Ekstremali padėtis: ūkininkų derlius eina perniek
Įkelta:
2017-10-02
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka

Lietinga vasara ir dar drėgnesnis ruduo Lietuvos ūkininkams pridarė tiek žalos, kad savivaldybės viena po kitos skelbia ekstremalią padėtį. Žemdirbiai šaukiasi valstybės institucijų pagalbos – laukuose pūva dar nenukulti javai,  rudeninė sėja nepradėta, žemės ūkio technika klimpsta. Ūkininkus spaudžia sutartys su žemės ūkio produkcijos supirkėjais bei įsipareigojimai Nacionalinei mokėjimo agentūrai ir bankams. Jau žinoma, kad Tauragės rajone neįvažiuojama per 1 000 ha dirbamų laukų. Trylika  šalies savivaldybių, tarp jų ir Tauragė, paskelbė ekstremalią padėtį. Tokios kritiškos situacijos rajone keturiolika metų Kaimo reikalų skyriui vadovaujanti Ramutė Noreikienė nepamena.

Paskelbta ekstremali padėtis 

Dėl itin gausaus lietaus užtvindytų ūkininkų laukų kai kuriose Lietuvos savivaldybėse jau ankščiau paskelbta ekstremali situacija. Mūsų rajone šių priemonių imtasi trečiadienį. Reaguojant į susidariusią padėtį, rugsėjo 27 dieną Tauragės rajono savivaldybėje sušaukta ekstremalių situacijų komisijas administracijos direktoriaus įsakymu paskelbta ekstremali padėtis.

Tauragės rajono savivaldybės administracijos Kaimo reikalų skyriaus vedėja Ramutė Noreikienė informavo, kad dėl didelio kritulių kiekio, kuris rugsėjo 1–21 dienomis 2,7 karto viršijo vidutinį daugiametį kritulių kiekį, susidarė ypač sudėtinga padėtis žemdirbystės sektoriuje. Dėl įmirkusių ir apsemtų laukų neįmanoma nuimti derliaus ir ruošti žemės naujam sezonui. Todėl ekstremalių situacijų komisija priėmė sprendimą Tauragės rajono savivaldybės teritorijoje nuo rugsėjo 27 d. 13 val. skelbti  savivaldybės lygio ekstremaliąją situaciją. Operacijų vadove paskirta  Tauragės rajono savivaldybės administracijos Kaimo reikalų skyriaus vedėja Ramutė Noreikienė.

Ekstremalių situacijų komisiją, anot  Civilinės saugos specialisto Mariaus Lobino, sudaro įvairių institucijų, (tokių, kaip policija, gaisrinė, maisto ir veterinarijos tarnyba, miesto seniūnija) vadovai.

– Rajone iškilus ekstremaliai situacijai, kviečiama komisija. Išklausėme R. Noreikienės pranešimą, iš kurio matyti, kad padėtis atitinka ekstremalaus įvykio kriterijus. Šios komisijos prerogatyva ir yra situacijos įvertinimas ir ekstremalios situacijos skelbimas,  – ekstremalių situacijų komisijos veiklos principus paaiškino M. Lobinas.

Anot Civilinės saugos specialisto Mariaus Lobino, trečiadienį ekstremali situacija jau paskelbta ne tik Tauragėje, bet ir  Širvintose, Utenoje. Anot Tauragės rajono savivaldybės Kaimo reikalų skyriaus vedėjos, Tauragės rajono padėtis respublikos mastu dar nėra labai prasta. Kur kas liūdniau Panevėžio, Rokiškio, Zarasų, Ignalinos rajonuose, kurių teritorijų laukai užlieti. Nekokia situacija ir Šilutės, Rokiškio rajonuose.

Tokių metų nepamena

Virš septyniasdešimt hektarų valdantis 47 metų ūkininkas Remigijus Saročka iš Griežpelkių II kaimo pasakojo tokių metų kaip šie nepamenantis, nors ūkininkauja jau du dešimtmečius.

Nuotrauka

– Situacija sudėtinga. Laukai įmirkę. Patys įsivaizduokit, jei kombainą per dieną tenka penkiolika kartų su traktoriumi traukti, tai koks ten darbas – traktorininkas stovi šalia lauko ir laukia, kada reiks temti.  Dalis vasarinių kviečių, kokie 2 hektarai, paliko nekulta. Nukulsim kai išdžius laukas, arba kai pašals. Apie derliaus kokybę net nekalbu. Tik, kad laukas bus nuvalytas... Jau ir taip šiemet dėl šalto pavasario ūkininkai prikūlė mažiau, o prasidėjus lietui ir to paties neina paimti. Ir tai dar ne viskas. Įmirkusioje žemėje pūva ir bulvės. Jų buvau daugiau, nei keturis hektarus pasodinęs, tačiau džiaugsiuos sėklai ir pavalgymui prikasęs,  – savo vargus vardijo ūkininkas R. Saročka.

Pasiteisinimas NMA

Kaimo reikalų skyriaus vedėjos R. Noreikienės teigimu, šiuo metu žinoma, jog Tauragės rajone dėl neįvažiuojamų laukų derlius nenuimtas tūkstantyje hektarų, tačiau duomenys tikslinami.

– Ūkininkai negali nuimti apie 500 hektarų pupų ir apie 100 hektarų grikių. Taip pat kai kurie ūkininkai nenukūlė ir grūdinių kultūrų.  Ekstremali padėtis paskelbta dar ir todėl, kad ūkininkai galėtų pasiteisinti už sutarčių nevykdymą – supirkėjams, pagaliau Nacionalinei mokėjimo agentūrai, taip pat jei ekstremali situacija būtų paskelbta respublikos mastu,  atsirastų galimybė gauti kompensacijas, – situaciją nusakė R. Noreikienė.

Anot pašnekovės, nuo 2003 metų, tiek laiko ji vadovauja Kaimo reikalų skyriui, tai pirmas atvejis, kai teko skelbti ekstremalią padėtį rajone.  Šiuo metu Tauragės rajono savivaldybė tikslina duomenis apie ūkininkų patiriamą žalą.

– Ketvirtadienį Kaimo reikalų skyriui šešiasdešimt ūkininkų pristatė pažymas, liudijančias apie patirtą žalą. Tačiau, tai ne galutiniai skaičiai, duomenys vis dar renkami seniūnijose.  Kalbėti apie nuostolių mastą sunku. Jie bus apskaičiuoti netolimoje ateityje, – sakė R. Noreikienė.

Seimo narė sulaukė ūkininkų skambučių

Pasiteiravome, ką apie rajone susidariusią ekstremalią situaciją mano Tauragės rajono žmonių į Seimą deleguota Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narė Aušrinė Norkienė.

Nuotrauka

– Ši vasara itin nedėkinga ūkininkams.  Gamta ypač pikta grūdines kultūras auginantiems. Į mane asmeniškai kreipėsi keli Tauragės rajono ūkininkai, kurie išsakė savo problemas ir domėjosi, ką daryti. Aš jiems patariau, kad kreiptųsi į Tauragės rajono savivaldybės administraciją dėl ekstremalios situacijos paskelbimo. Mano patarimais, kaip suprantu, ūkininkai jau pasinaudojo,  – teigė Seimo narė.

A. Norkienė atskleidė šiuo klausimu bendravusi ir su Žemės ūkio ministru Broniumi Markausku, kuris dėl pagalbos ketina kreiptis į Europos komisiją. Ketvirtadienį Žemės ūkio ministras B. Barkauskas situaciją aptarė ir su rajonų merais.

Turi teisę kreiptis

ŽŪM ragina ūkininkus skaičiuoti ir fiksuoti patirtus nuostolius. Gyventojai, ūkio subjektai ir kitos įstaigos, kurie dėl ekstremaliosios situacijos patyrė žalą, turi teisę pagal patirtos žalos atsiradimo vietą kreiptis į savivaldybės administracijos direktorių su rašytiniais prašymais suteikti valstybės paramą už žalą, patirtą dėl ekstremaliosios situacijos. Prašymus reikia pateikti ne vėliau kaip per mėnesį nuo žalos atsiradimo.

Parama nukentėjusiems dėl ekstremaliosios situacijos neteikiamos dėl stichinių meteorologinių reiškinių, nuo kurių draudžia draudimo įmonės.

Organizuotas susitikimas

Vakar žemės ūkio ministras Bronius Markauskas susidariusią situaciją  aptarė Žemės ūkio ministerijoje. Susitikimo metu kalbėta apie nenumatytas aplinkybes (force majeure), dėl kurių ūkininkai nebegali įvykdyti sutartinių įsipareigojimų, patirtus nuostolius ir siekį ieškoti finansinių instrumentų nors dalinai nuostolių padengti. Susitikime dalyvavo viceministras Saulius Savickis, Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Andrejus Stančikas, savivaldybių merai, administracijų žemės ūkio skyrių vadovai, Priešgaisrinės apsaugos gelbėjimo tarnybos, Nacionalinės mokėjimų agentūros (NMA),  Prekybos pramonės ir amatų rūmų, Žemės ūkio rūmų, Ūkininkų sąjungos ir kitų žemdirbiams svarbių įstaigų atstovai.

Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.