Kasmet prieš didžiąsias šventes padidėja apsiperkančių žmonių srautas Tauragės miesto turgavietėse, kuriose pardavėjai siūlo įsigyti įvairių maisto produktų. Per prekyviečių patikrinimus Tauragės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai rado pasenusios ir netinkamai laikomos žuvies produkcijos.
Veikla sustabdyta
Ketvirtadienį inspektoriai atliko patikrinimą turgelyje prie muzikos mokyklos esančiame prekybiniame kioske Nr. 10, kuriame prekiaujama šviežia bei šaldyta žuvimi ir kitais žuvininkystės produktais. Patikrinimo metu inspektoriai nustatė, kad buvo vykdoma prekyba šviežia atšaldyta žuvimi, kurios tinkamumo vartoti terminas buvo pasibaigęs prieš keturias paras. Prekyba buvo vykdoma neužtikrinant sanitarinių – higieninių sąlygų. Prekybiniame kioske taip pat buvo prekiaujama ir sušaldytu ,,Atlantinių lašišų sriubos rinkiniu“, kurio tinkamumo vartoti terminas buvo pasibaigęs jau daugiau kaip prieš mėnesį. 67 kg šaldytų žuvininkystės produktų buvo pardavinėjami iš nešvarios, pakartotinai naudojamos kartotinės taros, perdėjus iš praplėštos, originalios gamintojo pakuotės. Buvo vykdoma šaldytos žuvies prekyba be ženklinimo etikečių ir neapsaugant jos nuo taršos ir apdžiūvimo.
Visų minėtų produktų realizacija Tauragės VMVT viršininko sprendimu buvo uždrausta, o prekiautojas įpareigotas juos saugiai sunaikinti ir Tauragės VMVT pateikti įrodančius dokumentus. Dėl patikrinimo metu nustatytų pažeidimų, Tauragės VMVT viršininko sprendimu, prekybinio kiosko veikla laikinai sustabdyta iki kol bus pašalinti visi nustatyti trūkumai.
Pažeidimų rasta ir kitame kioske
Toje pačioje prekyvietėje, kitame prekybiniame kioske Nr. 30, penktadienį inspektoriai nustatė panašaus pobūdžio pažeidimų. Pardavėja taip pat prekiavo šaldytais žuvininkystės produktais, kurių originalios gamintojo pakuotės buvo praplėštos, neapsaugant produktų nuo taršos ir apdžiūvimo, be ženklinimo etikečių. Tikrintojai uždraudė realizuoti 48 kg šaldytų žuvininkystės produktų, o prekiautojas įpareigotas juos saugiai sunaikinti. Prekiautojai skirta bauda.
Kaip atskirti šviežią žuvį?
Tauragės VMVT specialistai primena, kad šviežia žuvis parduotuvėse ar prekybiniuose kioskuose turi būti parduodama ant ledo. Pati žuvis turi būti blizgi, švari, neturi matytis jokių pažeidimų. Reikia atkreipti dėmesį ir į žiaunų spalvą. Ji gali būti (priklauso nuo žuvies rūšies) nuo tamsiai raudonos iki rausvos spalvos. Žiaunos negali būti tamsios, nes tai jau parodo, kad žuvis pradėjo gesti. Akys turi būti skaidrios, neišblyškusios. Dar svarbu, kad pati žuvis būtų elastinga, stangri, be jokių dėmių. Jos kvapas neturi būti aitrus.
Pirkėjai raginami būti budriais
Pirkėjui šaldyti maisto produktai, tarp jų ir šaldyta žuvis, turi būti tiekiama originaliose gamintojo pakuotėse, siekiant apsaugoti nuo mikrobinės ar kitokios išorinės taršos bei apdžiūvimo. Taip pat prekybos vietoje prie žuvininkystės produktų privalo būti ženklinimo etiketės su visa reikalinga informacija: žuvies komercinis ir mokslinis pavadinimas, kilmė, sužvejojimo būdas, laikymo sąlygos ir tinkamumo vartoti terminas. Jei šios informacijos nėra, pirkėjas turi teisę pareikalauti pateikti dokumentus.
Tauragės VMVT specialistai prašo vartotojų būti sąmoningiems ir nepirkti įtartinai laikomų maisto produktų, be ženklinimo etikečių, o pastebėjus pažeidimus informuoti tarnybą tel. (8 446) 61 264; 55010, elektroniniu paštu tauragesa@vet.lt ar tiesiog atvykti į tarnybą.
Tauragės VMVT inform.