Pranešti apie skriaudžiamus vaikus – pareiga, ne skundas
Įkelta:
2014-12-23
Nuotrauka
Aprašymas
Mortos Pipirienės nuotrauka

Morta PIPIRIENĖ

Šiemet jau užfiksuoti 83 iškvietimai dėl vaiko teisių pažeidimų šeimose, kurios nėra įtrauktos į socialinės rizikos šeimų grupę. Tauragės rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Jolita Vaišvilaitė sako, kad dažniausiai iškvietimų skyriaus specialistai sulaukia iš policijos. Anot jos, taip yra todėl, kad dauguma neramumų, išgertuvių, vyksta vakarais, kai Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistai nedirba, o dėl incidentų kaimynai ar šeimos nariai pirmiausia skambina policijai.

Išklauso ir anoniminius pranešimus

– Kol kas šiemet užfiksuoti 83 tokie iškvietimai. O kiek dar yra atvejų, apie kuriuos žmonės nepagalvojo pranešti? Po tokių pranešimų labai dažnai paaiškėja, kad vykstame aplankyti šeimą, kuri niekada nebuvo įtraukta į socialinės rizikos šeimų sąrašą. Neretai po mūsų apsilankymų, į minėtą sąrašą tenka įtraukti dar vieną šeimą, – tvirtino J. Vaišvilaitė.

Pasak Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjos, pranešti apie įvykius galima ir anonimiškai. Tačiau tai nėra skatinama vengiant melagingų pranešimų.

– Mes visada prašome prisistatyti, nebijoti to. Tuomet žmogus prisiima atsakomybę už savo žodžius, savotiškai įsipareigoja neteikti melagingų žinių. Nors išklausome atidžiai ir anoniminius skambučius. Bet kuriuo atveju, mes reaguojame į visus pranešimus ir visus juos tikriname. Manau, paprasčiausia, susidarius įtemptai situacijai, skambinti pagalbos telefonu 112. Tai lengvai įsimenamas ir visiems žinomas numeris. Po 17 valandos, vakare, kai mūsų skyrius nedirba, tik šiuo numeriu ir priimami skambučiai. Skyriaus telefonus mes nuolat kartu su lankstinukais daliname mokyklose. Vyresnieji vaikai – paaugliai skambina ar ateina patys, jei turi problemų. O mažesniems vis primename, kad kalbėtųsi su artimoje aplinkoje esančiais suaugusiais – mokytojais, seneliais, – vardijo vedėja.


Vaikai tampa keršto įrankiu

Vaiko teisių apsaugos skyrius gauna melagingus pranešimus iš buvusių sutuoktinių, kurie dėl įtemptų skyrybų kerštauja vienas kitam. Tai viena priežasčių, kodėl prašoma prisistatyti pranešant apie vaiko teisių pažeidimus šeimoje – kad būtų išvengta kerštavimo buvusio sutuoktinio atžvilgiu. Kartais gavus pranešimą ir patikrinus, paaiškėja, kad viskas yra gerai. Kad tuo būtų tvirtai įsitikinta, skiriama daugiau vizitų.

– Kartais kaimynai, įvykus tragedijai šeimoje, klausia mūsų „O kur jūs anksčiau buvot?“ Savo ruožtu mes galime jų paklausti, kur jie buvo, jei numatė, kad šeimoje vyksta negeri dalykai. Juk mūsų tarnyba nepastatys po socialinį darbuotoją prie kiekvienos šeimos. Reikia, kad ir patys žmonės turėtų sąmoningumo ir nelauktų paskutinės minutės. Tiek psichologinis, tiek fizinis smurtas šeimoje labai traumuoja vaikus. Tad apie netvarką artimoje aplinkoje būtina pranešti kuo skubiau Vaiko teisių apsaugos skyriui, – prašė J. Vaišvilaitė.

Į skubius pranešimus reaguojama tuoj pat ir Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojai išvyksta tikrinti situacijos. Tad kaimynams pranešus apie girtavimą šeimoje, atvykstama tuoj pat. Tačiau, jei apie savaitgalį vykusį girtavimą pranešama, pavyzdžiui, antradienį, planuojami apsilankymai įvairiu laiku, kad būtų patikrinta informacija.

Skausmingiausia – vaiko poreikių nepaisymas

Vyresnėliai dažnai ateina patys pasipasakoti, kai jaučiasi šeimoje nemylimi ir nesuprasti. Skundai dėl fizinio smurto retesni.

– Dar nebuvo atvejo, kad paauglys ateitų pasiskųsti nesama situacija. Gal kuris nors ir yra gavęs antausį nuo tėvų, kai ką nors „prisidirbo“, tačiau tokie atvejai mūsų dar nepasiekė nė karto. Dažniausiai, patikrinus vaiko skundą, matome, kad reikalai šeimoje daugiau ar mažiau sudėtingi. Ir reikia paminėti, kad tas uždavimas per užpakalį nėra toks skausmingas, kaip psichologinis smurtas, vaiko nesiklausymas, negirdėjimas, jo poreikių nepaisymas. Dažniausiai vaiko ar senelių skundas dėl psichologinio smurto šeimoje pasitvirtina. Nepasitvirtinę atvejai neretai būna dėl kartų skirtumo – močiutės nesupranta jaunų mamų auklėjimo metodų. Tačiau ir tokie nesusikalbėjimai yra tikrinami, – „Tauragės žinioms“ tvirtino pašnekovė.

Šiemet visi užfiksuoti iškvietimai – nauji atvejai, kai šeimos neįtrauktos į socialinės rizikos grupę. Socialinės rizikos šeimų Tauragės rajone yra apie 230, jose gyvena daugiau nei 460 vaikų.

– Skaičiai yra dideli. Ir šiose šeimose vaiko teisių pažeidimai kartojasi nuolat. Smurtas, nuolatinė nepriežiūra, skurdas, socialinė atskirtis. Nors yra kovojama su patyčiomis, tačiau vaikas iš tokios šeimos vis tiek bus išskirtinis mokykloje – prasčiau apsirengęs, dažnai ir su kvapu, nes asmeninė higiena asocialių tėvų yra neretai pamirštama, – vardijo J. Vaišvilaitė.

Paprasčiau drausti užuot pasikalbėjus

Pasak Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjos, šiuolaikiniams tėveliams labai dažnai pritrūksta kantrybės. Nuvykus į šeimą aiškintis situacijos tėvams siūlomi psichologų vedami kursai, kuriuose mokoma bendrauti, daugiau kalbėtis su vaiku, spręsti konfliktines situacijas šeimoje, užuot viską draudus.

– Socialinių paslaugų centre yra psichologė, pas kurią konsultacijoms siunčiamos su problemomis susiduriančios šeimos. Kai kurie lankosi Psichologinėje-pedagoginėje tarnyboje ar Psichikos sveikatos centre. Deja, ten tenka laukti eilėse, pagalba teikiama nemokamai. Daugelyje mokyklų yra psichologai, kurie mielai bendrauja tiek su vaikais, tiek su tėvais. Esant rimtai problemai, teismo nutarimu tėveliai siunčiami į privalomus bendravimo su vaikais tobulinimo kursus, kurie socialiai remtinoms šeimoms nemokami. Kitiems kainuoja 130 litų, – kalbėjo specialistė.

Dažnu atveju, pasikalbėjus su šeima, paaiškėja, kad tėvai nežino, kaip elgtis su neklusniu vaiku. Tokiu atveju jie nukreipiami į minėtas tarnybas, kur gali gauti reikalingą pagalbą. Tokiu būdu galima išvengti fizinio ir psichologinio smurto šeimoje. Jolita Vaišvilaitė primena, kad apie asmenį, pranešusį apie smurtą šeimoje, niekada nebus atskleista informacija. Tad kiekvienas turi būti sąmoningas ir jausti pareigą Vaiko teisių apsaugos tarnybą informuoti, jei šeimoje elgiamasi netinkamai, kol nėra per vėlu.

Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
2024-05-03
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.