Pokyčiai ligoninėje tęsiasi: statybų tikimasi dar šiemet
Įkelta:
2023-08-16
Nuotrauka
nuotrauka
Aprašymas

Šioje vietoje bus pastatytas naujas Priėmimo ir skubiosios medicinos pagalbos skyriaus pastatas. Autorės nuotrauka

 

,
Nuotrauka
nuotrauka
Aprašymas

Ligoninės vizualizacija

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) išplatino pranešimą, kad septynių Lietuvos regionų gydymo įstaigos jau artimiausiu metu įgyvendins modernizavimo projektus, kurie leis teikti pacientams dar kokybiškesnes gydymo ir skubiosios medicinos pagalbos paslaugas. Tarp pokyčių sulauksiančių įstaigų – ir Tauragės ligoninė, kurios vadovas tikisi, kad modernizavimo darbai prasidės dar šiemet. Pagrindinis projekto, kurio metu bus modernizuojamos ligoninės patalpos, įgyvendinimo tikslas, kad ligoninėje būtų užtikrintas tolygus, saugus, nenutrūkstamas ir efektyvus intensyviosios terapijos ir skubiosios pagalbos paslaugų teikimas ekstremalių sveikatai situacijų metu. 

Laukia statybos leidimo

Reanimacijos bei intensyviosios terapijos ir Skubiosios medicinos pagalbos teikimo infrastruktūros modernizavimo projekto finansavimo sutartį su VšĮ Centrine projektų valdymo agentūra Tauragės ligoninė pasirašė gegužės 31 d. Projekto įgyvendinimui iš ES ir valstybės biudžeto skirta 2,5 mln. eurų. 

– Iš savivaldybės jau laukiame statybos leidimo. Tikimės, kad jis bus gautas dar šį mėnesį. Gavę leidimą skelbsime rangos darbų  konkursą, – trečiadienį informavo Tauragės ligoninės direktorius Liutauras Indriuška. 

Įprastai viešieji pirkimai užtrunka, tačiau paklaustas, ar gali prognozuoti statybos darbų pradžią, direktorius kalbėjo viltingai:

– Tikimės, kad darbai prasidės dar šiemet, nes projekto įgyvendinimo terminai ne tokie ilgi – iki 2025 metų. 

Tiesa, kaip pabrėžė gydymo įstaigos vadovas, įgyvendinamas projektas apima tik statybų darbus. Reikalingos įrangos sąrašas, pasak vadovo, jau patvirtintas, bet garantijų dėl finansavimo ligoninė dar neturi. 

Reikalinga modernizacija

Šiuo metu Tauragės ligoninė, kurios dalininkės lygiomis dalimis yra SAM ir Tauragės savivaldybė, aptarnauja daugiau nei 90 tūkst. apskrities gyventojų iš Tauragės, Jurbarko, Šilalės rajonų ir, Pagėgių savivaldybės teritorijų. Kaip skelbiama SAM pranešime, regioninei gydymo įstaigai tai – didelis skaičius, todėl kartais tenka susidurti su vietos trūkumu. O staiga užklupusi pandemija parodė, kad reorganizacija bei plėtra yra itin reikalinga keliuose ligoninės skyriuose.

„Modernizavimas būtinas dėl kelių priežasčių. Pirmiausiai, ligoninės infrastruktūra turi atitikti šiuolaikinius architektūrinius reikalavimus, kurie yra keliami medicinos įstaigoms. Antra, jaučiamas poreikis išplėsti asmens sveikatos paslaugų pasiūlą. Taip pat būtina užtikrinti pacientų saugą pandemijų atvejais. Todėl mūsų ligoninės reanimacijos ir intensyviosios terapijos bei skubiosios medicinos pagalbos teikimo infrastruktūros modernizavimas yra reikalingas. Šio projekto metu bus atliekami esminiai ligoninės atnaujinimo darbai – naujo Intensyviosios terapijos skyriaus statyba ir esamo Priėmimo ir skubiosios pagalbos skyriaus išplėtimas“, – pranešime cituojamas Tauragės ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinai Danas Masiulionis.

Planuojami pokyčiai Priėmimo ir skubiosios pagalbos skyriaus pastate – svarbus žingsnis siekiant išvengti suiručių, kurias buvo sukėlusi staiga prasidėjusi COVID-19 pandemija. „Būtent užėjus pandemijos bangai buvome, kaip ir daugelis kitų ligoninių, pasistatę modulinių pastatų, kurie buvo skirti užsikrėtusiems pacientams aptarnauti. Tokiu būdu sprendėme problemą, kad virusas nepasklistų po visą ligoninę. Ir nors pandemija baigėsi, virusas niekur nedingo. Turime prisitaikyti prie šių dienų aktualijų ir pasirūpinti tinkamomis patalpomis tokiems ligoniams priimti“, – pažymėjo Tauragės ligoninės direktorius L. Indriuška.

Naujame Priėmimo ir skubiosios medicinos pagalbos skyriuje bus užtikrinamas pacientų srautų valdymas, todėl skubiąją medicinos pagalbą laiku gaus ir sergantieji infekcinėmis ligomis, ir kiti pacientai. Tokiu būdu tikimasi geriau suvaldyti epidemijas ir efektyviau organizuoti darbą. Pasak D. Masiulionio, „įrengus naują statinį, bus sukurta priešepideminė patalpų dalis, o pokyčius pajus visi: pacientams bus teikiamas didesnis asortimentas paslaugų regione, todėl jiems nereikės vykti į didesnius medicinos centrus kituose miestuose“.

Nuotrauka
nuotrauka

Virš Geriatrijos skyriaus – naujas priestatas 

Įgyvendinant projektą virš 2020-aisiais pastatyto naujo ligoninės Geriatrijos skyriaus nuspręsta pristatyti naują priestatą, kuriame įsikurs Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyrius. „Dėl šio naujo statinio išsiplės Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyrius, o jame esanti įranga bus atnaujinta pagal Sveikatos apsaugos ministerijos keliamus reikalavimus regiono ligoninei“, – teigė D. Masiulionis.

Pabrėžiama, kad pokyčiai ligoninės Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje reikalingi ir dėl naujų reikalavimų intensyviosios terapijos skyrių palatų plotui, kurie įsigalios jau 2025 metais. Vienas iš jų – vienai intensyviosios terapijos lovai patalpoje turi būti skirtas 20 kv. m. plotas. Todėl pastačius priestatą bus galima užtikrinti didesnį lovų skaičių. Po modernizavimo darbų Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje bus įrengtos 4 lovos, tad iš viso jų skyriuje bus 10, o priestato plotas sieks apie 500 kv. m. Pasak ligoninės direktoriaus, tai reiškia, kad skyriuje bus galima užtikrinti ne tik didesnį lovų skaičių, bet jame galės dirbti ir daugiau medicinos personalo, kuriam bus užtikrinamos patogios darbo sąlygos. 

„Atsižvelgiant į darbo aplinkos kokybę būtina įrengti poilsio kambarius, persirengti skirtas erdves, tualetus. Šiuo metu medikai yra priversti persirengti kur papuola – kas kabinete, kas kitose personalo patalpose. Ši problema bus išspręsta“, – teigia L. Indriuška. 

Naujas Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriaus priestatas bus ne tik erdvesnis, bet ir strategiškai patogesnis. Tai leis saugiau pacientus pervežti iš vieno skyriaus į kitą. „Bus tikrai patogiau, nes ligoninės pastatai juk turi būti sujungti. Pacientai pervežami lovose, jų būklė dažnai yra pakankamai sunki, todėl per lauką ir kiemą jų vežti negalima. Todėl, kad nereikėtų statyti papildomų tunelių ar koridorių tarp skirtingų pastatų, ir buvo nuspręsta naują priestatą statyti ant jau egzistuojančio pastato“, – pranešime cituojamas ligoninės vadovas. 

Nuolat ieško darbuotojų

Savo feisbuko paskyroje Tauragės ligoninė skelbia siūlanti darbą slaugytojoms ir gydytojui anesteziologui-reanimatologui. Paskutiniajame savivaldybės tarybos posėdyje rajono politikai priėmė sprendimą apmokėti gydytojo ortopedo-traumatologo rezidentūros studijas. Pagal pasirašytą trišalę sutartį gydytojas po 6 metų studijų įsipareigoja atidirbti ligoninėje 6 metus. 

Tame pačiame posėdyje patvirtinta ir 5-erių metų specialistų poreikio prognozė, kurioje įrašyti gydytojai anesteziologas-reanimatologas, ortopedas-traumatologas, kardiologas ir neurologas, vidaus ligų gydytojas ir gydytojas geriatras, oftalmologas ir psichiatras, akušeris-ginekologas, fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojai. 

 

Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.