Karina SĖRIKOVA
„Tauragės žinių“ paskelbtas konkursas „Kurianti moteris“ atskleidė ne vieną mūsų krašto talentingą damą. Jadvyga Urbutienė, Tautodailininkų sąjungos narė, pagarsėjusi megztomis lininėmis staltiesėmis, turi dar vieną kruopštumo reikalaujantį hobį – skutinėja Velykų margučius. Kada, jei ne prieš Velykas, geriausias laikas pakalbinti tautodailininkę?
Ponia Jadvyga pasakojo, kad margučių skutinėjimu užsikrėtė iš savo tėčio dar vaikystėje.
– Mūsų šeimoje buvo įprasta, kad margučius vašku margina moterys, o skutinėja – vyrai. Mano tėvelis labai gražiai skutinėjo – man iki jo dar toli. Kadangi berniukų šeimoje nebuvo, aš pabandžiau skutinėti kiaušinius. Patiko. Tiesą pasakius, man su piešimu dar mokykloje buvo sunku, – juokėsi Jadvyga Urbutienė.
Skutinėti tinka tik labai kietai druskos tirpale išvirti kiaušiniai. J. Urbutienė prieš Šv. Velykas nusiperka daugiau nei šimtą kiaušinių, kadangi parduotuvėje parduodami kiaušiniai dažnai beverdant skyla, sveikų lieka tik apie pusę.
Anksčiau Jadvygos šeima kiaušinius dažydavo natūraliais dažais: svogūnų lukštų, ąžuolo žievių, metalinių daiktų, samanų, kiaulpienių nuoviru. Kiaušinius reikia nudažyti kuo tamsiau, tuomet geriau matysis skutinėjimas. Skutinėjama peiliuku arba kokiu nors smailiu įrankiu. Vienas margutis skutinėjamas ilgai – gali trukti iki dviejų valandų, todėl marginimo procesą moteris pradeda maždaug prieš mėnesį. Skutinėtus kiaušinius Jadvyga dovanoja artimiesiems, draugams, kolegoms, kaimynams.
– Dovanotus kiaušinius reikia išlaikyti bent jau iki Atvelykio. Mes Velykų rytą valgome labai paprastai – svogūnų lukštais margintus kiaušinius. Juos dažom arba šeštadienį, arba sekmadienio rytą. Dovanoti margučiai nevalgomi. Juos reikia dovanoti linkint įvairiausių gerų dalykų. Mūsų protėviai tikėjo, kad linkėjimai išsipildys, – pasakojo pašnekovė.
Anot J. Urbutienės, jos šeima ypač daug reikšmės skirdavo Kalėdoms, Velykoms ir Sekminėms.
– Ruošdavomės šioms šventėms apie savaitę. Kuopdavome kiekvieną kampelį, puošdavome namus, gamindavome valgius. Savo šeimoje taip pat mėginu atkartoti tradicijas. Išmokiau sūnų skutinėti kiaušinius, prieš kiekvienas Velykas skutinėjam, – teigė Jadvyga.
Giminės tradicijų J. Urbutienė laikosi ir prie Velykų stalo. Tradicinis šeimos patiekalas – dešimt valandų krosnyje troškintas žemaitiškas kugelis su kiaulės karka. Jis šeimai patiekiamas grįžus iš Velykinių mišių. Taip pat Velykų rytą ragaujami kiaušiniai, virtas rūkytas kumpis, mielinis pyragas.
– Kadangi esame katalikai, penktadienį ir šeštadienį pasninkaujam, dažnai valgom vadinamąją raudoną mišrainę, o sekmadienį jau ragaujam mėsiškų patiekalų, – Velykų tradicijomis dalijosi tauragiškė.
J. Urbutienė pasakojo, kad šeimoje egzistuoja tradicija arba Velykų vakare, arba antrą Velykų dieną lankyti gimines, tėvų kapus.
Moteris svajoja išmokti nerti riešines ir siuvinėti kryželiu.