„Tauragės žinių“ nuomonių ringe – karšta
Įkelta:
2014-11-21
Nuotrauka
Aprašymas
Daivos Sitnikienės nuotrauka

info@taurageszinios.lt

2014 m. lapkričio 7 dienos „Tauragės žinių“ laikraščio skiltyje „Nuomonių ringas“ publikuotas Tomo Arvasevičiaus pasisakymas sulaukė ne vieno atgarsio. Tauragės miesto ikimokyklinių įstaigų pedagogų metodinio būrelio pirmininkės Sabinos Laurinavičienės nuomonė išspausdinta šios dienos laikraščio numeryje. Kitas nuomones, netrumpintas ir neredaguotas publikuojame čia, savo internetinėje svetainėje.

„Esame nepartiniai. Mums gėda skaityti prieš kiekvienus rinkimus tokius rašinius: jei politikai ant Tauragės ir vienas ant kito pils purvą, rajonas ir miestas nuo to netaps nei gražesnis, nei mielesnis.

Gal jau užtenka purvą pilti ant Tauragės?

Šiuo metu dirbame užsienyje, vasarą ir rudenį – Tauragėje. Taigi netiesa, kad į Tauragę niekas negrįžta.. Grįšime, vėl išleisime uždirbtus pinigus čia, Lietuvoje. Tai yra geriau, nei sėdėti Tauragėje ir burbėti, kokia bloga valdžia, o Tauragė – neva Dievo užmirštas Lietuvos kampelis.

Kaskart grįžę į Tauragę pastebime, kad Tauragė keičiasi. Mums, priešingai nei T. Arvasevičiui, nekelia pykčio naujos šaligatvių trinkelės. Manau, kad tų naujų šaligatvių turėtų ateityje būti dar daugiau.

Mums labai svarbu, kad ir trinkelės būtų naujos, ir gatvės be duobių, ir viena mažiausių Lietuvoje centralizuoto šildymo kainų. Visa tai išties priklauso nuo rajono valdžios. Bet ne viskas: žmonės didžiąja dalimi patys kuria savo gyvenimą. T. Arvasevičiui tai turėtų būti žinoma ir miela tiesa.

T. Arvasevičiui nepatinka, kad butai Tauragėje per brangūs. Nepatinka ir mums. Todėl ir klausiame, o Jūs, atėję į valdžią, butų kainas sumažinsit?

Labai juokinga. Butų kainos, deja, ne nuo rajono valdžios priklauso. Butų kainos, mielas T. Arvasevičiau, laisvosios rinkos, pasekmės. Viskas perkama ir viskas parduodama. Deja, yra dalykų, kurių nenusipirksi. Pavyzdžiui, meilės, pagarbos savo kraštui (koks jis bebūtų) ir ten gyvenantiems ar gyvenusiems žmonėms už jokius milijonus neįsigysi.

Mažai gimsta vaikučių Tauragėje? Tauragė sensta? O kiek patys prisidėjot, vyrai?

Tomai, praėjusios Vyriausybės dėka per vieną naktį sukelti mokesčiai į neregėtas aukštumas sumažino lėšas vaikams auginti. Kokias akis reikia turėti, kokią galvą, kad be gėdos jausmo galima taip lengva ranka rašyti, kaltų ieškoti čia, Tauragėje? Sensta juk ir Tauragė, ir Lietuva, ir visa Europa.

Perskaičius T. Arvasevičiaus „Emigracija, arba kodėl niekas negrįžta į Tauragę?“ galima pagalvoti, kad Tauragė – pati blogiausia vieta pasaulyje. Taip nėra. Visko visur yra. Net Anglijoje, Olandijoje, Airijoje ir Norvegijoje.

Svarbiausia, visi kalbėkime savo vardu. Tik savo. Ir būtų gerai, kad nors pirštą pajudintumėte dėl Tauragės. Dergti ant Tauragės, vadinasi, dergti ant visų tauragiškių. Tas purvas gyvenimo Tauragėje nepagerins."

Pagarbiai Agnė Butkė ir Povilas, Olandija

* * *

Anot lopšelio-darželio ,,Kodėlčius“ direktorės Linos Kymantienės, atsiuntusios laišką redakcijai su ikimokyklinių Tauragės įstaigų vadovų pasisakymais, atsakymas Tomui Arvasevičiui tilptų į vieną sakinį: „Pone Arvasevičiau, kviečiame į svečius – apsilankykite pas mus ir nebereikės kalbėti niekų“.

Tauragės lopšelio-darželio „Ąžuoliukas“ direktorė Laimutė Gudavičienė:

2011 m. „Ąžuoliukas“ atšventė 40-ąjį gimtadienį. Tais metais įstaiga visapusiškai atnaujinta: renovuotas pastatas iš tolo patraukia praeivio žvilgsnį savo spalvingumu, atliktas ir vidaus remontas.

Per pastaruosius ketverius metus atnaujintos visos vaikams skirtos erdvės: persirengimo kambariai, grupės, miegamieji, prausyklos, salė ir kt. Grupės apstatytos naujais baldais, kasmet papildomos naujais žaislais ir šiuolaikiškomis ugdymo priemonėmis. Mažiesiems įrengtos lauko terasos, vyresniems – žaidimų kambarys socialinių įgūdžių ugdymo, pasakų terapijos užsiėmimams.

Kasmet aplankome vieną kitą ikimokyklinio ugdymo įstaigą kuriame nors didmiestyje ir matome, kad Tauragės ikimokyklinio ugdymo įstaigų ugdymo(si) aplinka yra gerai aprūpinta ir saugi. Visos lopšelio-darželio bendruomenės vardu nuoširdžiai dėkoju žmonėms, kurie padeda užtikrinti vaiko gerovę.

Tauragės vaikų reabilitacijos centro-mokyklos „Pušelė“ bendruomenės vardu direktorė Elena Kedavičienė:

Pastaraisiais metais mūsų miestas pasikeitė neatpažįstamai. Lygiai taip pat keitėsi ir ugdymo įstaigos. Tą mato ir vertina ne tik miesto gyventojai, bet ir svečiai. Turime kuo pasigirti, pradžiuginti ir nustebinti ne tik kitų rajonų kolegas, tėvelius, bet ir užsienio svečius.

Mūsų vaikai šiandien turi geras gyvenimo ir ugdymosi sąlygas, visas naujausias ugdymo priemones: šviesos ir smėlio stalus kūrybiniams žaidimams, „Kimočiai“ – naujausi žaislai naudojami emociniam intelektui ugdyti, animacinės kompiuterinės ugdymo priemonės, įvairūs kortelių rinkiniai, loto žaidimai, didaktinės priemonės kalbai, pasakojimo įgūdžiams lavinti, socialinėms kompetencijoms ugdytis, mokytis ir paprasčiausiai linksmai pažaisti.

Vaikų meniniams gebėjimams lavinti naudojame tik ekologiškus dažus, natūralų, geros kokybės molį. Turime įsigiję molio dirbinių degimo krosnelę. Daug dėmesio skiriame fiziniam vaikų aktyvumui lauke, aplinkos pažinimui, tyrinėjimams – puikus sporto aikštynas su moderniausiais įrengimais atitinkančiais europinius standartus, sutvarkytos žaidimų aikštelės su naujomis pavėsinėmis, ekologinis daržas tyrinėjimams ir dar daug įvairiausių kūrybinių erdvių rasime mūsų centre.

Turime geras sąlygas ir neįgaliųjų vaikų ugdymui ir lavinimui: tai gydomosios mankštos, vandens procedūros, Montessori terapijos ir naujausias multisensorinės aplinkos („Snoezelen“) kabinetas.

Tačiau, kad ir kokių moderniausių priemonių beturėtume, to nepakanka mažųjų ugdyme. Juk ir žaislų parduotuvėje augdamas vaikas nesijaustų laimingas. Labai svarbu yra suaugę žmonės, kurie liečiasi prie vaiko, jų nuoširdus, pozityvus bendravimas ir bendradarbiavimas. Tik visi susitelkę, kartu su šeima galime padėti mažiesiems pažinti, atrasti ir suprasti aplinkinį pasaulį.

Esame atvira bendruomenė, todėl visus norinčius kviečiame užeiti ir pamatyti kaip mes gyvename.

Lopšelio-darželio „Žvaigždutė“ direktorė Zita Mickuvienė ir kolektyvas:

Į lopšelį-darželį ,,Žvaigždutė“ vaikučiai priimami nuo pusantrų metų. Šiemet į ankstyvojo amžiaus grupes susirinko 60 mažylių nuo 1,5 iki 3 metų. Tik pravėrus darželio duris, lankytojus pasitinka skoninga ir estetiška aplinka. Džiaugiamės, kad renovuotame pastate, grupėse, jauku ir šilta, gausu lavinamųjų žaislų, pritaikytų pagal vaikų amžių. Šiais metais žaislų įsigijome už 10 tūkst. litų. Vaikus ugdo kvalifikuotos pedagogės. Savo darbe jos naudoja kompiuterius, multimediją. Iš lopšelio vaikai pereina į darželio grupes, o po to – į priešmokyklines. Grupėse edukacinės erdvės, žaislai, priemonės pritaikytos pagal vaikų amžių, domėjimąsi. Daug knygų, enciklopedijų.

Vaikai rytais susiburia į ratą. Pasisveikina, aptaria dienos veiklą, žingsniuoja, miklina pirštukus, galveles. Prasideda veikla, kuri tęsis iki vakaro. Ne žaislų gausa lemia, ką jie nuveiks, sužinos. Per dieną ,,kūrybinėse dirbtuvėlėse“ vaikai piešia, lipdo, lanksto, kerpa, rašo. Darbeliams naudoja gamtinę medžiagą, vilną, molį. Gimsta patys mylimiausi pačių pasigaminti žaisliukai teatrui, vaidmeniniams žaidimams. Kasdieną vaikai įgyja vis naujos patirties. Čia jų vaikystės dienos. Kviečiame pas mus – ir gyvent, ir į svečius.

Tauragės lopšelio-darželio ,,Kodėlčius“ direktorė Lina Kymantienė:

Tauragėje nėra modernių lopšelių-darželių? Ir ką reiškia „modernus“?

Žodyne nurodoma žodžio „modernus“ reikšmė – atitinkantis šių dienų reikalavimus ir skonį, naujoviškas, atitinkantis naujausius technikos pasiekimus.

Lopšelis-darželis „Kodėlčius“ tikrai atitinka visus modernaus darželio ypatumus, nes jame: atnaujintos visos vidaus patalpos (2010 m. visame darželyje atlikti vidaus remonto darbai); vaikų grupėse nupirkti visi nauji baldai (spalvingi, šiuolaikiški, atitinkantys higienos normas); kasmet skiriama lėšų ugdymo priemonių ir aplinkos atnaujinimui (vien 2014 m. iš mokinio krepšelio skirta 15 tūkst. litų, iš tėvų įnašų – 13,6 tūkst., iš gyventojų pajamų mokesčio 2 proc. – dar 9 tūkst.).

Įkurtas modernus metodinis kabinetas auklėtojoms ruoštis veiklai (yra 3 stacionarūs ir 4 nešiojami kompiuteriai, kopijavimo aparatas), įrengti logopedžių ir psichologės kabinetai. Jie taip pat aprūpinta naujomis ugdymo priemonėmis.

Priešmokyklinės grupės aprūpintos SMART lentomis su nešiojamais kompiuteriais ir Multimedia. Čia ugdymo procesas vyksta pagal naujausias technologijas.

2013 m. atnaujinta aktų salė, kurioje vyksta sportinė bei meninė muzikinė veikla. Nupirkta nauja kokybiška aparatūra. Darželis yra įsigijęs ir šviesos stalą, skirtą individualiai meninei veiklai pagal Regio Emilia metodą.

Daug dėmesio skiriama ir lauko edukacinėms erdvėms: vaiko judėjimo poreikiams patenkinti įrengtos krepšinio, futbolo aikštelės, nameliai su kopėtėlėmis ir čiuožimo aikštelėmis, meninei kompetencijai ugdyti – padarytas alpinariumas „Vabalynė“, kur vaikai gali lauke piešti ir dėlioti akmenėlius, kurti kompozicijas pagal savo norą, nupirktos 7 naujos smėlio dėžės su dangčiais, pažinimo kompetencijai ugdyti pasodinta vaismedžių ir vaiskrūmių bei dekoratyvinių augalų alėjos.

Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
prieš 19 valandų
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.