Neįgalieji: „Jūs mus apgavote!“ (video)
Įkelta:
2014-07-29
Nuotrauka
Aprašymas
Į savivaldybės priėmimo skyrių sugužėję neįgalieji tikėjosi valdžios supratimo. Ramunės Ramanauskienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Neįgaliųjų atstovė Irena Bagdonaitė jaudinosi ir sakė netikinti, kad valdžia nežinojo apie centro naikinimą. Ramunės Ramanauskienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Neįgalieji čia pat rašėsi ant dokumento, kuris perduotas savivaldybės vadovams ir bus siunčiamas į ministeriją. Ramunės Ramanauskienės nuotrauka

Ramunė RAMANAUSKIENĖ

redaktore@taurageszinios.lt

Žinia, kad nuo lapkričio Tauragėje nebeliks per dvidešimtį metų veikusio Neįgaliųjų reabilitacijos centro, kur skaudaus likimo ištikti žmonės ne tik surado vieni kitus, bet ir dalyvavo daugybėje užsiėmimų, ant kojų sukėlė ne tik tuos, kurie dar paeina, bet ir tuos, kurie seniai vaikščioti nebegali ar niekada negalėjo. Neįgalieji su ašaromis akyse laidoja savo susibūrimo vietą ir meta priekaištus vietos valdžiai – kodėl tokią svarbią naujieną jie sužinojo ne iš tų, kurie privalo jiems tarnauti, o iš žiniasklaidos. Praėjusios savaitės antradienio rytą kas savo kojomis, kas pasiramsčiuodami lazda, kas rateliuose visas būrys pasibeldė į kostiumuotų valdininkų kabinetų duris. Tačiau atsakymas iš jų nieko gero nežadantis.

Dėl reabilitacijos centro atsikėlė į Tauragę

„Tauragės žinioms“ paskelbus naujieną apie Tauragės neįgaliųjų reabilitacijos centro pertvarką – sujungimą su Adakavo socialinės globos namais, redakciją tiesiog užplūdo neįgalių žmonių pasipiktinimo skambučiai.

Jie tikino, kad jų bėdos ir likimas niekam daugiau nerūpi ir jei ne žiniasklaida, viskas taip ir būtų daroma tyliai. Esą negana to, kad milijonus kainavusį pėsčiųjų tiltą per Jūros upę valdžia pastatė neatsižvelgusi į neįgaliųjų poreikius, dar ir vienintelę jų susibūrimo vietą naikinti pasišovė.

Antradienį redakciją pasiekė ir neraminantis neįgalios merginos mamos Veronikos Ambrazaitienės laiškas. Į jame išsakytas mintis turėtų atkreipti dėmesį atsakingi asmenys. V. Ambrazaitienė rašo:

„Štai ir išlindo yla iš maišo. Pašnibždomis sklandančios mintys apie Tauragės neįgaliųjų reabilitacijos centro naikinimą vis dėlto tampa bjauria tikrove. Keista ir pikta, kad šiais laikais, kai visi tik ir kalba apie neįgaliųjų socialinę integraciją, apie jų teises, apie mūsų pareigą jiems padėti arba apie paprasčiausią humanizmą, Tauragėje viskas verčiasi aukštyn kojom. Pasirodo, vienais neįgaliaisiais besirūpindami, būtinai turime kitus nuskriausti. O kaip kitaip vertinti Neįgaliųjų reabilitacijos centro naikinimą? Ar kas paaiškino neįgaliesiems, kurie dabar lanko šį centrą, kokią alternatyvą jiems pasiūlys? Kol kas tylu. Ar pirmiausiai sugriausim, o paskui pagalvosim?


Aš – mama neįgalios dukros, raminau ją, kai ji senokai nerimavo, kas bus su centru, kai jame apgyvendins iš Adakavo atkeltus psichinę negalią turinčius žmones. Mąsčiau, kad gal savarankiško gyvenimo įgūdžių mokymo imsis, kaip daug kur pasaulyje daroma. Nenorėjau tikėti, kad centrą, renovuotą prieš keletą metų, teikiantį įvairiapusę pagalbą, ketinama panaikinti.


O aš taip didžiavausi ir džiaugiausi Taurage, kuri tiek dėmesio skiria neįgaliesiems... Mes, gyvenusios už 85 kilometrų, jau prieš 16 metų atradom Tauragės neįgaliųjų reabilitacijos centrą. Tai buvo ir kol kas yra vieta, kuri mano dukrai padėjo ir fiziškai, ir psichologiškai stiprėti, jaustis sava. Kiekvienas darbuotojas rodė dėmesį, susirūpinimą ir pagalbą. Neįgalusis pirmiausiai turi mokėti įveikti savo emocinę būklę, po to – fizinę ir įvairius kompleksus. Todėl nuolatinis bendravimas su psichologe, pokalbiai bendraminčių rate ar darbinio užimtumo veikloje su mokytojomis, soc. specialistėmis – tai žingsniai stiprėjimo link. Ar jūs kada matėte, kaip džiaugiasi žmogus, silpnomis savo rankomis suvėręs iš karoliukų servetėlę ar sukūręs medelį iš gintariukų? Matydama, kad čia, centre, dukra pritapo ir gerai jaučiasi, ryžausi nupirkti jai butą – ir ji dabar tauragiškė. Treti metai, kai ji čia gyvena ir toliau lanko centrą. Esame dėkingos, kad kasryt specialus reabilitacijos centro autobusiukas paima iš namų ir parveža atgal. Džiaugėmės, kai savivaldybė kartu su reabilitacijos centru pradėjo vykdyti 2013–2015 metų projektą, suteikusį galimybę neįgaliesiems gauti įvairias paslaugas į namus. Džiaugėmės iki šiol... Visiems gyriau ir pasakojau, koks šaunus neįgaliųjų reabilitacijos centras Tauragėje. Aš pati galėjau dirbti, žinodama, kad mano dukra apsupta rūpestingų, draugiškų žmonių, kad čia jos draugai.


Esame sunerimę ne tik mes, susiję su šiuo centru. Dukros kaimynė, dirbanti netoli reabilitacijos centro, sako matanti, kaip neįgalieji rytais skuba į centrą kaip į darbą. Net mano draugė, gyvenanti Vilkijoje, už 100 kilometrų, su nerimu klausė, kas gi bus?


O kas toliau? Kaip nesunku sužeisti žmogaus sielą ir jausmus. O tereikėjo labai nedaug – prieš griaunant susikviesti neįgaliuosius ir jų šeimų narius, nuraminti ir paaiškinti, kad jie nenurašomi, neišmetami kaip nereikalingas balastas, o kad juos mato ir rūpinasi. Ar nors vienas, atsakingas už šią pertvarką, supranta, kaip jaučiasi neįgalieji ir jų šeimos? Linkiu ateityje tai pajausti...“

Meras nieko nežinojo?

Nors Tauragės apskrities neįgaliųjų reabilitacijos centro direktorė Jolanta Surkevičienė apie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos planus sujungti dvi įstaigas – neįgaliųjų reabilitacijos centrą ir Adakavo socialinės globos namus – rajono tarybą ir merą informavo dar pernai, Tauragės meras Pranas Petrošius dievagojasi naujieną, kad centro Tauragėje nebeliks, sužinojęs vos pieš kelias dienas. Esą jam ši žinia sukėlė šoką.

Į savivaldybės administracijos pastatą antradienio rytą sugužėję neįgalieji negailėjo rajono vadovui piktų žodžių, išsakė daugybę priekaištų, tikino netikį jo žodžiais. Kalbėdami neįgalieji jaudinosi, braukė prakaitą, o kai kas net graudinosi.

– Nesuprantu, kaip apie tokį svarbų sprendimą rajono vadovas nieko nežino. Netikime, – „Tauragės žinioms“ sakė neįgaliųjų atstovė Irena Bagdonaitė.

Merui, savivaldybės administracijos direktoriui Algirdui Mosėjui, savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjai Ligitai Rimkuvienei neįgalieji įteikė raštą su daugybe parašų prašydami padėti išlikti neįgaliųjų reabilitacijos centrui ir toliau teikti paslaugas, kurių labai reikia neįgaliesiems: iki šiol centre veikė kompiuterių, dailės ir molio, rankdarbių, pynimo užsiėmimai, neįgalieji buvo mokomi įvairių profesijų. Su jais dirbo keturi mokytojai.

– Tai buvo staigmena. Kodėl niekas su mumis nediskutavo, kodėl niekas neinformavo, kad vietoj centro bus įkurti Adakavo globos namai? Viską sužinojome vien tik iš gandų. Jie sklandė jau seniai, tik niekas nieko mums nepaaiškino. Tai mums didelis įžeidimas, – vieni per kitus valdžios atstovams kalbėjo neįgalieji.

Reabilitacijos centras, pasak neįgaliųjų, jiems reikalingas kaip oras, jie kasdien čia ateidavo kaip į darbą, susirado draugų, o kai kas net gyvenimo palydovą.

Pagrasino piketuosią

Rajono meras Pranas Petrošius bandė raminti jam priekaištaujančius žmones. Esą jie vadovaujasi jausmais.

– Jeigu jūs geriau išmanote, jūs ir kalbėkite. Aš sakau, kad rytoj važiuosiu į Vilnių ir bandysiu susitikti su ministerijos atstovais. Vakar mes jau tai aptarėme savivaldybės mastu, – kalbėjo meras.

Rajono vadovas kartu su Socialinės paramos skyriaus vedėja neįgaliesiems žadėjo, jog bus bandoma ieškoti lėšų, kad neįgaliesiems iki šiol teiktos paslaugos kitąmet būtų teikiamos savivaldybės mastu. Tam esą reikės ieškoti lėšų, galbūt kitų patalpų, tačiau greitai tokios problemos išspręsti esą neįmanoma.

Neįgalieji patikino, kad pakontroliuos mero pažadą, o jei jis nebus ištesėtas, piketuos.

– Nieko gero iš jūsų neišgirdome, tik žodį jeigu. Jūs mums tarnaujate. Mes pasidomėsime ir dar ateisim ir ateisim pas jus, – patikino rajono valdžios atstovus neįgalieji.

Rajone gyvena 6000 neįgalių žmonių

Tauragės neįgaliųjų draugijos pirmininkas Kęstutis Petkus „Tauragės žinias“ informavo, kad Tauragės rajone gyvena arti 6000 neįgalių žmonių. Apie 2000 jų reikalinga speciali priežiūra, 244 – vaikai.

– Žinau apie liūdną neįgaliųjų reabilitacijos centro likimą. Girdėjau, kad pernai buvo lyg rinkti parašai, siųsti į Vilnių, bet koks jų likimas, nežinau. Centras labai neįgaliesiems reikalingas. Mūsų draugija taip pat veda darbo terapijos užsiėmimus, tačiau mūsų patalpos mažos – 70 kvadratinių metrų, kur dar įsikūrusi administracija, visi tikrai netelpa, – sakė K. Petkus.

Pasak K. Petkaus, meras pažadėjo šią savaitę viešėdamas Vilniuje užsukti į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją, tačiau vargu ar šiandien tai bepadės – problemą reikėję spręsti pavasarį, kai ministerija apsisprendė sujungti įstaigas.

Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
prieš 13 valandų
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.