, Panevėžio ir Šiaulių apskrityse valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia drėgnos, Lietuvos dalyje daugiausia sausos, tik vietomis yra drėgnų kelių ruožų. Kaip informuoja eismoinfo.lt, šalyje be kritulių. Oro temperatūra nuo 4 iki 8 laipsnių šilumos.
Nuotrauka
darželis
L.-d. „Ąžuoliukas“ nuotrauka
Įkelta:
2023-10-21
Nuvilnijo, nušurmuliavo ir nuklegėjo, lydima linksmo vaikų juoko ir susižavėjimo bei tėvelių aktyvaus dalyvavimo ir įsitraukimo gerumo akcija „Gera dalintis“. Tai jau antroji lopšelyje-darželyje „Ąžuoliukas“ organizuota gerumo iniciatyva, kurioje dalyvauti šeimas pakvietė įstaigos direktorė Viktorija, Šeimos klubas ir socialinė pedagogė metodininkė Edita. 
Nuotrauka
orams gamta.jpg
Aušros Augustytės nuotrauka
Įkelta:
2023-10-19
Lietuvoje valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia sausos, tik vietomis yra šlapių kelių ruožų, pranešama puslapyje eismoinfo.lt
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-10-08
Spalis – tai mėnuo, kai stalai lūžta nuo sezoninių vaisių ir daržovių, praturtinančių kasdienį racioną intensyviais bei maloniais skoniais. Žinant, kokių gėrybių derlius šį mėnesį yra pačiame įkarštyje, galima mėgautis didžiausia jų nauda organizmui. Ir ne tik – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, atkreipia dėmesį, kad sezoninės daržovės yra garantuotas būdas sumažinti savo išlaidas. 
Nuotrauka
vegetarai
Įkelta:
2023-10-01
Lietuvių suvartojamas mėsos kiekis kiekvienais metais auga ir šiuo metu yra tris kartus didesnis negu rekomenduojamas Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO). Tai atitinka pasaulyje pastebimą tendenciją, kuri rodo augantį ekonomiškai stiprėjančių šalių gyvūninių produktų suvartojimą. Tuo pačiu metu šalyje vis garsiau girdimas ir augalinės mitybos entuziastų balsas, raginantis mažinti mėsos suvartojimą, o lentynos bei viešojo maitinimo įstaigų meniu pildosi veganiškomis mėsos ar pieno produktų ir patiekalų alternatyvomis. Spalio 1-ąją minima pasaulinė vegetarų diena – proga pasidomėti, kokia yra mėsos vartojimo žala ir kaip kiekvienas gali ją sušvelninti.
Nuotrauka
evo
„EVO renginiai“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-09-30
Tauragėje galime pasidžiaugti versliais žmonėmis ir tuo, kad jų tik daugėja. Dar liepos mėnesį subrandinusios mintį tauragiškės Agnė Šeputienė ir Evelina Preimonienė ėmėsi veiklos. Mažylius auginančios moterys rado laiko savo svajonių veiklai – organizuoti bei koordinuoti šventes. Praėjusį sekmadienį jos jau kvietė tauragiškes moteris į pirmąjį, tačiau tikrai ne paskutinį savo renginį „Tos vietinės“.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Nors dalis „pasikausčiusių“ grybautojų vis dar drąsiai orientuojasi pagal medžių žieves bei saulės poziciją danguje, retas į mišką išeina be telefono. Jei bent kelis kartus teko ieškoti grybų, diskusija „telefonas miške – pražudys ar išgelbės?“ turėtų būti girdėta. Visgi, yra kelios pagrindinės taisyklės, galinčios padėti nepasiklysti tarp medžių bei išvengti senovinių ženklinimo būdų, o pasiklydus miške – kaip elgtis, kad būtų lengviau jus rasti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Moliūgai Lietuvoje jau taip išpopuliarėję, kad siejami toli gražu ne tik su Helovinu. Vos pasirodęs jų derlius dar vasaros pabaigoje drąsiai skinasi kelią į naminius troškinius, blynus, garnyrus, karius ir net desertus. Būdų juos panaudoti – aibė, kaip ir jų rūšių. Kaip nepasimesti jau pasirodžiusioje jų gausybėje ir ką iš jų ruošti, pataria prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.
Nuotrauka
treniruokliai
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2023-08-31
Birželio 29-ąją Tauragės miesto maudyklos paplūdimyje, Kranto gatvėje, pastatyti 4 profesionalūs lauko treniruokliai. Tai kiek kitokie nei tauragiškiams jau įprasti viešosiose miesto erdvėse įrengti treniruokliai. Jie tokie pat efektyvūs kaip ir stovintys profesionaliuose sporto klubuose, jų svoriai reguliuojami. Treniruokliai skirti pečių, krūtinės, nugaros, rankų ir kojų raumenims lavinti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-27
​​​​​​​Karas net tik perbraižo valstybių teritorijų sienas, bet ir tragiškai išskiria šeimas, o trauminės patirtys palieka randus ateities kartoms. Rusijos sukelto karo Ukrainoje akivaizdoje kaip niekad tampa aktualu kalbėti apie jautriausios visuomenės grupės – vaikų patirtis ir išgyvenimus. Tauragės krašto muziejus „Santaka“ ir Lietuvos istorijos instituto doktorantė Rūta Matimaitytė pristato bendrą projektą „Vaikas karo akivaizdoje: istorija, atmintis ir patirtys“. Projekto veiklos ir renginiai – simbolinė dovana tauragiškiams ir Tauragei, šių metų Lietuvos kultūros sostinei.