Kalėdos įkvepia gerumui
Įkelta:
2022-12-24
Nuotrauka
kaledos
Aprašymas

„Šaltinio“ progimnazijoje renkama parama maltiečių globojamiems senjorams

„Šaltinio“ progimnazijos feisbuko nuotrauka

 

,
Nuotrauka
kaledos
Aprašymas

„Šaltinio“ progimnazijoje paaukota per tūkstantį eurų

„Šaltinio“ progimnazijos feisbuko nuotrauka

 

,
Nuotrauka
kaledos
Aprašymas

Šeštadienį maltiečiai Pilies aikštėje kvietė prisidėti prie paramos akcijos

Tauragės maltiečių nuotrauka

 

,
Nuotrauka
kaledos
Aprašymas

Vido Stašaičio iš gerų žmonių surinktos dovanos vaikams

V. Stašaičio asmeninio albumo nuotrauka

 

informacija@taurageszinios.lt
A
A

Į kiekvienus namus besibeldžiančios Kalėdos, malonios dovanų brangiems žmonėms paieškos ne vieną priverčia pagalvoti ir apie vienišus senelius, apie tuos, kurie ant Kūčių stalo galbūt negali pasidėti gardesnio kąsnelio. Norinčiųjų padėti vargstantiesiems Tauragėje tikrai netrūksta. Šeštadienį tauragiškiai rinkosi į maltiečių akciją „Maltiečių sriuba“, aktyviai paramą renka ir Tauragės rajono įstaigų bendruomenės – „Šaltinio“ progimnazijos mokiniai, parduodami ir pirkdami rankdarbius bei skanėstus, surinko nemenką sumą. Nepamirštamos ir vargingiau gyvenančios šeimos – jiems paramą renka ir per Kalėdas nustebins Ekstremalų asociacijos prezidentas.

Paaukojo per tūkstantį eurų

„Šaltinio“ progimnazijoje fojė visą mėnesį atidarytas kalėdinis miestelis-mugė, kur vaikai bei mokytojai galėjo prekiauti ir surinktus pinigus paaukoti maltiečių globojamiems senjorams. Šiam kilniam darbui skatino ir šūkis „Būkime dosnūs, kad vieniši seneliai būtų sotūs“.

– Vaikai ir tėveliai, prekiaudami saldumynais, rankdarbiais prisideda tokia forma prie lėšų rinkimo, o tie, kurie perka, tai taip pat prisideda pinigėliais. Bet kokiu atveju – visi prisideda, – teigė „Šaltinio“ progimnazijos direktorė Jūratė Lazdauskienė.

Ji išvardijo gausybę mokinių bei jų tėvelių paruoštų skanėstų bei rankdarbių – pyragai, sausainiai, kūčiukai, želė, kepta duona.

– Mugę atidarė mokyklos administracija, paruošėme įvairių skanumynų ir tokiu būdu prisidėjome prie „Maltiečių sriubos“ akcijos, – apie idėją pasakojo direktorė.

Progimnazijos bendruomenė jau seniai apsisprendė aukoti būtent Maldos ordino pagalbos tarnybai.

– Paramą senjorams su mokyklos bendruomene renkame tikriausiai jau 10 metų. Kai pasipylė daug įvairių paramos akcijų – seneliams, šuniukams, kačiukams, per „Caritą“, per maltiečius, vienu momentu dalyvavome visur ir dabar dar klasės sudalyvauja, bet kaip organizacija mes išsigryninome vieną kryptį. Tad net nekilo minties, kad šiemet turėtume aukoti kažkam kitam, – vardijo mokyklos vadovė.

Gruodžio 20-ąją „Šaltinio“ progimnazijoje suskaičiuota, kad bendruomenė iš viso paaukojo daugiau nei tūkstantį eurų.

– Paramos akcija progimnazijoje vyko mėnesį. Tam skirdavome dvi ilgąsias pertraukas – apie 40 minučių. Bet per pirmosios pertraukos 15 minučių dažnai viskas jau būna išprekiauta, kad ir kiek ten būtų prinešta, – džiaugėsi J. Lazdauskienė, pridurdama, kad mokykloje yra dėžutės, kuriose mokiniai gali palikti dovanėles vienišiems senjorams – tai gali būti įvairūs daiktai, saldžios, jaukios dovanėlės.

Pasak „Šaltinio“ progimnazijos direktorės, kai kurios klasės ir savo iniciatyva važiuoja bei dovanoja dovanas seneliams, vyksta į globos namus, bet štai „Maltiečių sriubos“ akcija jau yra tapusi jų kasmetiniu tradiciniu paramos renginiu. 

– Šias lėšas dar perskaičiuos mokinių tarnyba, taigi tūkstantį su trupučiu eurų, užpildę tam tikrą protokolą, atiduosime maltiečiams, – pasakojo direktorė. 

Aukojo pilies aikštėje

Praėjusį šeštadienį Pilies aikštėje tauragiškiai kviesti ne tik į prieškalėdinį šeimų bėgimą, bet ir prisijungti prie akcijos „Maltiečių sriuba“ ir paaukoti ordino globojamiems seneliams. 

– Mūsų taupyklė yra pasipildžiusi iki 337,77 Eur. Šią sumą sudaro Pilies aikštėje ir „Ve, Daliux“ kavinės savininkų Antano ir Dalios Jurkauskių surinkti pinigai, – po akcijos vardijo Maltos ordino pagalbos tarnybos Tauragės grupės vadovė Lina Oželytė. 

Pasak jos, yra nemažai žmonių, kurie remia, palaiko organizacijos veiklas, dovanoja dovanas. Lina priminė, kad aukoti bendraisiais maltiečių puslapyje paskelbtais numeriais galima iki sausio 7-osios.

– Sriubą dalijome tiems, kurie aukojo, ir tiems, kurie tiesiog ėjo pro šalį ir galbūt tuo momentu net neturėjo ką paaukoti. Tai buvo labiau bendruomeniškumo sriuba... Tiesiog pabūti bevalgant tą sriubelę, pasikalbėti, pabendrauti. O likusią sriubą savanoris Petras nuvežė į nakvynės namus, kad nebūtų išpilta, – džiaugėsi L. Oželytė. – Sriuba buvo tikrai labai skani, žmonės, kurie ją ragavo, labai džiaugėsi, moterys sakė, kad namuose joms tokios išvirti nepavyksta. Esame dėkingi įmonei, kuri išvirė gardžią sriubą su vištiena, bulvėmis, morkomis, ryžiais.

Tauragėje maltiečių sriubos akcijoje darbavosi apie 10 žmonių. 

Globoja 60 senjorų

Tauragės maltiečių surinkta parama bus skirta 60-čiai rajono senjorų, kuriems per savaitę 3 kartus vežama dviguba porcija sriubos. Vienas senelis per savaitę iš viso gauna 6 porcijas sriubos.

– Tolimiausias taškas yra Griaužų kaimas Mažonų seniūnijoje, kur lankome vieną senjorą, ir Stirbaičių kaimas Gaurės seniūnijoje, – kur toliausiai tenka nuvežti maisto, įvardijo vadovė.

Šventėms, pasak pašnekovės, senjorams ne pirmą kartą bus vežami „Šaukštelio studijos“ paruošti lauknešėliai Kūčių vakarienei, kad Kūčių vakarą jie galėtų pasidžiaugti gražiu ir sočiu stalu. Lina paminėjo ir savanorę Vidą, kuri kiekvienais metais ruošia dovanėles senjorams. Labai prisideda ir mokyklos. 

– Svarbiausia, kaip šiemet skelbiama „Nėra niekieno senelių“ – aplankykite savo senelius. Netikėtai, neprašytai, – siūlė Lina.

Nuotrauka
kaledos

Renka dovanas vaikams

Tauragėje gerų ir norinčių padėti kitiems žmonių tikrai netrūksta. Vienas jų – jau šeštus metus organizuojantis gerumo akciją „Dovanokime Šv. Kalėdas visiems!“ Ekstremalų asociacijos prezidentas Vidas Stašaitis.

– Iš pradžių rinkdavome įvairiausius daiktus: nuo rūbų iki maisto produktų, namų apyvokos daiktus, higienos priemones. Tačiau po 3 metų jau išsigryninau, kas išties labiausiai pradžiugina vaikus, o ir pati idėja yra padovanoti kažkam Kalėdas, tad ir kilo klausimas – kam tos Kalėdos svarbiausios? Žinoma, vaikai labiausiai nori žaislų, saldumynų, vaisių, – paaiškino Vidas.

Tauragiškis teigia, kad pinigų šios akcijos rinkimui jis neprašo:

– Nuo akcijos pradžios visada sakiau, kad man pinigų nereikia – aš noriu, kad jūs patys skirtumėte savo laiką, savo širdį ir nupirktumėte tai, ko, jūsų manymu, šeimoms reikia.

Savo feisbuko grupėje Vidas skelbia, kad idėjos tikslas – atnešti šiltesnes Kalėdas socialinės rizikos šeimų patiems mažiausiems nariams. Kartais neįgaliems, o kai kada tiesiog tiems, kuriems tų švenčių šilumos taip reikia. O juk mažiesiems ši šventė ir yra pati laukiamiausia.

Pasak V. Stašaičio, jau keletą metų iš eilės su žmonių pagalba per 4 šventinio laikotarpio dienas pavyksta aplankyti nuo 70 iki 100 šeimų (tai daugiau nei 300 vaikų) visoje Tauragės apskrityje. Dovanas Vidas rinks iki gruodžio 24-osios ir tada pradės keliauti ir vežti dovanas šeimoms. 

– Norėdamas sužinoti, kurias šeimas labiausiai galėtų nudžiuginti dovanomis, bendrauju su seniūnaičiais, seniūnais. Žmonės ir patys praneša, kad kai kuriose šeimose nutiko nelaimė, sudegė namai ar vaikučiai liko be vieno ar abiejų tėvų. Buvo įvairių istorijų – mirė į reisą išvykęs jaunos šeimos tėtis, vienišai mamai grįžus namo sustojo širdis ir vaikai liko be tėvų, kitų namas sudegė ir jiems teko įsikurti tvarte. Taip po truputį ir susidarau sąrašą, – vardijo iniciatyvos autorius. – Stengiuosi nelankyti tų pačių šeimų dvejus metus iš eilės, nes noriu, kad būtų aplankyta kuo daugiau vaikučių.

Vidą džiugina pačių žmonių iniciatyva padėti kitiems. 

– Labai džiugu, kad žmonės patys domisi ir klausia, ką galėtų padovanoti vaikams. Nustebino ir tai, kad prisidėti prie akcijos nori ne tik Tauragės rajono gyventojai, bet ir žmonės iš kitų miestų, pavyzdžiui, viena mergina teiravosi, kokių dovanų galėtų nupirkti ir atvežti iš Vilniaus, – nuostaba dalijosi vyras.

Nuotrauka
kaledos

Aukota tiesioginės transliacijos metu

Maltos ordino pagalbos tarnyba senelius globoja visus metus visoje Lietuvoje – 42 šalies vietovėse lanko 2800 senelių. Skaičiuojama, kad pagalba 1 seneliui per mėnesį kainuoja 15 Eur, ketvirtį – 45 Eur, metams – 175 Eur.

„Tiek galėsime skirti vienam žmogui, jei akcijos metu surinksime reikiamą sumą – 490 000 Eur. Tačiau augančios kainos kelia nerimą, ar to užteks minimaliam senelių išgyvenimui“, – skelbiama Maltos ordino pagalbos tarnybos puslapyje.

Tiesioginės transliacijos metu per LRT žmonės paaukojo 259 175 Eur. Tačiau aukoti vis dar galima – paremti vargstančius senelius ir prisidėti prie akcijos „Maltiečių sriuba“ galite skambindami numeriais 1485 – 5 eur, 1413 – 10 eur, arba galite skirti kitą sumą arba rinktis reguliarų rėmimą – maltieciusriuba.lt

Kaip skelbiama maltiečių puslapyje, Maltos ordino pagalbos tarnyba yra dalis seniausios labdaros organizacijos pasaulyje – Maltos ordino, teikiančio pagalbą vargstantiems net 120 šalių. Maltiečių grupė Lietuvoje įkurta 1991 m. spalio 10-ąją vyskupo Juozo Tunaičio, vyskupo Jono Borutos, kunigo Vaclovo Aliulio ir kt. siekiant Lietuvoje turėti katalikišką labdaros organizaciją, kuri savo veikloje vadovautųsi Maltos ordino moto ir teiktų pagalbą visų rasių, tikėjimų ir tautų žmonėms. Šiuo metu organizacija vienija apie 1500 savanorių 42 šalies miestuose ir miesteliuose – teikiama pagalba vienišiems seneliams, stokojančiose šeimose augantiems vaikams, neįgaliesiems, sunkumus išgyvenantiems asmenims, pabėgėliams.

Nuotrauka
kaledos
Nuotrauka
T3
Lietuvos Balso feisbuko nuotrauka
Įkelta:
prieš 15 valandų
Ryškiausio muzikinio projekto šalyje grandiozinis finalas naujame sezone užims didžiausią šalies areną, kur tūkstančiai tikrą muziką mylinčių balsų dainuos kartu su tais, kurie naujame projekto sezone savo talentu prasiskynė kelią į finalą!
Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
2024-05-03
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo.