Miškų reforma: ar braška urėdų kėdės?
Įkelta:
2017-03-07
Nuotrauka
Aprašymas
Mortos Mikutytės nuotrauka

Miškininkų diskusijų banga su urėdijų reformos iniciatoriais ritasi per visą Lietuvą. Be abejonės, joje dalyvauja ir Tauragės miškininkai, kadangi pertvarka palies visą šalies miškininkystės ūkį. Valdančiųjų planai neramina urėdijų darbuotojus – šie skundžiasi, jog jų pasiūlymų niekas negirdi, trūksta aiškumo, o politikai teigia, jog vėjas keliamas be reikalo – esą nei miškininkams, nei verslui sąlygos nepablogės. Atvirkščiai, lėšos bus skirstomos efektyviau, o valdant įmonę centralizuotai, bus išvengiama korupcijos šešėlio, kuris gaubia urėdijų veiklą – viešoje erdvėje jos be užuolankų vadinamos „partijų lesyklėlėmis“. Atmosfera įkaito paskelbus preliminarias regioninių padalinių valdymo struktūrų schemas, kuriose padalinių vadovų funkcijos numatytos miškininkams. Ar tai reiškia, kad urėdai neteks darbo? Sunerimę ir smulkieji medienos perdirbėjai bei miško ruošos įmonės, – gal pirkimus vykdant centralizuotai, bus proteguojamas stambus verslas ir jiems beliks emigruoti? 

Korupcijos šešėlis

Pertvarką miškų ūkyje vykdyti užsimota siekiant sumažinti biurokratiniam aparatui išleidžiamas lėšas, nes daugelis administracinių funkcijų esamoje sistemoje dubliuojasi. Taip pat garsiai kalbama apie korupcinius atvejus urėdijose, kuriems kelią užkirsti turėtų centralizuotas valdymas.

Ypač plačiai viešojoje erdvėje nuskambėjo atvejis, kad Utenos miškų urėdijos vadovo postas buvo „pardavinėjamas“ už keliasdešimt tūkstančių eurų, kol į „sandorį“ įsikišo STT.  „Prekyba postais“ sukuria ir kitokios neskaidrios veiklos rizikų. Toli žvalgytis nereikia – 2016-ųjų lapkritį sulaikytas Rietavo miškų urėdijos urėdas Vaidotas Šliogeris, anksčiau dirbęs Pagramančio regioninio parko direkcijos vadovu. Buvo įtariama, kad jis iš savanaudiškų paskatų protegavo sau palankias įmones Rietavo urėdijos viešuosiuose pirkimuose bei kitokiais veiksmais piktnaudžiavo tarnyba.

Reformos idėją palaikančios Seimo narės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės nuomone, egzistuoti tokioms nusikalstamoms schemoms prielaidos atsiranda, nes pusšimčio juridinį statusą turinčių subjektų skaidrumą tikrinti ir kontroliuoti yra sudėtinga.

– Nors mediena perkama elektroninių aukcionų būdu, regionuose verslininkai  vis tiek randa landų, kaip medienos įsigyti lengvatinėmis sąlygomis. Taip pat minčių kyla įvairių, kai po „Auksinių šaukštų“ skandalo reformai stipriai oponuoja buvęs krašto apsaugos ministras, socialdemokratas Juozas Olekas. Be to, iš esmės yra keista, kad valstybiniai miškai valdomi per 42 atskirus juridinius asmenis. Tai gal ir Lietuvos geležinkelius išskirstykime po vieną stotelę? – samprotavo Seimo narė.  

Šiuo metu atostogaujantis Tauragės miškų urėdas Robertas Piečia trumpai išsakė nuomonę, jog dar nei viena Lietuvoje vykdyta reforma nepasiekė gerų rezultatų – esą norima kaip geriau, o gausis kaip visada. Tarybos narys teigė, jog konkrečių nurodymų, kaip bus vykdoma pertvarka, kiek darbuotojų planuojama atleisti, urėdija dar nėra gavusi. 

Valdys viena įmonė

Sukvietę Lietuvos miškininkus į Kauną, Aplinkos ministerijos Miškų departamento atstovai išdėstė planuojamos miškų urėdijų reformos metmenis. Generalinė urėdija ir „Valstybinis miškotvarkos institutas“, departamento direktoriaus Nerijaus Kupstaičio teigimu, bus sujungti į vieną valstybės įmonę „Lietuvos valstybiniai miškai“, valdomą 7 narių valdybos. Ši įmonė vykdys šiuo metu šalyje veikiančių 42 urėdijų funkcijas, o vietoje jų bus įkurti  25 regioniniai valstybinės įmonės padaliniai. Padalinių struktūra išliks panaši į urėdijų – girininkijos, medelynai, profesionalios medžioklės plotai, informaciniai centrai ir kt.

Miškininkystės ūkio viešieji pirkimai, medienos pardavimas perdirbėjams bus vykdomi centralizuotai, taip bendrąsias administracines miškų urėdijų funkcijas perduodant vienam juridiniam subjektui ir mažinant biurokratinį aparatą. Šių metų rugsėjį–gruodį turėtų vykti įmonės reorganizacija, o nuo 2018-ųjų sausio „Lietuvos valstybiniai miškai“ pradės darbą. Visi urėdijų darbuotojai gaus atleidimo lapelius, padalinių vadovų kėdėms užimti bus skelbiami konkursai. Reorganizavus urėdijas, tikimasi kasmet sutaupyti po 10–12 mln. eurų įmonės lėšų ir iki 3 mln. Eur iš valstybės biudžeto. 

Gąsdina nežinia

Į „Tauragės žinių“ redakciją užsukęs Tauragės miškų urėdijos vyriausiasis miškininkas Antanas Gaudiešius neslėpė, jog miškininkų bendruomenė iš esmės nepritaria reformai arba tiksliau jos vykdymo scenarijui. Vyro teigimu, nesigilinama į tikrąją miškininkystės situaciją, sprendimai priimami skubotai.

–  Tiek mūsų urėdijos, tiek visų miškininkų nuogąstavimai yra vienodi. Ta reforma turi įvykti, miškininkai tam pritaria. Tik tiek, kad nėra aiškumo, niekas neatsako į klausimus. Nors Aplinkos ministerija teigia, kad yra sudaryta darbo grupė, kviečia teikti siūlymus, mes teikiame, bet vis tiek savo daro. Vienas dalykas – visus atleis iš darbo ir paskui priims į naują įmonę. Antra, kadangi padarys monopolį, viską spręs vienas ministras – ar miško ruošą atiduoti į privačias rankas, kokius kirtimus ir kokiais kiekiais vykdyti. Miškininkų požiūriu, sistema bus dar labiau politizuota. Buvo taip sumąstyta, kad vyr. miškininkas turėtų tapti padalinio vadovu. Gali taip būti, kad nei manęs, nei urėdo neliks – ateis kažkas kitas, ir viskas. Kaip V. Šliogeris nuėjo į Rietavą.. Be to, jie deklaruoja, kad stiprins aplinkosaugines funkcijas, tačiau, jeigu miškininkas taps vadovu, jis turės koordinuoti ir visą komercinę veiklą, o kur pinigai, ten ir dėmesys kryps, aplinkosauga rūpintis nebebus kada, – planuojamus sisteminius pokyčius kritikavo A. Gaudiešius.

Aplinkos viceministras Martynas Norbutas po minėto susirinkimo Valstybinės miškų tarnybos interneto svetainėje paskelbė, jog miškininkų priešiškumas skatinamas be reikalo, esą juridinio asmens statuso praradimas yra aktualus tik patiems urėdams, be to, esą „nemaža dalis žmonių yra gąsdinami, kuriant gandus apie masinius atleidimus, chaosą ir „politikų klastą“. O esant tokiai atmosferai, ministerijai tampa neįtikėtinai sunku perduoti tikrą, patikimą informaciją apie reformą.“

Aplinkos ministerijos Miškų departamento Miškų plėtros skyriaus vedėjas dr. Nerijus Kupstaitis, paprašytas pakomentuoti miškininkų abejones, teigė, jog planas dar gali keistis, vyksta intensyvios diskusijos.

– Netgi sukūrus vieną valstybinę miškininkystės įmonę, kiekvienas padalinys turės vadovą. Išankstinėse schemose buvo numatyta šias funkcijas perduoti vyriausiajam miškininkui, taigi urėdo pareigybės turėjo kaip ir nelikti. Tai sudarė konkurencinį foną tarp urėdų ir miškininkų. Tačiau diskusijų metu prieita prie išvados, kad greičiausiai liks atskira vyr. miškininko pareigybė, kuris bus atsakingas už miško sodinimą regione, ir padalinio vadovo. Viskas dar gali būti koreguojama, tai daugiau yra politinio apsisprendimo klausimas, ar tie padalinių vadovai vadinsis urėdais, tęsiant tradiciją, ar kitaip, tačiau pati vadovaujanti pozicija padalinyje turėtų išlikti, – tikino N. Kupstaitis.

Pinigų netrūksta

Kad ketinama centralizuoti viešuosius pirkimus ir buhalterijos tvarkymą, miškininkai teigia neprieštaraujantys. Tačiau, A. Gaudiešiaus teigimu, piktnaudžiauti perkant, kad ir milijonus kainuojančią techniką, ir dabar nėra sąlygų – tiekėjų yra vos keletas, specifikacijos turi būti surašytos tiksliai, renkamasi pagal mažiausią kainą.

Finansinės bėdos Tauragė urėdijos taip pat nekamuoja – pašnekovas teigė, jog įstaiga turi sukaupusi nemažą rezervą, o pagal efektyvumą yra šalies penketuke. Urėdijų  finansavimo sistema yra gana sudėtinga, iš medienos ruošos komercinės veiklos gaunami pinigai skiriami miškų priežiūrai ir urėdijų išlaikymui, dalis jų papildo valstybės biudžetą. 2016-aisiais Tauragės miškų urėdija gavo 6 mln. eurų pajamų, kurie papildė urėdijos sąskaitą. Iš jų 3 mln. nukeliavo į miško fondą – miško sodinimui, priežiūrai, miškų kelių priežiūrai (apie 0,5 mln.), girininkijų išlaikymui, tarp jų ir darbo užmokesčio fondui bei visuomenės poreikiams – rekreacijai, miško aikštelių, pavėsinių priežiūrai ir pan. Likę 3 mln. paskirstomi komercinei veiklai vykdyti, mokesčiams valstybei, medienos ruošai, urėdijų išlaikymui. Į biudžetą urėdijos sumoka dar 15 proc. nuo pajamų, šiuo atveju 752 tūkst. Eurų. 2016-aisiais įmonė gavo 353 tūkst. pelno (7,1 proc.), iš kurių dar apie 50 proc. (156 tūkst. eurų) sumokėjo į valstybės biudžetą.

Tauragės miškų urėdijoje dirba iš viso 57 specialistai – 27 iš jų girininkijose, 15 – administracijoje. Valstybinė tendencija, jog urėdijose buhalterijai tvarkyti, įdarbinama po 4–5 specialistus, atsispindi ir Tauragėje. A. Gaudiešius pritaria idėjai, jog optimizuojant procesus šių darbuotojų skaičių reikėtų mažinti. Pašnekovo teigimu, Tauragėje iš 15 administracijos darbuotojų planuojama atleisti apie 5 specialistus. Tačiau tame A. Gaudiešius nemato problemos – juk buhalterių reikia visose įmonėse, jie gali sėkmingai įsidarbinti ir privačiame sektoriuje.  Sudėtingiau darbą rasti būtų miškininkystės specialistams, tačiau Tauragėje jų skaičiaus mažinti nėra poreikio. Pagal planuojamos reformos metmenis, 1000 ha miško plotą turėtų aptarnauti 1 miškininkas, Tauragėje panašiai ir yra. Tauragės miškų urėdijai priklauso 33 tūkst. ha miško ploto, jį aptarnauja apie 30 miškininkų. Pašnekovo teigimu, pertvarka labiausiai palies mažąsias urėdijas, kurios bus prijungtos prie didesnių.  

Tauragės miškingumas kasmet didėja – atsodinama daugiau miškų, nei iškertama. A. Gaudiešiaus nuomone, valstybiniu lygiu nustatomos apvaliosios medienos kirtimo kvotos regionams yra paskirstomos neefektyviai. Miškininko teigimu, Tauragėje yra daug subrendusio miško, kurį reikėtų kirsti, nes mediena pūva. Šiuo atžvilgiu, vyro nuomone, reforma turėtų išeiti į naudą – tikimasi, kad kirtimo kvotos regionams bus paskirstomos efektyviau.

Sužlugdys smulkius verslininkus?

A. Gaudiešius taip pat kalbėjo, jog miškininkai turi išklausyti ir vietinių medienos perdirbėjų bei miško ruošos paslaugų teikėjų nuogąstavimus, kad miškininkystę valdant vienai įmonei, medieną ruošti ir įsigyti galės tik stambūs verslininkai. Esą žmonės bijo prarasti darbus ir mažne kraunasi lagaminus. Paklausėme, ką apie šią situaciją mano vienos iš Tauragės medienos perdirbimo įmonių, UAB „Herantas“ vadovas, Vytautas Norvaišas:

– Manau, kad situacija tik pagerės. Dabar mes per metus įsigyjame apie 3 tūkst. kubų medienos, pusę jos – iš viešo sektoriaus. Su urėdija pasirašome sutartį pusmečiui ar metams, o per tą laiką kainos atžvilgiu daug kas gali nutikti, mes tampam nekonkurencingi. Todėl pritariu, kad viešojo sektoriaus pertvarka yra būtina, – teigė verslininkas.

Mitą, kad nukentės regioniniai su mediena susiję verslai, paneigė ir vienas iš reformos iniciatorių, Miškų plėtros skyriaus vedėjas:

– Netgi esant centralizuotai įmonei, vietiniams padaliniams bus numatyta galimybė samdyti rangovus savo teritorijoje, nėra tikslo sutelkti medienos ruošos darbų į keleto stambių įmonių rankas valstybės mastu, nes tai prieštarautų regioninei politikai. O medienos pirkimo konkursai vyksta aukciono būdu, parduodami yra didesni ir mažesni medienos paketai ir šiuo atveju mažai kas keisis, išliks medienos pardavimo paketų sistema, kad smulkiems verslininkams nereikėtų konkuruoti su stambiaisiais. Taipogi planuojama sukurti normalią logistikos sistemą, kad centralizuotai parduodamą medieną smulkūs perdirbėjai galėtų atsivežti iš artimiausio miško, kadangi pasitaikydavo atvejų, kai regioninės smulkios įmonės laimėdavo aukcioną įsigyti medienos kitame Lietuvos krašte, todėl padidėdavo atvežimo kaštai. Tam tikras procentas medienos bus ir toliau parduodama mažesniais paketais, galvojama apie kiekių sureguliavimą, kuri būtų palankus abiems pusėms – tiek smulkiam regioniniam, tiek stambiam verslui, – nuramino N. Kupstaitis.

 

Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.