Savaitgalis: ne tik dainos, šokiai, mados, bet ir memorialo atidarymas
Įkelta:
2020-09-18
Nuotrauka
Aprašymas
Penktadienio renginiai prie Kultūros rūmų prasideda 16 val. „tauragesradijas.lt“ nuotrauka
informacija@taurageszinios.lt
A
A

Šį savaitgalį prasmingų ir smagių pramogų ir renginių netrūks: neabejingi mūsų šalies istorijai sekmadienį gali nuvažiuoti į Kryžkalnį, kur bus iškilmingai atidarytas nacionalinis memorialas-monumentas visiems žuvusiems Lietuvos partizanams, vyks ir žydų istorijos bei kultūros dienų tęsinys, o besidominčius mada kviečia mados ir grožio mugė „Design for life“.

Jau šiandien į bendrą tradicinio šokio sūkurį kviečia smagi ir nuotaikinga akcija ,,Visa Lietuva šoka“, o atėjusieji į prie Kultūros rūmų organizuojamą renginį valanda anksčiau galės sudalyvauti edukacijoje – šiaudinių skulptūrų plenere.

Akcija ,,Visa Lietuva šoka“ kasmet džiugina ir leidžia pasijusti didele ir stipria bendraminčių bendruomene. Šiemet tauragiškiai raginami ateiti pašokti ar bent pasigrožėti, kaip šoka kiti, prie Kultūros rūmų. Visai Lietuvai bendras šokis šiais metais bus „Krakoviakas“.

Akcijoje ketina dalyvauti nemažai Tauragės kultūros centro šokių kolektyvų: folkloro ansamblis „Radasta“, Baltrušaičių liaudiškos muzikos kapela, Skaudvilės jaunimo folkloro ansamblis „Inkstiliuks“, Norkaičių tradicinių amatų ir etnokultūros centro folkloro ansamblis „Saulėkalnis“.

Organizatoriai sumanė tądien surengti ir amatų ir muzikos šventės ,,Vartai į mūsų tradicijas“ pirmąjį etapą – šiaudinių skulptūrų plenerą ,,Tradiciniai baltų ženklai“, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Tauragės rajono savivaldybė. Plenero tikslas – prisiminti šiaudų vaidmenį etninėje kultūroje. Norintieji jame dalyvauti turėtų prie Kultūros rūmų ateiti valandą anksčiau – 16 val. Plenerą ves Lijana Kiltinavičienė, jame dalyvaus Tauragės kultūros centro folkloro kolektyvas „Radasta“ (vad. L. Kiltinavičienė), Skaudvilės jaunimo folkloro ansamblis „Inkstiliuks“ (vad. R. Bartkuvienė).

Akcija ,,Visa Lietuva šoka“ vyks ir rajone: prie Mažonų kultūros namų – 16 val., Eičių kultūros namų kiemelyje – 17 val., prie Žygaičių universalaus daugiafunkcio centro – 12 val., Vaitimėnų bendruomenės kiemelyje – 19 val., prie Adakavo kultūros namų – 18.30 val., o prie Lomių kultūros namų – 17 val.

Organizatoriai primena, kad renginio metu būtina laikytis saugaus atstumo, privaloma dėvėti apsaugines veido kaukes, laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo.

„Visos Lietuvos partizanų vadas Jonas Žemaitis-Vytautas, faktiškai vykdęs okupuotos valstybės prezidento pareigas, vylėsi: „Jei ne dabar, tai už penkiasdešimties, už šimto metų Lietuva, iškovojusi laisvę, įvertins mūsų siekius ir mūsų darbus“. Lietuvos laisvės kovos sąjūdis kartu su dar gyvais partizanais įgyvendino šį kilnų tikslą – rugsėjo 20 d. Kryžkalnyje, Raseinių r., bus atidengtas memorialas visiems žuvusiems ir nukankintiems partizanams bei ryšininkams. Svarbiausi memorialo simboliai – lietuviško kalavijo formos obeliskas su Vyčio kryžiumi viršūnėje ir apie 20 000 partizanų įamžinanti atminimo siena su žuvusių partizanų vardais ir pavardėmis bei nežinomo partizano kapas.

Prieš memorialo Lietuvos partizanams Kryžkalnyje atidarymą, rugsėjo 20 dieną (sekmadienį), 12 –13 val., bus aukojamos Šv. Mišios Stulgių Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčioje.

Memorialo atidarymo pradžia Kryžkalnyje – 13.30 val. Memorialą pašventins kardinolas, Kauno arkivyskupas emeritas Sigitas Tamkevičius, Panevėžio vyskupas emeritas Jonas Kauneckas ir Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis.

Renginyje dalyvaus aukščiausi Lietuvos vadovai, partizanai ir kiti garbingi svečiai.

Muzikinius kūrinius atliks Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų orkestras, Raseinių rajono kultūros centro mišrus choras „Šatrija“, vadovaujamas Gražvydo Jegnoro, Vilniaus įgulos karininkų ramovės vyrų choras „Aidas“, vadovaujamas prof. Tado Šumsko, solo dainų autorė ir atlikėja – Agnė Sabulytė.

Memoriale bus įamžinti tie, kurie žuvo, mirė kalėjimuose ar Tolimuosiuose Rytuose ir Sibire. Tądien kviečiama pagerbti visus partizanus, uždegant žvakutes ant visų partizanų kapų bei prie jiems pastatytų paminklų, taip prisimenant jų kilnią ir pasiaukojančią kovą už Lietuvos laisvę.

Rugsėjo 18 ir 20 dienomis į Tauragės kultūros rūmus sugrįžta žydų istorijos ir kultūros dienų „Štetlas Tauragėje“ renginiai. Tauragiškiai vėl kviečiami geriau pažinti savo miesto istoriją ir prisiminti žydų indėlį į jo kultūrą. Rugsėjo 18 d., 18 val., scenoje žiūrovai išvys perkusinio muzikavimo meistrą Arkadijų Gotesmaną, fortepijonu akompanuos džiazo ir elektroakustinės muzikos atlikėjas Arnas Mikalkėnas. Du scenos grandai atliks rašytojos Vidmantės Jasukaitytės kūrinio „Šeštasis Dievo įsakymas: Nežudyk. Subačiaus gatvė. Getas“ muzikinius skaitymus. Fortepijono ir balso skambesys, atviri ir skaudūs V. Jasukaitytės tekstai – tai dar vienas kūrybiškas junginys, įprasminantis skaudžią žydų istoriją.

Sunykusį ir sunaikintą žydų palikimą daug kas pažįsta vizualiai – iš architektūros, aprangos, simbolių. O kokia gi tradicinė žydų muzika, kadaise skambėjusi ir gausioje Tauragės žydų bendruomenėje? Rugsėjo 20 d., 15 val., Lietuvos žydų dainų ir šokių ansamblis „Fajerlech“ vingriomis melodijomis, temperamentingais šokiais, spalvingais sceniniais kostiumais perteiks įvairialypę žydų kultūrą. Ansamblis „Fajerlech“ (vadovė Larisa Vyšniauskienė) – nuo vaikų iki senjorų, profesionalų ir mėgėjų kūrybos dermė, tradicija ir modernumas. Renginiai organizuojami įgyvendinant Lietuvos kultūros tarybos ir Tauragės rajono savivaldybės finansuojamą projektą „Štetlas Tauragėje“.

Šeštadienį tauragiškių ir miesto svečių laukia ir išskirtinis renginys  Pilies aikštėje. Nuo 10 iki 16 valandos vienai dienai atvyksta mados bei grožio prekių ženklai, gamintojai ir kūrėjai iš visos Lietuvos. Mugėje lauks naujos rudens – žiemos kolekcijos, stilingi bei spalvingi sezono deriniai, megztiniai, suknelės, kelnės, laisvalaikio kostiumai, dar niekur nematyti aksesuarai bei originalios rankinės. Kokybiškų bei stilingų prekių ras tiek vyriška, tiek moteriška auditorija. Mugėje lankytojai turės galimybę ne tik gyvai susipažinti su kūrėjais, bet ir įsigyti prekių iš pirmų rankų itin draugiškomis kainomis.

Atvykus visai šeimai, ką smagaus veikti tikrai atras ir mažieji tauragiškiai. Renginio dieną šalia mugės vaikams bus įrengta speciali atrakcionų zona. Atrakcionai veiks visą mugės laiką, nuo 10 iki 16 valandos. O pirmieji  lankytojai pramogas išmėgins nemokamai.

Šeštadienį, 10 val., Skaudvilėje rengiama nemokama ekskursija „Skaudvilės žydų takais“. Pradžia –  prie Skaudvilės krašto muziejaus.

 

Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.