Dukrą socialiniuose tinkluose užblokavusį vyriškį pasivijo ieškinys dėl 14,4 tūkst. eurų
Įkelta:
2022-04-24
Nuotrauka
mergina
Aprašymas

Asociatyvi pexels.com nuotrauka

Abu tėvai turi rūpintis savo vaikais ir prisiimti už juos atsakomybę. Tačiau būna, kad kai kurie tai pamiršta ir šeimai iširus nenori iš savo kišenės mokėti už vaikų poreikius. Tauragės apylinkės teisme kovo mėnesį buvo nagrinėjama byla, kurioje paaiškėjo vienos šeimos drama: po sugyventinių skyrybų dviejų vaikų mamai teko visa našta pasirūpinti atžalomis, o tuo metu tėvas ne tik neprisidėjo prie jų išlaikymo, bet ir savo dukrą užblokavo socialiniuose tinkluose. Kovo 7-ąją teismas šioje byloje padėjo tašką ir įpareigojo vyrą pagaliau pasirūpinti nepilnamečiais. Iš jo priteista ir įspūdingo dydžio skola.

Santuoka iširo

Tauragės apylinkės teismą pasiekusiame ieškinyje viena tauragiškė nurodė, jog nors santuokos nebuvo sudariusi, su buvusiu vyru kartu vesdami bendrą ūkį susilaukė 2 vaikų: dukros ir sūnaus. Šeima buvo išvykusi gyventi į Airiją, bet, pasak moters, jau tuo metu su vyru prasidėjo nesutarimai, kadangi jis esą nesirūpino vaikais, nesistengė patenkinti net elementarių jų poreikių.

Moteris teismui nurodė, kad kadangi vienai išlaikyti ir tinkamai pasirūpinti 2 vaikais buvo sunku, su vyru ji 2018 m. išsiskyrė ir liepos mėnesį kartu su atžalomis grįžo gyventi į Lietuvą pas tėvus. Tuo metu vyriškis, likęs Airijoje, esą vaikams išlaikymo ir toliau neteikė, su jais net nesiteikė bendrauti. Negana to, moters teigimu, jis savo telefone buvo užblokavęs jos telefono numerį, o vėliau – ir paskyras socialiniuose tinkluose. Tauragiškė pasakojo, kad 2020 m. prieš Kalėdų šventes buvęs vyras nusprendė telefonu pasikalbėti su vaikais, pasidomėjo, ko jie norėtų dovanų. Tačiau tuo bendravimas ir baigėsi.

Mėgina kabintis į gyvenimą

Tauragiškė ieškinyje teigė, kad buvęs jos sugyventinis yra sveikas ir darbingas žmogus. Jos žiniomis, vyras Airijoje dirba ir gauna didelį atlyginimą.  

Vaikų mamos advokatė Enrika Maksimavičienė teismo posėdyje patikslino, kad, paskutinėmis žiniomis, vaikų tėvas išvyko į Švediją. Anot jos, vyras, kaip kalba jo draugai, uždirba apie 500 eurų per savaitę.

Vyresnioji dukra, teisme pasakojo tauragiškė, šiuo metu mokosi gimnazijoje, jai reikalingi mokymosi reikmenys, be to, mergaitė lanko būrelius, o jaunesnis sūnus turi sveikatos problemų, jam reikalinga ypatinga priežiūra – maistas, maisto papildai, sauskelnės. Moteris teigė, kad vien sūnaus poreikiams per mėnesį reikia 480 eurų, o dukters – 855 eurų. Tauragiškė teismui pateikė smulkią išlaidų analizę. Ji teigė šiuo metu nedirbanti ir gyvenanti iš pašalpų bei pagalbos, kurią suteikia tėvai, artimi giminaičiai. 

Moters advokatė teigė, kad jos klientė stengiasi kabintis į gyvenimą, kartu su mama kepa ir parduoda tortus, padeda broliui valyti automobilių salonus, kartais dirba ir aukle. 

Tauragiškė prašė teismo priteisti iš vaikų tėvo skolą už 36 mėnesių laikotarpį – 14 400 Eur įsiskolinimo. Ji skaičiavo, kad vyras turi kompensuoti po 200 eurų kiekvienam vaikui patirtų išlaikymo išlaidų per mėnesį.

Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Tauragės apskrities Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistai teisme nurodė, kad moteris su vaikais nėra įrašyti į socialinės rizikos šeimų, auginančių vaikus, apskaitą, vaiko teisių pažeidimų šeimoje nenustatyta. Moteris su vaikais gyvena bute, kuriame yra visi patogumais, juose erdvu ir tvarkinga. 

Tauragės apskrities Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistai teigė, kad mėgino susisiekti su vaikų tėvu elektroniniu paštu, tačiau jis neatsakė. Be to, vyriškio dukra jiems paaiškino, kad tėčio nematė nuo tada, kai parvažiavo gyventi į Lietuvą, ir labai norėtų bendrauti su tėčiu, su juo susitikti, bet jis tokio noro nerodo. Mergaitė teigė, kad tėtis ją užblokavo internete po to, kai ji vieną kartą su juo internetu pabendravo. 

Šiais metais surengtame posėdyje Tauragės apylinkės teisme vaikų tėvas nepasirodė, nors jį pasiekė procesiniai dokumentai bei pranešimas apie posėdžio vietą, laiką ir datą, o atsiliepimo į buvusios sugyventinės ieškinį nepateikė. Civilinė byla buvo nagrinėjama jam nedalyvaujant. 

Vaikams svarbus abiejų tėvų rūpestis

Teisėja Gražina Gudžiūnienė nusprendė nustatyti abiejų vaikų gyvenamąją vietą su mama. 

Teisėja taip pat pažymėjo, kad tarp nepilnamečių ir jų tėvo šiuo metu galimai emocinis ryšys yra nutrūkęs, tad tėvas su dukra ir sūnumi galėtų bendrauti tik esant jų sutikimui, būdamas Lietuvoje. 

„<...> vaiko, kaip visavertės asmenybės, raidai reikalinga abiejų tėvų parama ir rūpestis, žinojimas, kad jis abiem tėvams yra vienodai svarbus, kad abu tėvai jam yra vienodai prieinami ir lankstūs, t. y. esantys šalia vaiko tada, kada jam labiausiai reikia“, – pažymėjo teisėja ir nurodė, kad vyras turi teisę netrukdomai ir neribotai bendrauti su nepilnamete dukra ir nepilnamečiu sūnumi elektroninėmis ryšio priemonėmis, kai tai netrukdo vaikų ugdymui, sveikatai ir poilsiui.

Priteisė išlaikymą ir skolą

Spręsdamas klausimą dėl materialinio vaikų išlaikymo teismas nustatė, kad nors vyriškis ir nepateikė teismui jokių duomenų apie savo turtinę padėtį, iš gyventojų registro išrašo matyti, jog Lietuvoje jis nedirba, neturi savo vardu registruoto nekilnojamojo turto, tiesa, jo vardu registruota transporto priemonė – automobilis „Audi“. Teismas pažymėjo, kad vien ta aplinkybė, jog vyras Lietuvoje nedirba, dar nėra pagrindas iš jo nepriteisti išlaikymo arba priteisti mažesnę dalį. 

 „Atsižvelgiant į šalyje galiojančias prekių ir paslaugų kainas, pragyvenimo lygį, teismas neturi pagrindo manyti, kad šios ieškovės nurodytos išlaidos vaikams yra neprotingos ar per didelės. Tačiau teismas sprendžia, jog šiuo metu dukros bei sūnaus būtiniems poreikiams maistui, aprangai, sveikatai, medicininiams poreikiams, higienai, mokymui, ugdymui patenkinti reikalinga vidutiniškai apie 1082 eurų (dukrai – 611 Eur, sūnui –  471 Eur) suma per mėnesį. Siekiant, jog vaikai taptų pilnavertėmis asmenybėmis, augtų sveikoje bei saugioje aplinkoje, išlaikymo dydis negali būti ribojamas vien jų fiziologinių poreikių tenkinimu, svarbu užtikrinti, jog vaikai turėtų materialines sąlygas fiziškai ir socialiai vystytis, realizuoti ir tobulinti savo įgimtus ir įgytus gebėjimus. Tėvai patys privalo iš anksto įvertinti esamą turtinę padėtį bei savo pasirengimą reikiamai pasirūpinti vaikais, priešingu atveju, atsakomybė už sąmoningai prisiimtą pernelyg didelę socialinę riziką ir pasekmes tenka patiems tėvams. Atsakovas (vaikų tėvas, – aut. past.) yra darbingo amžiaus, todėl ne tik gali, bet ir privalo teikti vaikams išlaikymą“, – akcentuojama teismo sprendime ir nurodoma. 

Teismas nustatė, kad valstybė kiekvieną mėnesį moka kiekvienam vaikui po 111,20 Eur. Taigi vaikams skirta reikalingo išlaikymo iš tėvų suma buvo sumažinta 222,40 Eur.

Be to, sprendime teigiama, kad tauragiškė nepateikė teismui duomenų, jog sūnus lankosi gydymo įstaigoje dėl sveikatos problemų, nepateikė nors preliminarių įrodymų, kad maistui išleidžia 387,50 Eur, ir nepateikė įrodymų, jog dukros lankomi būreliai yra mokami. 

Teismas nusprendė, kad šiuo konkrečiu atveju kiekvienas iš tėvų prie vaikų poreikių patenkinimo turėtų prisidėti po lygiai, taigi iš tėvo priteista 430 Eur abiem vaikams: 250 Eur – dukrai ir 180 Eur – sūnui.

Be to, teismas tenkino moters prašymą ir priteisė iš vaikų tėvo 14,4 tūkst. eurų skolą.

Nuotrauka
savivaldybe
Įkelta:
2024-05-09
Prokuratūra praėjusią savaitę teismui pateikė keturis civilinius ieškinius, kuriais prašoma Mažeikių rajono savivaldybei iš tarybos nario Lauryno Jonausko, Radviliškio rajono savivaldybei iš tarybos nario Gabrieliaus Verdingo, Tauragės rajono savivaldybei iš tarybos nario Dariaus Petrošiaus bei Kretingos rajono savivaldybei iš tarybos narės Jolitos Vaickienės priteisti bendrai daugiau nei 42 tūkst. eurų.
Nuotrauka
sukčiai
Įkelta:
2024-05-06
Įspėjame gyventojus apie sukčių platinamas apgaulingas SMS žinutes. Jose teismo vardu prisidengę sukčiai praneša, esą žinutę gavusiam asmeniui reikia atvykti į konkretų teismą, o detalesnės informacijos siūloma ieškoti paspaudus žinutėje esančią aktyvią nuorodą. Žinutės turinys priverčia sunerimti ir spausti nuorodą, kuri nuveda į sukčių naudojamą netikrą interneto svetainę. Dažniausiai pagrindinis sukčių tikslas – išvilioti asmens duomenis ar gauti informaciją, susijusią su Jūsų internetine bankininkyste.
Nuotrauka
Policija
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-05-06
Kaip pranešama policijos suvestinėje mamos diena nepraėjo be smurto, Šilutės rajone  nevaldomas tapo oro balionas bei apgadintas automobilis.
Nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka
Įkelta:
2024-04-29
Klaipėdos apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai šią ir praėjusią savaitę teismui pateikė du civilinius ieškinius, kuriais prašoma Tauragės rajono savivaldybei iš tarybos nario Kęstučio Balašaičio bei Kretingos rajono savivaldybei iš tarybos nario Vytauto Ročio priteisti bendrai daugiau nei 26 tūkst. eurų.
Nuotrauka
teismas
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-26
Vakar, Tauragės apylinkės teismo kolektyvas atsisveikino su kadenciją baigusiu teisėju Egidijumi Mockaičiu. Šias garbingas pareigas teisėjas ėjo 15 metų, iš kurių paskutinius penkerius metus ėjo Tauragės apylinkės teismo pirmininko pareigas.
Nuotrauka
Dingo
Įkelta:
2024-04-26
2024 m. balandžio 22 d. apie 16.00 val. iš namų, Tauragėje, išėjo ir negrįžo Jurgita Šnaraitė, gim. 1984 m.
Nuotrauka
Dingo
Įkelta:
2024-04-18
Balandžio 13 d. iš namų, Šilutėje, išėjo 22 metų Mantas Margelis ir iki šiol negrįžo. Vaikinas liekno kūno sudėjimo, apie 175 cm ūgio, šviesių trumpų plaukų, vilkėjo pilkos spalvos sportines kelnes ir džemperį, avėjo juodos spalvos sportinius batus.
Nuotrauka
Policija
Įkelta:
2024-04-08
Policijos pareigūnai nuo 2024 m. balandžio4 d. iki 6 d. vykdė prevencinę priemonę vairuotojų veiklos, nesusijusios su vairavimu (naudojimasis mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant, kai neturima laisvų rankų įrangos), privalomų saugos priemonių (saugos diržų, saugos šalmų, vaikams skirtų specialių sėdynių (prisegimo sistemų) naudojimo kontrolę.
Nuotrauka
policija
Policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-28
Kiekvienų metų pavasarį Lietuvos policijos įstaigos organizuoja atvirų durų dienas. Šio renginio tikslas – supažindinti abiturientus su policijos pareigūno profesija bei informuoti apie studijų, mokymosi ir karjeros galimybes.
Nuotrauka
narkotikai
Lietuvos policijos nuotrauka
Įkelta:
2024-03-23
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnams įkliuvo narkotinių medžiagų platintojas ir pirkėjas. Kratų metu, jų namuose, rastos ir paimtos įvairios narkotinės bei psichotropinės medžiagos, įranga ir priemonės joms fasuoti, grynieji pinigai, galimai gauti iš nusikalstamos veikos.
Nuotrauka
teismas
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-03-18
Tauragės apylinkės teismas priėmė sprendimą, kuriuo įpareigojo buto savininkę įsileisti rangovą ir užbaigti daugiabučio namo modernizacijos darbus, o buto savininkei nevykdant įpareigojimo, leido rangovui patekti į būtą be jos leidimo bei atlikti buto langų pakeitimo, buto šildymo sistemos vamzdynų, radiatorių, vandentiekio ir kitus bendro naudojimo objektų modernizacijos darbus.  
Nuotrauka
auto
Lietuvos policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-18
Policijos pareigūnai  kovo11-17 d. vykdė prevencinę priemonę vairuotojų veiklos, nesusijusios su vairavimu (naudojimasis mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant, kai neturima laisvų rankų įrangos), privalomų saugos priemonių (saugos diržų, saugos šalmų, vaikams skirtų specialių sėdynių (prisegimo sistemų) naudojimo kontrolę.
Nuotrauka
cigaretės
Lietuvos policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-16
Kovo 13 d. Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai, turėdami informacijos, kad vyras, gimęs 1976 m., sodyboje, Šilutės r., Žemaičių Naumiestyje, laiko akcizais apmokestinamas prekes ir jomis disponuoja, atliko kratą.
Nuotrauka
policija
Tauragės apskrities policijos nuotrauka
Įkelta:
2024-03-13
Policijos pareigūnai nuo 2024 m. kovo 4 d. iki 6 d. vykdė prevencinę priemonę pavojingo ir chuliganiško vairavimo, manevravimo, lenkimo, kur tai draudžiama daryti, važiavimo per sankryžas, šviesoforo signalų paisymo kontrolę, kurios metu nustatė 16 pažeidimų (Tauragė – 8, Šilalė – 2, Šilutė - 6). Pažeidėjams surašyti administracinio nusižengimo protokolai pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 420 str.
Nuotrauka
mantija
Įkelta:
2024-03-08
Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai kreipėsi į Tauragės apylinkės teismą su civiliniais ieškiniais dėl daugiau negu 33 tūkst. eurų, kaip nepagrįstai išmokėtų Šilutės rajono tarybos nariams Steponui Kazlauskui ir Algirdui Gečui, grąžinimo į Šilutės rajono savivaldybės biudžetą. Taip pat šią savaitę dėl galimai aplaidaus finansinės apskaitos tvarkymo ir organizavimo bei piktnaudžiavimo pareikšti įtarimai Pagėgių savivaldybės tarybos nariui Remigijui Špečkauskui.
Nuotrauka
policija
Įkelta:
2024-03-07
2024 m. kovo 3 d. apie 9.30 val. iš namų, Tauragėje, K. Donelaičio g., baltos spalvos automobiliu ,,Peugeot 307“ išvyko Algirdas Dienas, gimęs 1986 m. ir iki šiol negrįžo.
Nuotrauka
mergaite
Įkelta:
2024-03-01
Šiandien, 2024 m. kovo 1 d., apie 9.00 val. iš namų, Šilutės r., Kukorų k., išėjo ir negrįžo 14- metė Emilija Kolberkytė.