Kai namai pakvimpa duona
Įkelta:
2011-12-14
Nuotrauka
Aprašymas
Virginijos Krylovienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Virginijos Krylovienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Virginijos Krylovienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Virginijos Krylovienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Virginijos Krylovienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Virginijos Krylovienės nuotrauka

Vis dažniau plepėdamos moterys viena kitos pasiteirauja – „Ar kepi duoną?“ Panašu, kad duonos kepimo manija apsėdo ir modernius, ir tradicinius lietuviškus namus. Naujoves mėgstančios šeimininkės greitai „pagavo“ naminės duonos kepimo subtilybes. Įvedus į populiariausią internetinę paieškų sistemą žodžius „naminė duona“, pasipila neįtikėčiausių receptų kruša: su kmynais, džiovintais vaisiais, saulėgrąžomis, sėmenimis, sezamo sėklomis, medumi, kviečių gemalais, riešutais ir dar daugybė kitų.

Vertina kokybę

Kepančių naminę duoną toli ieškoti nereikėjo. „Tauragės žinių“ kolektyve – trys moterys, kurių namai savaitgaliais pakvimpa šviežios duonos aromatu.

Bene ilgiausiai – apie pusmetį duoną namuose kepa „Tauragės žinių“ vadybininkė Alina. Mergina pastebėjo, kad vis daugiau jos pažįstamų pradėjo kalbėti apie naminės duonos kepimą, tad susidomėjo ir ji.

– Paprašiau draugės raugo. Tikriausiai visi žino, kad raugas keliauja iš rankų į rankas – jį pasigaminti nelengva. Draugė su malonumu man jo paliko. Pamenu, pirmoji mano duona prisvilo – kepiau per aukštoje temperatūroje ir per ilgai. Šiaip ne taip apipjaustėm plutelę ir suvalgėm – labai norėjom paragauti. Dabar kiekvieną sekmadienio rytą namai pakvimpa duona, – pasakojo Alina.

Bene įspūdingiausia Alinos kepta duona – su svogūnais ir kmynais, nors populiariausia ir greičiausiai išgraibstoma namuose – tradicinė duona su saulėgrąžomis ir kitomis sėklomis.

Alina teigė duoną kepanti todėl, kad nepasitiki duonos gamintojais.

– Kai kepu pati, žinau, ką įdėjau, žinau, kad tai kokybiški produktai, – tikino mergina.

Kadangi Alinai patinka kulinarija, duonos kepimas, pasak jos, – tikras malonumas. Iš vakaro tereikia užmaišyti tešlą, supilti į skardą, per naktį tešla pakyla, ryte – šauti ją į orkaitę ir po valandos jau galima mėgautis naminės duonos riekele.

Kvepiantis duona rytas – tobulas

Pasak kolegės Virginijos, duonos kepimas savaitgaliais tapo laukiamu jos ritualu.

– Tešlą duonai užmaišau šeštadienio vakarą, o kepu ryte, kai šeima dar miega. Tokį sekmadienio rytą galėčiau pavadinti tobulu – ramybė, tyla, kvapas... – sako Virginija. – Pašaunu duoną į orkaitę ir atgal į lovą. Gurkšnoju kavą, skaitau žurnalą, o tuo metu namai prisipildo duonos aromato. Atrodo, visi rūpesčiai nutolsta.

Skaniausia Virginijai vaisių duona. Į ją deda džiovintų slyvų, abrikosų, datulių, riešutų. Tokia duona atstoja desertą – yra gardi ir soti.

Virginija patikino, jog per Kūčias ir kitas šventes jų namuose ant šventinio stalo bus ir naminės duonos.

Duona grįžta į namus

Laikraščio redaktorė Ramunė, nors ir ne stačia galva, tačiau taip pat užsikrėtė duonos kepimo liga. Raugo ji gavo ne iš ko kito, o iš Alinos.

– Redakcijoje visi ėmė kalbėti, kokia gardi ta naminė duona, todėl nutariau pabandyti. Namuose šią mintį priėmė skeptiškai – namiškiai buvo įsitikinę, kad iškepti duoną – ne juokų darbas. Ir nors iš tiesų tai visai nesunku, tačiau reikalauja tam tikro susikaupimo – duonos kepimas lyg savotiškas ritualas. Visi žinome, kad duona – pagarbos produktas. Džiaugiuosi, kad naminė duona grįžta į mūsų šeimą, pamenu, kai buvau maža, kaime teta krosnyje kepdavo, ypač skani būdavo su lašinukais, pabandžiau ir aš su lašinukais iškepti. Skonis nepakartojamas, – kalbėjo Ramunė.

Naminės duonos receptas

Reikės:

raugo,

1 kg kvietinių miltų,

po 2/3 stiklinės avižinių dribsnių, kviečių sėlenų,linų sėmenų, saulėgrąžų,

3 šaukštų cukraus (mėgstantiems saldesnę duoną – 2/3 stiklinės),

1 l vandens,

3 šaukštelių druskos,

sezamo sėklų,

aliejaus skardelėms ištepti.

Miltus sumaišome su sėklomis, sėlenomis ir avižiniais dribsniais, sukrečiame raugą, sudedame cukrų. Vandenyje ištirpiname druską, supilame į tešlą ir gerai išmaišome mediniu šaukštu. Tešla turi būti tiršta. Atkabiname maždaug trečdalį puslitrinio stiklainio tešlos, uždengiame ir padedame į šaldytuvą. Tai ir bus raugas kitam kartui. Jį rekomenduojama panaudoti per mėnesį.

Aliejumi išteptą skardą apibarstome sezamo sėklomis, sukrečiame tešlą, jos viršų taip pat apibarstome sezamu.

Skardą su duonos tešla laikome šiltai 12 valandų. Per tą laiką duonelė iškils. Šauname ją į šaltą orkaitę, nustatome 190–200 laipsnių temperatūrą ir kepame valandą ar pusantros, kol lengvai apskrus plutelė.

Receptas – šeimininkės kūryba

Duonelės receptas – standartinis. Kiekviena šeimininkė gali „pamandravoti“ – vietoj saulėgrąžų į tešlą berti moliūgų sėklų. Galima kepti ir su rūkytais lašinukais, tada nereikia dėti sėklų.

Jei norėsite paragauti desertinės vaisių duonos, į tešlą dėkite džiovintų vaisių – slyvų, abrikosų, datulių, galima pagardinti graikiniais riešutais, mirkyti vaisių nereikia, tik nuplauti ir susmulkinti.

Į tešlą vietoj sėklų galima įpjaustyti svogūno, įberti kmynų. Taip pat labai skanu. Kam patinka saldžiau, gali berti kiek daugiau cukraus.

Svarbiausia – iš geros draugės gauti duonos raugo ir bent kartą pabandyti savo duonelę iškepti. Atminkite – šį sveiką produktą išsikeps ir tos, kurioms valgio gaminimas ne itin mielas. Šis procesas nereikalauja daug laiko, nereikia pirkti jokių specialių formų, tiks ir tos, kokias jau turite. Be to, labai smagu šį darbą dirbti visiems kartu – pasakojant vaikams, kaip duona patenka ant mūsų stalo.

O kaip gardu paragauti dar šiltą riekelę, užtepus šviežio sviesto. Mmm, net seilės kaupiasi…

Nuotrauka
geles
Įkelta:
2024-02-25
Vešlios, žiedais apsipylusios gėlės balkone – malonumas ir savoms akims, ir viso namo puošmena. Vasario ir kovo mėnesiai jau yra metas imtis ne tik daržovių, prieskoninių žolelių sėjos, bet ir pasirūpinti, kad atšilus orams balkoną ar terasą papuoštų žydinčios gėlės. Kad daržininkai ir gėlininkai jau bruzda, rodo ir vasarį staigiai pradėję kilti įvairių sėklų pardavimai, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Nuotrauka
eurovizija
Įkelta:
2024-02-17
Artėjant Lietuvos nacionalinės „Eurovizijos" atrankos finalui, pretendentus atstovauti mūsų šaliai atidžiai seka ne tik gerbėjai Lietuvoje, bet ir apie didįjį dainų konkursą rašantys užsienio žurnalistai. Konkurso naujienų ir apžvalgų portalo Eurodiena.lt komanda tradiciškai susisiekė su aštuoniais skirtingų šalių portalų atstovais ir paprašė įvertinti šių metų Lietuvos finalininkų dainas. Dauguma jų sutarė, kad labiausiai pagauli buvo ir didžiausius šansus išplėšti gerą rezultatą turi viena šeštadienį skambėsianti daina.
Nuotrauka
atostogos
Įkelta:
2024-02-06
Šeimą suartina bendros kelionės, kai atitrūkstama nuo kasdienės rutinos ir rūpesčių. Atostogų metu galima kokybiškai praleisti laiką visiems kartu, pasimėgauti vienas kito draugija, kurti neužmirštamus prisiminimus. Kelionių organizatorių ir psichologų teigimu, tokios išvykos – nepamainoma investicija į gerus tarpusavio santykius.
Nuotrauka
TELEFONAS
Įkelta:
2024-02-05
Prastą ryšio kokybę gali lemti visai ne ryšio tinklas, bet ir netinkamai nustatyti išmaniojo telefono parametrai ar įrenginio amžius. Daugelis žmonių net neįtaria, kad išmaniuosiuose telefonuose rankiniu būdu įjungus 4G arba 5G ryšį, ženkliai pagerės ryšio kokybė. Ekspertas ramina, jog gerą ryšio gavimą galima pasiekti vos keliais paprastais žingsniais, atsižvelgiant į turimo įrenginio parametrus.
Nuotrauka
zagareliai
Įkelta:
2024-02-05
Užgavėnės – paskutinė vadinamojo žiemos mėsėdžio (mėsiedo, laiko nuo Kalėdų) diena. Nuo seno tikėta, kad per Užgavėnes riebiai ir sočiai prisivalgęs būsi stiprus visus metus. Tradiciškai tuo metu buvo gaminami kuo riebesni patiekalai – tiek saldumynai, tiek riebūs mėsos patiekalai. Lietuvoje ypač populiarūs buvo blynai (dažniausiai miltiniai), Žemaitijoje – šiupinys, rūgštūs mieliniai blynai. Kaimyninėje Lenkijoje buvo smaguriaujama vadinamomis pončkomis, pampuškomis ir kropeliais. Dar vienas puikus Užgavėnių gardėsis – žagarėliai. 
Nuotrauka
adventur
Įkelta:
2024-01-29
Tarptautinės turizmo parodos „Adventur 2024“ atidarymo ceremonijos metu Vilniuje paskelbti „Turizmo sėkmingiausieji 2023“. „Turizmo oskarais“ vadinami apdovanojimai įteikti dešimčiai ryškiausių turizmo projektų, ambasadorių, inovacijų, vietovių, paslaugų teikėjų. VšĮ „Keliauk Lietuvoje“, nacionalinė turizmo skatinimo agentūra, taip pagerbė turizmo bendruomenę už nuveiktus darbus ir pasiektus proveržius.
Nuotrauka
spektaklis
Įkelta:
2024-01-18
Naujas edukacinis spektaklis vaikams „Didžioji teleportacija: gaudynės Marse“ jau 2024-iųjų sausio mėnesį pakvies mažuosius žiūrovus geriau pažinti mus supančią visatą ir dangaus kūnus. Šou vaikams atvyksta į Tauragės kultūros centrą jau kitą savaitę – Sausio 27 dieną.
Nuotrauka
kuras
Įkelta:
2023-12-21
Taupus vairavimas naudingas ne tik jūsų piniginei, bet ir aplinkai. Šiais laikais, kai degalų kainos auga ir didėja aplinkosauginis sąmoningumas, verta išmokti vairuoti efektyviau. Šiame straipsnyje nagrinėjama, kaip pradedantieji vairuotojai gali perimti ekonomiško vairavimo įpročius, ir aptariamos teigiamos tokios praktikos pasekmės.
Nuotrauka
ispejimas
Ekrano kopija
Įkelta:
2023-11-22
Popiet į mobiliuosius telefonus pradėjo plūsti perspėjimai apie prognozuojamas sudėtingas orų sąlygas. Ketvirtadieniui orų prognozės rodo smarkų vėją, kritulius, plikledį.
Nuotrauka
auto
Įkelta:
2023-10-30
Artėjant šaltiems žiemos vakarams labai svarbu užtikrinti, kad jūsų automobilis būtų pasirengęs įveikti su šiuo metų laiku kylančius iššūkius. Nuo apledėjusių kelių iki žvarbių rytų - pasiruošimas gali būti labai svarbus, kad būtumėte saugūs kelyje ir jūsų transporto priemonė veiktų sklandžiai. Toliau pateiksime keletą svarbiausių patarimų, kaip paruošti automobilį žiemai.
Nuotrauka
Įkelta:
2023-10-25
Telšių, Panevėžio ir Šiaulių apskrityse valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia drėgnos, Lietuvos dalyje daugiausia sausos, tik vietomis yra drėgnų kelių ruožų. Kaip informuoja eismoinfo.lt, šalyje be kritulių. Oro temperatūra nuo 4 iki 8 laipsnių šilumos.
Nuotrauka
darželis
L.-d. „Ąžuoliukas“ nuotrauka
Įkelta:
2023-10-21
Nuvilnijo, nušurmuliavo ir nuklegėjo, lydima linksmo vaikų juoko ir susižavėjimo bei tėvelių aktyvaus dalyvavimo ir įsitraukimo gerumo akcija „Gera dalintis“. Tai jau antroji lopšelyje-darželyje „Ąžuoliukas“ organizuota gerumo iniciatyva, kurioje dalyvauti šeimas pakvietė įstaigos direktorė Viktorija, Šeimos klubas ir socialinė pedagogė metodininkė Edita. 
Nuotrauka
orams gamta.jpg
Aušros Augustytės nuotrauka
Įkelta:
2023-10-19
Lietuvoje valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia sausos, tik vietomis yra šlapių kelių ruožų, pranešama puslapyje eismoinfo.lt
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-10-08
Spalis – tai mėnuo, kai stalai lūžta nuo sezoninių vaisių ir daržovių, praturtinančių kasdienį racioną intensyviais bei maloniais skoniais. Žinant, kokių gėrybių derlius šį mėnesį yra pačiame įkarštyje, galima mėgautis didžiausia jų nauda organizmui. Ir ne tik – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, atkreipia dėmesį, kad sezoninės daržovės yra garantuotas būdas sumažinti savo išlaidas. 
Nuotrauka
vegetarai
Įkelta:
2023-10-01
Lietuvių suvartojamas mėsos kiekis kiekvienais metais auga ir šiuo metu yra tris kartus didesnis negu rekomenduojamas Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO). Tai atitinka pasaulyje pastebimą tendenciją, kuri rodo augantį ekonomiškai stiprėjančių šalių gyvūninių produktų suvartojimą. Tuo pačiu metu šalyje vis garsiau girdimas ir augalinės mitybos entuziastų balsas, raginantis mažinti mėsos suvartojimą, o lentynos bei viešojo maitinimo įstaigų meniu pildosi veganiškomis mėsos ar pieno produktų ir patiekalų alternatyvomis. Spalio 1-ąją minima pasaulinė vegetarų diena – proga pasidomėti, kokia yra mėsos vartojimo žala ir kaip kiekvienas gali ją sušvelninti.
Nuotrauka
evo
„EVO renginiai“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-09-30
Tauragėje galime pasidžiaugti versliais žmonėmis ir tuo, kad jų tik daugėja. Dar liepos mėnesį subrandinusios mintį tauragiškės Agnė Šeputienė ir Evelina Preimonienė ėmėsi veiklos. Mažylius auginančios moterys rado laiko savo svajonių veiklai – organizuoti bei koordinuoti šventes. Praėjusį sekmadienį jos jau kvietė tauragiškes moteris į pirmąjį, tačiau tikrai ne paskutinį savo renginį „Tos vietinės“.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Nors dalis „pasikausčiusių“ grybautojų vis dar drąsiai orientuojasi pagal medžių žieves bei saulės poziciją danguje, retas į mišką išeina be telefono. Jei bent kelis kartus teko ieškoti grybų, diskusija „telefonas miške – pražudys ar išgelbės?“ turėtų būti girdėta. Visgi, yra kelios pagrindinės taisyklės, galinčios padėti nepasiklysti tarp medžių bei išvengti senovinių ženklinimo būdų, o pasiklydus miške – kaip elgtis, kad būtų lengviau jus rasti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Moliūgai Lietuvoje jau taip išpopuliarėję, kad siejami toli gražu ne tik su Helovinu. Vos pasirodęs jų derlius dar vasaros pabaigoje drąsiai skinasi kelią į naminius troškinius, blynus, garnyrus, karius ir net desertus. Būdų juos panaudoti – aibė, kaip ir jų rūšių. Kaip nepasimesti jau pasirodžiusioje jų gausybėje ir ką iš jų ruošti, pataria prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.
Nuotrauka
treniruokliai
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2023-08-31
Birželio 29-ąją Tauragės miesto maudyklos paplūdimyje, Kranto gatvėje, pastatyti 4 profesionalūs lauko treniruokliai. Tai kiek kitokie nei tauragiškiams jau įprasti viešosiose miesto erdvėse įrengti treniruokliai. Jie tokie pat efektyvūs kaip ir stovintys profesionaliuose sporto klubuose, jų svoriai reguliuojami. Treniruokliai skirti pečių, krūtinės, nugaros, rankų ir kojų raumenims lavinti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-27
​​​​​​​Karas net tik perbraižo valstybių teritorijų sienas, bet ir tragiškai išskiria šeimas, o trauminės patirtys palieka randus ateities kartoms. Rusijos sukelto karo Ukrainoje akivaizdoje kaip niekad tampa aktualu kalbėti apie jautriausios visuomenės grupės – vaikų patirtis ir išgyvenimus. Tauragės krašto muziejus „Santaka“ ir Lietuvos istorijos instituto doktorantė Rūta Matimaitytė pristato bendrą projektą „Vaikas karo akivaizdoje: istorija, atmintis ir patirtys“. Projekto veiklos ir renginiai – simbolinė dovana tauragiškiams ir Tauragei, šių metų Lietuvos kultūros sostinei.