Skurdas, šaltis ir sugriuvusi krosnis. Kas padės?
Įkelta:
2013-01-29
Nuotrauka
Aprašymas
Irma ir dieną, ir naktį savo kambaryje kailinių nenusisiaučia. Daivos Sitnikienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Daivos Sitnikienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Moters kambaryje išlūžo durys, todėl šaltis čia nuolatinis – svečias. Daivos Sitnikienės nuotrauka

Daiva SITNIKIENĖ

daiva@taurageszinios.lt

Paspaudus šaltukui ir žiemai grasinant dar didesniais šalčiais Eičių kaimo gyventojai šaukiasi pagalbos – bendrabutyje baiminamasi gaisro, kuris bet kada gali kilti viename iš socialinių būstų. Į „Tauragės žinių“ redakciją paskambinusi vieno Eičių kaimo daugiabučio gyventoja Stasė Misevičienė gaili socialiniame būste gyvenančios pensininkės ir sako, kad jos kaimynė ne tik šąla, bet ir gyvena baisiomis sąlygomis, padėti jai niekas neskuba. O štai valdininkai atkerta, kad socialinio būsto gyventoja – skolininkė ir būstu, kuriame gyvena, privalo rūpintis pati.

Krosnies dureles parėmė pagaliu

„Tauragės žinioms“ Eičių gyventoja, pensininkė Irma Varvolienė pasakojo gaunanti vos 300 litų pensiją ir dar 26 litus socialinės paramos, tačiau pastarąją palieka seniūnijai įsiskolinimams dengti. Vasarą ir rudenį moteris uogauja, grybauja, žiemą prie kaimo parduotuvės aplinką sutvarko ir taip šiek tiek prisiduria prie mažos pensijos.

Seniūnijai moteris dėkinga už vasarą jos bute įdėtą plastikinį langą, kad ir be apdailos paliktą, tačiau skundžiasi, kad krosnies jai niekas nesutvarko. Butas gi ne jos, socialinis, o savų pinigų krosnies remontui ji neturi. Įtrūkusi krosnis ne tik nešildo, bet kyla pavojus gaisrui. Kad krosnies durelės neiškristų, Irma jas parėmė pagaliu.

Mums lankantis pas I. Varvolienę virtuvėje tvyrojo dūmų tvaikas, visame bute buvo jausti aštrus nemalonus jų kvapas. Irma pasakojo, kad ką tik ją aplankė ir seniūnijos inžinierius bei elektrikas.

– Pasiūlė nusipirkti keturis kibirus molio ir kreiptis pagalbos į seniūnaitį, – sakė Irma.

(Ir) taip žmonės gyvena

Tačiau šiame socialiniame bute ne tik krosnis rėžia akį. Irmos butelis remonto nematęs tikriausiai ilgiau, nei ji čia gyvena, sienos apsmilkusios, visur pelėsis. Durys į bendrą koridorių išlūžusios, per jas kiaurai skverbiasi šaltis. Seniūnija Irmai esą pažadėjo pavasarį duris pakeisti. Virtuvėje įsukta viena nedidelė elektros lemputė, o ir jos ilgai ten nebuvo, moteris švietėsi žvake, mat nesugebėjo lemputės įsukti – bute labai aukštos lubos. Kambaryje lemputės visai nėra, esą užtenka šviesos iš virtuvės.

Triaukščio daugiabučio gyventojai turi tik šaltą vandenį, jo reikia prisileisti ir parsinešti iš bendros patalpos. Kad nešildomoje patalpoje vanduo neužšaltų, čiaupą gyventojai laiko atsuktą, vanduo turi nuolat sruventi. Šis kriauklėje virtęs į ledą. Tualetas, tiksliau, išvietė, bendrabučio tipo name likusi, matyt, iš praėjusio amžiaus. Atskirą tualetą turi tik neįgalus šio namo gyventojas.

Kaltas tingumas

Vaikštinėdami po koridorių susipažinome su Irmos kaimyne. Ji mielai pakvietė užeiti į savo tvarkingą, taip pat socialinį butą, tačiau prašė neskelbti nei vardo, nei pavardės – nenorinti viešumos. Moteris niekuo nesiguodė, priešingai – džiaugiasi turėdama stogą virš galvos.

– Kiek yra žmonių, kurie neturėdami kur gyventi žiemą mirtinai sušąla. Mums davė būstą ir patys turime jį prižiūrėti. Abu su vyru turim neįgalumą (vyras be kojų – red.), tačiau patys viskuo pasirūpinam, jei reikia pagalbos, pasisamdom. Būtumėt matę, į kokį butą mes buvome įkelti. Susitvarkėm. Tik noro reikia. Mums nei langų kas sudėjo, nei durų, nei kompensaciją už šildymą gaunam. Nereikia tingėti, vasarą reikėjo rūpintis krosnimi, o ne žiemą, kai reikia su kailiniais miegoti, – moralą Irmai už tingumą atskaitė kaimynė, tačiau patikino, kad I. Varvolienė nėra kokia girtuoklė, nors tvarkos jos namuose oi kaip trūksta.

Kaimynė Irmai pasiūlė duoti molio kibirą, kurį tereikia parsinešti ir atšildyti, po to pasikviesti talką ir susitvarkyti krosnį.

Irma rūpinasi kiti

Irma Varvolienė prašymo seniūnijai dėl krosnies remonto nėra parašiusi. Apie Eičių gyventojos krosnies problemas Gaurės seniūnas Vidmantas Skirius sužinojo iš seniūnijos socialinės darbuotojos, o jai pranešė tame name įsikūrusios parduotuvės savininkė.

– Neslėpsiu, ši moteris išgerianti, turi skolų, – išklojo Gaurės seniūnas.

Pasak jo, socialinį būstą turi prižiūrėti patys gyventojai. Seniūnija neturi tiek lėšų, kad visiems langus sudėtų, krosnis sutaisytų, remontus padarytų.

Irma Varvolienė už būsto nuomą ir bendrą namo elektrą seniūnijai skolinga apie 620 litų. Ši skola susikaupė ne per vienerius metus, mat mokesčiai nėra dideli. Šios moters socialinio būsto nuoma mėnesiui atsieina 9,16 Lt.

Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
prieš 1 dieną
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.