Brandos egzaminai karantino akivaizdoje: nerimo daug
Įkelta:
2021-03-11
Nuotrauka
Gimnazija
Aprašymas

Autorės nuotrauka

Apie brandos egzaminus šiemet viešojoje erdvėje girdėti visokių kalbų – sunku pasiruošti mokantis nuotoliniu būdu, gal vertėjo jų atsisakyti, rezultatai bus prastesni. Nedžiūgauja ir kalbinti abiturientai – rezultatai tikrai bus gerokai prastesni, nes mokytis baigiamosios klasės kursą nuotoliniu būdu tikrai nėra lengva ir paprasta. Abiturientai save įvardija karta, kuriai teko išgyventi šį baisų laikotarpį tikrai nepavydėtinomis sąlygomis ir labai tikisi, jog ties jų karta tai užsibaigs ir kiti galės grįžti į normalų, visiems priimtiną gyvenimą.   

Paskelbė tvarkaraštį

Valstybiniai brandos egzaminai šiemet prasidės birželio 7 dieną, arba dviem savaitėmis anksčiau nei pernai. Pagrindinė egzaminų sesija baigsis liepos 2 dieną. 

Egzaminų tvarkaraštis sudėliotas taip, kad svarbiausius egzaminus – lietuvių kalbos ir literatūros bei matematikos – skirtų 10 kalendorinių dienų. Šis intervalas, atsižvelgiant į mokyklų vadovų pageidavimus, skirtas tam, kad mokyklos galėtų organizuoti konsultacijas tarp šių dviejų itin svarbių egzaminų. Lietuvių kalbos ir literatūros mokyklinis ir valstybinis egzaminas vyks birželio 7-ąją, matematikos valstybinis egzaminas – birželio 18-ąją.

Dar viena naujovė  – visų egzaminų laikas prailginamas 15 minučių.

Pagrindinei sesijai prasidėjus birželio 7 d., ji baigsis liepos 2 d., birželio mėnesiui nukeltos ir užsienio kalbų (anglų, prancūzų, rusų, vokiečių) egzaminų kalbėjimo dalys.

Kaip skelbia Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, vyriausybė jau skyrė lėšų padėti likviduoti nuotolinio ugdymo metu atsiradusias spragas. Tikimasi, kad kuo didesnei daliai abiturientų bus sudarytos galimybės papildomoms konsultacijoms.

Vyriausybė planuoja skirti papildomų lėšų mokytojams apmokėti už papildomą darbą. Mokyklų bus prašoma užtikrinti bent 20 papildomų valandų konsultacijoms. Konsultacijas pagal dalykus paskirstys pačios mokyklos.

Tauragės rajono bendrojo ugdymo įstaigose šiemet mokosi 325 abiturientai. 

Nepavydėtinos sąlygos

Gimnazistė Auksė ruošiasi laikyti 4 brandos egzaminus. 

– Dirbame per pamokas kartu su mokytojais, turime modulio pamokas, per kurias sprendžiame praėjusių metų egzaminų užduotis. Nemažai darbo turime įdėti ir patys laisvu laiku, – teigė gimnazistė.

Ar sunku ruoštis egzaminams nuotoliniu būdu? Paprašyta įvardinti tokio darbo minusus, o gal ir pliusus, Auksė buvo atvira:

– Pliusų mokantis nuotoliniu būdu tikrai nematome. Pirmiausia labai sunku susikaupti, namų aplinka tikrai neduoda didesnės motyvacijos dirbti individualiai. Nėra mokytojo, nėra ir realaus paaiškinimo, kurio šiuo laikotarpiu be galo reikia. Tik tokiu sunkiu laiku mokiniai pradėjo vertinti ne tik mokyklą, bet ir pačius mokytojus. Be jų mes niekaip. Jie aukoja savo laiką mums, ruošia papildomas užduotis, rengia papildomas pamokas, jei reikia – ir individualias. Mokytojai supranta esamą situaciją ir stengiasi paruošti mus kuo geriau. Už tai jiems esame be galo dėkingi.

O tikėtis, kad egzaminus atšauks, pasak gimnazistės, buvo naivu. 

– Tačiau tikrai norėjome, jog egzaminus šiek tiek palengvintų. Kalbant apie priėmimus į aukštąsias ar kitas mokyklas, diskutavome su mokiniais, kad galima buvo paimti III–IV klasių metinius pažymius. Rezultatai tikrai bus gerokai prastesni, nes mokytis 12 klasės kursą nuotoliniu būdu nėra lengva ir paprasta. Tikimės, jog laiku spėsime išeiti kursą, kad galėtumėm pakartoti viską, ko gali prireikti egzamino metu. Išeiti temą nuotoliniu būdu reikia daugiau laiko negu reiktų mokykloje. O paliktos spragos tikrai pasijaus ruošiantis egzaminams ar egzamino metu, – pasakojo Auksė.

Pasak gimnazistės, dabartinė situacija leido suprasti ne tik mokiniams, bet ir studentams, kad didelės įtakos mokymuisi turi ne tik aiškinimas, bet ir aplinka. 

– Esame karta, kuriai teko išgyventi šį baisų laikotarpį tikrai nepavydėtinomis sąlygomis. Labai tikimės, jog ties mūsų karta tai užsibaigs ir kiti galės grįžti į normalų, visiems priimtiną gyvenimą, – teigė Auksė.  

„Esame karta, kuriai teko išgyventi šį baisų laikotarpį tikrai nepavydėtinomis sąlygomis. Labai tikimės, jog ties mūsų karta tai užsibaigs ir kiti galės grįžti į normalų, visiems priimtiną gyvenimą.“. 

 

„Ruošiamės savo pačių ateičiai“

Abiturientė Karolina irgi ruošiasi laikyti 4 valstybinius brandos egzaminus – lietuvių kalbos, matematikos, istorijos ir anglų kalbos. 

– Pasiruošti nėra labai lengva, daug streso, kartais pritrūksta motyvacijos, tačiau tikrai nėra neįmanoma. Mokausi pamokų metu, kiekvieną dieną po pamokų mokausi papildomai, pati arba su šeimos pagalba. Mokytojai vis kalba apie egzaminus, pasakoja, kaip jie vyks, pataria, prie kokių temų pasėdėti vertėtų ilgiau ir jas labiau paanalizuoti, stengiasi atsakyti į visus klausimus. Nėra lengva motyvacine prasme, nes vis nesikeičia aplinka, pradeda maišytis poilsio ir darbo laikas, tad motyvaciją sunkoka palaikyti, tačiau nėra neįmanoma, nes ruošiamės savo pačių ateičiai, – sako Karolina.  

Ir  pliusu, ir minusu gimnazistė laiko karantino metu ant pačių gimnazistų pečių užgriuvusį laiko planavimą – kaip ir kada mokytis, kaip ir kada ilsėtis. 

– Nemeluosiu, pradžioje nebuvo lengva ir norėjosi mieliau pažiūrėti serialą nei pasėdėti prie knygų, tačiau mane karantinas išmokė geriau planuoti savo laiką, kad dieną praleisčiau kuo produktyviau, – atviravo Karolina. 

Kalbinta gimnazistė labai džiaugėsi savo mokytojais bei mokyklos administracija, kuri stengiasi suteikti kuo daugiau galimybių bei pagalbos ruošiantis egzaminams – pagalba suteikiama, jei tik jos paprašoma, vyksta papildomos konsultacijos.

– Bet kada gali mokytojų paprašyti papildomų užduočių ir jie mielai jas suranda, atsiunčia ir vėliau ištaiso bei išaiškina tai, ko nesupratai. O kalbant apie egzaminų rezultatus, tai taip, galima spekuliuoti, kad rezultatai gali nukentėti dėl karantino, nes tai įvyko pernai, nors abiturientai buvo trumpesnį laiką karantine nei mes. Tačiau manau, kad viskas bus gerai, nes kiekvienas suprantame, kad mokomės dėl savo ateities ir stengiamės kiek galėdami, kad mūsų pačių rezultatai būtų kuo geresni. Manau, rezultatų tiesiog teks palaukti ir pamatyti, – teigė gimnazistė.  


Visi dirba išsijuosę

„Versmės“ gimnazijos direktorė Dalia Pukelienė sako, kad nuomonių apie brandos egzaminus visokiausių buvo, ir tos nuomonės visos buvo svarbios iki to momento, kol ministerija nepatvirtino egzaminų grafiko. 

– Kadangi egzaminai šiek tiek nukelti, vadinasi, ministerija galvoja, kad mokiniai po kažkurio laiko galės sugrįžti į klases ir kiek įmanoma kontaktiniu būdu trupučiuką pagilinti žinias, – teigė direktorė.  

Nuotrauka
Pukelienė

Pirmasis lietuvių kalbos egzaminas būdavo organizuojamas gegužės pabaigoje, o šiemet vyks birželio 7-ąją. Ir tarptautinio bakalaureato programos egzaminai šiemet vyks, o pernai nebuvo.  

– Visi dirba išsijuosę. O kontakto reikia visai žmonijai, ne tik mokytojams ar mokiniams. Jaunimui ypač reikia – jiems reikia daugiau bendravimo negu tiems, kurie šiek tiek ilgesnį laiką nugyvenę. Dalis mokinių galvoja, kad kitaip ir nebus, reikia susitaikyti, – teigė D.Pukelienė.

Pernai, pasak direktorės, nežinomybės ir nerimo buvo daugiau dėl paties egzaminų organizavimo. 

– Tai buvo neišmėginta, o šiemet, kiek susipažinau su dokumentais dėl egzaminų tvarkaraščio, tai jau numatyta, kad  klasėje gali būti 9 mokiniai, atstumas – du metrai. Patirties jau turim ir, manau, laikyti egzaminus bus paprasčiau ir saugiau. Abiturientai tokius egzaminus laiko pirmą kartą, tai jiems tikrai nėra paprasčiau. Tai yra stresas vien dėl to, kad brandos egzaminai – dvylika metų mokinys mokėsi ir dabar turi parodyti tai, ką jis moka, – sakė direktorė.  

Nuo vasario 22-osios gimnazijoje abiturientams vyksta papildomos lietuvių kalbos, matematikos, istorijos konsultacijos. Nuotolinis darbas vyksta mažose grupelėse nuo 5 iki 11 mokinių. 

– Tai turėtų būti naudinga mokiniams, nes mokytojai juos padalina pagal mokymosi lygį. Kažkurie taiko į, tarkim 86 ir 100 balų, o kitiems svarbu tik išlaikyti. Taip diferencijuojant darbą ir vyksta pagalba. Gimnazija užsiregistravo ir abiturientai dalyvaus matematikos patikroje, organizuojamoje Nacionalinės švietimo agentūros, KELTO sistemoje. Bandomasis testavimas vyks kovo 12-ąją. Tai turėtų  padėti mokiniams įsivertinti savo gebėjimus, ir galbūt dar šiek tiek, kol bus laiko, silpnesnę vietą patobulinti, – apie pagalbą mokiniams kalbėjo gimnazijos vadovė. 

„Abiturientai tokius egzaminus laiko pirmą kartą, tai jiems tikrai nėra paprasčiau. Tai yra stresas vien dėl to, kad brandos egzaminai – dvylika metų mokinys mokėsi ir dabar turi parodyti tai, ką jis moka.“

 

Kalbant apie egzaminų rezultatus, ar yra mokyklos bendruomenėje kokių nuogąstavimų, kad jie bus prastesni?

– Analizuojame mokinių pasiekimus, žiūrėjom ir signalinius pusmečių rezultatus. Taip, baimių yra. Mūsų gimnazija nėra išskirtinė, esame tokie, kaip ir kitos gimnazijos, vadinasi, ir neišlaikančių vieno ar kito egzamino yra, tai galime tikėtis ir šiemet, kad bus, kas neišlaikys. Padedame, kiek galime. Svarbu, kad mokinys turėtų noro mokytis, kad laikytųsi disciplinos, – svarsto ji. 

Pasak direktorės, šiuo laikotarpiu ypač svarbi mokinių savikontrolė, svarbu nenumesti, nepalikti visko paskutinei dienai, negalvoti, kad ateis dar į mokyklą ir išmoks. 

– Nieko panašaus. Abiturientams kaip tik palankus laikas susiplanuoti laiką ir daugiau dėmesio skirti tam dalykui, kuris silpniau sekasi, o pagalbos ranką visada ištiesim, – teigė D. Pukelienė. – Apklausėme abiturientus, kokių papildomų konsultacijų nori, ir dabar, kas pageidavo, dirba – kas nori žinias pagilinti, kas pasivyti. Reikia priimti tai, kas duota, ir viskas bus gerai. 

Nekeisti įprastos dienotvarkės

Psichologė Ina Kalvanienė karantino įtaką mokinių psichikos sveikatai vertina dvejopai. 

– Yra ir teigiama pusė – mūsų visuomenė paskutiniu metu vaikams buvo uždėjusi gan didelę lūkesčių naštą: pamokos, būreliai, sportas. Dažnas vaikas namo grįždavo panašiai kaip po darbo dienos. Mažai laiko likdavo buvimui lauke, tėvų-vaikų laikui, nestruktūrizuotai veiklai, nuobodžiavimui, kuris skatina vaiko kūrybiškumą, – teigė psichologė. 

Nuotrauka
Ina

Neigiama pusė – ilgas laikas prie ekranų, dėl to suprastėjusi miego kokybė, fizinė sveikata. Sunkumai išlaikyti dėmesį, sumažėjusi motyvacija mokytis, didesnis nerimas, depresijos požymiai, bejėgiškumo jausmai, konfliktai su tėvais ir pan. Prieš karantiną šios problemos sumažėdavo dėl socialinės atmosferos mokykloje. 

– Abiturientams tokiu metu prieš egzaminus rekomenduodavau nekeisti įprastos dienotvarkės, skirti laiko poilsiui, draugams. Dabar pasaulis ir taip susitraukęs, mažai erdvės pasimiršti, išsikrauti, gauti emocinę paramą. Todėl svarbu, kad tėvai skirtų daugiau laiko pokalbiams su vaikais, jei reikia, ieškotų specialistų pagalbos, padėtų vaikams struktūruoti dieną. Būtina kuo daugiau būti lauke, likti fiziškai aktyviems, – patarė I. Kalvanienė.

 

Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
prieš 1 dieną
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.