Eglutės kelias iki jūsų namų
Įkelta:
2014-12-08
Nuotrauka
Aprašymas
Urtės Drąsutytės nuotrauka

info@taurageszinios.lt

Tauragės miškų urėdija savo internetinėje svetainėje dalijasi grynas.lt išspausdintu straipsniu apie tai, kokios problemos gali iškilti norint įsigyti eglutę šventėms. Savo nuomone dalijasi ir Tauragės miškų urėdijos miško apsaugos inžinierius Saulius Austrevičius.

Gruodžio pradžia primena apie artėjančias šventes – Šv. Kūčias ir Kalėdas. O kokios gi šventės be papuoštos kalėdinės eglutės. Ar žinote, kiek reikia laiko, kad šis žalias medelis užaugtų? GRYNAS.lt kalbinti pašnekovai sakė, kad norint užauginti gražią žaliaskarę reikia įdėti daug pastangų. Kaip tik todėl šiemet, kaip ir kasmet, didelis dėmesys skiriamas Kalėdų atributų apsaugai nuo ilgapirščių.

Kiek priežiūros reikia eglutei užaugti?

Kauno Raudondvario medelyno viršininkės Rimos Žebrauskaitės teigimu, tam, kad eglutė pasiektų bent metro aukštį reikia mažiausiai šešių-septynių metų, o jei reikia didesnės – dar daugiau. Miške eglutė brandos amžių pasiekia 120-aisiais metais, tačiau gyventi gali 200-300 metų.

„Eglutės, kurios auga plantacijose ar medelynuose, yra karpomos, formuojamos, kad būtų tankesnės, dalis prieaugio nusikerpa, – aiškina R. Žebrauskaitė, paklausta, kiek priežiūros reikia medeliams. „Papildomo laistymo tokiems augalams kaip eglutės beveik nėra, nebent būna didelė sausra tik pasodinus. Tada, kad nepražūtų nauji augalai, juos palaistome. Vėliau jos turi „iškentėti“ ir liūtis, ir sausras – taip jau yra.“

Visgi atsiranda gudročių, kurie sugalvoja, kaip paprastesniu būdu gauti eglutę. Tiek privatūs augintojai, tiek ir miškininkai pastebi, kad prieš Kalėdas suintensyvėja šių medelių vagystės.

Aplinkos ministerijos Miškininkystės skyriaus vyriausioji specialistė Zita Bitvinskaitė grynas.lt teigė, kad valstybiniuose ir privačiuose miškuose savivaliaujantys eglučių vagys gali užsidirbti nemenką baudą.

„Administracinių teisės pažeidimų kodeksas už savavališką medžių ir krūmų kirtimą, naikinimą arba žalojimą privačiuose arba valstybiniuose miškuose, kai iškertama, sunaikinama arba sužalojama iki 10 kietmetrių medžių ar krūmų, užtraukia piliečiams nuo 200 iki 400 litų baudą. Be to, tai draudžia ir Lankymosi miške taisyklės“, – sakė pašnekovė.

Eglučių augimas paskatinamas ir trąšomis, nuo kenkėjų naudojami pesticidai. Kol medeliai dar maži, šiek tiek ir apravimi, paskui tarpueiliai tarp eglučių šienaujami, kad visiškai neapželtų.

Nors iki Kalėdų dar marios laiko, lietuviai eglutėmis jau skuba apsirūpinti. Kauno Raudondvario medelyne pirkėjai eglučių pradėjo teirautis lapkričio paskutinę savaitę. Kaip juokauja šio medelyno viršininkė, eglutės parduodamos nenoriai, ypač kirstinės, nes anksti nusipirkus medelį, jis gali Kalėdų ryto ir nesulaukti.

„Manome, kad prekyba šiek tiek per ankstyva, tai prekybos centrų užmačia Kalėdų šventes pradėti nuo lapkričio“, – paaiškina R. Žebrauskaitė.

Kasmet Kauno Raudondvario medelyne prekybai paruošiama apie 4-5 tūkst. eglučių. Apie pusė jų auga vazonėliuose, kita pusė – kirstinės eglutės.

Užauga ir iš sėklytės

Beveik pusei pirkėjų, įsigijusių eglutę vazonėlyje, vėliau pavyksta ją persodinti ir sėkmingai auginti natūralioje aplinkoje. Kaip atskleidžia medelyno vadovė, lengviau tai padaryti tiems, kas įsigyja mažesnę eglutę – iki metro aukščio.

„Kuo eglutė didesnė, tuo ją sunkiau išlaikyti per šventes“, – pastebi R. Žebrauskaitė.

Tie, kurie nusprendžia šventėms puošti kirstą eglę, nesismulkina – nori pusantro, dviejų arba net trijų metrų aukščio.

Jeigu turėsite pakankamai kantrybės, eglutę galima užsiauginti ir iš sėklytės. Per metus iš sėklos išdygęs daigelis sieks vos vieną ar du centimetrus. Kitais metais jis pasieks 10-15 cm, o toliau augimas spartės, tačiau vis tiek teks laukti gerus penkis ar net daugiau metų, kol medelis jau bus tinkamas jį papuošti per šventes.

„Eglutė kaip ir visi augalai turi ir ligų, ir kenkėjų. Jeigu ji auga prastoje žemėje, ne visada jos spalva bus ryškiai žalia. Priežiūros jai reikia“, – aiškino pašnekovė.

Vagia net per tvorą

Prieš šventes pasitaiko ir eglučių vagysčių atvejų. Dažniau įsliūkinama patyliukais sutemus į mišką, tačiau pasirodo, kad eglučių norima pasisavinti ir iš medelynų. R. Žebrauskaitė patikina, kad Raudondvario medelyne yra pasitaikę tokių negražių atvejų, tačiau ji puoselėjo viltį, kad tokių žmonių mažėja. „Randame atvejų, kai įlipama per tvorą ir nupjaunama eglutė“, – sakė pašnekovė.

Anot jos, daug kas Kalėdoms pasirinkę puošti dirbtinę eglutę galvoja, kad tokiu būdu prisidės prie natūralių eglučių išsaugojimo. Medelyno atstovė tikino mananti, kad plastikinių eglučių gamyba vis tiktai aplinką teršia labiau nei gyvų eglučių auginimas ir vėliau jų kirtimas šventėms.

„Daug kas įsivaizduoja, kad nepirkdami gyvų eglučių išsaugo gamtą. Esu priešingos nuomonės. Pagaminant plastmasinę eglutę yra teršiama gamta, vėliau teršiama ją sunaikinant. O čia ar tos eglutės miške išaugintos, ar plantacijose – jos irgi atlieka gerą darbą, valo orą, džiugina akis“, – svarstė R. Žebrauskaitė.

Saugo nuo žvėrelių

Tauragės miškų urėdijos miško apsaugos inžinierius Saulius Austrevičius grynas.lt pasakojo, kad miške eglutės sodinamos kaip sodinukai, kuriuos iš sėklytės užaugina medelynai.

„Natūraliai miške mes pasodiname gana daug medelių, daugiau negu jų išlieka iki brandos amžiaus. Paskui medelius atrenkame, retiname, per daug metų paliekame pačius geriausius. O tai, kas atkrenta, pritaikome ir kalėdiniams medeliams“, – pasakojo S. Austrevičius.

Miške eglutės auga be trąšų ir papildomai nėra laistomos. „Tik iškertame krūmus, apravime žoles, kad eglutė gautų daug saulės šviesos ir galėtų įsisavinti daugiau maisto medžiagų“, – paaiškino miškininkas.

Pasiteiravus, ar augančius medelius tenka ginti nuo kenkėjų, pašnekovas juokavo, kad pagrindiniai kenkėjai – miško žvėreliai.

„Tepame medelių viršūnėles specialiu repelentu – ateina žvėreliai, ragauja vieną eglutę, išspjauna, eina prie kitos, ragauja, o paskui eina ieškoti neteptos“, – linksmai pasakojo miškininkas.

Iš viso Tauragės urėdija kasmet pasodina apie milijoną eglučių, iš jų apie tūkstantis atrenkama kalėdinei prekybai.

Kalėdinės eglutės miškininkams tikrai nėra verslas

Paklaustas, kaip eglutės atrenkamos kalėdinei prekybai, miškininkas atviravo, kad orientuojamasi į klientų poreikius – ieškoma tokių eglaičių, kokių pageidauja pirkėjas.

„Kertame, kai retiname, viską, ką reikia išretinti, bet eglutes Kalėdoms ruošiame pagal tai, kaip žmonės yra įpratę pirkti – žiūrime, ką jie perka. Keli metai yra tendencija, kai prašo eglučių dviejų, ar net dviejų su puse metro. Visi perka tokias, kad kuo daugiau šakų būtų, kuo tankesnės. Mes taip ir ruošiame – jeigu eglės apačia būna silpnesnė, nugenime – jau miške padarome medelį tokį, koks jis mūsų akimis turėtų atrodyti, o žmogus nusipirkęs kartais dar koreguoja pagal save“, – kaip pirkėjai renkasi eglę, dėstė Tauragės miškų urėdijos specialistas.

S. Austrevičiaus teigimu, sunkiausia atrinkti eglutes, kurios būtų tinkamos prekybai: „Žmonės šiais laikais yra labai išrankūs. Tam, kad paruoštum kalėdinę eglutę – tik vienas iš penkiasdešimt ar šimto medelių būna tinkamas. Jo kaina būna labai simbolinė, tai greičiau duoklė žmonėms, o ne koks verslas. Jeigu tai būtų verslas, eglučių labai daug priruoštų iš privačių miškų“, – teigė miškininkas. Anot jo, renkantis tinkamas prekybai eglutes tenka apeiti didžiulius plotus ir apžiūrėti daug medelių.

Miškininkas patikina, kad praktiškai visos eglutės, kurios Tauragėje būna paruoštos kaip kalėdiniai medeliai prekybai, būna išperkamos. Tikslų poreikį padeda nustatyti ilgametė miškininkų patirtis.

Paklaustas, o ar pasitaiko miške eglučių vagysčių, jis teigė, kad tokių būna, bet vienetai. Tiesa, jis prasitarė, kad tekę pagauti vagis ir už rankos: „Stebime tokius reiškinius, bet jų būna labai nedaug. Kaip žmonės būna išveža šiukšles į mišką išpilti, taip pasitaiko ir atvažiavusių į mišką ir kertančių vieną eglutę, kitą – ir niekas netinka“, – sakė Tauragės miškų urėdijos miško apsaugos inžinierius.



Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
2024-05-03
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.