Trumpa pažintis su kandidatais į merus
Įkelta:
2015-01-26
Nuotrauka
Aprašymas
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka

Artėjant pirmą kartą vyksiantiems tiesioginiams rinkimams į merus, „Tauragės žinios“ surengė trumpą apklausą kandidatams. Visiems septyniems pateikėme po 3 klausimus:

1.Kodėl nusprendėte kandidatuoti į merus?

2.Išvardinkite tris dalykus, kurie Tauragėje lig šiol, kaip sakoma, bado akis?

3.Ar tikite, kad meras bus pajėgus įgyvendinti tai, ką rinkėjams žada prieš rinkimus?

Lietuvos Respublikos Liberalų sąjūdžio kandidatas, verslininkas, sporto ir kultūros mecenatas Sigitas Mičiulis:

1.Į merus kandidatuoti apsisprendžiau raginamas liberalų sąjūdžio vadovybės ir eilinių žmonių, netgi iš valdančiųjų partijų.
2.Problemų savivaldoje yra daug, bet išskirčiau3 pagrindines. Spartų gyventojų ir darbo vietų mažėjimą. Nors ir atėjo didelės ES lėšos, nuo 2007 metų Tauragės rajone sumažėjo 10 000 gyventojų ir 3000 darbo vietų. ES lėšos buvo įsisavintos į fizinę aplinką, o ne investuojant į ekonomikos augimą ir biudžeto išlaidų mažinimą, organizuojamų biudžetinių pirkimų (prekėms, paslaugoms, darbams) viešumą ir skaidrumą, užtikrinant mažesnes kainas ir didesnius darbų kiekius (asfaltavimo, šildymo ir kt.). Tauragė neturi ilgalaikių tikslų, vizijos, nesitariama su visuomene, gaunami pasiūlymai atmetami be svarstymų.
Jaučiamas vienos partijos diktatas, nors dorų, sąžiningų ir kvalifikuotų, ir mylinčių savo kraštą žmonių yra kiekvienoje partijoje, o dar daugiau tarp nepartinių.
3.Esu tvirtai įsitikinęs, kad su Liberalų sąjūdžio (LS) komanda ir visų geros valios žmonių pagalba galėsime įgyvendinti LS programą, bus kuriamos darbo vietos, dvasinės ir materialinės vertybės augančioje Tauragėje, į kurią noriai grįš jaunimas.

Jauniausias kandidatas į merus, Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos atstovas, Tauragės kredito unijos paskolų vadybininkas, Kaimo bendruomenės „Taurų žiburys“ pirmininkas Vytautas Navickas:

1. Nusprendžiau kandidatuoti į merus todėl, kad man rūpi, kokia bus Tauragės ateitis. Ateitį turi kurti jauni politikai ir aktyvūs visuomenės žmonės, ypatingai savivaldoje, nes ji yra arčiausiai mūsų visų. Taip pat pabodo vietinės valdžios neveiklumas bei dialogo nebuvimas su verslininkais, padedant kurti palankią aplinką naujoms darbo vietoms steigtis – tokiu būdu mažinant socialinę atskirtį bei pritraukiant į kitus miestus ar valstybes išvykusius tauragiškius.
2. Dirbtinis darbo vietų kūrimas savivaldybės įstaigose ir įmonėse, konkursų slaptumas ir klanų įsigalėjimas, lemiantis savivaldybės įmonių paslaugų brangimą. Visuomeninio transporto maršrutų nebuvimas iki pramonės rajono, kuriame dirba didžioji dalis tauragiškių.
Miesto saugumas, žiemos-pavasario metu išjungiama šviesa prieš pat 8 val. ryto, kai miestas pilnas pėsčiųjų ir dviratininkų, bei niekaip neatsirandantis šviesoforas prie didžiojo turgaus.
3. Tikiu, kad meras gali įgyvendinti tai, ką žada rinkėjams, tačiau manau, jog meras turėtų būti rajono strategas ir labiau rūpintis tuo, kaip miestas atrodys po 4 metų o ne tuo, ką šiandien ar vakar reikėjo sutvarkyti. Tam yra seniūnai ir seniūnaičiai.

Darbo partijos Tauragės skyriaus pirmininkas, UAB „Globegas“ direktorius Vaidotas Globys:

1. Nusprendžiau kandidatuoti į merus todėl, kad partijos skyriaus taryba pasitikėjo manimi ir pasiūlė kandidatuoti, todėl, kad turiu idėjų, kaip galima būtų pagerintiTauragės rajono gyventojų gyvenimo lygį, kaip pritraukti užsienio investicijas, kaippagerinti vietinio verslo sąlygas.

2. Tauragė – pasienio irtranzitinis miestas, bet neturime aplinkkelio. Dėl to turime daug eismo įvykių pagrindinėje gatvėje ir užterštą orą.

Neturime gamtinių dujų atšakos į miestą. Aplaidžiai žiūrima į rangovų atliktus darbus, kur paliekama daug broko, ypač rekonstruojant miesto gatves.

3. Vienas meras tikrai visko, ką prižada, padaryti nebus pajėgus, reikės tiek visosrajono tarybos, tiek bendruomenių, tiek visų gyventojų pagalbos, kad būtų padarytinumatyti darbai.

Lietuvos socialdemokratų partijos Tauragės skyriaus pirmininkas, dabartinis Tauragės rajono meras Pranas Petrošius:

1. Į Tauragės rajono savivaldybės mero postą kandidatuoju gerai žinodamas savivaldybės problemas, galimybes ir realią dabartinę padėtį. Su savo komanda esu pasiryžęs ateinančius ketverius metus tęsti pradėtus darbus, įgyvendinti tauragiškiams reikalingiausius projektus ir spręsti aktualiausias problemas rajone. Esu įsitikinęs, kad darbų tęstinumas visose srityse yra būtinas norint, kad Tauragė augtų ir klestėtų. Labai gerai žinau Tauragės krašto išskirtinumą, tradicijas, visada dariau viską, kad mūsų krašto žmonės gyventų geriau. Mano iniciatyva Tauragės rajono savivaldybėje įgyvendinama daug įvairių sričių projektų: aktyviai vyksta visuomeninės paskirties pastatų rekonstrukcijos, sveikatos, aplinkos apsaugos, susisiekimą, visuomeninės ir gamtinės aplinkos kokybę gerinantys, projektai. Per dešimtmetį daug kas pasikeitė ir kultūros srityje. Ankstesnių metų rinkimų rezultatai, gaunamų mandatų skaičius taryboje taipogi rodo, kad gyventojai pasitiki manimi ir mano komanda.

2. Žvyruotos gatvės miegamuosiuose rajonuose (miesto centre šios problemos išspręstos, tad sparčiausi darbai bus vykdomi miegamuosiuose kvartaluose – gatvių asfaltavimas, šaligatvių tiesimas, apšvietimo modernizavimas ir kt.)

Buvusio karinio miestelio Vytauto g. bei Žalgirių mikrorajone, esančio Zumpės tvenkinio teritorijos sutvarkymas bei pritaikymas gyventojų poreikiams.

Miesto ir gyvenviečių apšvietimo modernizavimas. Bus siekiama, kad už tas pačias lėšas miestas ir gyvenvietės būtų apšviestos ilgesnį laikotarpį.

3. Aš garantuoju už savo programos vykdymą, nes aš pats ją ruošiau. Programa yra reali ir įgyvendinama. Jeigu kandidatas į merus nėra įsitikinęs, kad gali įgyvendinti rinkėjams duotus pažadus, nesupranta, kad šiuos pažadus reiks ir įgyvendinti, įvykdyti – toks asmuo net neturėtų kandidatuoti į šį svarbų ir atsakingą postą. Jei rinkėjams įdomu, jie gali peržiūrėti ankstesnių rinkimų Lietuvos socialdemokratų partijos Tauragės skyriaus (kurią aš atstovauju) programas – jos visiškai įgyvendintos.

Nepriklausomas kandidatas Valius Grinius:

1.Įgyta patirtis, 1990-1995 metais vadovaujant miesto savivaldybės tarybai, (miesto savivaldybės tarybos pirmininkas), 1995-2000 metais dirbant miesto seniūnu leido pažinti miestą, jo charakteristikas ir žmones. Psichologiškai ir fiziškai esu tam pasiruošęs, o tai neatsiejami dalykai.

2.Pirmiausia, netinkamai panaudotos investicijos. Pavyzdžiui, prie Vytauto ir Oranžerijos gatvių esantis buvęs karinis dalinys. Ten įrengtos inžinerinės komunikacijos, išasfaltuotos gatvės, sukloti šaligatviai, tačiau išnaudojimo koeficientas mažas, kadangi tėra keli sklypai. Ne ten reikėjo lėšas skirti, o verslui pramonės rajone. Vieni pinigai turi uždirbti kitus pinigus.

Kalbant apie skalūnų paieškas Žygaičių krašte, apie didžiulių investicijų pritraukimą į rajoną, galiu pasakyti, kad pritrūko dabartinės rajono valdžios bendravimo su žmonėmis, tai yra tarpininkavimo tarp Vyriausybės ir rajono gyventojų. Žmonėms reikia išsamių, pagrįstų paaiškinimų. Reikėjo ne reitingus keltis, o stengtis eiti į priekį.

Trūksta skaidrumo priimant žmones į darbą savivaldybės administracijoje ir kitose jos įstaigose. Giminės. Pažįstami. Todėl neretai trūksta darbuotojų kompetencijos. Darbuotojų komandos turi būti formuojamos sportinės komandos principu, kur žaidžia geriausi. Tik geriausi darbuotojai duos geriausius rezultatus.

Nėra ryšio tarp profesijų mokančių įstaigų – Kauno kolegijos Tauragės skyriaus, Tauragės profesinio rengimo centro ir rajono gamybininkų. Turėtų būti mokoma tokių profesijų, kokių darbuotojų dabar trūksta. Ši problema – švietimo ir mokslo sistemos, tačiau bent savo rajone šią situaciją galėtume susitvarkyti.

3.Tikiu, kad meras tai, ką žadėjo gali įgyvendinti, jeigu jį rinkėjai išrinks atsakingai. Meras turi mažiau rūpintis savimi, o daugiau bendruomene. Tačiau tam, kad įgyvendintų pažadus, reikia ne vienos kadencijos.

Visuomeninio rinkiminio komiteto, remiamo M. Puteikio iškeltas kandidatas – skaudviliškis, ūkininkas Zigmantas Grikšelis:

1.Privertė esama situacija Tauragėje. Daugelis žmonių nepatenkinti dabartine valdžia. Aš niekada nepriklausiau jokiai partijai, buvau Šaulių rinktinės vadu, tačiau esu nukentėjęs nuo politinės įtakos ir persekiojimo, dėl ko net praradau darbą. Valdančioji dauguma turi ne savo gerbūvio klausimus spręsti, o žmonių problemas. Ne kartą žmonės man sakė, kad jei nesi socdemas, darbo negausi – nei valytojo, nei autobusų vairuotojo. Jei ne partinis, tai pas mus esi tarsi raupsuotasis.

2.Kaip buvo paskelbta „Verslo žiniose“, Tauragė yra labiausiai atsilikęs rajonas, žmonių pasitenkinimo rodikliai žemiausi. Noras keisti situaciją ir skatina būti meru.

Užsitęsęs vienos partijos valdymas veda prie žlugimo. Tai lyg XXI amžiaus naujoji vergija.

Neegzistuoja savivalda, žmonių demokratijos principai. Net seniūnaičiai renkami iš sau parankių žmonių.

3.Netikiu, kad ateisiu tik vienas. Žmonės pamatys mūsų siekius. Tiesioginių rinkimų metu išrinkto mero partijos negalės paveikti.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ Tauragės skyriaus pirmininkas, Tauragės rajono savivaldybės mero pavaduotojas Silverijus Statkus:

1.Išbandyti savo jėgas, įgyvendinti užsibrėžtus partijos tikslus ir šioje kadencijoje tęsti pradėtus darbus. Būdamas vicemeru žinau, ką reikia renovuoti, kur asfaltuoti...Jei ir nebūsiu išrinktas meru, su Taryba stengsimės įgyvendinti užsibrėžtus planus.

2.Socialinių būstų problema. Pastaruoju metu savivaldybė jau nebepirko butų, tikimės, kad bus galima nuomoti ar įrenginėti butus, pavyzdžiui, nebenaudojamuose darželių pastatuose.

Žvyruotų kelių problema. Ir šioje kadencijoje stengėmės, kad liktų mažiau žvyruotų kelių ne tik mieste, bet ir kitur, pavyzdžiui, Šakvietyje, Sartininkuose.

Reikia skatinti ne tik verslą, bet ir žemės ūkį. Ypač netradicinius ūkius, tokius kaip avių. Matau – vietomis laukai tušti. Ir žemė neišnaudota, ir žmonių galima įdarbinti. Reikia skatinti, kad kuo daugiau užsiimtų įvairiomis veiklomis.

3.Apie kitus nekalbu, o aš savo programoje neskelbiu konkrečių darbų, pavyzdžiui, rašau plačiąja prasme, kad stengsiuosi gerinti infrastruktūrą. Galiu pažadėti, kad stengsiuosi įgyvendinti užsibrėžtus tikslus. O dėl mero galimybių, tai jis gali teikti pasiūlymus ir turi stengtis, kad jie būtų įgyvendinti.

Nuotrauka
T3
Lietuvos Balso feisbuko nuotrauka
Įkelta:
prieš 17 valandų
Ryškiausio muzikinio projekto šalyje grandiozinis finalas naujame sezone užims didžiausią šalies areną, kur tūkstančiai tikrą muziką mylinčių balsų dainuos kartu su tais, kurie naujame projekto sezone savo talentu prasiskynė kelią į finalą!
Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
2024-05-03
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo.